Save On FlightsCheap Flights

Το παλάτι κουλτούρας - Βαρσοβία. Πίσω από τον ποταμό Βιστούλα

Βαρσοβία, η Συναρπαστική Πρωτεύουσα της Πολωνίας

Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1596. Προηγουμένως ήταν η Κρακοβία. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος της Βαρσοβίας καταστράφηκε και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι σκοτώθηκαν. Έκτοτε η πόλη αναγεννήθηκε και αναπτύσσετε συνεχώς.


Βαρσοβία, το κέντρο της Ευρώπης

Το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης, πριν από τον 2ο Π.Π.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΜΕ ΞΕΝΑΓΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ & ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΌ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΌ ΒΑΡΣΟΒΙΑ


Σας προτρέπω να βάλετε την Βαρσοβία στην λίστα του Ταξιδιού σας στην Πολωνία. Είναι μια πόλη με πανέμορφα αξιοθέατα, μεγαλειώδη μουσεία, πράσινο και πολύ ενδιαφέρουσα Ιστορία.

Αρκετοί Ρωτάνε αν κάποιος πρέπει να επισκεφθεί την Βαρσοβία ή την Κρακοβία. Εγώ θα σας έλεγα ότι πρέπει να επισκεφτείτε και τις δύο πόλεις. Επίσης, υπάρχουν και άλλα πολλά που θα έπρεπε κάποιος να επισκεφτεί στην Πολωνία.


 «Η πόλη πρέπει να εξαφανιστεί εντελώς από την επιφάνεια της γης και να χρησιμεύσει μόνο ως σταθμός μεταφοράς για τη Wehrmacht. Καμία πέτρα δεν μπορεί να παραμείνει όρθια. Κάθε κτίριο πρέπει να ισοπεδωθεί στα θεμέλιά του.»

— SS chief Heinrich Himmler, 17 October, 1945 (Αναφερόμενος στην Βαρσοβία).


Επιλέξτε Κατηγορία

Ιστορία Βαρσοβίας

Η Ιστορία της Βαρσοβίας ξεκίνησε γύρω στον 9ο ή 10ο αιώνα με τους πρώτους οχυρωμένους οικισμούς Bródno, Kamion και αργότερα Jazdów.

Το Bródno ήταν μια γειτονιά στο τωρινό Targówek της Βαρσοβίας στην ανατολική πλευρά του Βιστούλα το οποίο κάηκε περίπου το 1040 κατά την διάρκεια της εξέγερσης του Miecław.

Αργότερα, γύρω στο 1065 κοντά στον σταθμό Warszawa Wschodnia ιδρύθηκε το Kamion. Τελικά το Jazdów ιδρύθηκε πριν από το 1250 και δέχτηκε επιδρομή από τους Λιθουανούς το 1262, και αργότερα το 1281 από τον Πρίγκιπα Płock Bolesław II της Μαζοβία.

Το πρώτο ιστορικό έγγραφο που βεβαιώνει την ύπαρξη της Βαρσοβίας χρονολογείται το 1313. Θα αφήσουμε πίσω μας αρκετά χρόνια και θα αναφερθούμε στο 1596, όταν ο Βασιλιάς Sigismund III Vasa μετέφερε την έδρα του από την Κρακοβία.

Πάλι αφήνουμε πίσω μας αρκετά χρόνια για να φτάσουμε στην 11η Νοεμβρίου του 1918 που εορτάζεται ως η αρχή της ανεξαρτησίας της Πολωνίας. Η Βαρσοβία είναι πλέον πρωτεύουσα της χώρας.

Αργότερα όμως, το 1920 ξέσπασε ο Πολωνο-Ρωσσικός πόλεμος. Κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου, στην μάχη της Βαρσοβίας, ο Πολωνικός στρατός κάτω από τις εντολές του στρατηγού Józef Piłsudski νίκησε τους Ρώσους.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Χίτλερ θαύμαζε αυτό τον άνθρωπό. Με μεγάλα άλματα φτάνουμε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία και άρχισε από νωρίς να βομβαρδίζει την πόλη.

Μετά από σκληρές μάχες η πόλη έπεσε την 27η Σεπτεμβρίου στα χέρια των Γερμανών. Ο Χίτλερ επισκέφτηκε την πόλη και έλαβε μέρος στην παρέλαση την 5η Οκτωβρίου του 1939.

Η υπόγεια αντίσταση, η οποία υφίστατο από τις πρώτες στιγμές είχε ετοιμάσει απόπειρα δολοφονίας του, η οποία δυστυχώς απέτυχε. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, οι κάτοικοι της Βαρσοβίας υπέστησαν πολλά δεινά και η μεγάλη Εβραϊκή κοινότητα της πόλης σχεδόν εξοντώθηκε.

Μεγάλο μέρος της πόλης, αλλά και των αξιωματούχων καταστράφηκε από τους Γερμανούς, σε μια προσπάθεια καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Την 1η Αυγούστου του 1944, η Βαρσοβία εξεγέρθηκε εναντίον των Γερμανών. Το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό.

platia palias polis stin varsovia

Εκτός από την καταστροφή του 85% των κτιρίων της πόλης, περίπου 200,000 ή και περισσότεροι κάτοικοι της πόλης σκοτώθηκαν. Έτσι οι σημερινοί κάτοικοι της Βαρσοβίας είναι λίγο πολύ πρόσφατοι έποικοι κυρίως από τις γύρω περιοχές.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πόλη σχεδόν αδειάζει από ντόπιους σε περίοδο οικογενειακών εορτών. Μόνο όταν συναντήσεις κάποιο που επέζησε αυτής της περιόδου μπορείς πραγματικά να καταλάβεις πόσα χάθηκαν.

Έτσι και τα κτίρια στην πόλη, είναι μία αντίφαση παλαιάς και νέας αρχιτεκτονικής. Αρκετά από αυτά ανακατασκευάστηκαν στην αρχική τους μορφή.

Πολύ λίγα κτίρια επέζησαν αυτής της καταστροφής. Το πιο απίθανο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι οι Πολωνοί δεν έπαψαν ποτέ να τα βάζουν κάτω.

Άφησαν πίσω τα δεινά του πολέμου και άρχισαν την ανακατασκευή της πόλης κάτω από την Ρωσική κατοχή η οποία έληξε το 1989 μετά από συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο τωρινό προεδρικό μέγαρο γύρω από το στρογγυλό τραπέζι.

Με την είσοδο της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η Βαρσοβία γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική άνθηση στην ιστορία της. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά θα δείτε μία φανταστική πόλη που τα έχει όλα. Έτσι η πόλη ονομάζεται και πόλη Φοίνικας, καθώς ανεγέρθηκε από τις στάχτες.


Οι εξεγέρσεις στην Βαρσοβία

Θα ακούτε συχνά τους όρους «Warsaw Uprising» όπως και «Warsaw Ghetto Uprising». Πολύ περιληπτικά αυτά είναι δύο διαφορετικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Βαρσοβία κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.

Η εξέγερση του Γκέτο (1943) έγινε από τους Εβραίους του Γκέτο, ενώ η εξέγερση της Βαρσοβίας (1944), ξεκίνησε από μέλη της υπόγειας αντίστασης σε όλη την πόλη.

Η Εξέγερση της Βαρσοβίας

Η πολεμική εξέγερση (powstanie warszawskie) ήταν μια σημαντική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ονομάστηκε η «Μάχη για την Βαρσοβία», καθώς έτσι ακριβώς ήτανε, η Μάχη για την πρωτεύουσα.

Ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 1944 από την πολωνική υπόγεια αντίσταση, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Στρατό (Armia Krajowa). Σκοπός της εξέγερσης ήταν η απελευθέρωση της Βαρσοβίας από την Γερμανική κατοχή.

varsovia palia poli vradi fota

Η εξέγερση είχε κυρίως σκοπό να ελευθερώσει την πόλη πριν την άφιξη του στρατού του Στάλιν, καθώς γνώριζαν ότι ο Στάλιν δεν είχε φιλικές προθέσεις. Ήθελαν να καταφέρουν να ελευθερώσουν την πόλη πριν καν μπει ο Κόκκινος στρατός και επιβληθεί κομμουνισμός.

Δυστυχώς ο Κόκκινος στρατός σταμάτησε προσωρινά τις πολεμικές επιχειρήσεις παρόλο που παρότρυνε αρχικά τους Πολωνούς να εξεγερθούν. Οι διαβεβαιώσεις των συμμαχικών δυνάμεων για βοήθεια, εκτός από κάποιες ρίψεις βοηθητικών πακέτων από την RAF, δεν είχαν προσφέρει κάτι αξιόλογο.

Έτσι οι Γερμανοί ανασυντάχθηκαν και κατάφεραν να νικήσουν την πολωνική αντίσταση μετά από σκληρές και άνισες μάχες. Κατά την διάρκεια της εξέγερσης, αλλά και αργότερα οι Γερμανοί προέβησαν σε αιματηρά και καταστροφικά αντίποινα όπως ήδη γνωρίζετε.

Διαβάστε για την Σφαγή στη Βόλα και την Οχότα, οι οποίες έγιναν εναντίον του άμαχου πληθυσμού της πόλης.

Η εξέγερση της Βαρσοβίας κράτησε 63 ολόκληρες ημέρες με πάρα πολύ μικρή εξωτερική υποστήριξη κυρίως από την Βρεττανική RAF. Ήταν η μοναδική σε τέτοιο βαθμό στρατιωτική προσπάθεια που ανέλαβε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό αντιστασιακό κίνημα κατά τον 2ο Παγκοσμίο Πόλεμο.

Αρκετά μικρά παιδιά με λιγοστά όπλα μάχονταν εναντίον των πάνοπλων Γερμανών και χρησιμοποιούσαν τους υπονόμους της πόλης.

Αρχικά, οι Πολωνοί κέρδισαν τον έλεγχο της πλειοψηφίας της κεντρικής Βαρσοβίας, αλλά οι Σοβιετικοί αγνοούσαν τις πολωνικές προσπάθειες αφού τους βόλευε το γεγονός.

Οι έντονες μάχες μεταξύ Γερμανών και Πολωνών συνέχισαν. Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, η ανατολική όχθη του ποταμού Βιστούλα, αναλήφθηκε από τα πολωνικά στρατεύματα.

Η έλλειψη βοήθειας, όπως και οποιασδήποτε αεροπορικής υποστήριξης, επέτρεψε σιγά σιγά την σύνθλιψη της πολωνικής αντίστασης. Η φωτογραφία πιο κάτω είναι από την Πλατεία της Παλιάς Πόλης (από την πλευρά του Zakrzewski).

Πάρθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης των Πολωνών εναντίον των Γερμανών Ναζί που ονομάζεται εξέγερση της Βαρσοβίας.

Warsaw 1944 Warsaw UprisingEwa Faryaszewska (1920-1944), Wikimedia

Η καταστροφή της πολωνικής πρωτεύουσας σχεδιάστηκε πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 20 Ιουνίου 1939, ο Αδόλφος Χίτλερ επισκέφθηκε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στο Würzburg. Η προσοχή του έπεσε σε ένα έργο μιας μελλοντικής γερμανικής πόλης, «Neue deutsche Stadt Warschau».

Σύμφωνα με το σχέδιο Pabst, η Βαρσοβία έπρεπε να μετατραπεί σε επαρχιακή γερμανική πόλη. Σύντομα συμπεριλήφθηκε ως μέρος του μεγάλου σχεδίου γερμανοποίησης της Ανατολής.

Έτσι, η αποτυχία της εξέγερσης της Βαρσοβίας έδωσε την ευκαιρία στον Χίτλερ να ξεκινήσει τον μετασχηματισμό. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1945, το 85% των κτιρίων καταστράφηκαν. Το 25% ως αποτέλεσμα της εξέγερσης και το 35% ως αποτέλεσμα συστηματικών γερμανικών ενεργειών μετά την εξέγερση.

Τα υπόλοιπα κτίρια  καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας, και κατά την εισβολή του 1939.

Πηγή: wiki/Warsaw_Uprising


Η Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας

Η εξέγερση αυτή ξεκίνησε στο γκέτο της Βαρσοβίας στις 19 Απριλίου του 1943 και κράτησε μέχρι τις 16 Μαΐου. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν περίπου 130,000 Εβραίοι. Οι περισσότεροι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι από ασφυξία ενώ λίγοι επέζησαν.

Το Γκέτο της Βαρσοβίας ήταν ένας χώρος λίγο μεγαλύτερος από 1 τετραγωνικό μίλι. Εκεί οι Γερμανοί Ναζί, κατά την λήψη μέτρων εναντίον των Εβραίων, μάζεψαν αρχικά περίπου 400,000 Εβραίους.

Ζώντας στην απομόνωση με λιγοστό φαγητό και σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο, πέθαιναν από αρρώστιες και ασιτία. Δεν έφτανε αυτό, οι Γερμανοί άρχισαν μαζικές απελάσεις προς στα Ναζιστικά στρατόπεδα Τρεπλίνκα και Μαιντάνεκ.

Μετά το καλοκαίρι του 1942, περισσότερο από το ένα τέταρτο των Εβραίων του γκέτο μεταφέρθηκε και δολοφονήθηκε στην Τρεπλίνκα.

varsovia ghettoΦώτο από το Γκέτο της Βαρσοβίας

Έλεγαν στους Εβραίους ότι θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδα εργασίας και σε καλύτερο περιβάλλον και ότι θα τους δώσουν και περισσότερο φαγητό.

Ωστόσο, σύντομα έφτασαν τα νέα στο γκέτο από κάποιους που κατάφεραν να δραπετεύσουν ότι η απέλασή στα στρατόπεδα σημαίνει θάνατο.  Υπολογίζεται ότι περίπου 55.000 με 60.000 Εβραίοι παρέμειναν στο γκέτο της Βαρσοβίας μετά από τις εκτοπίσεις.

Οι επιζώντες σχημάτισαν υπόγειες μονάδες αυτοάμυνας όπως τον Εβραϊκό Οργανισμό Καταπολέμησης (ZOB) και κατόρθωσαν να πάρουν λίγα όπλα από Πολωνούς.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1943, όταν οι Ναζί εισήλθαν στο γκέτο για να προετοιμάσουν μια ομάδα για μεταφορά σε στρατόπεδο, μια μονάδα ZOB τους επιτέθηκε. Οι μάχες διήρκεσαν αρκετές μέρες πριν αποσυρθούν οι Γερμανοί.

Στη συνέχεια, οι Ναζί ανέστειλαν τις απελάσεις από το γκέτο της Βαρσοβίας για τους επόμενους μήνες. Στις 19 Απριλίου του 1943 ο Χίμμλερ έστειλε ειδικές μονάδες SS με βαρύ οπλισμό για να καταλάβουν το γκέτο.

Μερικές εκατοντάδες αντιστασιακοί με ελαφρά και λιγοστά όπλα κατάφεραν να κρατήσουν την αντίσταση για περίπου ένα μήνα. Μέχρι τις 16 Μαΐου, το γκέτο ήταν σταθερά υπό ναζιστικό έλεγχο, και εκείνη τη μέρα, σε μια συμβολική πράξη, οι Γερμανοί ανατίναξαν τη Μεγάλη Συναγωγή της Βαρσοβίας.

Ολόκληρο το γκέτο κάηκε και χιλιάδες σκοτώθηκαν σε αυτή την μάχη. Ο Marek Edelman, ο μοναδικός επιζών διοικητής του ŻOB, δήλωσε ότι το μόνο κίνητρο για τις μάχες ήταν «να επιλέξουμε τον χρόνο και τον τόπο των θανάτων μας».

Πηγή: wiki/Warsaw_Ghetto_Uprising


 Μεταφορά στην Αρχή
Διαβάστε Σχετικά με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Αξιοθέατα Βαρσοβίας

Ας ξεκινήσουμε μία περιήγηση στην πόλη της Βαρσοβίας όπου θα αναφέρουμε περιληπτικά αρκετά από τα αξιοθέατα της πόλης.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το σχετικό άρθρο Αξιοθέατα Βαρσοβία, το οποίο λειτουργεί και σαν αυτοξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα στην παλιά και νέα πόλη..

Nowy Świat - Ο νέος Κόσμος

Η πιο φημισμένη οδός του κέντρου της πόλης. Ένας μαγνήτης για τουρίστες και ντόπιους. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (Holy Cross Church).

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες μπαρόκ εκκλησίες στην πρωτεύουσα της Πολωνίας. Σε αυτή την εκκλησία φυλάσσεται και η καρδιά του Φ. Σοπέν. Ο Φρεντερίκ Σοπέν είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης της Βαρσοβίας, αφού εδώ έκανε τα πρώτα του βήματα.

Επίσης έζησε εδώ την μισή του ζωή και έδωσε αρκετά κονσέρτα, έτσι σε κάθε γωνιά της πόλης θα ανακαλύπτετε και ένα σχετικό σημείο. Λίγο πιο κάτω, θα σταθείτε μπροστά από την κύρια πύλη του μεγαλύτερο πανεπιστημίου της Πολωνίας, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Μπείτε μέσα και περπατήστε, βγείτε από την πίσω πλευρά και πηγαίνετε να δείτε τον διάσημο βοτανικό του κήπο.

Warszawa Ogród Saski fontannaΟ Κήπος Σάσκι

Δίπλα από το πανεπιστήμιο θα δείτε και διάσημο Προεδρικό Μέγαρο, με τα λιοντάρια απέξω. Αυτά τα λευκά στρογγυλά σημάδια απάνω τους είναι από τις σφαίρες κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιόταν από τους Γερμανούς, ίσως και για αυτό τον λόγο να επέζησε ανέπαφο.


Πλατεία Piłsudski

Μετακινηθείτε προς στην Πλατεία Pilsudski, όπου θα δείτε και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον στρατάρχη Józef Piłsudski, ο οποίος συνέβαλε στην αποκατάσταση της πολωνικής κρατικής εξουσίας μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μνημείο αυτό είναι και το μοναδικό κομμάτι που επέζησε από το Παλάτι Saxon. Κάτι που αξίζει επίσης να δείτε, είναι ο κήπος Saxon ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πλατεία Piłsudski η οποία παλιά ονομαζόταν πλατεία Saxon.

Ο κήπος Saxon είναι το παλαιότερο δημόσιο πάρκο στην πόλη. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Saxon Palace φιλοξένησε το Λύκειο της Βαρσοβίας, στο οποίο ο πατέρας του F. Chopin (Nicolas) δίδαξε γαλλικά.

Έτσι ο Chopin πέρασε κάποια χρόνια της παιδικής του ηλικίας σε αυτό το παλάτι με την οικογένειά του.


Old Town - Παλιά Πόλη

Δεν είναι τόσο παλιά, αλλά θεωρώντας ότι η ανακατασκευή σχεδόν όλων των κτιρίων έγινε βάση του πως ήταν παλαιότερα, τότε μπορούμε να το λέμε.

Στην οδό Krakowskie Przedmiescie θα δείτε την εκκλησία της Αγίας Άννας (St. Anne's Church).  Ανεβείτε στην βεράντα από την οποία μπορείτε να απολαύσετε μία πανέμορφη πανοραμική θέα της παλιάς πόλης.

Είναι ένα νεοκλασικό κτίριο που κατατάσσεται στα παλαιότερα κτίρια της Βαρσοβίας. Η εκκλησία επέζησε και στον Β' παγκόσμιο πόλεμο με αρκετές ζημιές.

grunt i woda wislaΚαλοκαίρι στον Βίστουλα

Υπέστη πρώτα ελαφρές βλάβες σε μια γερμανική αεροπορική επιδρομή στη Βαρσοβία το 1939 (η στέγη και οι πυργίσκοι καταστράφηκαν από πυρκαγιά αλλά ανακατασκευάστηκαν). Η στέγη αργότερα υπέστη σοβαρές ζημιές από τους στρατιώτες Wehrmacht μετά την κατάρρευση της εξέγερσης της Βαρσοβίας.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να δείτε στην Βαρσοβία, μεταξύ της Παλιάς και της Νέας Πόλης, είναι το BarbicanΚατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βαρσοβίας (1939) και κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944, το Barbican καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και ανακατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο.

Αν προσέξετε τα τείχη που περιβάλλουν την πόλη, μπορείτε να διακρίνετε το σημείο που ενώνεται το παλαιό κομμάτι με το νέο. Στην πλατεία του Κάστρου στην παλιά πόλη, θα δείτε επίσης και τη Στήλη του Σίγκισμουντ (Sigismund's Column).

warsaw old town wallΗ Πλατεία του Κάστρου στην Παλιά Πόλη

Η στήλη και το άγαλμα μνημονεύουν τον βασιλιά Σίγκισμουντ Γ' Βας, ο οποίος το 1596 είχε μεταφέρει την πρωτεύουσα της Πολωνίας από την Κρακοβία στη Βαρσοβία.

