iVisa.com

Η ξεναγός μας στην κεντρική πλατεία της πόλης του Άουσβιτς (Oswiecim)

Ξενάγηση στην Πόλη του Άουσβιτς (Oswięcim)

Oswięcim, στα Γερμανικά απέκτησε το θλιβερό όνομα που έχει μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως Άουσβιτς. Το όνομα της πόλης έχει ταυτιστεί με τον θάνατο 1,5 σχεδόν εκατομμυρίου ανθρώπων κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.


 Oswięcim, στην σκιά του Άουσβιτς

Η πόλη του Άουσβιτς, Πόλη της Ειρήνης

Ξενάγηση στην πόλη που φιλοξενεί τα στρατόπεδα του θανάτου στα Ελληνικά. Η ξενάγηση στην πόλη του Άουσβιτς μπορεί να συνδιαστεί μαζί με ξενάγηση σας στα στρατόπεδα Άουσβιτς.

Γνωρίστε την Μπεάτα, την ελληνόφωνη ξεναγό μας, κάτοικο και ξεναγό της πόλης Oswiecim (Άουσβιτς). Εγγονή του Franciszek Ptasznik, ο οποίος με κίνδυνο την ζωή του, διέσωσε εκκλησιαστικά αντικείμενα τα οποία φτιάχθηκαν μέσα στο στρατόπεδο Άουσβιτς.

Το στρατόπεδο Άουσβιτς Ι (Μουσείο) βρίσκεται μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την κεντρική πλατεία της πόλης. Θα περάσετε από το Στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙΙ, Μόνοβιτς όπου δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα.

Τελικά, λίγο πιο πέρα βρίσκεται το εργοστάσιο θανάτου που έμεινε στην ιστορία ως Μπίρκεναου.

Κόστος: €90 (Γκρουπ 1-10 ΑΤΟΜΑ)

Διάρκεια: 3 ώρες

Γλώσσα: Ελληνικά


ΚΡΑΤΗΣΗ

Σημειώστε ότι ολόκληρη η περιοχή εκεί γύρω από την πόλη και τα περίχωρα είναι συνδεδεμένη με το Άουσβιτς. Σε κάθε γωνιά της πόλης, αλλά και στις γειτονικές πόλεις και χωριά θα βρείτε μνημεία που σχετίζονται με την ιστορία του Άουσβιτς σε κάθε γωνιά.

Μπορείτε να δείτε σχετικά μνημεία με το Άουσβιτς αν θέλετε αντί για την πόλη. Κάποια παραδείγματα τα οποία θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να δείτε εκτός από την συνηθισμένη ξενάγηση στο Άουσβιτς Ι και Μπίρκεναου που γίνεται σε όλους είναι τα παρακάτω (Μπορείτε να τα δείτε με την ξεναγό μας):

  • Judenrampe - Αρχική ράμπα εκφόρτωσης η οποία βρίσκεται μεταξύ Άουσβιτς Ι και ΙΙ.
  • Fountain of Tears - Μνημείο: «Γλυπτός διάλογος μεταξύ του Ολοκαυτώματος και της Σταύρωσης του Χριστού».
  • Διάφορες εκκλησίες, μνημεία, την συναγωγή, αλλά και την εκκλησία όπου φυλάσσονται τα αντικείμενα που διέσωσε ο παππούς της ξεναγού μας.

ΜΠΛΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Περίπου 2,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακόλουθων δρόμων:

Tadeusza Kościuszki sqr. – Sienkiewicza str.– Mickiewicza str. – Piastowska str. – Mikołajska str. – Jagiełły str. – St. Jana Bosko str. – Joselewicza str. – Dąbrowskiego str. – Zamkowa str. – Ks. Skarbka sqr. – Kościelna str.– Mayzla str. – Main Market Square – Mickiewicza str. – Sienkiewicza str. – Tadeusza Kościuszki sqr.

Castle OswiecimΤο Κάστρο του Οσβιέτσιμ «http://www.it.oswiecim.pl»

Ξεκινάμε από την πλατεία Kosciuszko, γνωστή και ως Νέα Αγορά. Εκεί βρίσκεται ο τάφος του άγνωστου στρατιώτη, με το Τάγμα του Virtutti Militari. Σήμερα, είναι ένας τόπος πατριωτικών εορτασμών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να δει κανείς η νεο-γοτθική εκκλησία της Παναγίας της Θλίψης (Lady of Sorrow). 

