Save On FlightsCheap Flights

Παλάτι στο Πάρκο Λαζιένκι στην Βαρσοβία

Πώς να Μειώσετε το Κόστος Ταξιδιού σας στην Πολωνία

Ετοιμάζεστε για ταξιδάκι στην Πολωνία; Καλά κάνετε. Η Πολωνία είναι ένας προορισμός που πραγματικά αξίζει και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να δείτε τόσα πολλά σε σχετικά χαμηλό κόστος. Ας δούμε όμως κάποιες συμβουλές.


 Πολωνία, ο Καινούργιος σας Προορισμός

Τι να Προσέξετε στο ταξίδι σας στην Πολωνία;

Κρατήσετε το ταξίδι σας στην Πολωνία μέσα στα πλαίσια. Συνάμα όμως επενδύστε εκεί που αξίζει και εκεί που εσείς θέλετε. Το πιο σημαντικό είναι να προσέχετε τα υπάρχοντά σας και να ακολουθείτε τον νόμο.

Στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας που ζούμε, κανένας δεν θέλει να χάνει χρήματα. Κάντε μια ασφάλεια ταξιδιού να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε τα χρήματα σας πίσω σε περίπτωση που συμβεί κάτι.


Διαβάστε επίσης
11 Λόγοι για ένα ταξίδι στην Πολωνία
Δείτε την Βαρσοβία και την Κρακοβία

Προσοχή Όταν Κλείνετε Εισιτήρια / Εκδρομές

Οι καιροί έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και η έξαρση των ηλεκτρονικών κλοπών είναι στο αποκορύφωμά της. Έχω ακούσει περιπτώσεις ατόμων να αγοράσουν εισιτήρια για το Άουσβιτς από το διαδίκτυο και να πάνε εκεί στο Άουσβιτς για να ανακαλύψουν ότι τα εισιτήρια τους να είναι ψεύτικα. Έτσι αναγκάστηκαν να αγοράσουν καινούργια εισιτήρια.

Είναι σωστό να προσπαθούμε πάντα να αγοράζουμε πάντα εισιτήρια από τις σελίδες των μουσείων απευθείας και στην περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε μόνο από έγκυρες πηγές τις οποίες έχουμε επιβεβαιώσει εκ των προτέρων. Αν δεν είμαστε σίγουροι είναι καλύτερα να ρωτήσουμε κάποιον που ίσως να γνωρίζει καλύτερα.

Για εκδρομές, είναι πάντα καλύτερα κατά την γνώμη μου να κλείνουμε από γνωστές πλατφόρμες, όπως το VIATOR και το GETYOURGUIDEΝαι, δεν είναι όλα ρόδινα ούτε εκεί αλλά σε αυτές τις πλατφόρμες θα μπορείτε εύκολα να διεκδικήσετε τα χρήματα σας παρά κλείνοντας με μια άλλη εταιρεία που ίσως να μην υπάρχει ή να μην υπάρχει τρόπος να βρείτε το δίκαιο σας.

Λόγοι για τους οποίους προτείνω αυτές τις πλατφόρμες σε αρκετούς, εκτός από το ότι αν κλείσει κάποιος από τους συνδέσμους μου θα πάρω μια μικρή προμήθεια χωρίς επιπλέον επιβάρυνση είναι οι παρακάτω:

 • Δωρεάν ακύρωση μέχρι και 24 ΩΡΕΣ πριν για τις περισσότερες εκδρομές.
 • Βλέπετε κριτικές για την συγκεκριμένη εκδρομή από διάφορους άλλους που έχουν ήδη κλείσει και καλό είναι να τις λαμβάνεται υπόψη πριν κλείσετε κάτι
 • Έχετε ένα μέρος να γράψετε για κάποιο πρόβλημα και οι εταιρείες είναι πιο προσεκτικές για να μην πάρουν αρνητικές κριτικές.
 • Είναι μια επιπλέον ασφάλεια, τόσο κατά την πληρωμή, αλλά και αργότερα αν συμβεί κάτι.
 • Τελικά, έχετε πάρα πολλές επιλογές από διάφορες εταιρείες και είναι πιο εύκολο να βρείτε τι θέλετε.

Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως πληρώνετε κάτι παραπάνω αλλά πιστεύω αξίζει την επένδυση. Σίγουρα μια εκδρομή μπορεί να μην γίνει για τον λόγο ότι δεν μαζεύτηκαν τα απαραίτητα άτομα, αλλά τουλάχιστον θα πάρετε τα χρήματα σας πίσω και ελπίζω πως θα ειδοποιηθείτε εγκαίρως για την ακύρωση ούτως ώστε να κλείσετε κάτι άλλο.


