Μνήμη Αουσβιτς 1940 με 1945. Το μέρος όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια έχασαν την ζωή τους. Μεταξύ αυτών και Έλληνες - αουσβιτσ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ I - ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς Ι δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1940 στα περίχωρα του χωριού Οσβιέντσιμ (Άουσβιτζ). Ακολούθησαν μετά και άλλα στρατόπεδα. Μία εκτενής περιήγηση στον χώρο όπου περίπου 1,300,000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μεταξύ αυτών και 55,000 Έλληνες.


Περιέχει εικόνες και κείμενο που μπορεί να ενοχλήσει!

Περιεκτικός οδηγός ξενάγησης στο Άουσβιτς Ι

Τι περιέχει το κάθε ΜΠΛΟΚ στο μουσείο ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Ιστορικά γεγονότα και φωτογραφίες

Χρήσιμες πληροφορίες για την επίσκεψή σας στο τέλος του άρθρου.


 ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ Οδηγό για το Άουσβιτς ΙΙ, Μπίρκεναου


 Πηγές πληροφοριών

Προσωπική ξενάγηση, Οδηγός Μουσείου και ιστοσελίδα Αουσβιτς.


Μπορείτε να αγοράσετε τον οδηγό μουσείου στα Ελληνικά από το βιβλιοπωλείο που βρίσκεται έξω από το Άουσβιτς Ι ή και το Μπίρκεναου.

Εκτός από τα κτήρια που αναφέρονται πιο κάτω και τα οποία είναι τα πιο σημαντικά, στο Άουσβιτς Ι φιλοξενούνται και αρκετές εκθέσεις.

Καινούργια είναι και η Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς (2/5/2019)

Μπορείτε να ρωτήσετε ότι χρειάζεστε στα σχόλια στο τέλος ή στέλνωντας προσωπικό μήνυμα στο Facebook ή και στο LinkedIN.

Δείτε επίσης το σχετικό άρθρο εάν χρειάζεστε ξενάγηση στα Ελληνικά στα στρατόπεδα Άουσβιτς

Auschwitz Museum Blocks - αουσβιτσ στην Πολωνία

ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

Τα κύρια στοιχεία της ιδεολογίας των ναζί ήταν το μίσος για την δημοκρατία, τον κομμουνισμό και τους Εβραίους, καθώς και η ανάγκη υπεροχής του γερμανικού έθνους.

Βάση της επεκτατικής πολιτικής του Τρίτου Ράιχ (1933-1945) δεν ήταν μόνο η επιδίωξη κυριαρχίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και και σχέδια εκτεταμένων δημογραφικών αλλαγών στα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το φυλετικό ναζιστικό δόγμα που πρέσβευε βιολογική ανισότητα και δικαίωμα των καλύτερων γερμανικών εθνών να κυριαρχήσουν αλλά και να αποφασίσουν για την επιβίωση των χειρότερων εθνών.

Κυρίως χειρότερα έθνη θεωρούνταν οι Εβραίοι, αλλά και οι Σλάβοι και οι Ρομά.

Η εξάλειψη των λαών της Ανατολής είχε ποκίλες μορφές: από τον εκγερμανισμό φυλετικά συμβατών ομάδων, μέχρι ενέργειες για περιορισμό της αναπαραγωγικότητας και αύξηση της θνησιμότητας.

Όπως και την απευθείας εξόντωσης μεγάλων ομάδων πληθυσμού.

Η ΝΥΜΦΟΜΑΝΗΣ ΣΑΔΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Γνωστή και σαν "Ύαινα του Άουσβιτζ" όπως και "Όμορφο κτήνος" το παλαιότερα ντροπαλό κορίτσι, η Irma Grese μετατράπηκε σε ένα κτήνος σαδισμού.

Το όνομά της αναφέρετε δίπλα στα μεγαλύτερα ζώα της ιστορίας τους ναζισμού. Όπως τον Αδόλφο Χίτλερ, Hermann Goering, Adolf Eichmann, Joseph Mengele και τον Heinrich Himmler.

Σπάνιο να συναντάμε μια γυναίκα σε αυτή την θλιβερή λίστα. Ίσως απογοητευμένη από την φτωχή οικογένειά της και λόγω του μπούλιγκ που υπέστει όταν ήταν μικρή η Irma Grese μετατράπηκε σε ένα ναζιστικό όργανο τρόμου.

Λέγεται μάλιστα ότι είταν και νυμφομανής που κοιμόταν όχι μόνο με φρουρούς αλλά και με έγκλειστους του στρατοπέδου.

Irma Grese - αουσβιτσ στην ΠολωνίαΕικόνα: WikiMedia.Org

Έφηβη πλέον η Irma είχε αφοσιωθεί με ζήλο στα ναζιστικά ιδεώδη και είχε αναπτύξει μεγάλη εμμονή με τον Χίτλερ, τον οποίο έβλεπε σαν θεό.

Σύμφωνα με καταθέσεις κατά την δίκη της αργότερα, η νεαρή κοπέλα υπέβαλε σε σωματικά βασανιστήρια τις γυναίκες που κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τις μαστίγωνε στο στήθος, τις κλωτσούσε στο πρόσωπο με τις μπότες μέχρι παραμορφώσεως και αμολούσε τα σκυλιά εναντίον τους χωρίς λόγο.

Επίσης ανάγκαζε άνδρες και γυναίκες να κρατάνε βαριές πέτρες πάνω από το κεφάλι τους επί ώρες. Αυτή τους επιθεωρούσε χτυπώντας τους περιστασιακά με το μαστίγιο που είχε πάντα μαζί της.

Ερεθιζόταν σεξουαλικά κάνοντας αυτές τις σαδιστικές πράξεις και μετά ζητούσε από τους φρουρούς και τους κρατούμενους να την ικανοποιήσουν σεξουαλικά.

"Ο μοναδικός στόχος της γυναίκας αυτής είναι να τρομοκρατεί, να βασανίζει και να εξευτελίζει".

Ημερολόγιο της Hanna Levy-Hass, κρατούμενης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Bergen-Belsen, Σεπτέμβριος 1944 – Απρίλιος 1945

Η Irma Grese και άλλοι δύο εργαζόμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, η Johanna Bormann και η Elisabeth Volkenrath, καταδικάστηκαν σε θάνατο μαζί με οκτώ άλλους άνδρες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Άουσβιτς και στο Belsen. 

Όπως διαβάστηκαν οι ετυμηγορίες, η Grese ήταν ο μόνος κρατούμενος που παρέμεινε προκλητικός.

ΣΤΡΑΤΟΠEΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργούνταν από το Τρίτο Ράιχ από το 1933, δηλαδή από την άνοδο του Χίτλερ και του κόμματος του NSDAP στην εξουσία.

Σε αυτά τα στρατόπεδα φυλακίζονταν άτομα που χαρακτηρίζονταν ως "ανεπιθύμητα στοιχεία". 

Κυρίως πολιτικοί αντίπαλοι, Εβραίοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, γερμανοί ομοφυλόφιλοι, εγκληματίες και άλλοι.

