iVisa.com

Το Βασιλικό Παλάτι στην Βαρσοβία το 1945 όταν καταστράφηκε ολοσχερώς

Ξεναγός στο Βασιλικό Παλάτι στη Βαρσοβία (Royal Castle)

Δείτε το πιο αξιοσημείωτο ιστορικό μνημείο της Πολωνικής πρωτεύουσας στα Ελληνικά. Δημιουργήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την Βαρσοβία και αναγεννήθηκε από τις στάχτες μαζί με την πόλη μετά το τέλος του 2ου Π. Π.


 Royal Castle | Zamek Królewski | Βασιλικό Παλάτι στα Ελληνικά

«Μπορεί το οικοδόμημα να είναι κανούργιο, αλλά ιστορία και η τέχνη που περιέχει είναι παλαιά και ανεκτίμητη»

Κατά την διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας (1η Αυγούστου 1944 - 2 Οκτωβρίου 1944) το Βασιλικό Παλάτι ήταν στο επίκεντρο σκληρών μαχών και αργότερα οι Γερμανοί το ανατίναξαν και το μετέτρεψαν σε συντρίμμια.

Η απόφαση για την ανοικοδόμηση του Κάστρου ελήφθη τελικά το 1971 μετά από αρκετές καθυστερήσεις των κομμουνιστικών αρχών.

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες από το Stanisław Lorenz ο οποίος περιόδευε τις πρεσβείες της Πολωνικής Λαικής Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο κάνοντας έκκληση στους Πολωνούς πολίτες να δωρίσουν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση, τελικά τα κεφάλαια αυτά συγκεντρώθηκαν.

Χάρτης του Βασιλικού Παλατιού στην Βαρσοβία

Η ανοικοδόμηση του Βασιλικού παλατιού διήρκεσε μέχρι και το 1980, και το 1984 οι εσωτερικοί του χώροι άνοιξαν στο ευρύ κοινό.

Το 1980, το Βασιλικό Παλάτι μαζί με την Παλιά Πόλη καταχωρήθηκε ως προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τώρα έχετε την δυνατότητα να επισκευτείτε το Βασιλικό Παλάτι (Royal Castle ή Zamek Królewski) με Ελληνόφωνο ξεναγό από την Κύπρo.


Δείτε επίσης: Ξεναγός Βαρσοβίας στα Ελληνικά

Ξεναγός Royal Castle Warsaw

Ένας από τους ξεναγούς μας βρίσκεται στην Βαρσοβία από το 1981, τότε που ακόμα εδώ στην Πολωνία υπήρχε κομμουνισμός. Το 1989 έπεσε ο κομμουνισμός μετά από συνομιλίες γύρω από το στρογγυλό τραπέζι το οποίο βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο τωρινό προεδρικό μέγαρο στην Βαρσοβία.

Είναι αυτή ρην στιγμή ο μοναδικός Ελληνοκύπριος ξεναγός με δίπλωμα ξεναγού της Βαρσοβίας όπως και ηγέτη ομάδας.

Παλαιότερα για να μπορεί κάποιος να κάνει ξενάγηση στην Πολωνία έπρεπε να κατέχει δίπλωμα και μάλιστα εάν κάποιος το έκανε χωρίς δίπλωμα διωκόταν από τις αρχές. Σήμερα το επάγγελμα είναι ελεύθερο και μπορεί ο καθένας να κάνει τον ξεναγό.


Ελληνόφωνα Leader Group, Guides and Transfers in Poland

Κόστος Ξενάγησης στο Royal Castle (Ελληνικά)

Η ξενάγηση για να γίνει χρειάζεται συνολικά 2 ώρες περίπου. Αυτή την στιγμή μπορεί να γίνει μόνο με γκρουπ μέχρι 15 άτομα. Μπορείτε να συνδιάσετε την ξενάγηση με ξενάγηση στην Βαρσοβία.