Θαυμάσετε το μαγευτικό Βασιλικό Κάστρο, το οποίο είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και βρίσκεται στην λίστα της UNESCO.

Μπορείτε να έχετε μια μοναδική ξενάγηση στα Ελληνικά μέσα στο Βασιλικό Παλάτι της Βαρσοβίας από τον μοναδικό Κύπριο ξεναγό μας. Τον Σεπτέμβριο του 1944 το Κάστρο ανατινάχθηκε από τον Γερμανικό στρατό. Η απόφαση για να ξαναχτιστεί πάρθηκε το 1971.

Τα κεφάλαια για την ανακατασκευή του Κάστρου που πήρε μέχρι και το 1980 χορηγήθηκαν χάρη στην αφοσίωση της κοινότητας.

Κοντά στο Βασιλικό Κάστρο βρίσκεται και ο Αρχικαθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη. Η κατασκευή του άρχισε το 1390 και είναι και ο μοναδικός Αρχικαθεδρικός στη Βαρσοβία. Ο ναός έχει αναγραφεί από την UNESCO ως πολιτιστικής σημασίας και είναι η μητρική εκκλησία της Αρχιεπισκοπής της Βαρσοβίας.

Στο παλαιότερο τμήμα της Παλιάς Πόλης, την Πλατεία της Παλιάς Πόλης θα δείτε και τη Γοργόνα της Γουρνέας που βρίσκεται στην Βαρσοβία από το 1855. Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι που επεκτείνονται για να πουν ότι η Μικρή Γοργόνα στην Κοπεγχάγη είναι η αδερφή της γοργόνας της Βαρσοβίας.


Νέα Πόλη

Στη Νέα Πόλη μπορείτε να δείτε και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε η Μαρία Sklodowska-Curie. Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ. Τώρα ο χώρος αυτός λειτουργεί σαν μουσείο.

Δείτε επίσης την πλατεία Krasiński η οποία βρίσκεται δίπλα στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας και διαθέτει κτίρια μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας. Συνιστάται επίσης να περάσετε από την πλατεία Grzybowski, η οποία ήταν και το κέντρο του εβραϊκού πολιτισμού στη Βαρσοβία.

Τελικά μπορείτε να δείτε ότι έχει απομείνει από τα τείχη του Γκέτο. Το γκέτο της Βαρσοβίας ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα εβραϊκά γκέτο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακόμα ένα κτίριο που αξίζει σίγουρα να δείτε, είναι το παλάτι του πολιτισμού και της επιστήμης, Palace of Culture and Science. Για αρκετά χρόνια ήταν το υψηλότερο κτίριο στη Βαρσοβία και ήταν το δώρο του Στάλιν στους Πολωνούς.

Ανεβείτε στον 30ο όροφο και δείτε ολόκληρη τη Βαρσοβία στα πόδια σας. Θεωρείτε και το σήμα κατατεθέν της Βαρσοβίας μαζί με την γοργόνα, αλλά είναι αμφιλεγόμενο κτίριο που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους Πολωνούς.

Royal Castle Palace Warsaw. Το βασιλικό κάστρο και παλάτι. Αξιοθέατα ΒαρσοβίαΠίσω Πλευρά του Βασιλικού Παλατιού

Πάρκο Βασιλικών Λουτρών - Łazienki Królewskie

Σίγουρα πρέπει να περάσετε από αυτό το ιστορικό πάρκο Royal Lazienki. Το πάρκο αυτό είναι και το πιο γνωστό στην Βαρσοβία και εκεί υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα για να δείτε καλοκαίρι και χειμώνα.

θα δείτε τους Βασιλικούς Κήπους, οι οποίοι υπάρχουν εκεί από τον 18ο αιώνα. Μετά θα δείτε το μνημείο του Frederic Chopin, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν στην πόλη.

Εκεί γίνονται και τα δωρεάν κονσέρτα κάθε Κυριακή το καλοκαίρι από τις 12:00 μέχρι και τις 16:00. Το παλάτι του νησιού (τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα), το παλιό Orangery όπου βρίσκεται και το Βασιλικό Θέατρο.

¨Ενα από τα λίγα αυθεντικά ξύλινα δικαστήρια του 18ου αιώνα που επέζησαν στην Ευρώπη.

Τελικά, θα δείτε και το παλάτι Myslewicki, το οποίο κατά τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας, φιλοξενώντας τον Ναπολέοντα Ι και τον Αμερικανό πρόεδρο Richard Nixon.

Χρειάζεστε Ξεναγό; Δείτε τις: Ιδιωτικές Ξεναγήσεις μας στην Βαρσοβία στα Ελληνικά


Παλάτι και κήπος Βιλάνουβ

Το Βιλάνουβ (Wilanów) είναι μια πολύ όμορφη αριστοκρατική περιοχή στην Βαρσοβία. Αν και το παλάτι του Βιλάνουβ βρίσκεται αρκετά μακριά από το κέντρο, μπορείτε να πάτε εύκολα με δημόσιες συγκοινωνίες.

wilanow palace warsawΤο Παλάτι του Βιλάνουβ με τον περίφημο κήπο του

Η ιστορία του παλατιού Wilanów, μια υπέροχη βασιλική κατοικία μπαρόκ, ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 1677, όταν ένα χωριό έγινε ιδιοκτησία του βασιλιά Ιωάννη Σοβιέσκη ΙΙΙ. Εκεί στην περιοχή γύρω από το παλάτι μπορείτε να φάτε σε ένα από τα όμορφα παραδοσιακά εστιατόρια.

Κάντε μια βόλτα στον κήπο του παλατιού ή πάρτε μία ηχογραφημένη ξενάγηση. Υπάρχει και εφαρμογή στο κινητό για αυτοξενάγηση στο Παλάτι Βιλάνουβ (ονομάζεται Wilanów Guide).


Περιοχή Praga στην Βαρσοβία

Η συνοικία Praga στην Βαρσοβία, βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Βιστούλα και αποτελούσε μία ξεχωριστή πόλη μέχρι και τον 19ο αιώνα. Εκεί βρίσκεται το Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας και η μεγαλύτερη αγορά της πόλης. 

Επίσης το καλλιτεχνικό εργοστάσιο Soho και μερικά από τα καλύτερα κλαμπ της πόλης. Μπορείτε να επισκεφτείτε το εργοστάσιο Βότκα Koneser.  Αυτό το εργοστάσιο κατασκευάστηκε από κόκκινο τούβλο σε νεο-γοτθικό στιλ γύρω στο 1897.

Τα προϊόντα καθώς και οι συνταγές του χρονολογούνται περίπου στην δεκαετία του 1920 και περιλαμβάνουν μερικές από τις καλύτερες πολωνικές βότκες, όπως την «Wyborowa» και την «Żubrówka».

Τελικά μπορείτε να ψωνίσετε στην Bazar Różyckiego, η οποία είναι και η αρχαιότερη υπάρχουσα αγορά της πόλης και ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα.


Μουσεία Βαρσοβίας

Στην Βαρσοβία υπάρχουν πάρα πολλά μουσεία που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί. Θα αναφέρουμε μόνο κάποια σημαντικά, τα οποία έχουν και τους περισσότερους επισκέπτες.

Το μουσείο του Κοπέρνικου πιστεύω είναι και το πιο διάσημο και προσελκύει μικρούς και μεγάλους. Εκεί μπορείτε να δείτε διάφορες εκθέσεις και πολύ ενδιαφέρον πατέντες.

Το μουσείο αυτό εμπνέει τους ανθρώπους να παρατηρούν, να πειραματίζονται και να κάνουν ερωτήσεις αναζητώντας απαντήσεις. Καλό είναι να αγοράσετε το εισητήριό σας από το διαδίκτυο για να αποφύγετε την αναμονή.

kopernicus museum warsawΤο διάσημο μουσείο του Κοπέρνικου

Εάν είστε με παιδιά, τότε σας συστήνω να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για το τι να κάνετε με τα παιδιά σας στην Βαρσοβία. Το επόμενο μουσείο το οποίο θεωρώ αρκετά σημαντικό, είναι το μουσείο του Φρεντερίκ Σοπέν.

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με ένα τουρ για τον Σοπέν και να μάθετε τα πάντα για την ζωή του, όπως και να ακούσετε την μουσική του.

Αν είστε με χαμηλό μπάτζετ, απλά εγκαταστείστε την εφαρμογή στο κινητό σας (Chopin in Warsaw) και δείτε τα σημαντικά. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν την Τετάρτη. Εδώ είναι η λίστα με όλα τα δωρεάν μουσεία στην Βαρσοβία και τις μέρες τους.

Για να μην σας φορτώσω με πολλά μουσεία, θα σας συστήσω ακόμα δύο μόνο που αξίζει πραγματικά να δείτε. Το μουσείο POLIN, είναι το μουσείο της ιστορίας των Εβραιo-Πολωνών. Παρουσιάζει μια ιστορία περίπου 1000 χρόνων σε ένα σύγχρονο χώρο.

Τελευταίο θα ήταν καλό να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο, το οποίο είναι και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Πολωνίας. Στο Εθνικό μουσείο θα δείτε αντικείμενα Αιγυπτιακής, Αρχαιοελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης. Επίσης έργα Πολωνών και ξένων ζωγράφων.


Τα περίχωρα της Βαρσοβίας

Εάν έχετε ενοικιάσει αυτοκίνητο, τότε σας συστήνω ανεπιφύλακτα να βγείτε και λίγο έξω από την πόλη. Μπορείτε να δείτε αυτή την λίστα με κοντινά μέρη στην Βαρσοβία, όπου μπορείτε να απολαύσετε το πράσινο και να χαλαρώσετε.


Μεταφορά στην Αρχή

Κάντε Αυτοξενάγηση στα Αξιοθέατα Βαρσοβίας

Χλιδάτη Διαμονή σε Προσιτές Τιμές

Πρόταση: Κλείστε ξενοδοχείο χωρίς πρόγευμα και απολαύστε φανταστικό πρόγευμα με μόνο 1 ζλότυ. Κάτι πολύ σημαντικό για την επιλογή του χώρου διαμονής σας, είναι ότι η Βαρσοβία έχει πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνίας και μπορείτε να πάτε εύκολα παντού.

Γενικά όμως το κέντρο της πόλης βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Śródmieście. Η Παλιά Πόλη ονομάζεται Stare Miasto και το κέντρο Centrum. Οτιδήποτε σε αυτές τις περιοχές θεωρείτε αρκετά καλή τοποθεσία.