Μετά την έκρηξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οι Γερμανοί άρχισαν να ανοίγουν στρατόπεδα στο έδαφος των κρατών που βρίσκονταν υπό την κατοχή τους. Η Πολωνία λόγω της στρατηγικής της θέσης είχε αρκετά.

Τα γερμανικά στρατόπεδα είχαν δημιουργηθεί καταρχήν για την εξυπηρέτηση των αναγκαστικών εργασιών.

Αργότερα και κατά την συνέλευση στο Wazę της Γερμανίας πήραν την απόφαση να τα χρησιμοποιήσουν και σαν στρατόπεδα ολικής εξόντωσης των Εβραίων και μερικών άλλων εθνικοτήτων, όπως Πολωνών και Ρομά.

Ghetto Warsaw Fear Child Armed Hands UpΦώτο από Γκέτο στην Βαρσοβία

Μόνο στην περιοχή Άουσβιτς υπήρχε το Άουσβιτς Ι, Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, Άουσβιτς ΙΙΙ Μόνοβιτς, όπως επίσης και δεκάδες υποστρατόπεδα.

Άλλα γνωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Πολωνικό έδαφος είναι το: Τρεμπλίγκα που βρίσκεται αρκετά κοντά στην Βαρσοβία, το Μαιντάνεκ, to Μπέλζετς, Στάτχοφ και Σόμπιμπορ. Όπως και πολλά άλλα.

Υπήρχαν συνολικά 457 στρατόπεδα και 97 υποστρατόπεδα στο Πολωνικό έδαφος. Επίσης ο συνολικός αριθμός των στρατοπεδων και γκέτο που έφτιαξαν οι Ναζί κατά την διάρκεια της κυριαρχίας τους ανέρχεται περίπου σε 42,500.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15 με 20 εκατομμύρια άνθρωποι φυλακίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σαν σκλάβοι σε αυτά τα στρατόπεδα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Το Άουσβιτς (Ιούνιος 1940 - Ιανουάριος 1945) ήταν το πρώτο γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο που δημιουργήθηκε στα πολωνικά εδάφη.

Μετά από την επεκτατική πολιτική και την ανάγκη εξολόθρευσης όλο και περισσότερων ατόμων έγινε το μεγαλύτερο σε όλο το Γ Ράιχ.

Όπως και τα άλλα στρατόπεδα ήταν κρατικό ίδρυμα που υπαγόταν στην κεντρική διοίκηση του γερμανικού κράτους και συντηρόταν από τον προυπολογισμό του.

Ένας από τους κυριότερους λόγους της δημιουργίας του ήταν ο αυξανόμενος αριθμός Πολωνών που συλλαμβάνονταν και η συμφόρηση των φυλακών.

Αρχικά λειτουργούσε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και λειτουργούσε αδιάλειπτα ως τέτοιο ακόμα και μετά το 1942 που άρχισε να μετατρέππεται στο μεγαλύτερο κέντρο μαζικής εξόντωσης Εβραίων.

Auschwitz Map - Χάρτης αουσβιτσ στην ΠολωνίαΧάρτης Άουσβιτς όπου φένονται τα 3 στρατόπεδα

Το στρατόπεδο κατά την περίοδο της εντατικής λειτουργείας του απαρτιζόταν από 3 τμήματα:

 • Άουσβιτς Ι - Περίπου 16,000 κρατούμενοι
 • Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου - Σε απόσταση μόλις 3 χιλ. από το Άουσβιτς Ι. Εκεί κρατούνταν περίπου 90,000 έγκλειστοι και εκεί βρίσκονταν οι θαλάμοι αερίων που θεωρούνται και οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μαζικής εξόντωσης στην Ευρώπη.
 • Άουσβιτς ΙΙΙ Μόνοβιτς - Σε απόσταση περίπου 6 χιλ. από το Άουσβιτς Ι. Εκεί υπήρχαν περίπου 10,000 έγκλειστοι με την καταναγκαστική εργασία των οποίων χτίστηκαν τα εργοστάσια συνθετικού καουτσούκ και βενζίνης Buna-Werke της εταιρείας IG Farbenindustrie.
 • Δεκάδες υποστρατόπεδα με 21,000 κρατουμένους που εκτελούσαν έργα στην βιομηχανία και την γεωργία.

Όλες οι μονάδες υπάγονταν στην κεντρική διοικητική μονάδα στο βασικό στρατόπεδο Άουσβιτς Ι. Για την κατασκευή του στρατοπέδου οι Γερμανοί εκτόπισαν τουλάχιστον 8,000 Πολωνούς από το Οσβιέντσιμ και τα γύρω χωριά.

Το δεύτερο μισό του 1944, λίγους μήνες πριν την αποχώρηση, οι Γερμανοί άρχισαν να καταστρέφουν τα τεκμήρια των εγκλημάτων τους. Έκαιγαν μητρώα κρατουμένων και λίστες εκτοπισμένων Εβραίων.

Μετέφεραν υφαρπαγμένα αντικείμενα και δοκιμά υλικά. Την τελευταία βδομάδα ανατίναξαν τους θαλάμους αερίων και πυρπόλησαν τις αποθήκες με τα υπάρχοντα των θυμάτων της μαζικής εξόντωσης. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά τεκμήρια.

auschwitz iii monowitz destroyed - αουσβιτσ 3 στην Πολωνία - ΜόνοβιτςΤο στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙΙ - Μόνοβιτς - Source

Τελικά στα μέσα Ιανουαρίου του 1945, όταν ο κόκκινος στρατός πλησίαζε απειλητικά, 56,000 έγκλειστοι εξαναγκάστηκαν σε πορεία θανάτου. Αυτή η πορεία στοίχισε την ζωή σε περίπου 9,000 άτομα.

Στην απελευθέρωση του Άουσβιτς από τους σοβιετικούς στρατιώτες στις 27 Ιανουαρίου απελευθερώθηκαν 7,500 άρρωστοι και εξαντλημένοι.

Κάποιοι  από αυτούς βρήκαν την δύναμη να συγχωρέσουν τους Ναζί και κάποιοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τον χώρο μαρτυρίου τους. Κάποιοι μιλούν για τα εγκλήματα και κάποιοι λένε πως δεν έγιναν ποτέ.

Μεταφορά στην Αρχή

ΠΥΛΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι

Στην πύλη του στρατοπέδου θα δείτε την επιγραφή: "Arbeit Macht Frei" που σημαίνει "Η εργασία απελευθερώνει". Χιλιάδες έγκληστοι τη διέσχιζαν πηγαίνοντας για βαριά πολύωρη εργασία καθημερινά.

Εξουθενωμένοι επέστρεφαν στο στρατόπεδο το βράδυ και έπρεπε να κουβαλούν τις σορούς των νεκρών.

Μια γερμανική εκδοχή που προέρχεται από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (J 8, 32) Wahrheit macht frei (η αλήθεια θα σας ελευθερώσει ή η αλήθεια θα σας απαλλάξει).

