Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Κρακοβίας. Άμαξες με άλογα τις οποίες οδηγούν κοπέλες.

Κρακοβία, η παραμυθένια πριγκίπισσα της Πολωνίας

Η Κρακοβία είναι μια πανέμορφη πόλη που βρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Σλοβακία και την Τσεχία. Όπως λένε πολλοί Έλληνες, είναι μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι και δεν έχουν καθόλου άδικο.


Η Μαγεία της Κρακοβίας

Γνωρίζεται ότι μπορείτε να δείτε την Κρακοβία με Ελληνόφωνο Ξεναγό?

Σίγουρα θα έχετε ήδη δει τον χαρακτηρισμό «μία πόλη βγαλμένη από παραμύθι» και όντως κάπως έτσι είναι αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι είναι η ιστορία με τον δράκο και τα κόκαλά του που λένε ότι βρίσκονται στο κάστρο Βαβέλ είναι απλά ένας μύθος.

Αν και είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Πολωνίας, η Κρακοβία σφίζει από ζωή. Με 28 ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, προσθέτει περισσότερο από 200,000 νεαρούς στους περίπου 800,000 κατοίκους της.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι πάντα μια δυναμική και ανθισμένη πόλη με ενεργή νυκτερινή ζωή!

Ζητήστε ένας από τους Ελληνόφωνους Ξεναγούς μας στην Κρακοβία και αφεθείτε στην μαγεία της πόλης ανακαλύπτωντας τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μαθαίνοντας την ιστορία από πρώτο χέρι χωρίς να κουραστείτε καθόλου!

Δείτε Επίσης την Σύντομη Εκδρομή μας στα Περίχωρα της Κρακοβίας αλλά και μια εκδρομή στο μοναδικό ΖΑΚΟΠΑΝΕ η οποία σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη σας!

Τελικά, ίσως μια επίσκεψη στο Μουσείο βότκα με Ελληνόφωνο Ξεναγό η οποία συνοδεύεται με δοκιμαστικό να κάνει την επίσκεψή σας πιο διασκεδαστική


ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ

Πρώτες Αναφορές

Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά για την Κρακοβία είναι του εμπόρου της Κόρδομπαν Ιμπραήμ Ιμπάκ Τζάκουμπ το 965. Ο έμπορας αναφέρει μια πλούσια πόλη που περιβάλλεται από δάση και που βρίσκεται στη διασταύρωση μεγάλων εμπορικών οδών.

Τον 10ο αιώνα, η Κρακοβία συμπεριλήφθηκε στο αναδυόμενο πολωνικό κράτος. Αν και είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια αν συνέβη κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Mieszko I το 990 ή του Bolesław του γενναίου το 999.


Γιαγκελόνιες Εποχές

Για την πόλη, ο κανόνας του Καζίμιερζ του Μέγα, προστάτη των τεχνών και των επιστημών, αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικός. Ο βασιλιάς ίδρυσε δύο νέες πόλεις. Το Kazimierz και το Kleparz, οι οποίες σχετίζονται πολύ στενά με την Κρακοβία.

Επίσης το 1364, ο Kazimierz ο Μέγας ίδρυσε την Ακαδημία της Κρακοβίας «Akademia Krakowska», η οποία δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Jagiellonian.

Ο Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας Władysław Jagiełło, στέφθηκε Βασιλιάς της Πολωνίας το 1386 και δημιούργησε τη μεγαλύτερη πολωνική δυναστεία που κυβέρνησε τη χώρα για πάνω από 200 χρόνια.

Δρόμος με Τραμ, ποδήλατο και πεζούς στην Κρακοβία

Η Κρακοβία έγινε η πρωτεύουσα της μοναρχίας, η οποία περιλάμβανε γηγενείς πολωνικές περιοχές και μεγάλες περιοχές της Λιθουανίας. Η βασιλική αυλή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής.

Σημαντικοί ανθρωπιστές, επιστήμονες και καλλιτέχνες ήρθαν από την Ιταλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Μετά από μια ανοικοδόμηση κατά τα έτη 1499-1536, το κάστρο Wawel έγινε το μαργαριτάρι της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και το παρεκκλήσι Sigismund, το πιο όμορφο παρεκκλήσι στην πόλη.


Κατά τον 17ο Αιώνα

Στα μέσα του 17ου αιώνα, η Κρακοβία αποδεκατίστηκε από την ευλογιά. Εκτιμάται ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια. Λίγο αργότερα, ο Σουηδικός στρατός κατέστρεψε και λήστεψε το Kazimierz, Kleparz, τα προάστια και την Παλιά Πόλη.

Η Κρακοβία έπεσε υποβιβάστηκε σε επαρχιακό κέντρο μικρού εμπορίου και βιοτεχνίας. Οι Εκκλησίες και τα μοναστήρια ξαναχτίστηκαν σε μια νέα, μπαρόκ μορφή.

Το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα αυτής της εποχής είναι η εκκλησία της Αγίας Άννας.


Τον 18ο και 19ο Αιώνα

Το 1702, η πόλη καταλήφθηκε και πάλι από τον σουηδικό στρατό και το κάστρο του Wawel κάηκε. Οι Πρώσικοι και οι Ρώσικοι στρατοί ολοκλήρωσαν το καταστροφικό αυτό έργο.

Αργότερα, το 1772, το νότιο τμήμα της Μικρής Πολωνίας καταλήφθηκε από τον αυστριακό στρατό. Στις 24 Μαρτίου του 1794, έγινε η εξέγερση Kościuszko η οποία ξεκίνησε με τον επίσημο όρκο του Tadeusz Kościuszko στην Κεντρική Πλατεία.

Δυστυχώς τελείωσε με ήττα και συνθήκη διχοτόμησης το 1795. Η Κρακοβία προσαρτήθηκε στην Αυστρία, αλλά στα επόμενα χρόνια, είχαν επιτευχθεί πολλά.

Η Κρακοβία εντάχθηκε περιοδικά στο Δουκάτο της Βαρσοβίας, μετά την πτώση του Ναπολέοντα και έγινε μια ελεύθερη πόλη.

Δυστυχώς το 1846 βρέθηκε ξανά κάτω από τον ζυγό της αυστριακής αυτοκρατορίας, όμως παρά την κατοχή, η πόλη απολάμβανε σχετικά μεγάλη ελευθερία. Έτσι, εκείνη την εποχή, η Κρακοβία έγινε επίσης σύμβολο και κέντρο της πολωνικότητας και της πνευματικής πρωτεύουσας της χώρας.

Αναπτύχθηκαν επιστημονικά και πολιτιστικά ιδρύματα: το 1818 ιδρύθηκε η Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το 1854 ιδρύθηκε η Εταιρεία Φίλων Καλών Τεχνών και το 1872 η Επιστημονική Εταιρεία της Κρακοβίας μετατράπηκε σε Ακαδημία Δεξιοτήτων.


Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Μετά την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της το 1918, η Κρακοβία έγινε σημαντικό κέντρο διοίκησης, πολιτισμού και τέχνης. Η βιομηχανία άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά.

Μπορεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να μην καταστράφηκε η ιστορική αρχιτεκτονική, αλλά οι Γερμανοί επιτέθηκαν στον τομέα της επιστήμης, του πολιτισμού και της οικονομίας.

Στις 6 Νοεμβρίου του 1939, εξέχοντες καθηγητές του Πανεπιστημίου Jagiellonian και εκπρόσωποι της πνευματικής ελίτ της πόλης, στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen.

Συμβολικά, οι Γερμανοί στην Κρακοβία πολέμησαν και την πολωνικότητα, καταστρέφοντας τρία πολύ σημαντικά μνημεία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης και της χώρας.

Το μνημείο Grunwaldzki στην Πλατεία Matejki, καταστρεφόταν συστηματικά από το Νοέμβριο του 1939 έως τον Απρίλιο του 1940. Το βάθρο του μνημείου ανατινάχθηκε με δυναμίτη και οι αποσυναρμολογημένες, κατεστραμμένες μορφές μεταφέρθηκαν στη Γερμανία.

Επίσης το μνημείο του Adam Mickiewicz στην κεντρική πλατεία και το μνημείο Tadeusz Kościuszko στο Wawel Hill καταστράφηκαν από τους Γερμανούς.