Για περισσότερες επιλογές, σας συστήνω να επισκεφτείτε την κεντρική σελίδα με τα ξενοδοχεία, όπου θα βρείτε εργαλεία που μπορούν να σας βρουν τις φθηνότερες επιλογές για διαμονή τόσο στην Βαρσοβία, αλλά και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.


Διαμερίσματα

Βλέπω συχνά ότι αρκετοί Έλληνες χρησιμοποιούν το AirBnb στα ταξίδια τους και καλά κάνουν. Μπορείτε να βρείτε διαμερίσματα από €26 το βράδυ για 2 ή και 3 άτομα στα καλύτερα σημεία της πόλης. Όχι μόνο στο AirBnb αλλά και στο Booking.Com και στο Vrbo και πιστεύω και σε άλλες πλατφόρμες.


Χάρτης με Ξενοδοχεία στην Βαρσοβία

Δείτε τον παρακάτω χάρτη, βάλτε εύκολα φίλτρα και βρείτε το κατάλληλο ξενοδοχείο αναλόγως του τι ψάχνετε.

 


Προτεινόμενα Φθηνά/Καλά Ξενοδοχεία στην Βαρσοβία

Radisson Blu Sobieski - 4*

Ένα πολύ καλό ξενοδοχείο, το οποίο όμως δεν βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Βαρσοβίας, αλλά σε πολύ καλό σημείο από όπου υπάρχουν τραμ, μετρό, λεωφορεία και ποδήλατα για να πάτε εύκολα παντού.

Είναι ένα 4* ξενοδοχείο με πολύ καλές τιμές στην Βαρσοβία. Τα δωμάτια ξεκινάνε από μόλις €50 ευρώ το βράδυ. Τα σαββατοκύριακα έχουν συνήθως προσφορές 30% και όταν κλείσετε 7 μέρες, πάλι έχουν έκπτωση 20%.

Το συστήνω για όσους θέλουν να μείνουν σε ένα καλό περιβάλλον, όπου θα έχουν τις ανέσεις που χρειάζονται χωρίς να πληρώσουν πολλά λεφτά. Μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το κέντρο ή ακόμα και την παλιά πόλη η οποία βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από εκεί.

Το εμπορικό κέντρο Ζλότε Ταράσε είναι 1,6 χιλιόμετρα, όπως και ο κεντρικός σταθμός. Ακριβώς δίπλα έχετε το κτίριο με το σήμα της DELL. Εκεί σε αυτό το κτίριο είναι ένα πολύ καλό κλαμπ, το οποίο λέγεται LEVEL 27. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε όλη την Βαρσοβία πίνοντας τα ποτάκια σας και γυρνώντας πίσω εύκολα με τα πόδια.


ΚΡΑΤΗΣΗ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τα Καλύτερα Μέρη για Πάρτυ στην Βαρσοβία

Ibis Budget Warszawa Centrum

Το ibis budget Warszawa Centrum βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στην περιοχή Sródmiescie της Βαρσοβίας, 1,8χλμ. από το παλάτι Lazienki. Είναι ένα low-budget ξενοδοχείο 1* που διαθέτει κλιματιζόμενα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο και δωρεάν Wi-Fi. Επίσης διατίθεται ιδιωτικός χώρος στάθμευσης με πρόσθετη χρέωση.

Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση επίπεδης οθόνης, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ


Novotel Hotel Centrum - 4*

Ακόμα ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων το οποίο δίνει πάρα πολύ καλές τιμές για διαμονή. Βρίσκεται ίσως στο καλύτερο σημείο της πόλης. Το Νόβοτελ βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης με πολύ εύκολη πρόσβαση σε όλους τους τύπους μεταφορών.

Καθαρό και άνετο περιβάλλον και πολύ καλύτερη ηχομόνωση στα δωμάτια σε σύγκριση με το ΜΕΤΡΟΠΟΛ που βρίσκεται απέναντι. Με τη γοητεία του θα να σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς σαν στο στο σπίτι σας και όχι μόνο.

Το ξενοδοχείο προσφέρει εξαιρετική θέα από το γυμναστήριο και το SPA και τα δωμάτια είναι πολύ καθαρά.

Η μέση τιμή του ξενοδοχείου είναι μόνο €58 το βράδυ. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι το ότι ακριβώς στον πίσω δρόμο υπάρχει νυκτερινή ζωή. Υπάρχουν μπαρ και κλαμπ όπου μπορείτε να διασκεδάσετε και μετά να πάτε κατευθείαν για ύπνο.

Συστήνω να επισκεφτείτε το μπαράκι Kufle i Kapsle, και να απολαύσετε μία καλή ποικιλία από κράφτ μπύρες. Επίσης, στον πίσω δρόμο βρίσκεται και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Βαρσοβίας, το Soul Kitchen.

Φυσικά από εκεί μπορείτε να περπατήσετε και να φτάσετε στην διάσημη Nowy Świat που οδηγεί στην Παλιά Πόλη σε μερικά λεπτά. Για πρόγευμα προτείνουμε να πάτε στο AIOLI, που βρίσκεται πολύ κοντά.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ


Hotel Colibra ***

Ακόμα ένα μικρό καλό και φθηνό ξενοδοχειάκι στην Βαρσοβία το οποίο βρίσκεται έξω από το κέντρο της πόλης αλλά με πολύ καλές δυνδέσεις προς το κέντρο καθώς είναι απλά μια ευθεία και υπάρχει και τρένο αλλά και λεωφορεία προς το κέντρο.

Οι τιμές ξεκινούν από €42 το βράδυ και είναι μια πολύ καλή φθηνή επιλογή διαμονής στην Βαρσοβία. Επίσης το ξενοδοχείο παρέχει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης ο οποίος προστατέυεται από κλειστό κύκλωμα με μόνο 25 PLN την μέρα.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ


Mamaison Hotel Le Regina Warsaw - 5*

Βρίσκεται σε φανταστική τοποθεσία στην καρδιά της παλιάς πόλης. Τα δωμάτια είναι καθαρά και σε πολύ υψηλά στάνταρτ. Το προσωπικό πολύ ευγενικό και πάντα έτοιμο να σας εξυπηρετήσει.

Το ξενοδοχείο αυτό στεγάζεται σε ιστορικό παλάτι του 18ου αιώνα (Mokrowsky Palace) και είναι 5 αστέρων πολυτελείας. Το κτίριο από μόνο του είναι μία δημοφιλής έλξη της πόλης. Οι τιμές ξεκινάνε από €96 το βράδυ, αλλά είναι κάτι που αξίζει την επένδυση.

Στην παλιά πόλη δεν υπάρχει ταραχώδεις νυκτερινή ζωή εκτός από μερικά παραδοσιακά μπαρ. Είναι μία πολύ καλή επιλογή για να απολαύσετε την Βαρσοβία και να περιπλανηθείτε στην καρδιά της ιστορίας της πόλης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εσωτερική πισίνα, την σάουνα και το γυμναστήριο δωρεάν. Υπάρχει επίσης δωρεάν Wi-FI και τα δωμάτια είναι πολύ ευρύχωρα.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ


Μεταφορά στην Αρχή
Βρείτε φθηνή διαμονή Παντού

Κέντρο της Πολωνίας

Η Βαρσοβία βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Πολωνίας. Για αυτό τον λόγο είναι ευκολότερο να κινηθείτε και να δείτε πολύ περισσότερα αξιοθέατα σε όλη την Πολωνία.

Ζακοπάνε, Άουσβιτς και αλατωρυχείο Βιελίτζκα

Είναι καλύτερα εάν θέλετε να επισκεφτείτε το αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα, το Άουσβιτς, αλλά και το Ζακοπάνε, να το κάνετε από την Κρακοβία. Καθώς όλα τα παραπάνω βρίσκονται πιο κοντά στην Κρακοβία και θα πρέπει να πάτε στην Κρακοβία ούτως ή άλλως για να τα επισκεφτείτε.

Auschwitz i blocks Museum


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Φυσικά και μπορείτε να δείτε την Κρακοβία και το Άουσβιτς σε μία μέρα από την Βαρσοβία και να γυρίσετε πίσω το βράδυ. Σε όλα τα παραπάνω, μπορείτε να έχετε ξενάγηση στα Ελληνικά, είτε θα πάτε από την Βαρσοβία με τρένο, είτε από την Κρακοβία.

Εάν θα πάτε από την Βαρσοβία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε το γρήγορο τρένο και σε 2,5 ώρες περίπου θα είστε στην Κρακοβία. Μόλις πατήσετε το πόδι σας στην Κρακοβία, θα σας παραλάβουμε και θα ξεκινήσετε αμέσως την ξενάγηση σας.

Άλλη επιλογή είναι να μείνετε και το βράδυ εκεί και να επιστρέψετε την επόμενη μέρα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα.

Εάν θέλετε να δείτε το Άουσβιτς και το αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα σε μία μέρα από Βαρσοβία είναι λίγο δύσκολο. Δύσκολο μεν αλλά εφικτό, κυρίως το καλοκαίρι που είναι μεγάλη η μέρα. Θα είναι όμως πάρα πολύ κουραστικό. 

Underground Church Made Of Salt WieliczkaΥπόγεια Εκκλησία στο αλατωρυχείο Βιελίτζκα

Οι ξεναγήσεις μας είναι ευέλικτες και προσπαθούμε πάντα να τις προσαρμόσουμε στο πρόγραμμα σας. Για να δείτε το Ζακοπάνε, είναι καλύτερα να γίνει μόνο του. Μπορείτε να το κάνετε σαν ημερήσια εκδρομή από την Κρακοβία.

Αν φτάσετε από Βαρσοβία με τρένο, μπορεί να συνεχίσετε από εκεί και μετά να γυρίσετε πίσω στην Βαρσοβία το βράδυ.

Αναλόγως εποχής, ωρών εργασίας των μουσείων, διαθεσιμότητας τρένων και καλής διάθεσης, μπορούμε να κάνουμε ότι είναι εφικτό. Δείτε εδώ όλες τις διαθέσιμες ξεναγήσεις μας στα Ελληνικά από Κρακοβία. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να μου γράψετε.Ξενάγηση Βαρσοβίας στα Ελληνικά

Η Βαρσοβία είναι πολύ μεγάλη πόλη και υπάρχουν εκατοντάδες μνημεία, μουσεία, πλατείες, πάρκα και πολλά άλλα να δείτε. Θα είναι καλό να επικεντρωθείτε σε αυτά που σας ενδιαφέρουν μόνο και βάσει του διαθέσιμου χρόνου σας.