Το 1872, ο εθνικιστής Γερμανογράφος Lorenz Diefenbach τιτλοφορούσε το μυθιστόρημά του με τίτλο: Arbeit macht frei, που δημοσιεύθηκε στη Βιέννη (παράφραση του βιβλικού slogan).

Στη δεκαετία του 1930, χρησιμοποιήθηκε από τη ναζιστική προπαγάνδα στη Γερμανία για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Με εντολή του Στρατηγού Theodor Eicke, χρησιμοποιήθηκε στις πύλες εισόδου σε αρκετά γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (Auschwitz, Dachau, Gross-Rosen, Sachsenhausen, Theresienstadt, Flossenbürg).

Στρατόπεδα τα οποία ήταν επίσης στρατόπεδα καταστροφικής δουλείας, αφού ένα μεγάλο ποσοστό πέθαινε από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες.

Εάν προσέξετε, το Β στην επιγραφή είναι ανάποδο. Η πραγματική επιγραφή κλάπηκε και η επιγραφή που βλέπετε εκεί είναι ρέπλικα.

ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ

Οι ορχήστρες στρατοπέδων συγκροτήθηκαν το 1933 σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως που βρίσκονταν στο έδαφος του Τρίτου Ράιχ. Το 1941 η διοίκηση του Άουσβιτς έδωσε άδεια γα την δημιουργία ανδρικής ορχήστρας.

Αρχικά η ορχήστρα απαρτιζόταν από Πολωνούς πολιτικούς κρατουμένους και αργότερα από έγκλειστους άλλων εθνικοτήτων όπως και Εβραίων.

Η ορχήστρα έπαιζε εμβατήρια μπροστά από το κτίριο της κουζίνας στο Άουσβιτς Ι. Κατά την άποψη των Ναζί η μουσική είχε πολλά οφέλη για το στρατόπεδο.

Βοηθούσε στο ρυθμικό βάδισμα των ομάδων εργασίας κατά την έξοδο και την είσοδό τους στο στρατόπεδο.

Η ορχήστρα έκανε και συναυλίες κυρίως τις Κυριακές για τα μέλη των SS, όπως και μερικές φορές για τους κρατούμενους.

Auschwitz Orchestra - Ορχήστρα αουσβιτσΟρχήστρα του στρατοπέδου

Κυρίως όμως βοηθούσε στην ομαλή καταμέτρηση των κρατουμένων. Ανδρικές ορχήστρες υπήρχαν στα στρατόπεδα Άουσβιτς Ι, ΙΙ και ΙΙΙ όπως και σε κάποια υποστρατόπεδα. Η μοναδική γυναικεία ορχήστρα έπαιζε στον γυναικείο τομέα του Μπίρκεναου.

Ίσως ήταν η μοναδική θετική εμπειρία που είχαν οι κρατούμενοι σε αυτά τα σατανικά στρατόπεδα.

ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΙΣΟΓΕΙΟ - ΕΞΟΝΤΩΣΗ - ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι

Κατά την είσοδό σας και στην δεξιά πλευρά της εισόδου θα δείτε τον χάρτη της Ευρώπης όπου είναι σημειωμένα τα σημαντικότερα μέρη, από όπου ξεκινούσαν τρένα με εκτοπισμένους.

Στην αριστερή πλευρά θα δείτε τους πίνακες με τους αριθμούς των εκτοπισμένων.

Επίσης στην αριστερή πλευρά θα δείτε την τεφροδόχο που περιέχει τέφρες θανατωμένων. Αυτές οι τέφρες συλλέχθηκαν μετά τον πόλεμο κοντά στα κρεματόρια του Μπίρκεναου.

Όπως καταλαμβαίνετε η επίσκεψη στο Άουσβιτς χρίζει απόλυτου σεβασμού. Επίσης δεν συνηστάται για παιδιά κάτω των 14 ετών.

Στους τοίχους δεξιά  θα δείτε πίνακες με αποσπάσματα από ομιλίες ναζιστών που κηρύσσουν "απελευθέρωση του γερμανικού έθνους από Πολωνούς, Ρώσους, Εβραίους και Τσιγγάνους". 

Όπως και για την εξολοκλήρου εξουδετέρωση της Εβραικής φυλής.

numbers people deported auschwitzΤα τραγικά νούμερα ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους

Κατά την περίοδο λειτουργίας του στρατοπέδου (14-06-1940 μέχρι 27-01-1945).

Μεταφέρθηκαν εκεί τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια άτομα. 1,100,000 Εβραίοι - 140,000 Πολωνοί - 23,000 Ρομά - 15,000 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου και 25,000 κρατούμενοι άλλων εθνικοτήτων.

Περίπου 900,000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων αμέσως μετά την μεταφορά τους στο στρατόπεδο.

ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 2 ΙΣΟΓΕΙΟ

Αριστερά της εισόδου θα δείτε πίνακες με χρονολογίες μεταφοράς κρατουμένων, καθώς και τον πληθυσμό τους.

Στις προθήκες υπάρχουν γερμανικά έγγραφα σχετικά με την μεταφορά κρατουμένων, όπως και έγγραφα του στρατοπέδου.

Το Άουσβιτς λειτουργούσε ως στρατόπαιδο συγκέντωσης καθόλη την διάρκεια. Αρχικά οδηγούσαν σε αυτό Πολωνούς κρατουμένους, ηγετικές μορφές, διανοούμενους, αντιστασιακούς και αξιωματικούς.

Εδώ κατέληγαν ακόμα και ολόκληρες οικογένειες.

Auschwitz deported locations - Σημεία αποστολής αιχμαλώτων προς το αουσβιτσ στην ΠολωνίαΣημεία μεταφοράς κρατουμένων προς το Άουσβιτς

Σταδιακά άρχισαν να μεταφέρονται και κρατούμενοι από άλλες κατακτημένες χώρες. Από το 1942 στο δυναμικό του στρατοπέδου προστέθηκαν και οι Εβραίοι από μαζικές αποστολές οδηγούμενοι προς την εξόντωση.

Κατά την διαδικασία επιλογής οι κρατούμενοι κρίνονταν από τους γιατρούς των SS ως ικανοί για εργασία, επιλογή για ιατρικά πειράματα, όπως στην περίπτωση δίδυμων παιδιών ή για απευθείας εξόντωση.

Αρκετοί κρατούμενοι ζούσαν μόνο για μερικές μέρες ή ώρες.

ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι - ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 3 ΙΣΟΓΕΙΟ

Σε αυτή την αίθουσα θα βρείτε μοναδικές φωτογραφίες από το αρχείο των SS σχετικά με το στρατόπεδο Μπίρκεναου (Άνοιξη 1944).

Εκείνη την εποχή οι Γερμανοί μετέφεραν περίπου 430,000 Εβραίους από την Ουγγαρία.

Σε αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την άφιξη και των διαχωρισμό των οικογενειών. Όπως επίσης και την διαδικασία επιλογής και άτομα που πηγαίνουν κατευθείαν στους θαλάμους αερίων.

ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 4 ΟΡΟΦΟΣ (ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι)

Το 1942 το Άουσβιτς άρχισε να γίνετε το μεγαλύτερο κέντρο άμεσης εξόντωσης. Θα δείτε φωτογραφίες με μοντέλα βαγονιού με τα οποία οι Εβραίοι μεταφέρονταν στα κέντρα Εξόντωσης.

Χωρίς κανένα παράθυρο, στιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο βάδιζαν προς τον θάνατο. Πολλοί ήταν αυτοί που πέθαιναν κατά την μεταφορά λόγω των σκληρών συνθηκών.

personal belongings room haircut - Δωμάτιο φύλαξης προσωπικών αντικειμένων στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΑίθουσα με προσωπικά αντικείμενα - Source

Όσοι χαρακτηρίζονταν από τους γιατρούς των SS ακατάλληλοι για εργασία, δολοφονούνταν το συντομότερο δυνατόν στους θαλάμους αερίων.

Κάποιοι ζούσαν μερικές ώρες, μέχρι να καθαριστούν τα προηγούμενα πτώματα από τους θαλάμους.

Ακατάλληλοι για εργασία θεωρούνταν κυρίως έγγυες γυναίκες, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι και ασθενείς.

Όσοι θεωρούνταν κατάλληλοι για εργασία, περίπου το 20% με 25% της αποστολής, εγράφοντο σαν κρατούμενοι.

Οδηγούντο στο στρατόπεδο, λάμβαναν ένα αριθμό και ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν καθημερινά καταναγκαστική εργασία.

ΕΞΟΝΤΩΣΗ

Τα SS δεν αποκάλυπταν ποτέ στους εκτοπισμένους Εβραίους τι τους περίμενε ούτως ώστε να αποφεύγονται μικρές επαναστάσεις και πανικός.

Συνήθως τους έλεγαν ότι θα πάνε στο στρατόπεδο, αλλά πρώτα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν.

Αυτοί που θα θανατώνονταν έπρεπε να ξεντυθούν τελείως πριν μπουν στους θαλάμους αερίων.

Στους χώρους αυτούς υπήρχαν ψεύτικες ντουσιέρες και αριθμημένες κρεμάστρες στα αποδυτήρια.

Αυτό τους έκανε να πιστεύουν ότι μετά το λουτρό θα πάρουν τα πράγματά τους και θα πάνε στους κοιτώνες τους.

zyklon b canyster auschwitz - Το δολοφονικό αέριο με το οποίο σκότωναν οι Ναζί στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΤο δολοφονικό αέριο Κυκλώνας Β Source

Άτομα των SS με μάσκες αερίων άνοιγαν δοχεία "Κυκλώνα Β" και έριχναν τα εμποτισμένα με υδροκυάνιο θραύσματα διατομίτη στους θαλάμους.

Μέσω της θερμότητας απελευθερωνόταν το αέριο προκαλώντας ασφυξία σε όσους βρίσκονταν μέσα.

Έπειτα οι σοροί καίγονταν στα κρεματόρια αφού πρώτα αφαιρούσαν ότι πολύτιμο μπορεί να είχαν.

Οι φωνές και ο πανικός διαρκούσε μόνο για μερικά λεπτά και μετά νεκρική ησυχία. Η δουλειά των Εβραίων φυλάκων άρχιζε μετά από περίπου μισή ώρα.

Άνοιγαν τις πόρτες και έπρεπε να μαζέψουν τα νεκρά κορμιά για να τα ρίξουν στη συνέχεια στους φούρνους του Κρεματορίου.

Ένα ανθρώπινο σώμα κατέληγε να είναι μόνο 650 γραμμάρια στάχτης.

ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 5 ΟΡΟΦΟΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Ίσως το πιο συγκλονιστικό και την ίδια στιγμή φρικιαστικό τεκμήριο των εγκλημάτων των Ναζί.

Σχεδόν δύο ολόκληροι τόνοι γυναικείων μαλλιών και δεξιά από την είσοδο, ύφασμα από ανθρώπινες τρίχες.

Σε όλα τα στρατόπεδα τα μαλλιά έπρεπε να κοπούν. Από το 1942 άρχισαν να συγκεντρώνονται σαν πρώτη ύλη για την βιομηχανία.

Τα μαλλιά αυτά συσκευάζονταν σε σακιά και πωλούνταν σε γερμανικές εταιρείες ως υλικό τρίχινων και τσόχινων υφασμάτων.

the hall in block 6 - Φωτογραφίες νεκρών στους τοίχους του αουσβιτσ στην ΠολωνίαΦωτογραφίες δολοφονηθέντων Source

Συνολικά στο συγκρότημα Άουσβιτς καταγράφηκαν 130,000 κρατούμενες γυναίκες κυρίως Εβραίες (82,000) αλλά και γυναίκες άλλων εθνικοτήτων.

Μερικές εκατοντάδες Εβραίες στην πρώτη επιλογή κρίθηκαν ακατάλληλες και δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων μετά την άφιξή τους.

ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι - ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 ΙΣΟΓΕΙΟ

Σε αυτή την αίθουσα και αριστερά της εισόδου θα δείτε ανακοίνωση η οποία πληροφορούσε τους Γερμανοεβραίους για τον εκτοπισμό τους στην Ανατολή.

Η ανακοίνωση περιλάμβανε και κατάλογο των αντικειμένων που επιτρεπόταν να πάρουν μαζί τους.

Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχουν αεροφωτογραφίες από το 1944 με σημειωμένη την θέση του βασικού στρατοπέδου, Μπίρκεναου, όπως και των αποθηκών "Καναδάς". 

Επίσης θα δείτε φωτογραφίες που έβγαλαν στρατιώτες του Κόκκινου στρατού μετά την απελευθέρωση.

Τελικά σου τοίχους θα δείτε φωτογραφίες των SS με άδεια βαγόνια, έγκλειστους να ταξινομούν τα πράγματα των εκτοπισμένων και αποθήκες του στρατοπέδου όπου αυτά τα υπάρχοντα αποθηκεύονταν προσωρινά.

Τα υπάρχοντα των Εβραίων λαφυραγωγούνταν συστηματικά για λογαριασμό του Γ¨Ράιχ. Μεταφέρονταν στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Τιμαλφή, Χρήματα και χρυσά δόντια σε ράβδους αποστέλονταν στην Κεντρική Τράπεζα του Τρίτου Ράιχ.

Ο καλής ποιότητας ρουχισμός προοριζόταν για τους Γερμανούς και τα φθαρμένα ρούχα όπως και τα κομμένα μαλλιά γίνονταν πρώτες ύλες στην βιομηχανία.

ΜΠΛΟΚ 5 - ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

Σε αυτό το Μπλοκ θα δέιτε πολλά τεκμήρια των εγκλημάτων των Ναζί.

Προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που πέθαναν εκεί στηβαγμένα σε δωμάτια είτε σε φωτογραφίες από τις αποθήκες που πάρθηκαν μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου.

Πριν το τέλος του πολέμου και ενώ ο Κόκκινος Στρατός της απελευθέρωσης προσέγγιζε το Άουσβιτς οι Ναζί προσπάθησαν να καταστρέψουν τα τεκμήρια.