Μετά τον πόλεμο, η προνομιακή θέση της Κρακοβίας άλλαξε, καθώς η πρόθεση των τότε αρχών ήταν να περιορίσουν το ρόλο των διανοούμενων.


Ξεναγός Άουσβιτς στα Ελληνικά

Cloth Hall Sukiennice στην Πλατεία της Αγοράς στην Κρακοβία - Φώτο από ψηλά

Βρείτε φθηνά Ξενοδοχεία
Μεταφορά στην Αρχή

Τι Να Δείτε στην Κρακοβία

Εάν πιστεύεται ότι δεν χρειάζεστε Ελληνόφωνο ξεναγό στην Κρακοβία, τότε δείτε τις ξεναγήσεις με Ηλεκτρικό Όχημα ΜΕΛΕΞ και Ηχογραφημένη ξενάγηση στα Ελληνικά. Σίγουρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείτε την πόλη χωρίς περπάτημα αν και είναι πολλές φορές πιο ακριβές από live ξεναγό.

Επίσης μπορείτε να δείτε τα Περίχωρα της Κρακοβίας σε μια σύντομη εκδρομή από το ξενοδοχείο σας με Αγγλόφωνο οδηγό ή και με επιπλέον Ελληνόφωνο Ξεναγό.

Παλιά Πόλη

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάτε στην παλιά της Κρακοβίας είτε το θέλετε είτε όχι. Ας δούμε κάποια σημαντικά σημεία που θα πρέπει σίγουρα να δείτε. Θα ξεκινήσουμε από την πάνω πλευρά, όπου βρίσκεται το διάσημο Μπάρπικαν (Barbakan) της Κρακοβίας και τα Τείχη άμυνας της πόλης.

Χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και ήταν το ισχυρότερο στοιχείο των διευρυμένων οχυρώσεων στην Κρακοβία. Περιπλανηθείτε στην κεντρική πλατεία της αγοράς (Main Market Squareκαι την πλατεία της κύριας αγοράς (Rynek Główny).

Σίγουρα θα θαυμάσετε την αναγεννησιακή Sukiennice που αποτελούσε στα παλιά χρόνια ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διεθνούς εμπορίου. Καθώς γυρνάτε εκεί στην πλατεία, το πιο πιθανό είναι να ακούσετε το περίφημο σάλπισμα της τρομπέτας Hejnał Mariacki.

Ο ήχος έρχεται από την κορυφή της πανέμορφης Βασιλικής της Παναγίας (Bazylika Marianka) τιμώντας την επίθεση των Ταρτάρων τον 13ο αιώνα. Η περίφημη αυτή Εκκλησία αποτελείτε από δύο πύργους διαφορετικού ύψους και το εσωτερικό της είναι μοναδικής ομορφιάς.

Δείτε τον Πύργο του Δημαρχείου (Town Hall Tower), ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα στην Κρακοβία. Το μόνο που απέμεινε από το πλούσιο παρελθόν του και το οποίο μπορούμε να επισκεφθούμε, είναι τα 55 εκατοστά του κατακόρυφου πύργου του.

Τελικά, στην παλιά πόλη της Κρακοβίας, μπορείτε να θαυμάσετε την πανέμορφη εκκλησία της Αγίας Άννας (Church of St. Anne). Προχωρώντας προς το Κάστρο Βαβέλ το οποίο αναφέρεται παρακάτω, μπορείτε να δείτε τον Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Επίσης τον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και φτάνοντας θα δείτε και τον περίφημο Καθεδρικό Ναό της Κρακοβίας (Katedra Wawelska).


Ζητήστε Ξεναγό στην Κρακοβία στα Ελληνικά

Το Βαβέλ της Κρακοβίας

Ένα από τα πιο αξιωσημείωτα μνημεία στην πόλη της Κρακοβίας το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ζωή των Βασιλιάδων στην πόλη. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν ότι ο Λόφος Wawel στην Κρακοβία κατοικήθηκε ήδη από την λίθινη εποχή.

Αυτό το πελώριο συγκρότημα αποτελείται από διάφορα κτίρια και οχυρώσεις και λειτουργεί σαν μουσείο με περίπου 70 αίθουσες ανοικτές για επίσκεψη. Καθώς βρίσκεται δίπλα από τον ποταμό Βιστούλα, μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί και με βάρκα, παράδειγμα από το Καζίμιερζ.

Τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά κτήρια στο συγκρότημα είναι το Βασιλικό Κάστρο και ο Καθεδρικός ναός Wawel (Βασιλική του St Stanisław και του St Wacław).

Μέσα στον Καθεδρικό Ναό Βαβέλ, αλλά και μέσα στο Βασιλικό Κάστρο μπορείτε να έχετε ξενάγηση στα Ελληνικά. Στείλτε ένα μήνυμα. Το ίδιο το κάστρο έχει περιγραφεί ως «ένα από τα πιο συναρπαστικά σε όλη την Ευρώπη».


Το πιο διάσημο Πανεπιστήμιο

Τα ηνία κατέχει φυσικά το Jagiellonian University που ιδρύθηκε μόλις το 1364 ως «Akademia Krakowska». Εκεί σπούδασε και ο Νικόλαος Κοπέρνικος αλλά και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος.

Δέχεται επισκέψεις από χιλιάδες τουρίστες την ημέρα λόγω του εξαιρετικά διατηρημένου κτιρίου του Collegium Maius.

Collegium Maius panepistimio krakobiaBy Robert Rachwał - Own work, CC BY 3.0

Είναι το 2ο παλαιότερο πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης μετά το πανεπιστήμιο της Πράγας και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Στο μουσείο του πανεπιστημίου, μπορείτε να δείτε μεταξύ άλλων και τα επιστημονικά αξεσουάρ του Νικόλαου Κοπέρνικου.

Μουσικό Ρολόι

Κάτι που ίσως να σας ενδιέφερε, είναι το λεγόμενο μουσικό ρολόι, που σήμερα είναι 4ο στην ιστορία του Collegium MaiusΑν τυγχάνει να είστε εκεί μία από τις ώρες (9:00, 11:00, 13:00 ή 17:00), τότε θα το δείτε εν δράσει. Καλύτερα να πάτε λίγο νωρίτερα.

Το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών που υπάρχει εγκατεστημένο μέσα του, ξεκινάει μια πομπή ιστορικών μορφών. Η πομπή αυτή συνοδεύεται από ένα μουσικό μοτίβο, το οποίο αποτελεί κομμάτι ενός γήινου μουσικού έργου.

Το ρολόι παίζει επίσης μια οργανική έκδοση του ακαδημαϊκού τραγουδιού Gaudeamus Igitur. Οι μορφές που μετακινούνται προς τα έξω αναφέρονται σε διάφορα πρόσωπα που συνδέονται με την ιστορία του Πανεπιστημίου.

Μια και θα φτάσετε μέχρι εκεί, δεν χάνετε τίποτα να ρίξετε και μια ματιά και στον κήπο των καθηγητών (Professor Garden) του πανεπιστημίου.


Περιοχή Καζίμιερζ

Ίσως η ομορφότερη περιοχή στην Κρακοβία και κάτι που σίγουρα θα πρέπει να δείτε. Προτείνετε για περπάτημα, φαγητό και ποτό, καθώς επίσης και για ιστορικούς περιπάτους.

Γνωστή ως η Εβραική συνοικία στην Κρακοβία, καθώς πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν στην Κρακοβία 64,000 Εβραίοι. Ο Εβραικός πληθυσμός δημιούργησε και ανέπτυξε εκεί μια κοινωνική υποδομή ικανή να προωθήσει τα συμφέροντα και τις προσδοκίες τους.

Εάν ψάχνετε κάτι για καφεδάκι στην περιοχή, τότε προτείνουμε το Μleczarnia. Στο Καζίμιερζ μπορείτε να δείτε το Εβραικό Μουσείο Γαλικίας (Galicia Jewish Museum) και την Παλιά Συναγωγή (Stara Synagoga).