1-8 pax 9-15 pax
€100 €130

Η τιμή δεν περιλαμβάνει εισιτήριο εισόδου και τα ακουστικά. Το εισιτήριο είναι 50 ζλότυ το άτομο μαζί με τα ακουστικά. Περισσότερα για τα εισιτήρια στο Βασιλικό Παλάτι.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τις Τετάρτες ή είσοδος ελεύθερη (δωρεάν εισιτήρια διατίθενται στο ταμείο του κάστρου). Απαιτούνται ατομικές ξεναγήσεις χωρίς κράτηση.

domatio vasiliko palati varsovia

Την Δευτέρα το Βασιλικό Παλάτι (Royal Castle) στην Βαρβοσία είναι κλειστό. Εργάζεται Τρίτη με Κυριακή από τις 10:00 μέχρι και τις 17:00. Τελευταία Είσοδος στις 16:00.

Από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου, η είσοδος στις μόνιμες εκθέσεις: Royal Route και Under the Roof Palace είναι δωρεάν με εισιτήρια που μπορείτε να παραλάβετε στα ταμεία του κάστρου την ημέρα της επίσκεψής σας πριν την είσοδο στην έκθεση. Η κράτηση δεν είναι δυνατή.

Η Βασιλική Διαδρομή (Royal Route) περιλαμβάνει: το Grand και το Royal Apartment, τα Βασιλικά Δωμάτια (King's Rooms), και την αίθουσα των γερουσιαστών (Senator's Hall).

epipla tzaki vasiliko palati varsovia

Τα γκρουπ μπορεί να είναι από 6 μέχρι και 15 άτομα. Η ηχογραφημένη ξενάγηση (audioguide) ή τα ακουστικά είναι 10 PLN. Διαθέσιμα μέχρι τις 15:30.

H είσοδος στην αίθουσα με τους πίνακες του Ρέμπραντ (Rembrandt's paintings) βρίσκεται στο ισόγειο. Οι κήποι του κάστρου (Castle Gardens) είναι ανοικτοί από τις 10:00 μέχρι και τις 20:00. Απαγορεύεται η είσοδος στους Κήπους από το κτίριο του Κάστρου.

Τιμές Εισιτηρίων

  • Παιδιά κάτω των 7 ετών είναι δωρεάν.
  • Παιδιά και έφηβοι από 7 έως 16 ετών με την επίδειξη ταυτότητας: 1 PLN.
  • Royal Route και Picture Gallery: 50 PLN το κανονικό και 40 PLN το μειωμένο.

Δείτε περισσότερα για τα εισιτήρια και τις ώρες λειτουργίας του Βασιλικού Κάστρου στην Βαρσοβία.

esoteriko vasilikou palatiou varsovia


Μεώστε το Κόστος Ταξιδιού σας στην Πολωνία

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΑΤΙΟΥ

Τα πρώτα χρόνια του ξύλινου τότε κάστρου της Βαρσοβίας είναι σχεδόν παράλληλα με την δημιουργία της πόλης στα τέλη του 12ου ή αρχές του 14ου αιώνα. Η ίδρυση της δούκικης έδρας στη θέση του Βασιλικού Παλατιού (Royal Castle) αποδίδεται στον δούκα Bolesław II.

esoteriko vasiliko palati varsovia

Μετά τον θάνατο του Janusz III (1503 – 1526), ​​ο οποίος πέθανε χωρίς κληρονόμο, η Masovia, μέχρι τότε ανεξάρτητη ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Πολωνίας και έτσι το δουκικό κάστρο της Βαρσοβίας έγινε βασιλική κατοικία των Πολωνών μοναρχών.

Στο κατώφλι της πρώιμης σύγχρονης περιόδου ανατέθηκαν νέες λειτουργίες στη Βαρσοβία και το κάστρο. Η κεντρική θέση της Βαρσοβίας μεταξύ Κρακοβίας (πρωτεύουσας του Στέμματος) και του Βίλνιους (Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας), ευνόησε τη σταδιακή αύξηση της σημασίας της πόλης.