Διαβάζετε τις περιγραφές

Αρκετοί από εμάς δυστυχώς περιλαμβανομένου και εμού βαριόμαστε να διαβάσουμε κάτι προσεκτικά. Έχω ακούσει αρκετά περιστατικά και έχω περάσει αρκετές δυσκολίες λόγω αυτής της βιασύνης.

Παράδειγμα η υπηρεσία PANEK Car for a Minute, έχω ακούσει ότι εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός και χρεώνει τους πελάτες με ανύπαρκτα έξοδα. Μετά λένε ότι δεν διάβασανε τα email σωστά. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς έγραφαν, αλλά χρέωσαν κάτι για ελαστικά το οποίο δεν ίσχυε.

Διάβασα επίσης ότι κάποιοι είχαν κλείσει ένα πακέτο στο Άουσβιτς €20 και έκαναν παράπονο ότι δεν είχαν ξενάγηση. Το πακέτο αυτό έγραφε καθαρά ότι ήτανε απλά μεταφορά και εισιτήριο εισόδου (το οποίο θα πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ).

Στην ουσία η είσοδος στα στρατόπεδα Άουσβιτς είναι ΔΩΡΕΑΝ, αλλά ΔΩΡΕΑΝ είναι χωρίς ξεναγό και μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και πάλι χρειάζονται δωρεάν εισιτήρια εισόδου.

Φυσικά μια φορά που θα πάτε στο Άουσβιτς, και όσα και αν έχετε διαβάσει και γνωρίζεται για τον χώρο, είναι καλύτερα να πληρώσετε για ξενάγηση. Έχουμε δει πολλούς να περιφέρονται χαμένοι μέσα στα στρατόπεδα και να μην ξέρουν που να πάνε και τι βλέπουν.

Αν δεν σας ενδιαφέρει και τόσο η ιστορία και απλά πηγαίνετε για να βγάλετε σέλφι, τότε δεν χρειάζεστε ξεναγό, είναι καλύτερα να πάτε μόνοι σας να κάνετε την βόλτα σας χαλαρά.

Όταν κλείνετε κάποιο πακέτο από άλη εταιρία (εκτός από την δικιά μας ξενάγηση στα Ελληνικά στο Άουσβιτς), τότε να είστε σίγουροι ότι περιλαμβάνει:

 • Είσοδο και Ξενάγηση στο μουσείο Άουσβιτς Ι.
 • Είσοδο και Ξενάγηση στο Άουσβιτς ΙΙ, Μπίρκεναου.
 • Περιλαμβάνει μεταφορά; Aπό που φεύγει η μεταφορά; Σας παραλαμβάνει από το ξενοδοχείο σας ή από κοντινό σημείο; Φεύγουν από συγκεκριμένιο σημείο;

Τελικά, όταν κάνετε κράτηση για ξενοδοχείο, δείτε και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Είναι με πρόγευμα, αν έχετε όχημα, έχουν χώρο στάθμευσης και που είναι και πόσα στοιχείζει. Υπάρχει δωρεάν ίντερνετ και άλλα; Όλα τα επιπλέον κοστίζουν επιπλέον χρήματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ

Άφιξη και Συνάλλαγμα στην Πολωνία

Αρχικά, προτείνω την κάρτα Revolut. Μπορείτε να την παραγγείλετε δωρεάν και σίγουρα θα σας ανταμείψει και όχι μόνο στην Πολωνία. Το Revolut είναι εφαρμογή στο κινητό και επίσης μια κανονική κάρτα με την οποία μπορείτε να πληρώνετε παντού σε εξαιρετικές ισοτιμίες. 

Το συνάλλαγμα δεν γίνεται μόνο κατά την άφιξή σας αλλά κατά την διάρκεια ολόκληρου του ταξιδιού σας και σε διάφορα μέρη. Είναι καλό να προγραμματίσετε και να διαβάσετε κάποια πράγματα για το συνάλλαγμα στην Πολωνία.

Μπορεί να φτάνετε στο αεροδρόμιο αργά το βράδυ και δεν γνωρίζετε που θα κάνετε συνάλλαγμα. Αναγκαστικά θα σκεφτείτε να κάνετε συνάλλαγμα κάποια χρήματα στο αεροδρόμιο μέχρι να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας.

Οι ισοτιμίες στο αεροδρόμιο είναι δολοφονικές και αν αλλάξετε πολλά χρήματα θα χάσετε πολλά.

Δεν αλλάζουμε χρήματα στο αεροδρόμιο, ούτε σε σταθμούς τρένων.

Poznan Square PolandPoznan

Ο κύριος λόγος που χρειάζεται να κάνετε συνάλλαγμα είναι κυρίως για να πληρώσετε το ταξί προς το ξενοδοχείο σας. Κάποια «ταξί» με την σειρά τους εκμεταλλεύονται τους τουρίστες, να είστε λίγο προσεκτικοί. Τα ταξί έξω στην πιάτσα του αεροδρομίου είναι ασφαλή.