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η Συναγωγή Remuh με το Παλαιό Εβραικό κοιμητήριο της ΚρακοβίαςΑφού τελειώσετε την εξερέυνηση σας στις συναγωγές και τα μουσεία, προτείνουμε μια βόλτα στην Ιουδαική Πλατεία (Jewish Square).

Σίγουρα θα πεινάτε μετά από όλα αυτά. Ακολουθείστε την οδό Szeroka και κάτι θα βρείτε. Αν όχι τότε θα φτάσετε μέχρι το Hamsa και το Dawno Temu na Kazimierzu τα οποία είναι αρκετά καλές επιλογές.


Ζητήστε Ξεναγό στο Εργοστάσιο του Σίντλερ

Ένα κοριτσάκι που παίζει με το νερό δίπλα από ένα συντριβάνι

Πάρκο im. H. Jordana

Εάν είστε με παιδιά ή ακόμα και χωρίς παιδιά είναι καλό να πάρετε 2-3 ώρες χαλάρωσης μέσα στο πράσινο για να ηρεμήσει λίγο το μυαλό. Επισκευτείτε το πάρκο Jordana, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης.

Μπορείτε φυσικά να πάρετε TAXI\UBER\BOLT και να σας αφήσει εκεί έξω ή να πάρετε το ΤΡΑΜ 20 έξω από την Galeria Krakowska ή και από άλλη στάση. Εκεί μπορείτε να χαλαρώσετε και να αφήσετε να παιδιά να χαρούν λίγο, αν φυσικά ήταν φρόνημα κατά τις επισκέψεις στα μουσεία :)

Στο πάρκο υπάρχει λίμνη, πράσινο, εστιατόριο και καφετέριες, παιδική χαρά, παγοδρόμιο και άλλα.


Επίσκεψη στην Βαρσοβία - Μονοήμερη Εκδρομή

Tyniec Abbey

Μια μαγευτική διαδρομή που ξεκινά από την Κρακοβία και προτείνεται να γίνει με ποδήλατο. Δεν θα αργήσετε να μπείτε στον μαγικό κόσμο του πράσινου και να ανακαλύψτε την πανέμορφη ύπαιθρο και τα ιστορικά αξιοθέατα γύρω από την Κρακοβία σε μια 4ωρη απογευματινή περιήγηση με ποδήλατο.

Αναπνεύστε τον καθαρό αέρα έξω από την πόλη και θαυμάστε τα μαγικά τοπία καθώς οδηγείτε κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα, μέσα από το ήσυχο δάσος Wolski. Επισκεφθείτε το Tyniec Abbey, το παλαιότερο μοναστήρι της Πολωνίας.

Εξερευνήστε την εκκλησία και το μουσείο και μάθετε για τις καθημερινές τελετές των μοναχών. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας με ποδήλατο ενοικίασης αλλά σίγουρα είναι καλύτερα να πάρετε ένα μοναδικό 4-ωρο τουρ με ποδήλατο από την Κρακοβία.

Ακόμα ένας τρόπος για να επισκεφτείτε το μοναστήρι στο Tyniec, είναι να πάρετε το Τραμ του νερού από το Καζιμιερζ. Η διαδρομή στον Βιστούλα σίγουρα θα σας ανταμείψει και είναι και ο πιο οικονομικός τρόπος για επίσκεψη τόσο σε χρήματα αλλά και σε θερμίδες.

Τελικά, μπορείτε να ζητήσετε την δική μας εκδρομή με παραλαβή και παράδοση στο ξενδοχείο σας, κατά την οποία θα δείτε και αρκετά άλλα αξιοθέατα τα οποία βρίσκονται σε μακρινότερα σημεία.


Αλατωρυχείο Βιελίτζκα

Όπως σίγουρα θα έχετε ήδη ακούσει ή διαβάσει, το αλατωρυχείο Βιελίτζκα είναι ένα από τα μνημεία UNESCO που θα πρέπει να επισκεφτείτε. Βρίσκεται αρκετά κοντά στην Κρακοβία και μπορείτε εύκολα να πάτε εκεί με το Λεωφορείο 304 το οποίο ξεκινάει έξω από την Galeria Krakowska.

Είναι κάτι μοναδικής ομορφιάς, καθώς είναι ένας μαγικός υπόγειος κόσμος φτιαγμένος από αλάτι και θρησκεία. Απλά να θυμάστε ότι έχει πάρα πολλά ξύλινα σκαλοπάτια και η θερμοκρασία κάτω από την γη είναι περίπου +14 C.

Έτσι προτείνουμε να φορέσετε ανάλογα ρούχα και άνετα παπούτσια για να μην αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Εάν πιστεύετε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο να το δείτε, τότε μπορείτε να το συνδυάσετε εύκολα με την παραλαβή σας από το αεροδρόμιο.

Παράδειγμα αν φτάνετε νωρίς το πρωί και έχετε τσεκιν στις 14:30, τότε θα μπορούσαμε να σας παραλάβουμε από το αεροδρόμιο. Θα πάτε μαζί με τον ξεναγό/συνοδό μας στα Ελληνικά να δείτε το αλατωρυχείο και μετά να σας αφήσουμε στο ξενοδοχείο σας στην Κρακοβία.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική ξενάγηση στο αλατωρυχείο Βιελίτζκα. Εκεί στο αλατωρυχείο υπάρχει και ΚΑΝΤΟΡ με αρκετά καλή αναλογία, όπου μπορείτε να αλλάξετε και λίγα χρήματα.


Διαβάστε Περισσότερα για το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

Τα στρατόπεδα Άουσβιτς

Ίσως το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο σχετικά με την μνήμη του Ολοκαυτώματος και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή. Το σύμβολο του ολοκαυτώματος, καθώς στο Άουσβιτς ΙΙ, Μπίρκεναου, εξοντώθηκαν περισσότεροι άνθρωποι από οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο.

Επικρατεί γενικά μεγάλη σύγχυση σχετικά με το Μουσείο Άουσβιτς Ι, τι πρέπει να δείτε και σχετικά με τα δωρεάν εισιτήρια.

Σιδηροδρομική γραμμή στο Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου και πίσω από αυτήν το στρατόπεδο

Έχουμε ήδη αναφέρει αρκετές πληροφορίες για το πως να επισκεφτείτε το Άουσβιτς και ελπίζουμε να βρείτε όλες τις απαντήσεις εκεί. Αν όχι, τότε μην διστάσετε να στείλετε ένα μήνυμα για βοήθεια ή και επιπλέον πληροφορίες για ξενάγηση στα Ελληνικά ή και στα Αγγλικά.

Σίγουρα προτείνουμε τις ξεναγήσεις μας στο Άουσβιτς στα Ελληνικά, γιατί είναι κάτι μοναδικό και αξίζει μια επένδυση. Μπορείτε να διαβάσετε τις κριτικές μας.

Τα στρατόπεδα βρίσκονται περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά από την Κρακοβία και εκεί έχασαν την ζωή τους περίπου 55,000 Έλληνες. Μπορείτε να πάτε με διάφορους τρόπους από την Κρακοβία στο Άουσβιτς.


Τι να κάνω με τα παιδιά στην Κρακοβία;

Όταν ταξιδεύουμε με παιδιά, αναλόγως και της ηλικίας, θα πρέπει να προγραμματίσουμε ανάλογα το ταξίδι μας. Το αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα που αναφέρουμεμε παραπάνω είναι σίγουρα μια καλή επιλογή αν και πάλι με πολύ μικρά παιδιά είναι λίγο δύσκολο στην εκτέλεση.

Η επίσκεψη στο αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα μπορεί να δυσκολέψει με παιδιά που δεν περπατάνε και δεν μπορούν εύκολα να κατέβουν σκάλες. Γενικά βλέπω ότι τα μικρά παιδιά συνήθως βαριούνται στα μουσεία και δεν αφήνουν να συγκεντρωθούμε, να ακούσουμε ή να διαβάσουμε κάτι που μας ενδιαφέρει.

Κάτι μοναδικό στην Κρακοβία που έχει πρόσφατα είναι το Bunny Cafe - Królicza Kawiarnia, όπου μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι σας, και τα παιδιά σας να παίξουν και να ταίσουν τα 14 κουνελάκια που βρίσκονται εκεί.