Κατά την ένωση του Λούμπλιν του 1569, η Βαρσοβία και το Βασιλικό Κάστρο ορίστηκαν ως μόνιμος τόπος συνεδριάσεων  του Sejm (κοινοβουλίου) της ενωμένης Κοινοπολιτείας.

naos esoteriko royal castle


Δείτε το Βασιλικό Πάρκο Γουαζιένκι

1587 - 1918

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Sigismund III Vasa (1587 - 1632) η έδρα της βασιλικής εξουσίας της Κοινοπολιτείας μεταφέρθηκε στη Βαρσοβία (1596). Η Κρακοβία παρέμεινε η επίσημη πρωτεύουσα και ο τόπος όπου στέφονταν οι Πολωνοί βασιλιάδες.

Το Βασιλικό Παλάτι επεκτάθηκε σε μεγάλη κλίμακα και μετατράπηκε σε ένα πεντάφτερο οικοδόμημα με εσωτερική αυλή που έδωσε στο Κάστρο τη σημερινή του όψη. Επίσης έγινε η βασιλική κατοικία, τόπος διεξαγωγής διαβουλεύσεων και το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Όταν ήταν η περίοδος των διαιρέσεων (1795-1918), και η Πολωνία έπαψε να υπάρχει, το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών του τελευταίου Πολωνού βασιλιά κατέληξε στη Ρωσία. Επίσης, τα σύμβολα του Πολωνο-Λιθουανικού κράτους που υπήρχαν στο κάστρο αφαιρέθηκαν από τις πρωσικές αρχές.

Το κάστρο ανέκτησε για λίγο τη λάμψη του όταν το Δουκάτο της Βαρσοβίας (1807-1815), ένα πολωνικό κράτος υπό γαλλικό προτεκτοράτο, ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη που έμεινε στο κάστρο.

palies kolones sigimound vasiliko palati

Μετά το συνέδριο της Βιέννης το 1815, η Βαρσοβία και το Κάστρο έγιναν η έδρα του ελεγχόμενου από τη Ρωσία Βασιλείου της Πολωνίας (1815-1832). Οι τσάροι της Ρωσίας στέφθηκαν βασιλιάδες της Πολωνίας παρά τη θέληση της πλειοψηφίας του πολωνικού λαού.

Αργότερα, μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Νοέμβρη του 1830-1831 κατά της Ρωσίας, το εσωτερικό υπέστη αρκετές ζημιές. Έγινε η έδρα των ρωσικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1915 όταν οι Ρώσοι εγκατέλειψαν τη Βαρσοβία μετά την ήττα τους από τους Γερμανούς.

Ορισμένα από τα έργα τέχνης που έκλεψαν οι Ρώσοι κατακτητές αποκαταστάθηκαν στη θέση που τους αξίζει μετά την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της Πολωνίας το 1918. Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, το Βασιλικό Κάστρο ανακαινίστηκε σταδιακά και επανήλθε η θέση του ως σύμβολο του πολωνικού κρατιδίου.

royal castle vasiliko palati exoterika

2ο Παγκόσμιος Πόλεμος

Τον Σεπτέμβριο του 1939 το Κάστρο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς, ωστόσο οι μουσειολόγοι, υπό την ηγεσία του καθηγητή Stanisław Lorentz, κατάφεραν να διασώσουν ορισμένα στοιχεία των εσωτερικών χώρων και μερικά από τα έργα τέχνης.

Ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε την καταστροφή του Κάστρου και θα το ανατίναζαν τον Ιανουάριο του 1940, αλλά η απόφαση ακυρώθηκε λόγω του γεγονότος ότι η καταστροφή του Κάστρου θα είχε αποδυναμώσει τη γέφυρα Kierbedź, ζωτικής σημασίας για τον γερμανικό στρατό.

vasiliko kastro varsovia 1941

Στα επόμενα χρόνια της γερμανικής κατοχής το κάστρο ληστεύτηκε μεθοδικά και λεηλατήθηκε από τον κατακτητή. Η οροφή του κάστρου που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βαρσοβίας το 1939 αφέθηκε σκόπιμα χωρίς αποκατάσταση για να προκαλέσει πρόσθετη ζημιά στη συνολική δομή του κάστρου.