Να θυμάστε μόνο ότι δεν μπαίνετε σε ταξί χωρίς διακριτικά και καλό είναι να επιβεβαιώνετε το κόστος πριν ξεκινήσετε.

Μετακίνηση από αεροδρόμιο χωρίς ζλότυ;

Αρκετά ΤΑΞΙ παίρνουν κάρτες, έτσι μπορεί να μην χρειάζεται καθόλου να κάνετε συνάλλαγμα. Απλά ρωτήστε πριν μπείτε μέσα.

Ανακαλύψτε κάποιο ΚΑΝΤΟΡ που βολεύει από το Google Maps, το οποίο έχει καλές κριτικές και πείτε του να σας περάσει από εκεί να αλλάξετε. Αποφύγετε ΚΑΝΤΟΡ τα οποία λειτουργούν 24 ώρες, το πιο πιθανό να μην δίνουν καλές ισοτιμίες.

Χρησιμοποιήστε BOLT, UBER ή FREENOW αντί Ταξί για τις μετακινήσεις σας. Είναι όλα εφαρμογές στο κινητό σας και γνωρίζετε πόσα θα πληρώσετε πριν το παραγγείλετε. Αν είστε στην Βαρσοβία, ανεβείτε πάνω στις αφίξεις από την σκάλα και καλέστε το από εκεί καλύτερα.

Αν δεν έχετε κάρτα, μπορείτε να πληρώσετε και με μετρητά. Αν χρειαστεί αλλάξτε μόνο όσα χρειάζεστε για να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας.

Επίσης στις μεγάλες πόλεις, μπορείτε να κατεβείτε στο κέντρο με τις συγκοινωνίες, ακόμα να φτάσετε και στο ξενοδοχείο σας. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συγκοινωνίες εύκολα.

Όταν φτάσετε στο ξενοδοχείο σας και βάλετε τα πράγματά σας, ρωτήστε για το κοντινότερο ΚΑΝΤΟΡ, ή αναζητήστε το κοντινότερο ΚΑΝΤΟΡ στο Google Maps.

Δείτε κριτικές και σχόλια και αν είναι καλά, τότε σημαίνει ότι βαδίζετε στον σωστό δρόμο. Αν δεν βγαίνει, κοιμηθείτε και αλλάζετε το πρωί. Αν χρειαστείτε κάτι πληρώστε με την κάρτα σας. Καλό είναι να ενημερωθείτε για τυχόν χρεώσεις της κάρτας σας από την Τράπεζα σας.

Οι τιμές για ταξί από αεροδρόμιο Βαροσβίας Φ. Σοπέν στο κέντρο είναι από 30 μέχρι 60 ζλότυ αναλόγως. Από το αεροδρόμιο Κρακοβίας να υπολογίζεται περίπου 20 με 30 ευρώ.


Μετακινήσεις στην Πολωνία

Προσοχή στα «ΤΑΞΙ»

Οι ψεύτικοι οδηγοί ταξί είναι συνηθισμένοι στην περιοχή της Παλιάς Πόλης, στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βαρσοβίας και στον Δυτικό σταθμό των τρένων και των λεωφορείων στην Βαρσοβία (στο τελευταίο μέρος έγιναν πραγματική πανούκλα).

Ποτέ μην μπείτε σε αυτοκίνητο χωρίς κανονική πινακίδα ΤΑΞΙ. Άλλα χαρακτηριστικά Αναγνώρισης: μεγαλόσωμος και μυώδης οδηγός, ο οποίος μπορεί να επιβάλει το αίτημά των 200 ευρώ για μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων με το βλέμμα του ή κλειδώνοντάς σας μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Ειδικά αν κάποιος σας προτρέπει να μπείτε στο ταξί του και τρέχει από πίσω σας και μιλάει πολύ καλά Αγγλικά, αποφύγετε τον. Οι κανονικοί ταξιτζήδες βαριούνται να τρέχουν από πίσω σας και με το ζόρι θα σας εξυπηρετήσουν.

Η πολωνική αστυνομία κάνει πολύ λίγα (αν όχι τίποτα) για την αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος. Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ εύκολη ΛΥΣΗ: όταν κατεβαίνετε από το τρένο/λεωφορείο (και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις), καλέστε ένα ταξί χρησιμοποιώντας προπληρωμένες εφαρμογές όπως το Uber, το Bolt ή το Free Now.

Πριν μπείτε σε οποιοδήποτε ταξί:

 • Βεβαιωθείτε ότι είναι κανονικό ταξί. Δείτε εδώ ποια είναι τα σήματα για να τα αναγνωρίσετε ένα νόμιμο ταξί.
 • Πρέπει να αναγράφει 2 νούμερα στο παράθυρο. Το ένα είναι συνήθως 8,00 ζλότυ και είναι η βάση και το άλλο περίπου 2,40 και είναι το κόστος ανά χιλιόμετρο.
 • Αν μπορείτε, ρωτήστε την τιμή για τον προορισμό σας εκ των προτέρων.