Όμως οι περισσότεροι από εμάς ταξιδεύουμε με παιδιά και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να διασκεδάσουν και οι δύο πλευρές. Πρώτα απ 'όλα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο WOMAI το οποίο θα είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και για εμάς τους «μεγάλους».

Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Κρακοβίας (Pawia 34), με δύο διαδραστικές εκθέσεις όπου μπορείτε να γνωρίσετε τον κόσμο των τυφλών και να κατανοήσετε την επιστήμη γύρω σας. Αγοράστε τα εισιτήρια σας στο «https://womai.pl/» και περάστε μια αξέχαστη εμπειρία με τα παιδιά σας στην Κρακοβία.

Άλλα δύο μέρη όπου οι ενήλικες θα αισθανθούν σαν παιδιά, αλλά και τα παιδιά μπορεί να βρουν κάποιο ενδιαφέρον, είναι το Μουσείο Pinball της Κρακοβίας και το ΜΟΥΣΕΙΟ KRAKOW ARCADE. Είμαι βέβαιος ότι οι ενήλικες θα έχουν πολλά να πουν για τον χρόνο παιχνιδιού τους και πολλά να θυμηθούν από τα παλιά. Ώρα για παιχνίδι λοιπόν.

Τέλος, καθώς στα παιδιά δεν αρέσει η ιστορία, αλλά τους αρέσουν σίγουρα τα LEGO, ίσως έφτασε η ώρα να επισκεφθείτε το HistoryLand στην Κρακοβία. Εκεί θα βρείτε τον εαυτό σας στην καρδιά της ιστορίας της Πολωνίας με τρόπο που δεν έχετε ξαναδεί και που σίγουρα θα ενδιαφέρει και τα παιδιά σας πολύ περισσότερο από προηγουμένως.

Στο HistoryLand τα μοντέλα είναι κατασκευασμένα από τουβλάκια LEGO. Σίγουρα οι καινοτόμες και διαδραστικές λύσεις θα σας βοηθήσουν να ζήσετε την ιστορία με όλες τις αισθήσεις σας και φυσικά να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας.

Μία καλή επιλογή που είναι και κοντά στο κέντρο της Κρακοβίας, είναι το πάρκο im. H. Jordana που έχουμε αναφέρει παραπάνω. Επίσης στην Κρακοβία θα σας προτείναμε να επισκεφτείτε το Ciuciu Cukier Artist, όπου σίγουρα θα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν με τα γλυκά και την επίδειξη που κάνουν εκεί.

Επίσης, μια πολύ καλή καλοκαιρινή επιλογή είναι η EnergyLandia. Θα χρειαστείτε όμως μεταφορικό μέσο καθώς είναι περίπου 1 ώρα από την Κρακοβία εάν δεν έχετε αυτοκίνητο. Να είστε προσεκτικοί σε περίπτωη που πάρετε UBER όταν θα επιστρέφετε το απόγευμα ίσως να μην βρίσκετε μέσο.

Το διάσημο Πάρκο Energylandia το οποίο μπορείτε να επισκευτείτε από την Κρακοβία

Μπορούμε να σας παρέχουμε την μεταφορά από το ξενοδοχείο σας στην Κρακοβία και μετά πίσω. Επίσης μπορείτε να μείνετε εκεί στην περιοχή για ένα ή περισσότερα βράδια. Κοντά στην EnergyLandia είναι το διάσημο Πάρκο Zartoland

Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών θεματικών πάρκων: Animatronic Dinosaurs, το πάρκο εντόμων και το πάρκο μυθολογίας, όπως και το Funfair για παιχνίδι.

Τον χειμώνα το παιχνίδι μεταφέρεται στην SnowlandiaΗ Snowlandia είναι ένα χειμερινό λούνα παρκ από χιόνι στο χάρτη του Ζακοπάνε. Ένα μαγικό μέρος για διασκέδαση στο χιόνι για μικρούς και μεγάλους, το οποίο περιβάλλεται από το εθνικό πάρκο Tatra.

Αν τελικά τα καταφέρατε να φτάσετε στο Ζακοπάνε, ρίξτε και μια ματιά στο Be Happy Sweet Art & Illusion Museum, και διασκεδάστε με τα παιδιά σας. 

Εκεί θα έχετε την δυνατότητα να αναπτύξτε τη φαντασία σας, καθώς όλα είναι δυνατά. Θα βρείτε περισσότερα: «https://behappymuseum.com/en». Αν χρειαστείτε μεταφορά από την Κρακοβία στο Ζακοπάνε, μην διστάσετε να στείλετε ένα μήνυμα.


Επισκεφτείτε το Ζακοπάνε

Άλλες Εξορμήσεις από Κρακοβία

Δείτε επίσης την σύντομη εκδρομή μας από την Κρακοβία σε σημαντικά σημεία έξω από την πόλη στα κοντινά περίχωρα ή φτιάξτε μια εκδρομή βάσει των δικώ σας αναγκών.

Κάποιοι έχουν αρκετό χρόνο και δεν ξέρουν τι να δούνε επιπλέον από τα προαναφερόμενα. Έτσι θα σας δώσω κάποιες επιπλέον καλές επιλογές αξιοποίησης του χρόνου σας.

Εάν σας αρέσει το πράσινο και οι λίμνες, τότε μια επίσκεψη στην λίμνη Czorsztynskie (Jezioro Czorsztyńskie), είναι μια καλή επιλογή. Για τους λάτρεις της ποδηλασίας είναι μια τέλεια διαδρομή γύρω από την λίμνη την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε.

Δείτε περισσότερα εδώ: Bicycle routes Around the Czorsztyn Lake. Πάρτε το ferry μεταξύ Czorsztyn Castle και Niedzica Castle.

Επισκεφτείτε το διάσημο χωριουδάκι Zalipie στο οποίο θα βρείτε κάτι μοναδικό για πανέμορφες φωτογραφίες. Το μέρος ονομάζεται Zagroda Felicji Curyłowej w Zalipiu και είναι αυτό που ίσως θα έχετε δει με τα χρωματιστά σπιτάκια.

Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: «https://muzeum.tarnow.pl/» και είναι περίπου 1,5 ώρα από την Κρακοβία με το αυτοκίνητο. Στον δρόμο μπορείτε να περάσετε από την πανέμορφη πόλη του Tarnów, όπως και από το αλατωρυχείο Bochnia.

Περίπου 11 λεπτά από το αλατωρυχείο Bochnia βρίσκεται και το Nowy Wiśnicz Castle. 

Κάτι πιο μακρινό, αλλά πανέμορφο είναι το Sandomierz με την λίμνη Tarnobrzeg και το κάστρο Baranów Sandomierski. Σίγουρα, μια επίσκεψη στο μοναστήρι Jasna Góra στην Czestochowa, όπου φυλάσσεται η περίφημη Black Madonna είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Εάν θα πάτε στην Βαρσοβία, είναι σίγουρα κάτι που μπορείτε να συνδυάσετε. Ακόμα μια καλή επιλογή είναι η επίσκεψη στην Dolina Będkowska με τον καταρράκτη Szum.

Τελικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Dobczyce Castle και την λίμνη Dobczyce που βρίσκεται δίπλα.


Διαβάστε για την Πανέμορφη Βαρσοβία

ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Εκτός από αυτά που έχουμε ήδη προαναφέρει, μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στα παρακάτω. Προτείνουμε φυσικά το διάσημο από την ομώνυμη ταινία "Η Λίστα του Σίντλερ" του Steven SpielbergSchindler's Factory ή εργοστάσιο του Σίντλερ.

Στο εργοστάσιο του Σίντλερ μπορούμε να κάνουμε ξενάγηση στα Ελληνικά, εάν φυσικά βρούμε εισιτήρια και ο ξεναγός μας είναι ελεύθερος. Μαζί με το εργοστάσιο του Σίντλερ, μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο Eagle Farmacy.

Μια νέα μόνιμη έκθεση του Tadeusz Pankiewicz's Pharmacy στην Κρακοβία εντός των ορίων της πρώην περιοχής γκέτο. Εορτάζει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Κρακοβίας και την προσωπικότητα του Tadeusz Pankiewicz, ενός ακόμα Δικαίου μεταξύ των Εθνών.