Επίσης κατά την διάρκεια της κατοχής, ομάδες πολιτών της αντίστασης συστιματικά περισύλλεγαν αντικείμενα και δείγματα πατωμάτων, χαλιών, κουρτίνων και επίπλων από το Βασιλικό Κάστρο με κίνδυνο την ζωή τους, ούτως ώστε μετά να μπορούν να τα ανακατασκευάσουν στην παλαιότερή τους μορφή.

Κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας (1 Αυγούστου 1944 – 2 Οκτωβρίου 1944) το Βασιλικό Κάστρο και η Παλιά Πόλη ήταν το σκηνικό έντονων μαχών μεταξύ του Γερμανικού Στρατού και του Πολωνικού Στρατού (Armia Krajowa). Οι Γερμανοί τελικά κατάφεραν να καταλάβουν την Παλιά Πόλη.

vasiliko palati varsovia 1940

Τον Σεπτέμβριο του 1944, ενώ η Εξέγερση συνεχιζόταν, οι Γερμανοί ανατίναξαν το Βασιλικό Κάστρο αφήνοντάς το ερειπωμένο

Ανακατασκευή

Από το 1946 έγιναν μερικές ανακαινίσεις για να εξασφαλιστεί ό,τι είχε απομείνει από το Βασιλικό Κάστρο, δηλαδή η Βασιλική Βιβλιοθήκη, οι στοές Kubicki, τμήματα των υπογείων και το παλάτι της Χάλκινης Στέγης δίπλα από αυτό.

Κατά τα έτη 1945-1970, οι κομμουνιστικές αρχές καθυστέρησαν να λάβουν απόφαση για το αν θα ανοικοδομήσουν το Κάστρο. Η απόφαση να γίνει αυτό τελικά ελήφθη το 1971.

thronos paidi audioguide vasiliko palati

Επιτροπές της κοινωνίας των πολιτών οργανώθηκαν σε όλη την Πολωνία και σε πολλές ξένες χώρες με μεγάλες πολωνικές κοινότητες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Αργεντινή κ.λπ.

Ο Stanisław Lorenz, θεωρείτε ο άτυπος ηγέτης για την ανοικοδόμηση και ο σωτήρας του Κάστρου. Από το 1939 περιόδευε στις πρεσβείες της Πολωνικής Λαϊκής Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο απευθύνωντας έκκληση στους Πολωνούς να δωρίσουν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση.

Τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του Κάστρου τελικά συγκεντρώθηκαν. Η ανακατασκευή διήρκεσε μέχρι και το 1980, όπου μαζί με την Παλιά Πόλη καταχωρήθηκε ως προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τελικά, το 1984, οι εσωτερικοί χώροι άνοιξαν στο ευρύ κοινό. Αυτό δεν σήμαινε ωστόσο ότι το συγκρότημα του Βασιλικού Κάστρου ανακατασκευάστηκε πλήρως.

Μεταξύ 1994 και 2009, οι στοές Kubicki, ένα από τα λίγα διασωθέντα μέρη του Βασιλικού Κάστρου, αποκαταστάθηκαν. Από το 2013 έως το 2015 ο πάνω Κήπος, που βρίσκεται στην κορυφή των στοών Kubicki, ανακαινίστηκε επίσης σχολαστικά.

Το τελευταίο μέρος της ανακατασκευής του συγκροτήματος του Βασιλικού Κάστρου πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019, όταν ο Κάτω Κήπος ξαναχτίστηκε και άνοιξε ξανά για το κοινό.

Πηγή: «https://www.zamek-krolewski.pl/en/history»


Σας Ευχαριστούμε!
Ελπίζουμε να Σας Δούμε Σύντομα στην Βαρσοβία!

Ενδιαφέρον Άρθρα

Subscribe

* indicates required