Γενικά τα ταξί και οι ιδιωτικές μεταφορές στοιχίζουν και είναι κάπως λογικό. Αλλά πολλές φορές οι τουρίστες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Αν χρειάζεστε κάποια μεταφορά, ρωτήστε με να σας δώσω τιμή για να γνωρίζετε περίπου αν και ο καθένας χρεώνει διαφορετικά.

Torun Copernicus City WislaΗ γενέτειρα του Κοπέρνικου - Toruń

Εξετάστε για παράδειγμα εάν είστε μια οικογένεια 7 - 8 άτομα και θα πηγαίνατε στο Άουσβιτς από την Κρακοβία, τότε η ιδιωτική μεταφορά σίγουρα συμφέρει. Μπορεί να βγαίνει λίγο πιο ακριβά από το να πάρετε λεωφορείο, αλλά θα είστε και πιο άνετοι και θα αποφύγετε τυχόν προβλήματα από έλληψη θέσεων ή συνοστισμού και αναμονής.

Γενικά, υπάρχουν οικονομικότεροι τρόποι μετακίνησης αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και οι καλύτεροι. Δείτε παρακάτω όλα τα εργαλεία που είναι καλό να έχετε έτοιμα στο κινητό σας πριν από την επίσκεψή σας στην Πολωνία.


Χρήσιμα Εργαλεία

Εφαρμογές: Bolt / UBER / FREE NOW

Όλα τα παραπάνω είναι εφαρμογές στο κινητό και δουλεύουν με κάρτα ή και Google Wallet, ίσως και με Paypal αλλά κάποια και με μετρητά.

FreeNow - Κωδικός Έκπτωσης: 763juzx3k και εδώ κωδικός έκπτωσης UBER. Bolt κωδικός έκπτωσης: DRB9U. Όλοι γνωρίζεται το UBER. Το Bolt ανήκει στην ίδια κατηγορία με το UBER και είναι ένας αρκετά οικονομικός τρόπος για κοντινά ταξιδάκια.

Συστήνονται για μεταφορές μεταξύ αεροδρομίων αλλά και για μετακινήσεις αργά το βράδυ μετά από βραδινές εξόδους. Επίσης σε μακρινά σημεία εκτός πόλεων χωρίς αναμονή. Παράδειγμα εάν θα πάτε στο Energylandia απο την Κρακοβία, αυτά θα σας βγουν πιο οικονομικά.

Λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Απλά εγκαταστήστε την εφαρμογή, περάστε την κάρτα σας και είστε έτοιμοι. Εάν πάρετε Ταξί έξω από το αεροδρόμιο Βαρσοβίας για παράδειγμα, θα σας πάρει μέχρι και 60 ζλότι για να σας πάει στο κέντρο της πόλης.

Με την εφαρμογή αυτή θα πληρώσετε μόνο 20 με 30 ζλότι, αναλόγως της ώρας και της κίνησης. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα γνωρίζετε πόσα θα πληρώσετε εκ των προτέρων και υπάρχει γενικά περισσότερος έλεγχος για το τι γίνεται.

warsaw monument nowy swiatΜνημείο στην Βαρσοβία

Τα βράδια το χρησιμοποιώ πολύ συχνά και πληρώνω 15 με 45 ζλότυ ζλότι για 10 με 15 χιλιόμετρα, ενώ το ταξί θα έπαιρνε σίγουρα 50 - 70 ζλότι να με πάει.

Τελευταία (Ιούλιο 2020), μετά από αρκετό καιρό που είχα να χρησιμοποιήσω Bolt, μου έδωσε τιμή 57 ζλότυ για τον προορισμό μου, περίπου 13 χιλιόμετρα. Η τιμή αυτή ήτανε πολύ ψιλή και λέω δεν θα πάρω. Κοιτάω το UBER, 43 ζλότυ. Και αυτό αρκετά ακριβό.

Έτσι ανακάλυψα και το FREENOW, το οποίο ήτανε το πιο φθηνό στην συγκεκριμένη περίπτωση με 35 ζλότυΠιστεύω για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να κοιτάτε και τα 3 και να παίρνεται το φθηνότερο. Στην ουσία προσφέρουν την ίδια υπηρεσία.


Δημόσιες Συγκοινωνίες

Για πιο τακτικές καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη, προτείνω να μάθετε πως λειτουργούν οι συγκοινωνίες. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Jakdojade στο κινητό σας.