Ένα από τα καλύτερα μουσεία της Κρακοβίας είναι φυσικά το Rynek Undergroundόπου μπορείτε να έχετε και ξενάγηση στα Ελληνικά.

Εάν σας αρέσει η τέχνη, τότε μια επίσκεψη στο Czartoryski Museum στην Κρακοβία είναι αναγκαία. Εκεί θα θαυμάσετε διάφορα αριστουργήματα από διάφορους καλλιτέχνες.

Μεταξύ αυτών θα δείτε την Lady with an Ermine (1490) του Leonardo da Vinci και δύο εργασίες του Rembrandt. Τελικά, μπορείτε να δείτε το Kościuszko Mound, ένα μέρος μεγάλης ιστορικής σημασίας κυρίως για τους Πολωνούς.

Ο επισκέπτης έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις συλλογές, εγκαταστάσεις και εκθέσεις στον ιστορικό εσωτερικό του Fort 2 "Kościuszko". Εκεί θα δείτε συλλογές όπως «Το Φρούριο και η Πόλη 1846-1918» και «Ο Πολωνικός δρόμος προς την ελευθερία».

Επισκεφτείτε την λίστα με τα Μουσεία της Κρακοβίας, όπου μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας ηλεκτρονικά και να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.


Δείτε 11 Λόγους για Ένα Ταξίδι στην Πολωνία
Ίσως μια επίσκεψη στο Μουσείο Βότκα στην Κρακοβία με Ελληνόφωνο Ξεναγό;
Μεταφορά στην Αρχή

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Αν κοιτάξετε στον χάρτη παρακάτω με τα ξενοδοχεία στην Κρακοβία, θα δείτε πάνω κάπου στο κέντρο ένα κίτρινο ορθογώνιο το οποίο λέει Kraków Główny. Αυτός είναι ο κεντρικός σταθμός των τρένων και είναι μαζί με την Galeria Krakowska (εμπορικό κέντρο).

Από εκεί κοντά στο εμπορικό αυτό και προς τα κάτω που είναι η παλιά πόλη (Stare Miasto), αυτό που μοιάζει με κεφάλι ανθρώπου με πράσινο γύρω γύρω. Γενικά όλη αυτή η περιοχή, είναι πολύ καλή για διαμονή.

Πιο κάτω βλέπετε το Κάστρο Βαβέλ πάνω στον Βιστούλα και μετά λίγο πιο κάτω την Περιοχή Καζίμιερζ (Εβραική συνοικία). Σχετικά η Κρακοβία είναι πολύ μικρή και βρίσκονται όλα τα σημαντικά σε κοντινές αποστάσεις.

Για παράδειγμα, για να πάτε από την Galeria Krakowska στην περιοχή Καζίμιερζ με τα πόδια είναι 30 λεπτά (2,3 χιλιόμετρα) και το κάστρο Βαβέλ 20 λεπτά (1,7 χιλιόμετρα). Άρα όπου και να μείνετε σε αυτή την περιοχή, θα έχετε σχετικά κοντινές αποστάσεις για να δείτε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα.

Τα πανέμορφα γραφικά δρομάκια στην Παλιά Πόλη της Κρακοβίας

Airbnb / Διαμέρισμα

Παρατηρώντας τις πρόσφατες προτιμήσεις των Ελλήνωςν σχετικά με διαμονή στην Κρακοβία, βλέπω ότι αρκετοί χρησιμοποιούν το AirBnb ή και άλλες σελίδες για διαμονή σε διαμερίσματα.

Το έχω επίσης χρησιμοποιήσει πρόσφατα για την διαμονή μου στην Κρακοβία και έμεινα αρκετά ευχαριστημένος. Είναι ένας πολύ καλός και συνάμα οικονομικός τρόπος διαμονής ειδικά εάν είστε μεγάλη οικογένεια ή παρέα. Υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια τα οποία αποκόπτονται σε διαμερίσματα σε όλη την πόλη.

Παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε ένα στούντιο με καναπέ που γίνεται κρεβάτι, κουζίνα και με δικό σας μπάνιο/τουαλέτα με περίπου 250 - 300 ζλότυ. Πιστεύω ότι για μια οικογένεια 3-4 ατόμων είναι σίγουρα η οικονομικότερη και πιο άνετη επιλογή που θα μπορούσατε να βρείτε.


Προτεινόμενα Ξενοδοχεία

Σαν πρώτη επιλογή σας δίνουμε το Sheraton Grand Krakow, ένα ξενοδοχείο 5* με εξαιρετική θέα τόσο στο Κάστρο Βαβέλ, αλλά και στον ποταμό Βιστούλα. Επίσης η τοποθεσία είναι καταπληκτική για να δείτε άνετα όλη την Κρακοβία. Σαν τελευταίο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο γενικός διευθυντής είναι Έλληνας.

Ακόμα ένα πολύ καλό ξενοδοχείο στην Κρακοβία με αρκετά προσιτές τιμές και σε καλή τοποθεσία είναι το Radisson Blu. Αν είστε με παιδιά στην Κρακοβία, θα βρείτε καλές προτάσεις για Οικογενειακά ξενοδοχεία και σπίτια στην Κρακοβία από το Booking.

Αρκετοί χρησιμοποιούν το AirBnb το οποίο είναι και η πιο φθηνή επιλογή για διαμονή στην Κρακοβία κυρίως για οικογένειες ή για μεγαλύτερες ομάδες. Φθηνά διαμερίσματα, αλλά και Guest Houses στην Κρακοβία θα βρείτε επίσης στο Booking.

Σίγουρα όμως στην Κρακοβία έχετε την δυνατότητα της άνεσης ενός καλού ξενοδοχείου σε αρκετά προσιτές τιμές και γιατί όχι. Θα κατέβετε το πρωί να πάρετε το προγευματάκι και το καφεδάκι σας χαλαρά για να ξεκινήσετε καλά την μέρα σας.

Πρόσφατα έχω μείνει στο 1891 Garni Hotel στο Καζιμιερζ και τόσο τα δωμάτια, το σέρβις, η τοποθεσία και το ξενοδοχείο γενικότερα μου άφησαν μόνο καλές εντυπώσεις. Αλλά και το κόστος ήτανε μια χαρά!

Από γενικές παρατηρήσεις, τα ξενοδοχεία που προτιμούν οι Έλληνες στην Κρακοβία και είναι αρκετά βολικά, είναι:

Για κάποιο λόγο άγνωστο σε μένα, αρκετοί Κύπριοι προτιμούν το ξενοδοχείο Campanile Cracovie. Η περιοχή εκεί γύρω είναι πολύ καλή για φαγητό και ποτό και μάλλον θα είναι πιο ησυχία και επίσης έχει πιο πολλή πράσινο εκεί, δεν με πείθουν όμως μόνο αυτά. Κάτι άλλο παίζει.

Φθηνότερα Ξενοδοχεία

Σίγουρα, ένα πολύ καλό φθηνό ξενοδοχειάχι 3*** είναι το Wyspianski και σας προτρέπω να το δείτε αν ψάχνετε κάτι αρκετά καλό σε πολύ καλή τοποθεσία αλλά και σε πολύ καλή τιμή.

Ακόμα ένα που το έχω δοκιμάσει πρόσφατα σε πολύ καλό σημείο και πολύ βολικό στις μετακινήσεις, με ευγενικό προσωπικό και καθαρό είναι το HOTEL MAXIMUM ***. Το προτείνω ανεπιφύλακτα και θα το βρείτε σε πολύ καλές τιμές.

Τελικά για solo ταξιδιώτες, προτείνουμε να δείτε το Premium Hostel, δοκιμασμένο με ιδιωτικά δωμάτια με δικό τους μπάνιο και τουαλέτα σε καταπληκτικές τιμές και σε πολύ καλή περιοχή.


Βοηθητικός Χάρτης

Booking.com


Πώς να μεταβείτε από την Κρακοβία στο Άουσβιτς
Μεταφορά στην Αρχή

ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Φαρμακείο με Ελληνικά στην Κρακοβία

Στο φαρμακρίο στην οδό Stradomska 15 στην Κρακοβία υπάρχει μια κοπέλα που μιλάει Ελληνικά.