Προσπάθησαν να εξαλείψουν τα ίχνη της παράνομης δράσης τους, αλλά πως μπορείς να εξαφανίσεις τόσα εκατομμύρια πράγματα.

Άδειασαν βιαστικά τις αποθήκες με τα υπάρχοντα των Εβραίων αλλά δεν πρόλαβαν να τα καταστρέψουν όλα ή να τα στείλουν στο εσωτερικό στην Γερμανία.

Σε αυτό το Μπλοκ θα δείτε ένα μικρό μέρος των προσωπικών αντικειμένων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

Μέρος του οποίου οι Ναζί δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν και το οποίο μαρτυρά την άγνοιά τους για το τι τους περίμενε εκεί.

auschwitz prisoners belongings - Προσωπικά αντικείμενα αιχμαλώτων στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΠροσωπικά αντικείμενα δολοφονηθέντων

Κατσαρόλες, πιατικά και είδη καθημερινής χρήσης. Βαλίτσες των εκτοπισμένων οι οποίες έγραφαν λεπτομερώς τα ονόματά τους ούτως ώστε να μπορούν να τις βρούνε μετά.

Ρούχα και παπούτσια μικρών παιδιών τα οποία είτε είχαν την ίδια τύχη με τους γονείς τους, είτε βασανίζονταν σε πειράματα των γιατρών.

ΜΠΛΟΚ 6 - Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

ΑΙΘΟΥΣΑ 1

Δεξιά της εισόδου θα δείτε ένα σκίτσο που παρουσιάζει την "υποδοχή" των νεοφερμένων κρατουμένων από τα SS. Μετά την υποδοχή θα δείτε την διαδικασία εισδοχής στο στρατόπεδο.

Η διαδικασία περιλάμβανε την αφαίρεση των προσωπικών ειδών, το λουτρό και το κούρεμα.

Οι κρατούμενοι φορούσαν ριγέ στολές φυλακής οι οποίες είχαν επάνω σήματα. Τα σήματα διέφεραν μεταξύ τους ανάλογα με την αιτία μεταφοράς τους στο στρατόπεδο.

Στο μπλοκ αυτό και δίπλα από την έξοδο της αίθουσας 1 θα δείτε την προσθήκη με την αυθεντική ενδυμασία.

Η διαδικασία εισδοχής στο στρατόπεδο ήταν τραυματική εμπειρία για τους νεοφερμένους. Όλες οι διαταγές δίνονταν στα γερμανικά που ήταν άγνωστοι γλώσσα για τους περισσότερους.

Συνοδεύονταν από εκφοβισμό και χτυπήματα από τα SS, όπως και από κρατούμενους με καθήκοντα επιτήρησης.

registration of prisoners - Διαδικασία εγγραφής κρατουμένων στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΔιαδικασία εγγραφής Source

Προσωπικές φωτογραφίες ατόμων βρίσκονται παντού.

Κάθε φωτογραφία περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες: Αριθμό Κρατουμένου, Ονοματεπώνυμο, Ημερομηνία Γέννησης, Επάγγελμα, Ημερομηνία Μεταφοράς και Ημερομηνία Θανάτου.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι απεικονίζονται στις φωτογραφίες έχασαν την ζωή τους.

Οι φωτογραφίες ήταν μέρος του φακέλου κατά την εισδοχή στο στρατόπεδο και έβγαιναν σε προφίλ, ανφάς και γωνία 3/4 με κάλυμμα κεφαλής.

Στην αριστερή κάτω γωνία υπήρχε ο αριθμός κρατουμένου και το σήμα κατηγορίας και εθνικότητας.

Λίγο πριν το τέλος του πολέμου τα SS κατάστρεψαν τμήμα των φωτογραφιών.

ΑΙΘΟΥΣΑ 2

Φωτογραφίες εξασθενημένων και πεινασμένων παιδιών και γυναικών μετά την απελευθέρωσή τους.

Στο κέντρο της προσθήκης θα δείτε μοντέλο της ημερήσιας μερίδας φαγητού. Δίπλα στην έξοδο θα δείτε το γλυπτό του Μιετσίσλαβ Στομπιέρσκι με τίτλο "ΠΕΙΝΑ".

ΑΙΘΟΥΣΑ 3

Πίνακες πρώην κρατουμένων που αναπαραστούν την καθημερινότητα στο στρατόπεδο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Η ημέρα στο στρατόπεδο ξεκινούσε με το ξημέρωμα. Το καλοκαίρι στις 4:30 και το χειμώνα στις 5:30.

Οι έγκλειστοι υπό την πίεση των επιτηρητών τακτοποιούσαν τους κοιτώνες και προσπαθούσαν να πλυθούν και να ετοιμαστούν.

Μετά έκαναν προσκλητήριο όπου τους καταμετρούσαν και έφευγαν με την συνοδεία μουσικής για πολύωρη και βαριά σωματική εργασία.

auschwitz dalily Roll call - Καθημερινό προσκλητήριο στο αουσβιτσΤο καθημερινό προσκλητήριο μπορούσε να διαρκέσει πολλές ώρες

Γύριζαν πίσω στο στρατόπεδο πριν νυχτώσει μεταφέροντας τα πτώματα των νεκρών συγκρατουμένων τους.

ΑΙΘΟΥΣΑ 4 - ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Σε αυτή την αίθουσα θα δείτε φωτογραφίες παιδιών και παιδικά ενδύματα που βρέθηκαν στο στρατόπεδο μετά την απελευθέρωση.

Απέναντι από την είσοδο θα δείτε φωτογραφία με τα 4 κορίτσια θύματα των ιατρικών πειραμάτων του γιατρού τέρας Γιόζεφ Μένγκελε.

Αριστερά το γλυπτό της Άννας Ράινοχ με τίτλο "Μητέρα και Παιδί". Επίσης φωτογραφίες των SS από Εβραικές οικογένειες στην πλατφόρμα του Μπίρκεναου.

Υπάρχουν επίσης 2 καρέ ταινίας από στρατιώτες του κόκκινου στρατού που δείχνουν απελευθερωμένα παιδιά με παιδοκόμους.

Συνολικά υπήρχαν στο Άουσβιτς περίπου 232,000 παιδιά μέχρι 18 ετών από το σύνολο των 1,300,000 εκτοπισμένων.

Τα 216,000 ήταν Εβραικής καταγωγής και τα υπόλοιπα άλλων εθνικοτήτων.

 

Στις 4 Ιουλίου 2019, η Eva Mozes, Coronet, πέθανε στην Κρακοβία

ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΝΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Από τα μέσα του 1942 οι Γερμανοί άρχισαν να μεταφέρουν και έγγυες γυναίκες στο Άουσβιτς. Σαν φυσικό επακόλουθο ήταν να γενιούνται παιδιά μέσα στο στρατόπεδο.