Επιλέγετε την πόλη που βρίσκεστε, θα βρει αυτόματα που είστε ακριβώς και απλά βάζετε που θέλετε να πάτε. Θα σας βρει όλες τις συγκοινωνίες από το κοντινότερο σημείο. Μπορείτε να αγοράσετε και εισιτήριο με Google Wallet ή ακόμα και με την κάρτα σας.

Αυτό σε συνδυασμό με το Google Maps, θα κάνει τις μετακινήσεις σας στην Πολωνία πολύ πιο εύκολες και οικονομικές.

Συστήνω, αναλόγως των ημερών που θα μείνετε και πόσα άτομα θα είστε να κοιτάξετε τι είδους εισιτήριο να πάρετε.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις επιλογές και περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο για τις μεταφορές στην Πολωνία (Βαρσοβία).


Ποδήλατα

Εάν δεν είναι πολύ κρύο, τότε ο φθηνότερος τρόπος, αλλά συνάμα ο καλύτερος είναι τα ποδήλατα της πόλης. Απλά εγκαταστήστε την εφαρμογή Veturillo για την Βαρσοβία και το Wawelo για την Κρακοβία.

Βάλτε ένα μικρό ποσό στον λογαριασμό σας και είστε έτοιμοι. Το ποδήλατο είναι ο πιο οικονομικός τρόπος μεταφοράς. Υπάρχουν πάρα πολλοί σταθμοί και τα πρώτα 20 λεπτά είναι δωρεάν. Μετά για 1 ολόκληρη ώρα πληρώνεις μόνο 1 ζλότυ.

Σίγουρα τα ποδήλατα θα σας γλυτώσουν πολλά χρήματα.

Βεβαιωθείτε πάντα ότι το ποδήλατο έχει επιστραφεί κανονικά στον σταθμό πριν απομακρυνθείτε από εκεί. Στον λογαριασμό σας στο History.

warsaw palace of cultureΤο Παλάτι Κουλτούρας και Πολιτισμού στην Βαρσοβία

Μεταξύ Πόλεων

Δείτε την ενοικίαση αυτοκινήτου σαν επιλογή εάν είστε τουλάχιστον 3 ή 4 άτομα και θέλετε να δείτε διάφορες πόλεις και αξιοθέατα. Τα τρένα εάν τα κλείσετε νωρίς, τότε θα βρείτε πολύ καλές τιμές. Μπορείτε όμως μόνο να κλείσετε τρένο μόνο 1 μήνα πριν.

Επισκεφτείτε απλά την σελίδα «https://www.intercity.pl/en», βάλτε μεταξύ ποιων σταθμών ταξιδεύετε και μια ώρα για αρχή. Κοιτάξτε προσεκτικά τους χρόνους που χρειάζεται το τρένο αλλά και τις τιμές. Πατήστε το κουμπί να δείτε τι υπάρχει πιο πριν ή και πιο μετά.

Παράδειγμα το γρήγορο τρένο από Βαρσοβία στην Κρακοβία στοιχίζει 150 ζλότι περίπου και χρειάζεται 2 ώρες και 20 λεπτά.

Ψάξτε και για το TLK το οποίο πάει σε 3 ώρες και μπορεί να είναι μόνο 50 ζλότι. Εάν δεν έχετε πρόβλημα με τον χρόνο και απλά χρειάζεστε την πιο φθηνή μεταφορά, τότε δείτε και το λεωφορείο FLIX.

Μπορείτε να βρείτε μεταφορά Βαρσοβία - Κρακοβία με μόνο 7 ευρώ αλλά ο χρόνος είναι από 4 ώρες και 25 λεπτά ή και 5 ώρες. Ο φθηνότερος τρόπος να ταξιδέψετε μεταξύ πόλεων όμως είναι το BlaBlaCar.

Δυστυχώς όμως η σελίδα είναι στα Πολωνικά και θα είνναι δύσκολο να συνεννοηθείτε γενικά. Με το BlaBlaCar,, όχι μόνο μπορείτε να μεταφερθείτε, αλλά και να μεταφέρετε άλλα άτομα επί πληρωμή, ούτως ώστε να μειώσετε τα κόστα σας.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Εάν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο, τότε σίγουρα θα ταξιδέψετε αρκετά και θα κάψετε αρκετή βενζίνη. Τα καύσιμα είναι ένα μεγάλο κονδύλι στο κόστος ταξιδιού σας.

Έχω παρατηρήσει τα παρακάτω και καλό είναι να τα λάβετε υπόψιν σας. Ελπίζω να σας γλυτώσουν λίγα χρήματα.