Υπάρχει  και η επιλογή να μην προγραμματίσετε τίποτα και να το αφήσετε αυτό στον ξεναγό μας. Είμαι σίγουρος ότι θα σας φροντίσει με το παραπάνω.

grzybowski square warsawΠλατεία Grzybowski στην Βαρσοβία

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις ξεναγήσεις μας στα Ελληνικά στην Βαρσοβία. Πάλι υπάρχει ευελιξία, αλλά για να δείτε τουλάχιστον τα βασικά, χρειάζεστε περίπου 4 ώρες.


Φρεντερίκ Σοπέν

Σύμφωνα με δική του γραπτή κατάθεση γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1810. Σύμφωνα με το μητρώο βάπτισης στην ενοριακή εκκλησία του Brochów, η ημερομηνία γέννησής του είναι 22 Φεβρουαρίου, 1810.

Υπάρχει .ομως και η πληροφορία ότι είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Δυστυχώς κανένας δεν είναι εντελώς σίγουρος ποια είναι η αλήθεια. Σίγουρα όμως, ο τόπος γέννησης του είναι η Żelazowa Wola, ένα χωριό στις όχθες του ποταμού Utrata της Πολωνίας, 54 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρσοβίας.

Είναι ένα μικρό σχετικά σπίτι το οποίο όμως βρίσκεται σχεδόν στην μέση ενός πανέμορφου τεράστιου κήπου και είναι κάτι που αξίζει να επισκεφτείτε. Τόσο το σπίτι, όσο και ο τεράστιος κήπος που είναι σαν δάσος και προσφέρετε για περπάτημα και χαλάρωση, είναι ανοικτά για επισκέψεις.

Στο ίδιο ταξίδι, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Παλάτι Σαννίκι, το οποίο ο Σοπέν επισκεφτόταν τα καλοκαίρια και έγραφε μουσική. Εκεί θα δείτε και το μνημείο του Σοπέν όπου παίζει πιάνο για την αγαπημένη του.

Ο πατέρας του Nicolas Chopin (1771-1844) ήταν Γάλλος που ζούσε στην Πολωνία από το 1787 και παρέδιδε μαθήματα γαλλικής γλώσσας. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, δίδασκε στο παλάτι Σάσκι, εκεί που βρίσκεται τώρα το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

Η μητέρα του συνθέτη, Tekla Justyna Krzyźanowska (1782-1861), ήταν Πολωνή. Σύμφωνα με την αδερφή του Izabela, ο Σοπέν άρχισε από μωρό να έχει τάση προς την μουσική και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου όταν ήταν μόλις 6 ετών.

Ο Φρεντερίκ Σοπέν ήταν μόλις 7 ετών όταν έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις. Άρχισε να δίνει παραστάσεις σε σπίτια ευγενών και αριστοκρατών και σύντομα έγινε πολύ γνωστός. Στην Βαρσοβία τον θεωρούσαν δεύτερο Μότσαρτ.

Το 1822 σταμάτησε τα μαθήματα πιάνου αλλά συνέχισε τα μαθήματα σύνθεσης στο Ωδείο της Βαρσοβίας με τον Γιόζεφ Έλσνερ. Πέθανε στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου του 1849, μετά από χρόνια φυματίωση.

Tάφηκε στο Κοιμητήριο Περ Λασέζ του Παρισιού, όμως λόγω δικής του επιθυμίας η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Πολωνία, όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα. Η καρδιά του βρίσκεται στην εκκλησία του τιμίου σταυρού στην Βαρσοβία, όπως αναφέραμε πιο πάνω.


Η φωλιά του Λύκου - Wolf's Lair

Η λεγόμενη φωλιά του Λύκου είναι το διάσημο κρησφύγετο του Χίτλερ κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Εκεί ο Χίτλερ πέρασε περίπου 800 ολόκληρες μέρες.

Το υψηλής ασφαλείας μέρος, βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη Kętrzyn στην Πολωνία, περίπου 284 χιλιόμετρα από την Βαρσοβία. Για να πάτε εκεί θα πρέπει να πάρετε πρωινό τρένο από την Βαρσοβία για την πόλη Kętrzyn ή για την πόλη Olsztyn που είναι και η μεγαλύτερη κοντινή πόλη.

Εάν φτάσετε στο Olsztyn, θα πρέπει μετά να πάτε στο Kętrzyn με τρένο. Θα σας πρότεινα να μείνετε ένα βράδυ εκεί γιατί είναι πολύ όμορφη περιοχή και υπάρχουν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα να δείτε.

Front Military headquarters WWII

Σε αυτό το ταξίδι, θα μπορούσατε να συνδυάσετε εύκολα:

 • Περήπατο και φαγητό στην λίμνη UKIEL - Ukiel Lake in Olsztyn.
 • Επίσκεφη στο Mamerki, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα συγκροτήματα γερμανικών bunkers του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Δείτε το πολύ ενδιαφέρον κάστρο Reszel.
 • Προσκήνυμα στο μοναστήρι Sw. Lipka.

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε στο άρθρο Πώς να επισκεφτείτε το Wolf's Lair από την Βαρσοβία. Εάν χρειάζεστε ξεναγό στην περιοχή, παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα οργανωμένης εκδρομής από την Βαρσοβία στα Αγγλικά.


Δάσος Μπιαλοβιέζα (Bialowieza Forest - UNESCO)

Το τελευταίο και μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου τα δάση διατηρούνται στην φυσική τους κατάσταση. Το δάσος αυτό το μοιράζεται η Πολωνία μαζί με την Λευκορωσία και μπορείτε να περάσετε τα σύνορα μέσα από το δάσος.

Βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα από την Βαρσοβία και μπορείτε να το επισκευτείτε με τρένο και λεωφορείο. Είναι στην λίστα της UNESCO και συστήνω να μείνετε εκεί ένα βράδυ.

Υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη να δείτε και να απολαύσετε την φύση σε όλο της το μεγαλείο. Θα έχετε επίσης την ευκαιρεία να γνωρίσετε το Ζούπρ. Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πώς να επισκεφτείτε το δάσος της Μπιαλοβιέζα από την Βαρσοβία.


Κάστρο Μάλμπορκ και Γκτάνσκ (Malbork Castle & Gdansk)

Ένα τελευταίο που είναι αρκετά σημαντικό να δείτε στην Πολωνία είναι το φανταστικό κάστρο στο Μάλπορκ. Το οποίο βρίσκεται και αυτό στον κατάλογο της UNESCO.

Το Malbork είναι μια πόλη στο δέλτα του Βιστούλα, που ιδρύθηκε από τους Ιππότες του Τευτονικού Τάγματος. Είναι γνωστό για το μεσαιωνικό κάστρο του, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα ως έδρα του Τάγματος.

Malbork Marienburg Poland Castle Knights Medieval

Το κάστρο είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα κάστρων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Κάστρο Malbork είναι επίσης και η μεγαλύτερη κατασκευή από τούβλο στην ιστορία.

Πάλι, θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε για την επίσκεψή σας κάστρο του Μάλπορκ από την Βαρσοβία. Επίσης σας συνηστώ να περιλάβετε και την πανέμορφη πόλη του Γκτάνσκ όπως και το Σόποτ σε αυτό σας το ταξίδι.


Τόρουν και Βρότσλαβ

Σαν τελευταίους σταθμούς προτείνω να επισκευτείτε την περίφημη και μαγευτική πόλη του Torun, όπως και το Wroclaw.

Toruń

Η πιο όμορφη μεσαιωνική γοτθική πόλη της Πολωνίας, η οποία διακοσμεί και αυτή με την σειρά της τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Βρίσκεται περίπου 2,5 ώρες από τη Βαρσοβία και μπορείτε εύκολα να πάτε με τρένο ή με λεωφορείο. Όπως θα γνωρίζετε, είναι η πόλη που γεννήθηκε ο περίφημος μαθηματικός και αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος.

Wroclaw

Πρωτεύουσα του πολιτισμού κατά το 2016. Το Wrocław είναι επίσης γνωστό ως η πόλη των 100 γεφυρών. Είναι η μεγαλύτερη ιστορική πόλη στην Δυτική Πολωνία και η παλιά πόλη είναι μια ζωγραφιά.

Στα περίχωρα όμως της πόλης και λίγο παραπέρα, στην κάτω Σιλεσία, βρίσκονται πολύ ενδιαφέροντα μέρη σχετικά με τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Θα βρείτε αρκετές ιδέες για ταξιδάκια από το Βρότσλαβ, όπως και ιδέες για το να δείτε στο άρθρο ξενάγηση και ημερήσιες εκδρομές στο Βρότσλαβ.


Μεταφορά στην Αρχή
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ψώνια στην Βαρσοβία

Η Βαρσοβία είναι τεράστια και υπάρχουν πολλά καταστήματα διάσπαρτα σε όλη την πόλη. Άλλα είναι πιο φθηνά και άλλα πιο ακριβά. Μπορείτε όμως να βρείτε πολύ καλά ρούχα σε πολύ καλές τιμές.

Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς περιορίζεται μέσα σε πολυκαταστήματα (Centrum Handlowy). Συστήνω να διαβάσετε την λίστα με τα καλύτερα εμπορικά κέντρα στην Βαρσοβία.


Złote Tarasy

Από τα πιο διάσημα, είναι το Złote Tarasy, λόγω τοποθεσίας, είναι πόλος έλξης κυρίως των τουριστών. Είμαι σίγουρος ότι θέλετε δεν θέλετε θα το δείτε σίγουρα, αν και πιστεύω ότι είναι πολύ ακριβό.

Είναι ένα πολύ όμορφο εμπορικό κέντρο στο οποίο μπορείτε να περάσετε την μέρα σας, να φάτε κάτι και να πιείτε καφεδάκι. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κεντρικό σταθμό.


Arkadia

Το Arkadia στη Βαρσοβία, είναι το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα στην Κεντρική Ευρώπη. Συνολικά διαθέτει 287.000 τετραγωνικά μέτρα με 230 καταστήματα, 25 εστιατόρια και κινηματογράφο.

Arkadia Shopping center WarsawΗ Πισω είσοδος του Αρκάδια

Άνοιξε στις 20 Οκτωβρίου του 2004. Το Διεθνές Συμβούλιο εμπορικών κέντρων του χορήγησε τον τίτλο του καλύτερου έργου εμπορικών κέντρων στην Πολωνία και το εμπορικό κέντρο της χρονιάς το 2004

Όπως και το βραβείο του ευρωπαϊκού εμπορικού κέντρου για το καλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ευρώπη το 2006.