Φύλαξη Αποσκευών Με Ασφάλεια

Ίσως να έχετε μόλις λίγες ώρες πριν την πτήση σας ή και το τρένο σας και δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη κάποιο μουσείο ή αγορά, τότε χρειάζεστε ένα ασφαλές μέρος για να αποθηκεύσετε τις αποσκευές σας. Επίσης, ίσως να φτάσετε στην Κρακοβία με το τρένο νωρίς το πρωί και το δωμάτιό σας δεν είναι ακόμα έτοιμο και θέλετε να κάνετε μια βόλτα.

Σίγουρα δεν θέλετε να κουβαλάτε τις αποσκευές σας μαζί σας καθώς η Κρακοβία είναι παλιά πόλη και δεν είναι παντού εύκολο να τις σέρνεται μαζί σας.

Απλά επισκεφτείτε το Radical Storage, Βρείτε το πιο βολικό σημείο και κάντε την κράτησή σας. Στοιχίζει €4,30 την μέρα ανά βαλίτσα.


ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Πολωνία είναι ασφαλέστερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η Κρακοβία είναι ασφαλέστερη από άλλες μεγάλες πόλεις της Πολωνίας. Σίγουρα, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα όταν βρεθεί κάποιος σε λάθος μέρος την λάθος στιγμή και με τους λάθος ανθρώπους.

Ωστόσο, η κοινή λογική και οι στοιχειώδεις προφυλάξεις αρκούν για να διατηρήσετε την ασφάλειά σας στην Κρακοβία.

Η κεντρική Πλατεία της Αγοράς στην Κρακοβία

Είναι όμως κάτι για το οποίο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι κλοπές ευδοκιμούν, ειδικά σε περιόδους αιχμής. Ασφαλίστε τα υπάρχοντά σας και μην αφήνετε την τσάντα σας, το πορτοφόλι ή ακριβά ηλεκτρονικά χωρίς την προσοχή σας!

Σε περίπτωση που χάσετε κάτι, μην περιμένετε η Αστυνομία να περάσει όλη την ημέρα αναζητώντας φαντάσματα. Αυτό συμβαίνει κάθε 5 λεπτά και πρέπει εμείς να είμαστε προσεκτικοί με τα προσωπικά μας αντικείμενα.

Επίσης σχετικά με τις κλοπές, σας συστήνουμε να μην διανοηθείτε να μπείτε σε στριπτιζάδικοΕάν τελικά σας πείσουν να μπείτε, μην διανοηθείτε να δώσετε την κάρτα σας σε στριπτιζάδικο.


ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για κάθε ταξιδιώτη. Υπάρχει το σχετικό άρθρο στα Αγγλικά, αλλά θα αναφέρω τα σημαντικά περιληπτικά και εδώ. Δείτε όλα τα διαθέσιμα ΚΑΝΤΟΡ στην Κρακοβία εδώ: «https://kantor.live/kantory/krakow».

Αν δεν έχετε κάρτα ή λογαριασμό Revolut το προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς το χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά χρόνια και είναι ίσως η καλύτερα επιλογή τόσο για συνάλλαγμα αλλά και άλλες πολλές ευκολίες.

 • Δεν κάνουμε συνάλλαγμα σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων αλλά ούτε και στον δρόμο.
 • Μπορούμε να κάνουμε συνάλλαγμα σε ΚΑΝΤΟΡ και Τράπεζες μόνο.
 • Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ΚΑΝΤΟΡ τα οποία δουλεύουν 24 ώρες.
 • Μπορείτε να έχετε το συνάλλαγμα στο κινητό σας στις καλύτερες ισοτιμίες με την εφαρμογή και κάρτα Revolut.
 • Μπορείτε να δείτε την αναλογία ηλεκτρονικά πριν από την συναλλαγή σας, εδώ.

Σημαντικές λέξεις: Kupno = Αγορά -- Sprzedaż = Πώληση -- Pieniądze = Χρήματα

Πάντα σε ένα ΚΑΝΤΟΡ πρέπει να υπάρχουν 2 αναλογίες, μία για Αγορά και μία για Πώληση. Θα σας δώσουν την χαμηλότερη που είναι για Αγορά.

Εάν βλέπετε μόνο μία αναλογία, καλύτερα να αποφύγετε αυτό το ανταλλακτήριο.


Τα καλύτερα ΚΑΝΤΟΡ στην Κρακοβία

Σαν το καλύτερο σημείο στην Κρακοβια θεωρείτε το ΚΑΝΤΟΡ που βρίσκεται στην Galleria Krakowska στον 2ο όροφο.

 • Cool Kantor EXCHANGE Krakow (5.0) - Długa 8, 31-147 Κρακοβία
 • ROYAL KANTOR Krakow (4.8) - Szewska 19, 31-009 Κρακοβία
 • 2 x J. Exchange (4.8) - Sławkowska 11, 31-016 Κρακοβία
 • Kantor Mercury Wielopole 10 (4.7) - Wielopole 10, 31-072 Κρακοβία
 • KANTOR GROSZ

Επιβεβαιώστε παρακαλώ τα παραπάνω αναφερόμενα πριν από την συναλλαγή σας. Αν δεν έχετε κάρτα ή λογαριασμό Revolut το προτίνω νεπιφύλακτα καθώς το χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά χρόνια και είναι ίσως η καλύτερα επιλογή τόσο για συνάλλαγμα αλλά και άλλες πολλές ευκολίες.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ / ΑΛΛΑ

Γραμμή βοήθειας για έκτακτη ανάγκη για τουρίστες. Τηλέφωνα (+48 222787777 και +48 608599999)

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην Πολωνία. Έχετε χάσει το διαβατήριό σας, χρειάζεστε ιατρική βοήθεια ή οδική βοήθεια; Επίσης εάν δεν είστε σίγουροι με ποιον πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση άλλης έκτακτης ανάγκης;

Εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί να εκτυπώσετε κάτι, μπορείτε να το κάνετε στην οδό Piłsudskiego 7 (Happy Pack Office).


Άλλα επείγοντα νούμερα

Οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης από θυρίδες τηλεφώνου είναι δωρεάν.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζεται την ακριβή τοποθεσία σας. Να μιλάτε καθαρά και να αναφέρετε μόνο σημαντικές πληροφορίες.

 • Αριθμός έκτακτης ανάγκης και αστυνομία για κλήση από κινητά τηλέφωνα: 112 (πρέπει να δουλεύει και στα Αγγλικά).
 • Ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης: 999

Πρεσβεία της Ελλάδος

Address: Ul.Gornoslaska 35, 00-432 Warszawa
Tel: (+4822) 6229460-1 -- Emergency Tel: +48 577320444
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: «www.mfa.gr/warsaw»


Πρεσβεία της Κύπρου

Address: ul. Jarosława Dąbrowskiego 70 -- 02-561 Warszawa, Poland
Tel: +48 22 844 45 77, +48 22 844 08 16, +48 22 845 11 10
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: «http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Embassy_Warsaw.nsf»

Το περίφημο μοναστήρι Tyniec Abbey έξω από την Κρακοβία

Αγορές Παλιών Αντικειμένων

Μέρη που πουλάνε αντίκες και παλιά αντικείμενα για τους λάτρεις του είδους.


Test για Κορωνοϊό στην Κρακοβία

Προτείνω να διαβάσετε το σχετικό άρθρο Κορονοϊός στην Πολωνία - Rapid Test - Travel το οποίο περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες με συνδέσμους για τα τελευταία νέα.

Προς το παρόν δεν χρειάζεται οτιδήποτε για να εισέλθετε στην χώρα. Επίσης η χρήση μάσκας είναι αναγκαία μόνο σε χώρους υψηλού κινδύνου.


Μετακινήσεις Κρακοβία / Πολωνία

ΓΕΝΙΚΑ

Εάν χρειάζεστε ιδιωτική μεταφορά από το ξενοδοχείο σας στην Κρακοβία για (αεροδρόμιο, Άουσβιτς, Βιελίτζκα, Βαρσοβία, Ζακοπάνε), στείλτε μου ένα μήνυμα. Ένας πού εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις δημόσιες συγκοινωνίες, όχι μόνο στην Κρακοβία, αλλά σε όλη την Πολωνία είναι το Jakdojade.