 • Το κόστος καυσίμων σε βενζινάδικα που βρίσκονται στους αυτοκινητόδρομους είναι αρκετά πιο ψιλό. Κάντε μια παράκαμψη και βρείτε βενζινάδικο σε καμιά μικρή πόλη ή χωριό να γεμίσετε.
 • Κάποια βενζινάδικα όπως αυτό του E. LECLERC πουλάνε ποιο φθηνά αλλά η βενζίνη δεν είναι καλή. Καλύτερα να τα αποφύγετε.
 • Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ μόνο ORLEN και SHELL και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.
 • Θα δείτε πολλές φορές μεγάλες διαφορές στο κόστος καυσίμων ακόμα και μεταξύ της ίδιας εταιρείας. Πάρτε το πιο φθηνό.

Διαβάστε Περισσότερα για Μεταφορές στην Πολωνία

Bochnia Salt MineΤο αλατωρυχείο Μπόχνια

Αποφύγετε Τουριστικά Μέρη για Φαγητό

Μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητο, αλλά δυστυχώς αρκετοί πέφτουν στην παγίδα. Όπως και σε όλο τον κόσμο γενικότερα τα τουριστικά μέρη δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.

Το σέρβις δεν είναι πολύ καλό αν και όλοι σχεδόν μιλάνε Αγγλικά. Επίσης η ποιότητα του φαγητού δεν είναι καλή και οι τιμές είναι πολύ ψηλότερες.

Επίσης, οι καλές σερβιτόρες, ειδικά σε τουριστικά μέρη θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν κάτι πιο ακριβό. Παράδειγμα, μπορεί να βγείτε και να θέλετε να φάτε κάτι οικονομικό, το οποίο υπάρχει σίγουρα σε κάθε γωνιά.

Έρχεται η σερβιτόρα και σας λέει, σας προτείνω αυτό, είναι πολύ καλό, τρυφερό κρέας, τέλειο και τα σχετικά. Δεν λέω μην το πάρετε, απλά πριν το παραγγείλετε, κοιτάξτε την τιμή ή ρωτήστε την τιμή να γνωρίζετε εάν είναι μέσα στο μπάτζετ σας.

Μπορεί με αυτά τα χρήματα να τρώγατε 4 γεύματα ή και περισσότερα. Αποφύγετε το φαγητό μέσα στην Παλιά Πόλη, όπως και σε τουριστικά μνημεία τα οποία προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών.


Λόγοι για Ένα Ταξιδάκι στην Πολωνία

Μακριά από τον Λούκα τον Κύπριο

Πληροφορήθηκα παλαιότερα ότι υπήρχε ένας Κύπριος ο οποίος έκανε διάφορες απατεωνιές εδώ στην Πολωνία (Βαρσοβία) από ένα φίλο και συνεργάτη, αλλά ξεχάστηκα εντελώς, μέχρι πρόσφατα (Ιούλιο 2023) με πήρε κάποιος τηλέφωνο από Πολωνικό νούμερο.

Άρχισε να μου μιλάει Κυπριακά και μου είπε για ένα φίλο του που θα έρθει με ένα γκρουπ στην Πολωνία και θα ήθελαν Ελληνόφωνη Ξενάγηση στην Βαρσοβία. Όπως και να έχει μίλησα με τον άνθρωπο που θα ερχόταν και μου είπε ότι θα πήγαιναν στο εστιατόριο Σαντορίνη για φαγητό όταν θα ήταν στην Βαρσοβία.

Εγώ δεν ρώτησα καν το όνομα του Κύπριου που με πήρε από το Πολωνικό νούμερο, έγιναν όλα κανονικά και αργότερα πληροφορήθηκα ότι αυτός που με πήρε ήταν ο Λούκας, ο Κύπριος μικρο-εγκληματίας της Πολωνίας.

Τι έγινε ακριβώς; Τους πήρε 150 ΕΥΡΩ για να κάνει κράτηση στο εστιατόριο και είπε ότι αυτά τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τον λογαριασμό τους. Μάλιστα εμφανίστηκε και έφαγε και αυτός μαζί τους. Δεν έφτανε που το φαγητό δεν ήταν ικανοποιητικό, όταν πήγαν να πληρώσουν διαπίστωσαν ότι τα 150 ΕΥΡΩ έκανα ήδη φτερά μαζί με τον Λούκα.


Αποφύγετε τα άσεμνα μαγαζιά με κάθε κόστος

Φρόντισα να πάρω τις απαιτούμενες πληροφορίες από την επίσκεψη του ξάδελφού μου εδώ στην Πολωνία. Αυτά τα μέρη είναι πολύ επικίνδυνα.

Είχα ακούσει και προηγουμένως περιστατικά κλοπών από άτομα που έδωσαν την κάρτα τους σε τέτοια μέρη. Μείνετε μακριά. Επίσης ένας πελάτης πριν προλάβω να το προειδοποιήσω μου είπε ότι τους έβγαλαν πιστόλι μέσα στα ιδιαίτερα δωμάτια.