Στην εκκλησία βρίσκονται εικόνες του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίσσης και του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα, αλλά και της γλυπτικής της Πιέτας από τις αρχές του 20ού αιώνα. Μετά θα περάσετε από την Πλατεία της Μικρής Αγοράς με κατεύθυνση το Δημοτικό Κτίριο, δίπλα στο οποίο υπάρχει μια προαστιακή βίλα.

Η βίλα αυτή αρχικά ανήκε στο Δρ. Α. Ślosarczyk, αλλά τώρα λειτουργεί ως το Παλάτι Γάμου. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η Εκκλησία των Πωληνών (Salesian Church). 

Εκεί στην αυλή της μπορείτε να θαυμάσετε το Παρεκκλήσι του Αγίου Τζακ που είναι το μοναδικό διατηρημένο στοιχείο από το Δομινικανό μοναστήρι.

Χρονολογείται από το πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Στην κρύπτη υπάρχουν 100ετή απομεινάρια των δούκων, καστελών και των ευεργετών της Δομινικανής μονής του Οσβιέτσιμ. Η εγκατάσταση αυτή είναι ανοιχτή για το κοινό μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον ιερέα.

Μετά θα περάσουμε κατά μήκος του ποταμού Soła. Σε αυτό το σημείο, μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρχαν κτίρια της εβραϊκής συνοικίας, όπως η Μεγάλη Συναγωγή, το νοσοκομείο και το σχολείο.

Τώρα, ακόμη και από μακριά, μπορείτε να δείτε το λόφο, όπου βρίσκεται το Κάστρο του Oświęcim με τον πύργο του XVIII αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτίρια από τούβλο της Małopolska και το υψηλότερο διατηρημένο γοτθικό τείχος στο νότιο τμήμα της Πολωνίας.

Hertz Hotel OswiecimΤο ξενοδοχείο Χέρτζ στο Οσβιέτσιμ «http://www.it.oswiecim.pl»

Σήμερα στο κάστρο υπάρχουν ιστορικές και εθνικές συλλογές που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης. Θα περάσουμε από την Πλατεία Skarbka, όπου βρίσκεται η ανακαινισμένη Συναγωγή Lomdei Misznajot και το Εβραϊκό Κέντρο.

Μπροστά από το Εβραϊκό Κέντρο θα δείτε και την Ενοριακή Εκκλησία. Η σημερινή εκκλησία βρίσκεται εκεί, αντί για την ξύλινη που υπήρχε κατά τον XII αιώνα.

Σε αυτή την εκκλησία, μπορούμε να δούμε και τον σταυρό από τον XVII αιώνα με ένα πολύ εκφραστικό μεγαλοπρεπές άγαλμα του Ιησού Χριστού.

Εστιάστε την προσοχή σας στις ζωγραφισμένες μορφές του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου που βρίσκονται στο κυρίως μέρος. Τελικά θα δούμε το σπίτι του Ślebarskis που σήμερα είναι έδρα του τοπικού δικαστηρίου στο Oświęcim.

Εκεί αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στο κτίριο του φαρμακείου με τις χαρακτηριστικές στοές στις οποίες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόταν το Hotel Hertz. Ο Józef Piłsudski έμεινε σε αυτό το ξενοδοχείο στις 7 Φεβρουαρίου του 1915.


Γιατί στο Oswięcim;

Μετά την κατάληψη της Πολωνίας από τους Γερμανούς, οι Γερμανοί μπήκαν και στο Οσβιέτσιμ, όπως και σε κάθε άλλη πόλη. Ίσως να επέλεξαν αυτή την πόλη, λόγω της στρατηγικής της θέσης και για το ότι όλα τα τρένα από διάφορα μέρη περνούσαν από εκεί.

Αν κοιτάξουμε τον χάρτη, θα δούμε ότι η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Στην Ευρώπη βρίσκονταν περίπου 11,000,000 Εβραίοι και το 10% του Πολωνικού πληθυσμού ήταν Εβραίοι.

Πιθανόν οι Γερμανοί να γνώριζαν από πριν ότι στο Οσβιέτσιμ θα εγίνοντο τα στρατόπεδα του θανάτου. Το Άουσβιτς αρχικά δημιουργήθηκε για να κρατήσει Πολωνούς πολιτικούς κρατούμενους, όπως και Σοβιετικούς αιχμαλώτους οι οποίοι άρχισαν να φτάνουν τον Μάιο του 1940.