Modo - Centrum Łopuszańska 22

Αυτό το εμπορικό κέντρο είναι σχετικά καινούργιο, αλλά βρίσκεται εκτός του κέντρου της πόλης. Μπορεί να υπάρχει εύκολη πρόσβαση με συγκοινωνίες, αλλά καλύτερα να πάρετε ταξί αν θέλετε να το επισκεφτείτε.

Στο MODO θα βρείτε εκτός από τις γνωστές μάρκες και ρούχα Πολωνών κατασκευαστών, όπως και αρκετές προσφορές. Το κέντρο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων σε ελκυστικές τιμές.

Πάνω από 180 καταστήματα ειδών ένδυσης, όπως και καταστήματα εξυπηρέτησης, παράδειγμα οπτικά και άλλα. Υπάρχει επίσης κατάστημα με αρώματα, όπως και προϊόντα φαρμακείων.

Το κέντρο διαθέτει επίσης εστιατόρια και καφετέριες, όπως και παιδότοπους, όπως και ένα πάρκο τραμπολίνο για μικρούς και μεγάλους.


Blue City και Reduta

Αυτά τα δύο εμπορικά βρίσκονται στην περιοχή Οχότα, πάλι λίγο έξω από το κέντρο. Το ένα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το άλλο και είναι λίγο πιο κάτω από τον κεντρικό σταθμό των τρένων Ζαχότνι (Zachodni).

Υπάρχουν λεωφορεία από το κέντρο που σταματάνε ακριβώς απέξω και για αυτό τον λόγο μπορεί να είναι αρκετά εύκολο να τα επισκεφτείτε. Η στάση λέγεται BERESTECKA. Εκεί θα βρείτε αρκετά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια.

Στην Blue City υπάρχει παιδότοπος στον τελευταίο όροφο όπου μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν ασφαλισμένα. Εάν θα επισκεφτείτε, τότε συστήνω να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με το πάρκο της ευτυχίας (Szczesliwicki) που βρίσκεται σχεδόν δίπλα.

Στην Blue Cityθα βρείτε επίσης και το κατάστημα TKMAXX με καλές μάρκες ρούχων σε πολύ καλές τιμές. Θα βρείτε κοστούμια Αρμάνι και διάφορα άλλα, μέχρι και βαλίτσες ταξιδιού.

Υπάρχει και ένα TKMaxx στο κέντρο της Βαρσοβίας, ακριβώς δίπλα από το Palace of Culture and Science από την απέναντι πλευρά ρου δρόμου. Η Reduta είναι πιο μικρό εμπορικό και πιο ήσυχο. Εκεί υπάρχει και ένα self service εστιατόριο, το οποίο λέγεται Mleczarnia.

Μπορείτε να φάτε σπιτικό Πολωνικό φαγητό σε πολύ καλές τιμές. Είναι τα πιο φθηνά εστιατόρια Πολωνικού φαγητού στην πόλη. Παράδειγμα μπορείτε να φάτε σούπα, κυρίως γεύμα μαζί με ένα κόμποτ και να πληρώσετε μόνο 20 ζλότυ (σχεδόν 5 ευρώ).


Galleria Mokotów

Με περίπου 237 καταστήματα και 33 εστιατόρια, είναι ακόμα ένα εμπορικό κέντρο 4* στην Βαρσοβία. Το εμπορικό αυτό βρίσκεται στην περιοχή Μοκότουβ. Δεν είναι πολύ μακριά από το κέντρο.

Πολύ όμορφο περιβάλλον όπου μπορείτε να περάσετε την μέρα σας. Υπάρχει και πληρωμένος παιδότοπος για τα παιδιά, όπως και πολλά είδη φαγητού και φάστ φούντ.

Εάν θα το επισκευτείτε, σας συστήνω να βάλετε στο πρόγραμμά σας και το πάρκο Pole Mokotowskie. Είναι ένα πολύ όμορφο πάρκο. Εάν επισκεφτείτε το πάρκο, τότε σας συστήνω να φάτε στο Jeff's που βρίσκεται εκεί.

Είναι ένα Αμερικανικό εστιατόριο με Μεξικάνικες πινελιές και σέξι Πολωνές σερβιτόρες. Μεγάλες μερίδες φαγητού και καλές τιμές. Επίσης υπάρχει παιδότοπος στο πίσω μέρος.


Factory Outlets

Τα πολυκαταστήματα Factory είναι πολύ γνωστά εδώ στην Βαρσοβία. Εκεί μπορείτε αρκετά καλές τιμές σε παλαιότερο stock και πολύ καλά ρούχα.

Κυρίως σε περίοδο εκπτώσεων μπορείτε να βρείτε πολύ καλά κομμάτια αν προλάβετε. Συνηθίζω να επισκέπτομαι το Factory URSUS γιατί έχει αρκετά καλά Pepe Jeans σε πολύ καλές προσφορές.

Κάποτε βγάζουν και κομμάτια 2 + 1 δωρεάν, έτσι με περίπου €100 μπορείς να αγοράσεις 2 τζιν και ένα πουκάμισο για παράδειγμα. Ακόμα ένα τέτοιο πολυκατάστημα, πιο μεγάλο είναι το Factory Annopol. Αυτό είναι αρκετά μακριά από το κέντρο, στην άλλη πλευρά του ποταμού.

Παρόλο που είναι λίγο δύσκολο, μπορείτε να πάτε εκεί με δημόσιες συγκοινωνίες. Εάν έχετε ενοικιάσει αυτοκίνητο, προτείνω να το συνδυάσετε με μία επίσκεψη στην λίμνη (Zegrzynski) και στο παλάτι Pałac Zegrzyński.

Στην λίμνη ή στο παλάτι, μπορείτε να φάτε πολύ καλό φαγητό, κυρίως ψάρι. Μπορείτε επίσης να κάνετε μπάνιο καθώς υπάρχουν παραλίες με χώρους στάθμευσης. Τελικά, θα βρείτε αρκετές άλλες ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε κοντά στην Βαρσοβία.


Forest Park Outlet in Łomna

Το Forest Park Outlet θα είναι το πρώτο Outlet στην Πολωνία σχεδιασμένο σε στυλ χωριών που κυριαρχεί στη Δυτική Ευρώπη. Η προγραμματισμένη περιοχή κατά την πρώτη φάση κατασκευής θα είναι περίπου 16.000 m2. και στη δεύτερη περίπου 30.000 m2.

Θα υπάρχουν αθλητικά, υποδήματα και έπιπλα εσωτερικού χώρου, όπως και ρούχα παγκόσμιας φήμης. Το Forest Park Outlet θα εγκατασταθεί στη Łomna στην κοινότητα Łomianki, 22 χλμ βόρεια της Βαρσοβίας.

Αυτό κατά το προσεχές μέλλον θα μπορεί άνετα να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Καμπίνος.


Designer Outlet Warszawa

Ένα καταπληκτικό εμπορικό κέντρο τόσο εξωτερικά, όσο και εξωτερικά. Εκεί θα βρείτε τις καλύτερες μάρκες σε εκπληκτικές προσφορές. Είναι ανοικτό Δευτέρα με Σάββατο 10:00 με 22:00. 

Σας συστήνω να το επισκεφτείτε αν και βρίσκεται λίγο εκτός, στο Piaseczno. Είναι περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πως να φτάσετε εδώ: «https://www.designeroutletwarszawa.pl/en/getting-here/»


Chinese Shopping Center

Το Κινέζικο εμπορικό κέντρο στην Βαρσοβία είναι πηγή κυρίως για χονδρική πώληση φτηνών ενδυμάτων και υποδημάτων. Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία προς την κατεύθυνση του Radom.

Μου έχουν πει ότι είναι πολύ όμορφη πόλη και δύο από τους γείτονές μου κατάγονται από εκεί. Το Κινέζικο εμπορικό κέντρο είναι το μεγαλύτερο σημείο διανομής στη Μέση Ανατολή για προϊόντα που παράγονται στην Κίνα και ολόκληρη την Ασία.

Το Κέντρο βρίσκεται μέσα σε 200 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με δημόσεις συγκοινωνίες, όπως και με το αυτοκίνητό σας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: «https://gdpoland.pl/en/»


2nd Hand Shops

Γενικά στα καταστήματα αυτά, έαν ρίξετε μία προσεκτική ματιά μπορείτε να βρείτε πολύ καλά ρούχα, μάρκες σε φανταστικές τιμές. Ειδικά στα περίχωρα και στα χωριά που δεν έχουν ιδέα τι είναι καλή μάρκα, μπορεί να πουλάνε παντελόνια Αρμάνι ή Gucci με το κιλό.

Επίσης, παρόλο που είναι Δευτέρου Χεριού, θα βρείτε και καινούργια κομμάτια.


Μεταφορά στην Αρχή
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Σημαντικές Πληροφορίες

Μετακινήσεις / Προσοχή στα «ΤΑΞΙ»

Οι ψεύτικοι οδηγοί ταξί είναι συνηθισμένοι στην περιοχή της Παλιάς Πόλης, στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βαρσοβίας και στον Δυτικό σταθμό των τρένων και των λεωφορείων στην Βαρσοβία (στο τελευταίο μέρος έγιναν πραγματική πανούκλα).

Ποτέ μην μπείτε σε αυτοκίνητο χωρίς κανονική πινακίδα ΤΑΞΙ. Άλλα χαρακτηριστικά Αναγνώρισης: μεγαλόσωμος και μυώδης οδηγός, ο οποίος μπορεί να επιβάλει το αίτημά των 200 ευρώ για μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων με το βλέμμα του ή κλειδώνοντάς σας μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Ειδικά αν κάποιος σας προτρέπει να μπείτε στο ταξί του και τρέχει από πίσω σας και μιλάει πολύ καλά Αγγλικά, αποφύγετε τον. Οι κανονικοί ταξιτζήδες βαριούνται να τρέχουν από πίσω σας και με το ζόρι θα σας εξυπηρετήσουν.

Η πολωνική αστυνομία κάνει πολύ λίγα (αν όχι τίποτα) για την αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος. Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ εύκολη ΛΥΣΗ: όταν κατεβαίνετε από το τρένο/λεωφορείο (και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις), καλέστε ένα ταξί χρησιμοποιώντας προπληρωμένες εφαρμογές όπως το Uber, το Bolt ή το Free Now.