Όσο σας πρήζουν αυτοί που κάνουν δημόσιες σχέσεις απέξω για να μπείτε μέσα, τόσο θα σας πρήζουν οι μέσα για να τους δώσετε όσο περισσότερα χρήματα γίνεται. Μάλιστα προσπαθούν με κάθε τρόπο να σας μεθύσουν φέρνοντας σας σφηνάκια ασταμάτητα και αναγκάζωντάς σας να τα πιείτε.

Μετά αναλόγως της περίπτωσης ενεργούν με βίαιες και δόλιες μεθόδους, ούτως ώστε να σας αποσπάσουν περισσότερα χρήματα. Βγείτε έξω και πιείτε τα ποτά σας. Και γιατί όχι, κεράστε σε κάποιο/α που σας αρέσει. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε τέτοια μέρη.

Από αυτά που έχω ακούσει, δεν μπορώ να φανταστώ μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΗ.

biaowieza polish bison zubrΤα Ζούπρ στο δάσος της Μπιαλοβιέζα

Χόστελ και Πρόγευμα

Ας αρχίσουμε με το πρόγευμα. Αρκετά ξενοδοχεία χρεώνουν αρκετά χρήματα για το πρόγευμα. Παράδειγμα το Νόβοτελ στην Βαρσοβία αν δεν κάνω λάθος είναι 65 ζλότυ το άτομο και είναι σχετικά φθηνό.

Μην το πάρετε. Αν βγείτε έξω από το Νόβοτελ και περπατήσετε 500 μέτρα, θα βρείτε το AIOLI. Τέλειο πρόγευμα με 1 ζλότυ μόνο. Το πρόβλημα θα είναι αν πίνετε 4 καφέδες όπως εγώ, τότε θα σας βγουν οι καφέδες 40 ζλότυ και μπορείτε να πάρετε 4 προγεύματα με 4 ζλότυ μόνο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες επιλογές για πρόγευμα με μόνο ένα ζλότυ στην Βαρσοβία. Για την Κρακοβία δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα με 65 ζλότυ τρώτε το καλύτερο φαγητό που υπάρχει.

Κυκλοφορεί η ιδέα ότι τα Χόστελ είναι αυτά τα βρώμικα μέρη όπου κοιμούνται όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο. Είχα και εγώ αυτή την ιδέα μέχρι που είπα να δω τι γίνεται. Δεν λέω, υπάρχουν και δωμάτεια τα οποία είναι ακριβώς έτσι, αλλά υπάρχουν και πολύ καλές επιλογές.

Η πρώτη μου εμπειρία σε Χόστελ ήτανε στην Ρώμη, μάλιστα μετά από προηγούμενη επίσκεψη που μείναμε στο χλυδάτο ξενοδοχείο, το A. ROMA Lifestyle. Δεν ήτανε καθόλου άσχημα αν και είχα κλείσει κρεβάτι σε δωμάτιο μαζί με άλλα 2 άτομα που δεν θα γνώριζα. Ρίσκο; Ναι, συμφωνώ ότι δεν ξέρεις τι θα είναι.

Μετά από αυτό συνέχιζα να κοιτάζω τα Χόστελ κατά τις διαμονές μου στην Πολωνία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα Χόστελ έχουνε και πριβέ δωμάτια με πριβέ τουαλέτα και ντους.

Επόμενη Χόστελ εμπειρία ήτανε στο Premium Hostel Krakow. Το συστήνω ανεπιφύλακτα καθώς ήτανε πολύ καθαρό και ήσυχο με πολύ ευγενικό προσωπικό.

Hostel Premium KrakowPremium Hostel Krakow

Πλήρωσα μόνο 95 ζλότι για ένα βράδυ, δηλαδή περίπου 23 ευρώ και είχα το δικό μου δωμάτιο με μπάνιο και τουαλέτα. Η τοποθεσία είναι επίσης πάρα πολύ καλή.

Απλά κοιτάξτε για "Deluxe Double Room with Private Bathroom" ή ΅Twin Room with Private Bathroom΅ ή για ένα άτομο: "Deluxe Single Room with Private Bathroom". Γενικά σχεδόν σε όλα τα Χόστελ μπορείτε να βρείτε πριβέ δωμάτια και μπορείτε να γλυτώσετε πάρα πολλά χρήματα.


Εργαλεία Για Εξεύρεση Φθηνών Ξενοδοχείων

Διαμέρισμα

Αν είστε περισσότεροι από 2 άτομα, σας προτείνω να κοιτάξετε και την επιλογή διαμερίσματος. Και 2 άτομα να είστε, πάλι να το κοιτάξετε. Ήδη αρκετοί Έλληνες το κάνουν αυτό και είμαι σίγουρος ότι είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος διαμονής.