Pili Stratopedou Auschwitz

Τελικά, οι απώλειες ζωών στο Άουσβιτς ήταν μεγαλύτερες από τις βρετανικές και αμερικανικές απώλειες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποιοι λένε ότι η ιδέα εξόντωσης του Εβραϊκού έθνους μπήκε σε ισχύ πολύ αργότερα.

Άλλοι πιστεύουν και υπάρχουν κάποια στοιχεία, ότι αυτό ήταν από την αρχή στα φρικτά σχέδια των Ναζί. Επίσης εκεί υπήρχε ήδη κάποια υποδομή, γιατί πριν από τον πόλεμο υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκεί που είναι τώρα το μουσείο Άουσβιτς.

Το στρατόπεδο Άουσβιτς Μπίρκεναου είχε χτιστεί αργότερα κυρίως από κατοίκους της γύρω περιοχής γύρω στο 1942: «Έπρεπε να πηγαίνουμε κάθε πρωί να χτίσουμε το στρατόπεδο σύμφωνα με τους Γερμανούς, αλλά δεν γνωρίζαμε τι φτιάχναμε.» Λέει κάτοικος του Oswięcim.

Μεταφορά στην Αρχή

Η Καλή Πλευρά του Oswięcim

Η Πόλη του Άουσβιτς

Εκτός από τα στρατόπεδα θανάτου και τις τρομακτικές ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στην πόλη αυτή κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει μια όμορφη πόλη. Μια μικρή πόλη που προσπαθεί με κάθε τρόπο να βγει από την σκιά του Άουσβιτς και να γίνει και αυτή κανονική.

Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σχετικά με την πόλη Οσβιέτσιμ τα οποία θα δούμε παρακάτω. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι η Μπέτυ, η ξεναγός μας είναι κάτοικος της πόλης αυτής.

Έχει μεγαλώσει εκεί αλλά τα καλοκαίρια δουλεύει στην Ελλάδα, κυρίως στην πανέμορφη Κρήτη. Η Μπέτυ, εκτός από ξενάγηση στα στρατόπεδα Άουσβιτς, μπορεί να σας κάνει και ξενάγηση στην πόλη στην οποία είναι και αδειούχος ξεναγός. Τι λέτε, αξίζει αυτή η πανέμορφη πόλη μια δεύτερη ευκαιρία;

Απλά αφιερώστε ακόμα 3 ώρες για να κάνετε μια ενδιαφέρον ξενάγηση στο Οσβιέτσιμ, την πόλη του Άουσβιτς και να δείτε την σύνδεση με τα στρατόπεδα του θανάτου.

Μετά την ξενάγηση μπορείτε να πάτε να φάτε παραδοσιακό Πολωνικό φαγητό και αργότερα να γυρίσετε πίσω στην Κρακοβία. Θα σκέφτεστε, τι να πάμε να δούμε στο Οσβιέτσιμ; Καλύτερα να πάμε πίσω να δούμε την Κρακοβία.

Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε με το τι θα δείτε και θα μάθετε. Η βολική τοποθεσία μεταξύ Μαλοπόλσκα και Σιλεσίας καθιστά την πόλη σε ένα σημαντικό κεντρικό κόμβο μεταφοράς που συνδέει τις δύο περιοχές.

Η ατμόσφαιρα της πόλης της Γαλικίας δημιουργεί μια ταραχώδη ιστορία 800 χρόνων, τα ίχνη της οποίας φαίνονται περπατώντας γύρω από το λόφο του κάστρου και την παλιά πόλη.

Το κάστρο Piast με θέα στην πόλη είναι σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο. Όσοι ενδιαφέρονται για το παρελθόν, μπορούν να βρουν εκεί πολύτιμα εκθέματα και αρχαιολογικούς χώρους.

Memorial Park Great SynagogueΠάρκο μνήμης της Μεγάλης συναγωγής Οσβιέτσιμ «https://ajcf.pl/en/»

Το κάστρο του Oświęcim φιλοξένησε αρκετά εξέχοντα ιστορικά γεγονότα. Η περίφημη Bona Sforza d'Aragona, σταμάτησε εκεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προς στην Κρακοβία όταν πήγαινε να συναντήσει τον Zygmunt I για τη στέψη.

Στην πόλη μπορείτε να θαυμάσετε και ένα αναπαλαιωμένο γοτθικό πύργο, που είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια από τούβλο στη Małopolska. Τελικά στο Οσβιέτσιμ αξίζει να δείτε την αγορά με τα μεσαιωνικά κτίρια, την ιστορική ενοριακή εκκλησία.