Εκτός από το Google Maps και τις εφαρμογές που έχουμε ήδη αναφέρει, μπορείτε να χρησιμοποιάτε και την εφαρμογή JakdoJade για τις μετακινήσεις σας. Για όλες τις μετακινήσεις σας, όπως και για τα αεροδρόμια μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΚΛΟΠΕΣ

Μπορεί η Πολωνία να είναι ένας ασφαλής προορισμός με πολύ χαμηλή εγκληματικότητα, αλλά θα πρέπει να προσέχετε τα πράγματα σας, καθώς οι κλοπές είναι πολύ διαδεδομένες, ειδικά στην Κρακοβία σε κεντρικά σημεία με πολύ κόσμο.


Διαβάστε επίσης σχετικά με τον Κορονοϊό και το ταξίδι σας στην Πολωνία.

Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βαρσοβία

 • Address : Ul.Gornoslaska 35, 00-432 Warszawa
 • Tel. : (+4822) 6229460-1 
 • Emergency Tel: +48 577320444
 • E-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
 • Web: «www.mfa.gr/warsaw»

Πρεσβεία της Κύπρου στην Βαρσοβία

 • Address: ul. Jarosława Dąbrowskiego 70
 • Tel: (+48228444577) - (+48228440816)
 • E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Web: «http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Embassy_Warsaw.nsf»

Επείγοντα νούμερα

Γραμμή βοήθειας για έκτακτη ανάγκη για τουρίστες. Τηλέφωνα (+48 222787777 και +48 608599999) Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην Πολωνία. Οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης από θυρίδες τηλεφώνου είναι δωρεάν.

Εάν δεν γνωρίζετε τον τοπικό κωδικό, καλέστε τον γενικό αριθμό έκτακτης ανάγκης για κινητά τηλέφωνα: 112 Το νούμερο αυτό θα πρέπει να δουλεύει και στα Αγγλικά. Πάντα όμως είναι καλύτερα να καλείτε απευθείας τον αριθμό.

 • 999: Ασθενοφόρο
 • 998: Πυροσβεστική
 • 997: Αστυνομία
 • 981: Οδική Βοήθεια
 • 986: Δημοτική Αστυνομία

Για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε να νούμερα και τι πληροφορίες πρέπει να δώσετε, διαβάστε εδώ. Οι κλήσεις είναι δωρεάν. Κάντε σίγουρο ότι γνωρίζετε την ακριβή τοποθεσία. Θα πρέπει να μιλάτε καθαρά και να αναφέρετε μόνο σημαντικές πληροφορίες, σύντομα.


Τουαλέτες

Γενικά στην Βαρσοβία οι περισσότερες τουαλέτες σε σταθμούς τρένων και εμπορικά κέντρα είναι δωρεάν εκτός από κάποια σημεία που θα δείτε κάποιο να κάθετε απέξω και είναι συνήθως 1-2 PLN, έτσι είναι καλύτερα να έχετε λίγα ψιλά μαζί σας για παν ενδεχόμενο.

Εγώ συνήθως πηγαίνω εκεί στην στάση του μετρό στην πλατεία του κάστρου στην παλιά πόλη που είναι σίγουρα δωρεάν και είναι πάντα καθαρή. Επίσης υπάρχει ανελκυστήρας σε περίπτωση που δυσκολεύεστε με τις σκάλες.

Ακόμα ένα σημείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα την τουαλέτα είναι τα καφέ NERO. Δυστυχώς όμως υπάρχει κωδικός ο οποίος αναγράφεται πάνω στην απόδειξη όταν αγοράσετε κάτι [KOD DO TOALETY]. O κωδικός της τουαλέτας στο καφέ NERO στην Krakowkie Przedmieście 27 (απέναντι από το άγαλμα του Adam Mickiewicz) είναι: 5599A.

Επίσης, ο κωδικός της τουαλέτας στα Starbucks που βρίσκονται εκεί απέναντι από το Novotel centrum [Widok 26, 00-023 Warszawa] είναι 3110#.

Αν άλλαξαν οι αναφερόμενοι κωδικοί, τότε πάρτε κάτι να πιείτε και κοιτάξτε πάνω στην απόδειξη για τον κωδικό.


Μεταφορά στην Αρχή
Βρείτε Φθηνά Ξενοδοχεία στην Πολωνία

ΦΑΓΗΤΟ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Που να φάμε στην Βαρσοβία;

Σας συστήνω να μην φάτε στην παλιά πόλη, καθώς το φαγητό είναι αρκετά πιο ακριβό και δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πιείτε ένα καφεδάκι και βγείτε πιο έξω για φαγητό.

Υπάρχουν τόσα πολλά εστιατόρια στην Βαρσοβία. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο και γράψτε μας την εμπειρία σας στα σχόλια. Έχω βάλει στην λίστα μου το Talerzyki, μετά από ένα Ελληνικό βίντεο που είχα δει.

Ακόμα ένα που έχω πάει αρκετές φορές και είναι πάρα πολύ καλό είναι το Der Elefant.


Προτάσεις από την Έφη

Η Έφη Ιοαννίδου είναι Ελληνίδα που μένει εδώ στην Βαρσοβία και έχει φτάξει προσωπικό Instagram (@la.vida.rica) για το θέμα μας. Ακολουθείστε λοιπόν την Έφη η οποία βάζει μόνο ότι δοκιμάζει. Ελπίζω να βρείτε πολύ καλές επιλογές.

Σας παραθέτω κάποιες από τις επιλογές της περιληπτικά παρακάτω. Τα Θαλασσινά είναι η καλύτερη ιδέα για δείπνο το καλοκαίρι. Επειδή θέλετε κάτι ελαφρύ, αλλά και γευστικό!

Το Port Royal στην Koszykowa 63 διαθέτει τα καλύτερα θαλασσινά στην πόλη, με φρέσκα γαλλικά στρείδια και τα καλύτερα κοκτέιλ και κρασιά σε όλη την Ευρώπη!

Καλύτερη Επιλογή: Στρείδια Utah από τη Νορμανδία και γαρίδες King με σάλτσα βουτύρου. 

Συμβουλή: Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ειδικές περιστάσεις, αλλά και για ένα ελαφρύ δείπνο με ποτάκια και η σχέση ποιότητας / τιμής είναι εκπληκτική.

Στο Kraken στην Poznańska 12 πηγαίνεις για ποτάκι και καταλήγεις σίγουρα στο φαγητό! Και οι δύο επιλογές σίγουρα θα σας ευχαριστήσουν! Η μπριζόλα τόνου ήταν απίστευτη και όλα κοκτέιλ ήταν υπέροχα! Πραγματική Απόλαυση.

Για περισσότερες επιλογές από την Έφη, ακολουθείστε @la.vida.rica στο Instagram και Smaczengo (Καλή σας Όρεξη).


Πρόγευμα

Εάν δεν έχετε πάρει πρόγευμα με το ξενοδοχείο σας, τότε σας συστήνω να δείτε ιδέες για πρόγευμα στην Βαρσοβία από μόνο 1 ζλότυ.


Πολωνικό Φαγητό και Άλλα

Σίγουρα θα θέλετε να δοκιμάσετε το Πολωνικό φαγητό. Αν και δεν είμαι λάτρης του, θα σας πω για κάποια καλά εστιατόρια που έχω ακούσει και δοκιμάσει.

Σαν πρώτες επιλογές θα σας δώσω το Ćma by Mateusz Gessler και το Warszawski Sen by Mateusz Gessler. Ένα από τα καλύτερα Πολωνικά εστιατόρια στην Βαρσοβία έχουν να λένε ότι είναι το Παλιό Σπίτι (Stary Dom)

Το Stary Dom είναι ένα εστιατόριο με παράδοση καλής κουζίνας και μία από τις ιδιοκτήτριες κάνει και εκπομπή στην Πολωνική τηλεόραση. Χρονολογείται στην δεκαετία του '50 και αποτελεί αγαπημένο χώρο συνάντησης για τους λάτρεις των ιπποδρομιών που βρίσκονται κοντά στο Służewiec.

Ακόμα ένα εστιατόριο με πολύ καλό Πολωνικό φαγητό στην Βαρσοβία, είναι το ΑΚΑΝΤΕΜΙΑ.

country sausage polish food

Επίσης, όπως έχουμε πει, πίσω από το Novotel, είναι το Soul Kitchen με σύγχρονη Ευρωπαική κουζίνα. Το συστήνουμε για στέικ και κρασί, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και σούπα ή κάτι που σας αρέσει.

Τελικά, κάτι διαφορετικό, όπου μπορείτε να φάτε και διασκεδάσετε με πολύ καλό φαγητό είναι και το Na Lato. Σίγουρα θα βρείτε μπροστά σας το Ζαπιέσεκ (Zapiecek) με καλό Πολωνικό φαγητό και παραδοσιακά ντυμένες σερβιτόρες. Συνήθως θα δείτε κόσμο να περιμένει έξω για να καθίσει. Δοκιμάστε το ζεστό κρασί, είναι πολύ ωραίο ειδικά τον χειμώνα.

Εάν φτάσατε μέχρι το πάρκο Pole Mokotowskie, τότε συστήνω να φάτε στο Jeff's, όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω αλλά και το LOLEK grill & bar για το πανέμορφο περιβάλλον και την ξύλινη αρχιτεκτονική. 

Στο εστιατόριο Jeff's υπάρχουν ειδικές προσφορές κάθε μέρα. Μπορείτε να φάτε κανονικό γεύμα με μόνο €4,80 στο Happy Hour. Μην περιμένετε τρελή ποιότητα, αλλά η ποσότητα είναι μεγάλη.

Για να κλείσουμε αυτό τον τομέα, αξίζει να αναφέρουμε την αλυσίδα ΑΙΟLI. Εκτός από το πρόγευμα με 1 ζλότυ όταν αγοράσετε καφέ, το φαγητό τους είναι τέλειο, όμορφο περιβάλλον και πολύ καλό σέρβις.


 


Susi

Εάν σας αρέσει η Ιαπωνική κουζίνα και ιδιαίτερα το Σούσι, τότε θα ενθουσιαστείτε. Ένα πολύ ωραίο Ιαπωνικό εστιατόριο που φτάχνει και πολύ ωραίες σούπες είναι το Izumi Sushi - Białe Kamień 4.

Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πίσω έξοδο του πάρκου Pole Mokotowskie και κάνουν και παραδόσεις. Ακόμα ένα που είναι αρκετά καλό και έχει καλές τιμές, πάλι με παράδοση στο σπίτι είναι το Pracowia Sushi Wola.