Συνήθως το AirBnb έχει τις περισσότερες κρατήσεις, καθώς είναι το πιο γνωστό. Σίγουρα τα διαμερίσματα θα σας γλυτώσουν αρκετά χρήματα, ειδικά εάν είστε μεγάλη ομάδα. Δοκιμάστε επίσης την πλατφόρμα που έχουμε στην σελίδα μας για εύρεση ξενοδοχείου με την οποία μπορείτε να βρείτε τα φθηνότερα ξενοδοχεία οπουδήποτε.

Chopin Monument Sanniki PalaceΜνημείο του Σοπέν στο Παλάτι Σαννίκι έξω από την Βαρσοβία

Μακριά από Τσόντες

Είναι κάποια ξενοδοχεία, τουλάχιστον στα παλαιότερα χρόνια τα οποία χρεώνουν αρκετά λεφτά για ζώνη ενηλίκων στην τηλεόραση. Η ιστορία ήτανε με Κύπριους τουρίστες που «καταλάθος» έβαλαν την ζώνη ενηλίκων. Τελικά τους γλύτωσε το leader group τους και δεν πλήρωσαν αυτά που τους ζητούσαν.

Καλύτερα να μην μπείτε σε αυτή την διαδικασία, γιατί μπορεί στο τέλος να θέλουν να σας χρεώσουν πολλά χρήματα.


Προσέξτε τα Πράγματα σας

Η εγκληματικότητα είναι πολύ χαμηλή στην Πολωνία γενικότερα. Ακολουθώντας τα αυτονόητα, δεν θα έχετε πρόβλημα. Εάν αφήνετε τα πράγματα σας χωρίς επίβλεψη, ειδικά εάν είναι κάτι αξίας, τότε μάλλον δεν θα το ξαναδείτε.

Οι κλοπές είναι πολύ διαδεδομένες και η αστυνομία δεν θα ασχοληθεί σχεδόν καθόλου μαζί σας. Επίσης είναι καλό να μην επιδεικνύεται τα χρήματα σας σε δημόσιους χώρους.

Αποφύγετε να περνάτε από σκοτεινά δρομάκια στα οποία συχνάζουν μεθυσμένοι. Γενικά, ότι ισχύει παντού στον κόσμο, ισχύει και εδώ. Ένα τελευταίο σημαντικό, να προσέχετε όλα τα πράγματα, όπως κλειδιά δωματίων και άλλα αντικείμενα που δεν είναι δικά σας.

Αρκετοί χρεώνουν τρελά λεφτά για ζημιές και για χαμένα αντικείμενα.


Γνωρίζατε ότι είναι Πολωνοί;

Αποφύγετε τα Πρόστιμα

Είναι καλό να τηρείτε τα παρακάτω για να μην πρέπει να πληρώσετε πρόστιμα.

 • Απαγορεύεται να πίνετε και να οδηγείτε. Ακόμα και με ποδήλατο απαγορεύεται το αλκοόλ.
 • Το να πίνετε αλκοόλ σε δημόσιους χώρους πάλι απαγορεύεται. Άσχετο αν βλέπετε πολλούς να το κάνουν.
 • Απαγορεύεται το κάπνισμα σε στάσεις λεωφορείων. Καλύτερα πριν καπνίσετε σε δημόσιους χώρους βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε.
 • Μην διασταυρώνετε τον δρόμο παράνομα. Μόνο από διασταυρώσεις πεζών.
 • Βάζετε το αυτοκίνητό σας μόνο σε κανονικά πάρκινγκ, είτε δωρεάν είτε πληρωμένα. Κάποια ελέγχονται και με drone και το πρόστιμο βγαίνει αυτόματα.
 • Να έχετε την ταυτότητά σας μαζί σας όταν βγαίνετε έξω.
 • Πάντα να παίρνετε εισιτήριο στα λεωφορεία, τραμ και μετρό. Κάποια παλιά τραμ ίσως να μην έχουν μηχάνημα ή να έχουν μηχάνημα μόνο με κέρματα.

Σας Ευχαριστούμε!
Ελπίζω να σας γλύτωσα από κάτι.
Σας εύχομαι Καλό Ταξίδι και Καλή Επιστροφή.
Έχετε κάτι σημαντικό να προσθέσετε; Στείλτε μας ένα μήνυμα!

 Διαβάστε Επίσης
Ξεναγήσεις στην Κρακοβία, Άουσβιτς και Βιελίτζκα στα Ελληνικά
Ξεναγήσεις στην Βαρσοβία στα Ελληνικά

Subscribe

* indicates required

ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ

Disclosure Notes:

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a small commission, only if you book something through my links!

I recommend only the best-known companies and products!

Are you a Travel Writer? Register with GetYourGuide and start making money by recommending amazing tours worldwide. Find More info in the How to Make Money Online article

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Other images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Things Change from Time to Time! Have you seen anything wrong? Please send a message in order to correct it! Thank you for visiting ToursPoland.Com.