Επίσης είναι καλό να γνωρίσετε και την ενδιαφέρουσα ιστορία της εβραϊκής κοινότητας με το Εβραϊκό Κέντρο και τη Συναγωγή Chevra Lomdei Mishnayot. Το Oświęcim, που αμαυρώθηκε από την τραγική ιστορία του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, εξακολουθεί να αγωνίζεται ακόμα εναντίον του παρελθόντος.

Τα στρατόπεδα Άουσβιτς επισκέπτονται ετησίως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες, προσκυνητές και αξιωματούχους που επιθυμούν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της "κόλασης" του Άουσβιτς.


Διαβάστε: «Η Σφαγή στην Βόλα - Βαρσοβία»

Ποδήλατα και Σπορ

Για τους φανατικούς οπαδούς του ποδηλάτου, αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορούν να περάσουν από το Oświęcim από το διεθνές μονοπάτι ποδηλάτου Greenaways Κρακοβία-Μοραβία-Βιέννη.

Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή της χαλάρωσης ανάμεσα στο πράσινο, όπως και το χαλαρό περπάτημα κοντά στο Planty κατά μήκος του ποταμού Sola.

Oswiecim Sola River

Επιπλέον, η πόλη, αποτελεί το ιδανικό σημείο στάσης σε τουριστικά ταξίδια προς τη νότια περιοχή της Πολωνίας. Το Οσβιέτσιμ δεν απέχει πολύ από τις γραφικές Beskids, τις λίμνες Żywieckie και Międzybrodzkie. Όπως και τη Wadowice, την παπική πόλη και την Kalwaria Zebrzydowska.

Τελικά στο Οσβιέτσιμ θα βρείτε αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως: εσωτερική ολυμπιακή πισίνα, παγοδρόμιο και γήπεδα τένις.


Μειώστε το Κόστος Ταξιδιού σας στην Πολωνία

Σημεία Ενδιαφέροντος στο Οσβιέτσιμ

Οι λάτρεις τις ιστορίας είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύπτουν σε κάθε βήμα τους στο Οσβιέτσιμ κάτι μοναδικό. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για τη συνύπαρξη πολωνικού και εβραϊκού πολιτισμού θα γνωρίσουν τα πενήντα χρόνια ιστορίας τους.

Το κάστρο Oświęcim, οι μυστηριακές εκκλησίες, οι γοητευτικές κατοικίες και τα σοκάκια που τα περιβάλλουν, αξίζουν την προσοχή σας. Για τους επισκέπτες που αδημονούν να δουν όμορφα φυτά στον ποταμό Soła, θέλουν να ξεφύγουν με περιπάτους χαλάρωσης θα βρούνε στην πόλη αυτό που ψάχνουν.

Συναγωγή Chevra Lomdei Mishnayot

Το μοναδικό εβραϊκό σπίτι προσευχής που έχει διασωθεί στο Οσβιέτσιμ από τα σχεδόν 30 που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο. Χτίστηκε γύρω στο 1913, όμως οι Ναζί κατέστρεψαν το εσωτερικό του και χρησιμοποίησαν το κτίριο ως αποθήκη πυρομαχικών.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εβραίοι επιζώντες στο Οσβιέτσιμ, το χρησιμοποίησαν για άλλη μια φορά ως συναγωγή. Στη δεκαετία του '50, όταν έφυγαν οι τελευταίοι Εβραίοι, η συναγωγή έμεινε κενή.

Κατά τη δεκαετία του '70, η κομμουνιστική κυβέρνηση μετέτρεψε την συναγωγή σε αποθήκη χαλιών. Αίσιο τέλος, το 1998 η συναγωγή έγινε η πρώτη εβραϊκή περιουσία που επέστρεψε σε εβραϊκή κοινότητα στην Πολωνία.

Οι αποδέκτες της περιουσίας, η Εβραϊκή Κοινότητα Bielsko-Biala, δώρισαν τη συναγωγή στο Ίδρυμα Εβραϊκού Κέντρου του Auschwitz. Το AJCF αποκατέστησε το κτίριο στην προπολεμική του κατάσταση, όπως περιγράφτηκε από τους επιζώντες και άνοιξε ξανά το Σεπτέμβριο του 2000.

Oswiecim Poli Auschwitz

Το Εβραικό μουσείο Οσβιέτσιμ

Στο σπίτι της οικογένειας Kornreich του Oświęcim, το Εβραϊκό Μουσείο τιμά την εβραϊκή ιστορία του Oświęcim.