Υπάρχει και σαν εφαρμογή στο κινητό σας και είναι πολύ εύκολο στην χρήση του. Επίσης, μπορείτε εύκολα να βρείτε εύκολα  συγκοινωνία, όπως και να αγοράσετε εισιτήρια. Παράδειγμα για την Κρακοβία, δείτε εδώ: https://jakdojade.pl/krakow/trasa/.

Λίγη προσοχή στα ταξί γενικά. Μην παίρνεται ταξί στα οποία δεν αναγράφεται στο παράθυρο το βασικό κόστος μαζί με το κόστος ανά χιλιόμετρο.

Μπορείτε επίσης να επιβεβαιώσετε πόσα θα πληρώσετε πριν μπείτε μέσα ή να υπολογίσετε το κόστος πάνω κάτω βάσει της απόστασης. Θα σας πρότεινα να εγκαταστήσετε την εφαρμογή UBER (Έκπτωση) ή Bolt (κωδικός έκπτωσης: DRB9U) για τις μετακινήσεις σας αντί για ταξί.

Αρκετοί Έλληνες βλέπω ότι ενοικιάζουν αυτοκίνητο. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, αλλά εάν θα μείνετε μόνο 2 μέρες και μόνο στην Κρακοβία, μπορεί να μην αξίζει τον κόπο. Κοιτάξτε επίσης με το ξενοδοχείο σας εάν παρέχει χώρο στάθμευσης και πόσα στοιχίζει, καθώς τα πάρκιγκ είναι γενικά πρόβλημα.


Μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο στην Κρακοβία

Ημέρα

Το ταξί από το αεροδρόμιο Κρακοβίας στοιχίζει περίπου €25 και μπορείτε να το πάρετε από την πιάτσα έξω μόλις βγείτε. Συνήθως τα ταξί που είναι εκεί είναι ασφαλές να τα χρησιμοποιήσετε αν και θα είναι καλό να επιβεβαιώσετε την τιμή πριν μπείτε μέσα.

Μπορείτε να πάτε το τρένο KML έως τις 00:20. Θα χρειαστεί από 20 έως 45 λεπτά για να φτάσετε στo Kraków Główny (Κεντρικός Σταθμός). Από εκεί αναλόγως που μένετε, μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή να πάρετε Ταξί ή Bolt/UBER.

Επίσης μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 208 από το Dworzec Głowny w Schód. Το εισιτήριο είναι περίπου 1 ευρώ.

Βράδυ

Θα πάρτε το λεωφορείο 902 από το Dworzec Głowny w Schód. Η διαδρομή είναι περίπου 35 λεπτά και χρειάζεστε ένα κανονικό εισιτήριο το οποίο κοστίζει 4 PLN (λιγότερο από 1 ευρώ).

Μετακινήσεις μεταξύ Πόλεων

Ο καλύτερος τρόπος εάν δεν έχετε αυτοκίνητο ενοικίασης είναι τα τρένα. Τα τρένα τα κλείνετε από το «https://www.intercity.pl/en». Εάν τα κλείσετε νωρίς, μπορείτε να βρείτε πολύ καλές τιμές. Σημειώστε ότι δεν μπορείτε να κλείσετε τρένο παρά μόνο 1 μήνα πριν.

Το γρήγορο τρένο παράδειγμα από Κρακοβία για Βαρσοβία κάνει 2 ώρες και 20 λεπτά και μπορείτε να βρείτε θέση με μόνο 60 ζλότυ. Όλα τα τρένα αναχωρούν από τον κεντρικό σταθμό της Κρακοβίας - Krakow Główny.

Εάν είστε πολλά άτομα και χρειάζεστε κάποια προσφορά για μεταφορά, μην διστάσετε να μου γράψετε.


Βαρσοβία
Μεταφορά στην Αρχή

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΜΕ (Φαγητό Κρακοβία)

ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Φτάσαμε σε ένα από τα πιο σημαντικά. Που να φάμε; Υπάρχει κανένα καλό μέρος για φαγητό στην Κρακοβία; Κυρίως για εμάς τους Έλληνες το φαγητό είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι για έναν προορισμό.

Δεν φαντάζομαι να φτάσατε στην Κρακοβία για να φάτε Ελληνικό φαγητό, αν και υπάρχουν πολύ καλές επιλογές. Στην ερώτηση ποια είναι μη τουριστικά μέρη για φαγητό μέχρι φυσικά να τα ανακαλύψουν οι τουρίστες, κοιτάξτε για το Starka και το Polakowski.

Ας ξεκινήσουμε την μέρα μας με το καλύτερο πρόγευμα στην Κρακοβία, το οποίο έχουν να λένε ότι βρίσκεται στο Poranki - breakfast, coffee & cake στο Καζίμιερζ. Επίσης το Ιουδαικό CHEDER προτείνετε στην περιοχή Καζίμιερζ σε κοντινή απόσταση. Τελικά έχει πιάσει το ματάκι μου ένα τέλειο πιάτο από το Alchemia od Kuchni και πάλι στο Καζίμιερζ.

Φυσικά αν δοκιμάσατε κάτι θεσπέσιο που μας έχει διαφύγει, μην διστάσετε να μας στείλετε ένα μήνυμα να το βάλουμε στην σελίδα.

Μετά προτείνουμε με ένα εστιατόριο στο οποίο δουλεύει ένας Έλληνας δικός μας μετανάστης από την Ελλάδα και το προτείνει ο ίδιος φυσικά σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κρακοβία. Είναι το Czarna Kaczka (Η μαύρη πάπια!). Καταλαβαίνετε από το όνομα ότι πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό εργοστάσιο φαγητού που δεν πρέπει να χάσετε :-)  

Συνεχίζουμε με το Bottiglieria 1881 Restaurant & Wine Bar είναι το πρώτο μέρος στην Κρακοβία που βραβεύτηκε με το αστέρι Michelin. Ένα εξαιρετικό μέρος στο Καζίμιερζ που γεννήθηκε από το πάθος για το κρασί και την αγάπη για τους ανθρώπους. Επίσης στο Καζίμιερζ για Εβραικό φαγητό προτείνουμε το HAMSA.

Επίσης ένα βραβευμένο ως το καλύτερο στην Ευρώπη εστιατόριο γκουρμέ είναι το Fiorentina, όπου θα βρείτε πιάτα με βάση φρέσκα, μη επεξεργασμένα, τοπικά υλικά χωρίς συντηρητικά. Αυτά τα πιάτα σερβίρονται σε μοντέρνες συνθέσεις και διακριτικούς συνδυασμούς γεύσεων.

HAMSA Krakow Kazimierz foodΕβραικό Εστιατόριο HAMSA στο Καζίμιερζ

Αγαπητό εστιατόριο είναι και το Morskie Oko (παίζουν και ζωντανή μουσική μια μέρα), το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Szczepański και συνδυάζει την αγάπη και το πάθος των ορεινών περιοχών Ζακοπάνε, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Επίσης ζωντανή μουσική παίζουν στο εστιατόρια Ester στο Καζίμιερζ.

Ένας από τους ξεναγούς μου στην Κρακοβία, συστήνει το Miod Malina στην Grodzka 40, όπου μεταξύ Πολωνικού και Ιταλικού φαγητού θα βρείτε και ελάφιτο Zalewajka - με σπιτικό φαγητό και το Zalipianki Ewa Wachowicz!

Ακόμα ένα προτεινόμενο εστιατόριο που πηγαίνουμε συχνά είναι το Sukiennice το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Κρακοβίας με πανέμορφη θέα και εύγεστο Πολωνικό φαγητό. Ίσως το σέρβις να είναι αρκετές φορές αργό, αλλά η τοποθεσία είναι μαγευτική.

morskie oko food KrakowΕστιατόριο Morskie Oko

Ρίξτε και μια ματιά στο Warsztat το οποίο προτίνεται και αυτό από Έλληνες που διαμένουν στην Κρακοβία. Για Ισπανική κουζίνα, προτείνουμε το Euskadi-kuchnia baskijska που είναι το πρώτο εστιατόριο στην Πολωνία που τιμήθηκε με τον τίτλο ενός από τα καλύτερα ισπανικά εστιατόρια στον κόσμο για την «εξαιρετική βασκική του κουζίνα».