Για πάνω από ένα χρόνο τα παιδιά που γεννιούνταν στο στρατόπεδο θανατώνονταν συνήθως με ένεση φαινόλης ή πνιγμό σε κουβά με νερό.

memory of children - Αίθουσα προς την μνήμη των παιδιών στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΑφιερωμένο στην Μνήμη των παιδιών του Άουσβιτς Source

Μετά τα μέσα του 1943 έφηναν τα παιδιά γυναικών μη Εβραικής καταγωγής να ζήσουν και τα κατέγραφαν στο δυναμικό του στρατοπέδου δίνοντάς τους αριθμό.

Τα παιδιά γυναικών Εβραικής καταγωγής θανατώνονταν μέχρι το Νοέμβριο του 1944. Τον Νοέμβριο του 1944 οι Γερμανοί ανέστειλαν την μαζική εξόντωση των Εβραίων στο Άουσβιτς.

Στο Άουσβιτς γεννήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 700 παιδιά και πάνω από 60 έζησαν μέχρι την απελευθέρωση.

Το 1944, εξαιτίας της έντονης έλλειψης εργατικού δυναμικού, ακόμη και παιδιά ηλικίας 13 ή 14 καταχωρήθηκαν στο στρατόπεδο και απασχολήθηκαν σε μέρη όπως το διυλιστήριο στην Trzebinia ή το ανθρακωρυχείο στην Jawiszowice.

Από τα μέσα του 1943, επιλέχθηκαν επίσης από εβραϊκές μεταφορές παιδιά κατάλληλα για πειραματισμούς από γιατρούς των SS, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Josef Mengele.

Η μοίρα των παιδιών των εβραϊκών μεταφορών προς το Άουσβιτς από το στρατόπεδο γκέτο του Terezin, (από το Σεπτέμβριο του 1943 έως το Μάιο του 1944) ήταν κάπως διαφορετική.

Τοποθετήθηκαν σε ειδικό οικογενειακό στρατόπεδο στο Birkenau, μαζί με τους γονείς τους.

Η προσωρινή λειτουργία αυτού του οικογενειακού καταυλισμού για 11 μήνες όπως και μια παρόμοια εγκατάσταση για τους Τσιγγάνους, ήταν προπαγάνδα με σκοπό να παραπλανήσει.

Τόσο την κοινή γνώμη όσο και τα ίδια τα θύματα ως προς τον πραγματικό σκοπό της "απέλασης στην Ανατολή".

Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Η τύχη των φυλακισμένων παιδιών και νέων δεν ήταν διαφορετική από αυτή των ενηλίκων (με εξαίρεση τα παιδιά στα οικογενειακά στρατόπεδα).

Όπως και οι ενήλικες, υπέφεραν από την πείνα και το κρύο, χρησιμοποιήθηκαν ως εργάτες και τιμωρήθηκαν.

Δολοφονήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως υποκείμενα σε ποινικά πειράματα από γιατρούς των SS.

Στα τέλη του 1943 δημιουργήθηκαν ξεχωριστά στρατόπεδα για παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών. Αυτά δεν διέφεραν καθόλου από τα στρατόπεδα που είχαν ανατεθεί στους ενήλικες.

Οι αρχές του στρατοπέδου δεν έδιναν ούτε καν γάλα ή κατάλληλες τροφές για βρέφη, καταδικάζοντας τα έτσι να πεθαίνουν από την πείνα.

josef mengeles experiments twins - Παιδιά που πήραν μέρος σε πειράματα τω Ναζί στο αουσβιτσ στην Πολωνία

Παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα Source

Μόνο τα παιδιά στο νοσοκομείο του στρατοπέδου ήταν λίγο καλύτερα - οι νοσηλευόμενοι και το ιατρικό προσωπικό προσπάθησαν να τους παράσχουν πρόσθετες κουβέρτες, φαγητό, ρούχα και φάρμακα.

"Το πιο δύσκολο πράγμα ήταν να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα εβραϊκά παιδιά που κινδύνευαν να επιλεγούν για τους θαλάμους αερίων".

Μετά την εξέταση 180 παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως 14 ετών, διαγνώστηκε ότι η πλειοψηφία τους έπασχε από ασθένειες που αποκτήθηκαν μέσα στο στρατόπεδο.

Το 60% εμφάνιζε ανεπάρκεια βιταμινών και εξασθένιση του οργανισμού και το υπόλοιπο 40% είχε φυματίωση.

Όλα τα παιδιά ζίγυζαν λιγότερο από 5 έως 17 χιλιόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς το δεύτερο εξάμηνο του 1944 και είχαν περάσει μόνο λίγους μήνες εκεί.

ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι - ΜΠΛΟΚ 7, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ, ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του στρατοπέδου οι έγκλειστοι κοιμόντουσαν στριμωγμένοι στο δάπεδο, επάνω σε άχυρο ή αχυροστρώματα. Σταδιακά αντικαταστάθηκαν με τριώροφα σανιδοκρέβατα.

Αυτό είχε γίνει ούτως ώστε να χωράει περισσότερους μέσα σε κάθε Μπλοκ.

Θεωρητικά ένα διώροφο Μπλοκ προοριζόταν για 700 έγκλειστους, αλλά στην πραγματτικότητα ο αριθμός ήταν συχνά μεγαλύτερος.

Οι εγκαταστάσεις υγιεινής ήταν ανεπαρκείς για τον αριθμό των φυλακισμένων και είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα χρήσης.

Την ήδη προβληματική κατάσταση δυσχέρενα ακόμα περισσότερο οι διαταγές και οι απαγορεύσεις των πρεσβύτερων του θαλάμου. 

Παράδειγμα ο χρόνος εξυπηρέτησης των σωματικών αναγκών ήταν πολύ περιορισμένος.

original camp toilet - Οι πραγματικές τουαλέτες στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΤουαλέτες στο Άουσβιτς Source

Σε αυτό το Μπλοκ θα δείτε επίσης σκίτσα πρώην κρατουμένων που αναπαριστούν την πραγματικότητα του στρατοπέδου.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ - ΜΠΛΟΚ 10

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Στο Μπλοκ αυτό βρισκόταν το εργαστήριο πειραμάτων του γερμανού γυναικολόγου Καρλ Κλάουμπεργκ, τον Απρίλιο του 1943.

Ο γιατρός αυτός πραγματοποίησε πειράματα στείρωσης σε εκατοντάδες Εβραίες οι οποίες αναφέρονταν ως "κρατούμενες για πειραματικές χρήσεις".

Αρκετές από αυτές τις γυναίκες πέθαναν κατά την διάρκεια των πειραμάτων και άλλες θανατώθηκαν με σκοπό να υποβληθούν σε νεκροτομή.

Τελικά οι περισσότερες που κατάφεραν να επιβιώσουν είχαν μόνιμη αναπηρία.

 Άλλοι γιατροί των SS πραγματοποίησαν επίσης πειράματα σε κρατούμενες στο ίδιο μπλοκ.

Τα παράθυρα του μπλοκ ήταν σγραγισμένα με σανίδες, γιατί έβλεπαν στο διπλανό προαύλιο όπου τουφεκίζονταν οι θανατοποινίτες.

Ήθελαν να εμποδίσουν την παρακολούθηση των εκτελέσεων.