Μέσα από την κεντρική έκθεση, Oshpitzin, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τη ζωή των Εβραίων του Oświęcim μέσω φωτογραφιών, τεχνουργημάτων και μαρτυρίες επιζώντων.

Οι φωτογραφίες ατόμων και οικογενειών, τα έγγραφα και τα αντικείμενα από τοπικές εβραϊκές οργανώσεις, φέρνουν στη ζωή τη ζωτική εβραϊκή πόλη που ήταν κάποτε το Oświęcim. Το μουσείο είναι κλειστό τα Σάββατο, καθώς και σε Ιουδαϊκές αργίες. Δείτε περισσότερα για το Ιουδαϊκό μουσείο στο Οσβιέτσιμ.


Δείτε Λόγους για Ένα Ταξιδάκι στην Πολωνία

Διαβάστε: Διάσημοι Πολωνοί

Βρείτε Ξενοδοχείο στο Oswiecim

Booking.com


Ενδιαφέρον στο Οσβιέτσιμ

Ξύλινη Αρχιτεκτονική

Η ξύλινη αρχιτεκτονική του Oświęcim είναι ένα πλούσιο σύνολο αντικειμένων, κυρίως ιερών, τα οποία αποτελούν μέρος της διαδρομής ξύλινης αρχιτεκτονικής Malopolska. Οι ξύλινες εκκλησίες, που αποτελούνται ως επί το πλείστον από ξύλα δέντρου, αποτελούν τέλειο συμπλήρωμα στο όμορφο τοπίο του Oswięcim.

Προέρχονται κυρίως από τον 16ο και 17ο αιώνα και μπορείτε να τα δείτε σε χωριά όπως το: Polanka Wielka, Grojec, Poręba Wielka, Głębowice, Graboszyce, Osiek, Jawiszowice και Bobrek.

Εάν σας ενδιαφέρει, υπάρχει και σχετικό τουρ στα Αγγλικά. Δείτε περισσότερα στην σελίδα του Οσβιέτσιμ «http://www.it.oswiecim.pl»

Poli Auschwitz Oswiecim

TAURON LIFE FESTIVAL OSWIĘCIM (TLFO)

Ένα τριήμερο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στο Οσβιέτσιμ. Η ιδέα του φεστιβάλ προέρχεται από τον Darek Maciborek, μουσικό δημοσιογράφο ενός σημαντικού πολωνικού ραδιοφωνικού σταθμού, του RMF FM, ο οποίος ζει στο Oświęcim.

Η πρόθεσή του ήταν να «σπάσει το ξόρκι» της πόλης του που συνδέεται συνήθως με το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Η κύρια έννοια του TLFO είναι η οικοδόμηση ειρηνικών σχέσεων πέρα ​​από τα πολιτιστικά και κρατικά σύνορα, όπου δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, ρατσισμό και αντισημιτισμό.

Μεταξύ των συγκροτημάτων που έπαιξαν εκεί ήταν οι: Scorpions, Queen & Adam Lambert, Elton John, Manu Chao, Eric Clapton, Soundgarden, Sting, Peter Gabriel και James Blunt.

Στο πρόγραμμα του TLFO, εκτός από τη μουσική, υπάρχει επίσης χώρος για κλασσικές συναυλίες, θέατρα, αγώνες δρόμου και άλλα. Το φεστιβάλ γίνεται συνήθως μέσα Ιουνίου και πολλές φορές μέλη των συγκροτημάτων αποδίδουν τιμές στα στρατόπεδα Άουσβιτς πριν από τις συναυλίες.

Σημειώστε ότι τα στρατόπεδα βρίσκονται μόλις μερικά τετράγωνα από το χώρο του φεστιβάλ. Δείτε περισσότερα για το φεστιβάλ του Οσβιέτσιμ «http://lifefestival.pl/en/about-festival».


Βρείτε τα Πάντα για την Κρακοβία

Εδώ φτάσαμε στο τέλος του ταξιδιού μας στην πόλη του Άουσβιτς
Τι λέτε; Αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία;
Διαβάστε για το Άουσβιτς
Μεταφορά στην Αρχή

Subscribe

* indicates required

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Disclosure Notes:

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a small commission, only if you book something through my links!

I recommend only the best-known companies and products!

Are you a Travel Writer? Register with GetYourGuide and start making money by recommending amazing tours worldwide. Find More info in the How to Make Money Online article

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Other images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Things Change from Time to Time! Have you seen anything wrong? Please send a message in order to correct it! Thank you for visiting ToursPoland.Com.