Για τους χορτοφάγους φίλους μας, προτείνουμε να επισκευτείτε το ΜΑΝΟΑ (Green Resto Bar). Για τους λάτρεις του Σούσι (Susi), προτείνουμε το Genji Premium Sushi.

Ένας φίλος Έλληνας που μένει στην Κρακοβία αρκετά χρόνια, μας συστήνει το Chlopskie Jadlo. Για μπερκεράκια προτείνουμε το περίφημο Moo Moo και το Sioux για Steak και άλλα, όπου θα βρείτε μεταξύ αυτών και Steak. Επίσης καλό Steak θα βρείτε και στο Butcher Grill.

Τελικά, για αυτούς που δεν αλλάζουν το καλό Ελληνικό φαγητό και τα σουβλάκια, συστήνουμε το Real Greek και το Grecka Taverna Minoas. Επίσης, κάτι που έπεσε στην αντίληψη μου τελευταία, όπου θα έχετε ένα ωραίο καλωσόρισμα και καλό φαγητό σε μια αξιοπρεπή τιμή, είναι το Milkbar Tomasza (Tomasza 24 31-027).

Σημειώστε επίσης ένα πολύ ωραίο μπαρ με ζωνταντή μουσική στην Κρακοβία που θα ήταν καλό να επισκεφτείτε ένα βράδυ. Είναι το DOBRY-KUMPEL-PUB. Και κάποια που προτείνονται από Έλληνα του επαγγέλματος: Mercy Brown, Alchemia, White rabbit και Neon.

Τελικά, αν είστε μεγάλο γκρουπ, μπορείτε να δείτε το Broo Fish & Chips το οποίο κάνει μενού για γκρουπ. Μπορείτε να διαλέξετε 2 σούπες, κυρίως πιάτο και γλυκό με μόνο 40 ζλοτι το άτομο Μία μέρα πριν πρέπει να γίνει κράτηση.


Φρέντο και Κρέπα στο Crepe Me

Εάν βρεθείτε στο πανέμορφο και γραφικό Καζίμιερζ που σίγουρα θα πρέπει να βρεθείτε μια μέρα γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό να δείτε στην Κρακοβία, τότε σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και το Crepe Me για φρέντο και κρέπα στην Κρακοβία.

Ο Γιάννης, από Καβάλα, νεοφερμένος στην Κρακοβία (10/2020), έχει ανοίξει αυτή την Κρεπερί στα Ελληνικά πρότυπα και γεύσεις με πολλές επιλογές για κάθε όρεξη. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και ο καφές κάτι που η αλήθεια δυσκολευόμαστε να βρούμε στην Κρακοβία.

Σας προσκαλεί λοιπόν στην πλατεία Wolnica, στο Kazimierz, για ένα ταξίδι γεύσεων για γλυκούς και αλμυρούς ουρανίσκους και φυσικά συνοδεία με τον πιο νόστιμο καφέ της πόλης.


Συνδιάστε Πράσινο και Φαγητό

Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα απολαυστικό πρόγευμα στο Meho Cafe (ul. Krupnicza 26) σε ένα μαγευτικό κήπο με τριαντάφυλλα και οπωροφόρα δέντρα. Το πρόγευμα σερβίρεται μέχρι και τις 13:00 για τα παιδιά τα δικά μας που ξενύχτισαν το βράδυ μέχρι αργά.

Αργότερα, προτείνουμε κρασάκι και τάπας στον πανέμορφο κήπο του MERCATINO (ul. Karmelicka 27)που είναι γεμάτος με φυτά, μονοπάτια και αμπέλια. Ζήστε στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης ξεφεύγοντας από την βοή της πόλης για λίγο σε ένα από τα καλύτερα σποτ της Κρακοβίας.

Τελικά, σας προτείνουμε το La Campana Trattoria (ul. Kanonicza 7) όπου θα ζήσετε ρομαντικές στιγμές στον καταπράσινο κήπο του κάτω από το φως των κεριών. Η μοναδική του ατμόσφαιρα το κάνει ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στην Κρακοβία.


Πλανώδιοι Πωλητές κουλουριών και σνακ στην Κρακοβία Εστιατόριο Morksie Oko

Τι λένε οι κάτοικοι της Κρακοβίας

Παραθέτουμε καταπληκτικές ιδέες για φαγητό στην Κρακοβία από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης. Ίσως αυτοί να γνωρίζουν κάτι περισσότερο. 

 • MOLAM THAI CANTEEN & BAR - αν θέλετε να δοκιμάσετε πραγματικό ταϊλανδέζικο φαγητό.
 • Bistro Zazie στο Kazimierz - έχουν ένα Boeuf Bourgignon να πεθαίνεις.
 • Yatai Sushi Otsumami Bar και τα πικάντικα Ribs τους, yum! Στην πραγματικότητα τα πάντα από τη σχάρα τους είναι καταπληκτικά.
 • Mama Mia - ζυμαρικά με γαρίδες και σπανάκι.
 • Zonglerka, στο Salwator (Bar) - Καταπληκτικό φαγητό (αρκετά κομψό) και απίστευτο φυσικό κρασί.
 • Zalewajka - υπέροχο πολωνικό φαγητό. Το racuchy τους είναι το αγαπημένο μου.
 • Georgian Wine & Art Gallery - Δεν θα βρείτε καλύτερα φαγητά gruzinski στην πόλη και ο κήπος τους είναι εξαιρετικός. Και φτιάχνουν και τέλειο kachapuri.
 • Domowe przysmaki - Barszcz i krokiety z kapustą i grzybami
 • Λατρεύω το Sohn Hand Roll Sushi στη Zablocie 25 - τα καλύτερα ρολά που είχα ποτέ, όπως και υπέροχο hot pot!
 • Classic French bistro, το προτείνω ανεπιφύλακτα! Τα ορεκτικά τους είναι απίστευτα, αλλά αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι τα επιδόρπια. Σερβίρουν το καλύτερο cheesecake που έχω δοκιμάσει ποτέ και εννοώ ποτέ.
 • Che Bontà - Μοιάζει περισσότερο με ένα ιταλικό κατάστημα με εισαγόμενα προϊόντα, αλλά σερβίρουν επίσης καταπληκτική πίτσα.
 • Zalipianki Ewa Wachowicz - Αυτό είναι το καλύτερο μέρος για ποιοτικά πολωνικά φαγητά. Μάλλον παραδοσιακό φαγητό, όχι μόνο pierogi και schabowy. Θεωρούσα ότι η πολωνική κουζίνα είναι χάλια πριν πάω εκεί.
 • TΑΜΑΜ - Η καλύτερη Τουρκική κουζίνα στην Κρακοβία!
 • Pod Norenami (vegetarian + vegan Asian Fusion) - Φαντασιώνομαι συχνά να τρώω σε αυτό το μέρος. Ramen! Curries! Tom kha gai soup! Pad Thai!
 • Aqua e Vino στο Wiślna - Διευθύνεται από Ιταλό από τη Βενετία και την Πολωνή γυναίκα του. Υπέροχοι άνθρωποι και υπέροχο φαγητό. Εάν θέλετε θαλασσινά επίσης είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.
 • Od Jabłka do Jajka - Διευθύνεται από μια Πολωνή κυρία που είχε εστιατόριο στο Μόντρεαλ. Νόστιμη πάπια.

Δείτε 11 Λόγους για Ένα Ταξιδάκι στην Πολωνία

 Εδώ Φτάσαμε στο Τέλος του άρθρου «Κρακοβία»
Εάν ξεχάσαμε κάτι σημαντικό, παρακαλώ ενημερώστε.
Υπάρχει κάτι λάθος; παρακαλώ πάλι ενημερώστε.
Μεταφορά στην Αρχή

Subscribe

* indicates required

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Disclosure Notes:

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a small commission, only if you book something through my links!

I recommend only the best-known companies and products!

Are you a Travel Writer? Register with GetYourGuide and start making money by recommending amazing tours worldwide. Find More info in the How to Make Money Online article

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Other images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Things Change from Time to Time! Have you seen anything wrong? Please send a message in order to correct it! Thank you for visiting ToursPoland.Com.