Experiments Auschwitz Prisoner Hand - Χέρι κρατούμενου ο οποίος έπαιρνε μέρος στα πειράματα στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΧέρι κρατουμένου με σημάδια από τα πειράματα του γιατρού Emil Kaschub Source

Στο Άουσβιτς πραγματοποιήθηκαν ιατρικά πειράματα για λογαριασμό των SS, της Βέρμαχτ, γερμανικών φαρμακευτικών εταιρειών και ερευνητικών κέντρων.

Αποσκοπούσαν κυρίως στην επαγγελματική ανέλιξη των ίδιων των γιατρών.

Παραδείγματα πειραμάτων περιλάμβαναν: Ομαδική στείρωση, δοκιμές φαρμάκων, μόλυνση με τύφο για να προσδιοριστεί η περίοδος επώασης, πειράματα σε δίδυμα όπως και έρευνες για τις μεταβολές που προκαλεί η ασιτία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επίσης έκαναν επεμβάσεις χωρίς νάρκωση προκαλώντας πόνο, ενώ ήταν εντελώς αδιάφοροι για τις συνέπειες.

ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ (ΜΠΛΟΚ 11)

ΜΝΗΜΕΙΟ, ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο προαύλιο του 11ου μπλοκ απέναντι από την είδοσο θα δείτε τον "Τοίχο του Θανάτου" όπου γίνονταν εκτελέσεις με τουφεκισμό.

Στα δεξιά η πλάγια πόρτα του μπλοκ 11 που λειτουργούσε ως φυλακή του στρατοπέδου και από όπου έφερναν τους καταδικασμένους. Επίσης εδώ γίνονταν εκτελέσεις διά απαγχονισμού.

Τα παράθυρα των κελιών και των αιθουσών του πρώτου ορόφου ήταν χτισμένα για να μην βλέπουν οι φυλακισμένοι τις εκτελέσεις.

Επίσης μπροστά από τον τοίχο αυτού του μπλοκ βρίσκονται όρθια δοκάρια με γάντζο στο πάνω μέρος. Αυτά χρησιμοποιούνταν για την "τιμωρία του πασσάλου"

Έδεναν τα χέρια στην πλάτη και τους κρεμούσαν από τον γάντζο, ώστε τα πόδια να μην αγγίζουν το έδαφος.

wall of death block 11 - Ο τοίχος του θανάτου στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΟ τοίχος του θανάτου Source

Στον τοίχο αυτό τον οποίο οι Ναζί κατεδάφισαν και ο οποίος ανακατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο, οι SS εκτέλεσαν με τουφεκισμό πάνω από 5,000 άτομα.

Κυρίως εκτελούσαν αστυνομικούς κρατούμενους, όπως και κρατούμενους του μπλοκ 11. Ο ακριβής αριθμός των εκτελεσθέντων είναι άγνωστος.

ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο τοποθετούνταν κρατούμενοι του ποινικού λόχου, αστυνομικοί κρατούμενοι και Πολωνοί συλληφθέντες από την Γκεστάπο.

Από το 1943 και μετά διεξάγονταν συνεδριάσεις του γερμανικού έκτακτου διακστηρίου (αίθουσα 2).

Απένταντι στην αίθουσα 1 βρισκόταν το γραφείο υπηρεσίας των SS. Στις αίθουσες 3 και 5 βρίσκονταν άνδρες και στην αίθουσα 4 γυναίκες και παιδιά.

Στον τοίχο της αίθουσας 3 θα δείτε φωτογραφία με πτώματα που πάρθηκε μετά την απελευθέρωση. Η αίθουσα 7 προοριζόταν για έγκλειστους με καθήκοντα επιτήρησης.

Ακολουθούν χώροι νιπτήρων, όπου ξεντύνονταν οι θανατοποινήτες και μπροστά στο κιγκλίδωμα αριστερά η έξοδος προς τον τίχο του θανάτου. Δεξιά σκάλες που οδηγούν στο υπόγειο.

ΥΠΟΓΕΙΟ

ΕΔΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Στο υπόγειο τοποθετούνταν έγκλειστοι ύποπτοι για αντιστασιακή δράση και επαφές με πολίτες.

Εδώ κατέληγαν κυρίως πολίτες που προσέφεραν βοήθεια σε φυλακισμένους ή δραπέτες που συνελήφθηκαν.

Συγρατούμενοι των δραπέτων και ως αντίποινα έμπαιναν στα κελιά καταδικασμένοι σε λιμοκτονία (Κελί 18).

Στο κελί 18 πέθανε και ο Πολωνός φραγκισκανός μοναχός Μαξιμίλιαν Κόλμπε στην θέση ενός συγκρατούμενού του που είχε καταδικαστεί στην ποινή αυτή.

cellars of Block 11 the camp prison - Κελιά της φυλακής στο Μπλοκ 11 στο αουσβιτσ στην ΠολωνίαΚελιά της φυλακής στο Μπλοκ 11 Source

Εάν κάποιος Πολωνός κρατούμενος αποδρούσε, τότε όλα τα μέλη της οικογένειάς του συλλαμβάνονταν και αποστέλνονταν στο Άουσβιτς.

Τους ανακοίνωναν τον λόγο της σύλληψής τους και τους κρατούσαν εκεί μέχρι να βρεθεί ο δραπέτης.

Το κελί 20 είναι η απομόνωση, με περιορισμένη διοχέτευση αέρα και φωτός. Στην απέναντι πλευρά με τον αριθμό 22 βρίσκονται κελιά για ορθοστασία (αναπαράσταση).

Στα κελιά αυτά έκλειναν για 3 με 10 νύχτες κρατούμενους που έπρεπε το πρωί να πάνε για δουλειά. Φανταστείτε την κούραση να είσαι όρθιος για 3 με 10 ολόκληρες μέρες και να δουλεύεις κιόλας.

Το Σεμπτέμβριο του 1941, στο υπόγειο του κτιρίου έγινε η πρώτη δοκιμή μαζίκής θανάτωσης με χρήση του αερίου "Κυκλώνας Β". 

Δολοφονήθηκαν περίπου 600 σοβιετικοί αιχμαλώτοι και 250 Πολωνοί κρατουμένοι. Έκτοτε οι Γερμανοί άρχισαν να βελτιστοποιούν την μαζική θανάτωση αιχμαλώτων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΟΥΣΒΙΤΣ - ΜΠΛΟΚ 12 ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΠΛΟΚ 18

Στις 2 Μαίου του 2019, την ημέρα που τελείται το March of Living στα στρατόπεδα Άουσβιτς, έγιναν και τα εγκαίνια της Ελληνικής έκθεσης στο Άουσβιτς.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο: "Να με θυμάστε όπως σας θυμάμαι και εγώ" εγκαινιάστηκε στο Μπλοκ 12, αλλά θα μεταφερθεί και θα μείνει μόνιμα στο Μπλοκ 18.

Ο τίτλος της έκθεσης πάρθηκε από τα χειρόγραφα του Εβραίου Έλληνα επιζώντα του Άουσβιτς Μαρσέλ Νατζαρή που βρέθηκαν αργότερα στο Μπίρκεναου.