Αν θα παραγγείλετε με παράδοση στο σπίτι, καλό είναι να πάρετε το μεσημέρι για να το έχετε μέχρι το βράδυ. Μπορείτε να παραγγείλετε στο Facebook και να πληρώσετε με κάρτα.


Μεξικάνικο

Σχετικά με Μεξικάνικο φαγητό στην Βαρσοβία, θα σας παραθέσω κάποια πολύ καλά εστιατόρια να δοκιμάσετε.

 • YE YE Mex Food & Music Bar - Θα τους βρείτε και στο Facebook.
 • La Catrina
 • Margarita Kolendra - Με αρκετά φθηνά ποτά και όμορφο περιβάλλον.
 • La Sirena: The Mexican Food Cartel.

Ελληνικά εστιατόρια

Αν πάθατε ζημιά με το Πολωνικό φαγητό και θέλετε να φάτε κάτι Ελληνικό για να επανέλθετε, μην ανησυχείτε καθόλου. Υπάρχουν αρκετά στέκια που μπορείτε να φάτε. Θα αναφέρω εδώ κάποια από αυτά που έχω δοκιμάσει.

Τα βάζω με σειρά, όπως τα βλέπω σαν καλύτερες επιλογές για Ελληνική κουζίνα στην Βαρσοβία.


EL GRECO - PAROS - ΜΥΚΟΝΟΣ - MELI DELI

Αυτά τα τέσσερα τα αναφέρω μαζί γιατί ανήκουν στην ίδια αλυσίδα. Στην ίδια αλυσίδα ανήκε και το KAVOS αλλά δυστυχώς έχει κλείσει εν καιρό πανδημίας και έκανε και το καλύτερο φαγητό.

Το Πάρος είναι κάτι μοναδικό στην Βαρσοβία καθώς την Παρασκευή και το Σάββατο μεταμορφώνεται σε χώρο διασκέδασης και μετά το φαγητό τα σπάνε. Εκεί θα βρείτε Live Ελληνική μουσική και χορούς πάνω στα τραπέζια. Ελληνικό γλέντι αν και τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει αρκετά.

Το Μύκονος έχει ανοίξει τον Ιούνιο του 2020 και έχει προοπτικές για να γίνει και αυτό ένα μέρος με πιο χαλαρή διασκέδαση και φαγητό. Βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το El-Greco και έχει εξωτερικούς χώρους που μπορείς να καθίσεις κυρίως το καλοκαίρι.

Τελικά το MELI DELI δεν είναι για φαγητό. Πουλάει Ελληνικά προιόντα, καφεδάκι, κάποια γλυκά, παγωτό και φυσικό χυμό.


OLIVOS

Ένα από τα τελευταία Ελληνικά εστιατόρια που έχει ανοίξει στην Βαρσοβία με πάρα πολύ καλά σχόλια. Βρίσκεται μάλιστα σχεδόν δίπλα από το Μύκονος και έχει πάρα πολύ καλές κριτικές. Ελπίζω πως θα τα καταφέρω να το δοκιμάσω σύντομα.

Βρίσκεται στην οδό Grzybowska 56. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα τους στο Facebook.


Mr. Greek Souvlaki

Ένα μικρό αλλά όμορφο μαγαζάκι στην αντίπερα όχθη του Βιστούλα στην οδό Londyńska 16. Φτιάχνει πολύ καλό σουβλάκι στην πίττα, αλλά και διάφορα άλλα Ελληνικά φαγητά.

Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: «https://warsawinsider.pl/notes-mr-greek-souvlaki/».


ΜΕΖΕ από Teo Vafidis & Sons

Το πιστεύετε ή όχι δεν το έχω ακόμα επισκεφτεί ποτέ αν και βρίσκεται κάπου στο κέντρο της Βαρσοβίας και κάνει και πάρτυ. Περίεργο και όμως αληθινό. Ίσως επειδή έμαθα πρώτα τους ανταγωνιστές παραπάνω.

Είναι ένα πρωτότυπο concept του δημοφιλούς Έλληνα σεφ που έχει δημιουργήσει μαζί με τους γιους του. Στο ΜΕΖΕ θα βρείτε αυθεντική ελληνική κουζίνα που βασίζεται στη φιλοσοφία της κοινής χρήσης γευμάτων και του χαρούμενου γλεντιού.

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα τους στο Facebook.


PAPAPITA

Αυτό τελευταία το έπιασε το μάτι μου. Δεν το είχα δοκιμάσει μέχρι πρόσφατα και είπα να παραγγείλω κάτι για ντελίβερι. Δεν έκαναν ντελίβερι και έτσι πήγα μέχει εκεί. Δυστυχώς το φαγητό δεν μου άρεσε και οι μερίδες γενικά ήταν μικρές. Ίσως εκεί όταν φας τα πράγματα να είναι καλύτερα.

Βρίσκεται στο Bemowo, ul. Radiowa 16 Lok. 5. Είναι ανοικτό καθημερινά από τις 14:00 μέχρι και τις 22:00. Παρασκευή μέχρι τις 23:00. Σάββατο και Κυριακή ανοίγει στις 12:00.

Εκτός από Σουβλάκι, μπορείτε επίσης να βρείτε χαλλούμι, Pita suvlaki kotobeikon και ψητό κοτόπουλο με μπέικον σε ειδική εκτέλεση. Περισσότερα στο «https://www.papapita.pl/»


Deli&Winebar SIGA-SIGA

Είναι ένα μικρό μέρος με τζάκι και το διαχειρίζεται ένας Πολωνός μερακλής. Πουλάει επίσης Ελληνικά προιόντα και φτιάχνει μεζεδάκια. Θα βρείτε περισσότερα εδώ: «http://siga-siga.pl/»


ΜΕΛΤΕΜΙ - SANTORINI

Το Μελτέμι βρίσκεται πίσω από το πάρκο SZCZĘŚLIWICKI. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και νομίζω είναι κα λίγο ακριβό για την ποσότητα του φαγητού που σερβίρει. Αλλά το φαγητό είναι αρκετά καλό.

Η ταβέρνα Σαντορίνι φαίνεται να ανήκει στην ίδια εταιρεία. Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί είναι και λίγο μακριά. Φαίνεται όμως να έχει αρκετά καλά Reviews.


ELLADA Souvlaki Bar

Στην αντίπερα όχθη του ποταμού Βιστούλα, περτίπου 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται και το ELLADA. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε - SOUVLAKI / PITA GYROS καθώς και άλλα μεσογειακά πιάτα.

Μπορείτε να παραγγείλετε φαγητό μέσω τηλεφώνου ή και από το διαδίκτυο! Περισσότερες πληροφορίες εδώ: «https://www.elladasouvlakibar.pl/».


Ταβέρνα Πατρίς - iGrek

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιστούλα από την μεριά της περιοχής Praga. Είναι μια όμορφη ταβερνούλα και το φαγητό είναι αρκετά καλό.

Η ταβέρνα Πατρίς φαίνεται να συνεργάζεται και το iGrek. Το iGrek λειτουργεί και σαν κατάστημα με Ελληνικά προιόντα. Επίσης κάθε Παρασκευή είχανε και μπουζουκάκι Live από τις 19:00 μέχρι τις 20:00. Δεν γνωρίζω αν το κάνουν ακόμα.


Nikos Greek Gyros

Στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού, το Nikos Greek Gyros είναι το μόνο που βρίσκεται σχετικά κοντά στο κέντρο. Βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο χώρο, που ονομάζεται Hala Koszyki. Εκεί θα βρείτε αρκετές καλές επιλογές για φαγητό.


Mleczarnia - Φθηνό Πολωνικό

Αυτά τα μικρά εστιατόρια είναι αυτο-εξυπηρετούμενα. Η ποιότητα του φαγητού δεν λέει και πολλά. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί είναι αρκετά σπάνιο να μιλάνε Αγγλικά.

Φτιάχνουν και σερβίρουν σπιτικό Πολωνικό φαγητό στις καλύτερες τιμές που μπορείτε να βρείτε. Ο κατάλογος βρίσκεται συνήθως στον τοίχο από πίσω στα Πολωνικά. Τα Πολωνικά διαβάζονται σαν τα Αγγλικά εκτός από μερικά γράμματα.

 • ą -> όου
 • ć -> τς μαλακό - τσιε
 • ę -> έου
 • ł, Ł -> έου με το ου σαν το αγγλικό w
 • ń -> ν μαλακό
 • ó -> ου
 • ś -> σ μαλακό - ες
 • w -> β
 • ż -> ζιετ

Τώρα για το τι να φάτε, δεν ξέρω αλλά προτείνω να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα. Ως γνωστό τα πιερόγκι (Pierogi) κάνουν θραύση στην Πολωνία :) Εμένα προσωπικά μου αρέσουν κυρίως οι σούπες, παράδειγμα η ρόσουγ (Rosół) που είναι σούπα κοτόπουλο.

Mleczarnia Reduta Cheap Polish FoodΤο φθηνότερο Πολωνικό φαγητό στην Βαρσοβία

Μπέρκερ

Θα αναφέρω μόνο 2 μέρη που γνωρίζω ότι φτιάχνουν πολύ καλό μπέρκερ στην Βαρσοβία. Το ένα το αναφέραμε ήδη πιο πάνω και είναι το Soul Food στην Hala Koszyki. Εκεί που είναι και το Ελληνικό σουβλάκι στην πίτα.

Τελικά, το Bobby Burger είναι αρκετά καλό, αλλά αυτό είναι αλυσίδα. Έχω δοκιμάσει μόνο ένα κοντά στο κέντρο.


 Εδώ φθάσαμε στο Τέλος της Βαρσοβίας!
Σας Εύχομαι να Περάσετε Τέλεια!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Συμβουλές για Μείωση του κόστους Ταξιδιού σας στην Πολωνία.
Κρακοβία, Η Βασίλισσα της Πολωνίας
Μεταφορά στην Αρχή

Subscribe

* indicates required

Άρθρα που διαβάζουν οι περισσότεροι

Disclosure Notes:

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a small commission, only if you book something through my links!

I recommend only the best-known companies and products!

Are you a Travel Writer? Register with GetYourGuide and start making money by recommending amazing tours worldwide. Find More info in the How to Make Money Online article

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Other images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Things Change from Time to Time! Have you seen anything wrong? Please send a message in order to correct it! Thank you for visiting ToursPoland.Com.