Σύντομη Ξενάγηση στην Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς - Δείτε στο Παραπάνω βίντεο από 1:00:30 μέχρι 1:15:15

Το κείμενό βρέθηκε θαμμένο τυχαία το 1980 από μαθητές κοντά στο Κρεματόριο 3 του Μπίρκεναου, εξαιρετικά δυσανάγνωστο.

Ο Νατζαρή, μέλος της ομάδας Ζόντερκομάντο περιγράφει μοναδικές προσωπικές μαρτυρίες-ντοκουμέντα για τα εγκλήματα των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι το μοναδικό ιστορικό τεκμήριο που υπάρχει και το οποίο καταγράφει τα γεγονότα την στιγμή που γίνονταν και όχι εκ των υστέρων.

Επίσης υπήρχε και ο λεγόμενος σκιτσογράφος του Άουσβιτς έκρυβε τα σχέδια σε φιάλη, όπου 22 συνολικά σχέδια έμειναν κρυμμένα και ανακαλύφθηκαν το 1947 στο Μπίρκεναου.

Στην έκθεση αυτή θα δείτε επίσης και άλλες εικόνες που σχετίζονται κυρίως με την ζωή την Ελληνο-Εβραίων που εκτοπίστηκαν κυρίως από την Θεσσαλονίκη.

Είναι πολύ σημαντικό να δείτε αυτή την έκθεση, καθώς μαζί με την πλάκα μνήμης στο Μπίρκεναου είναι τα μοναδικά Ελληνικά κομμάτια που υπάρχουν στο μουσείο Άουσβιτς.

Οι Έλληνες ήταν και οι μοναδικοί οι οποίοι πλήρωναν εισιτήριο για το τρένο του θανάτου. Δεν ήταν καθόλου συνηθισμένοι στο κρύο και αρκετοί πέθαιναν από αυτό.

Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΝΕΣΗ - ΜΠΛΟΚ 20

Στον πρώτο χώρο αριστερά θα δείτε το ιατρείο "Behandlungszimmer". Σε αυτό τον χώρο δολοφονήθηκαν μερικές χιλιάδες άτομα με ενέσεις φαινόλης στην καρδιά.

Απέναντι θα δείτε ένα άδειο δωμάτιο με την επιγραφή "Baderaum" που σημαίνει λουτρό.

Στο υπόλοιπο μέρος του ισογείου θα δείτε την έκθεση: "Εκτοπισμένοι από την Γαλλία στο KL Auschwitz - 27 Μαρτίου 1947 με 27 Ιανουαρίου του 1945".

Syringe from hospital Auschwitz - Σύριγγα στο αουσβιτσ η οποία επέφερε ακαριαίο θάνατο καθώς περιήχε φαινόλη Φωτογραφία σύριγγας φαινόλης Source

Λόγω συμφόρησης στο νοσοκομείο του στρατοπέδου κατά τον Αύγουστο του 1941, οι Γερμανοί άρχισαν να θανατώνουν ασθενείς.

Οδηγούνταν στο ιατρείο, κάθονταν στο σκαμπό και ένας δολοφόνος νοσηλευτής των SS τους βύθιζε την ένεση φαινόλης απευθείας στον καρδιακό μυ.

Ο θάνατος ήταν σχεδόν ακαριαίος, μετά από μερικά μόλις δευτερόλεπτα.

Οι Ναζί έμαθαν ότι η εξόντωση μικρότερων ομάδων είναι πιο οικονομική από την ενέσιμη χορήγηση φαινόλης σε κάθε θύμα ξεχωριστά.

Ωστόσο, οι ενέσεις φαινόλης έγιναν σε χιλιάδες ανθρώπους. Περίπου ένα (1) γραμμάριο φαινόλης είναι επαρκής ποσότητα για να προκαλέσει το θάνατο.

Οι δολοφονηθέντες μεταφέρονταν στο απέναντι δωμάτιο, φορτώνονταν σε καρότσια και οδηγούνταν στο κρεματόριο για να καούν.

Με τις ενέσεις αυτές θανατώθηκαν ακόμα και παιδιά Πολωνικής καταγωγής (από την περιοχή Ζάμοστς) καθώς και Εβραίες έγκυες.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΧΟΝΗ

Μπροστά από την κουζίνα του στρατοπέδου βρίσκεται αναπαράσταση της ομαδικής αγχόνης.

Δίπλα πάνω στον τοίχο θα δείτε φωτογραφίες κρατουμένων όπως και σκίτσο αποτύπωσης της εκτέλεσης των κρατουμένων αυτών.

Το σκίτσο δημιουργήθηκε από τον Γέζι Άνταμ Μπραντχούμπερ, ο οποίος ήταν πρώην έγκλειστος στο Άουσβιτς.

Σε θάνατο δια απανγχονισμού καταδικάζονταν κυρίως έγκλειστοι που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια απόπειρας απόδρασης ή που θεωρούνταν συνεργοί.

Με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους κρατουμένους, οι εκτελέσεις αυτές γίνονταν κατά την διάρκεια του προσκλητηρίου.

Συνήθως οι απαγχονισμοί εκτελούνταν σε φορητές αγχόνες. Ωστόσο οι Γερμανοί εγκατέστησαν ειδική κατασκευή με την οποία θα μπορούσαν να εκτελούν 12 άτομα ταυτόχρονα τον Ιούλιο του 1943.

Τότε εκτελέστηκαν 12 Πολωνοί κρατούμενοι ως αντίποινα για την απόδραση τριών συγκρατούμενών τους, όπως και για επαφές με πολίτες.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι

Απέναντι από το κτίριο της κουζίνας βρισκόταν η πλατεία προσκλητηρίου.

Μπροστά από την κουζίνα βρισκόταν ο θάλαμος του υπεύθυνου του προσκλητηρίου από όπου μπορούσε να παρακολουθεί σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Εδώ οι έγκλειστοι έπρεπε να στέκονται κάθε πρωί και βράδυ. Γινόταν καταμέτρηση για να διαπιστωθούν αλλαγές στον αριθμό λόγω αφίξεων, μετακινήσεων, θανάτων ή και αποδράσεων.

Επίσης οι έγκλειστοι μαζεύονταν στην πλατεία και κατά μήκος των οδών του στρατοπέδου μπροστά από τα μπλοκ.

Πολλά τέτοια προσκλητήρια που διαρκούσαν πολλές ώρες και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κόστιζαν την ζωή σε πολλούς εγκλείστους.

Κατά τα προσκλητήρια γινόταν και επιλογή αρρώστων ή εξασθενιμένων για θανάτωση στους θαλάμους αερίων, γίνονταν απαγχονισμοί και μαστιγώσεις κρατουμένων.

Πολλές φορές στο χώρο του προσκλητηρίου, έπεφταν νιφάδες από στάχτη. Αυτές οι νιφάδες ήτανε η στάχτη των νεκρών που καίγονταν στα κρεματόρια.

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

Κοιτάζοντας την αγχόνη, αριστερά της βρίσκεται το κτίριο του πρώτου θαλάμου αερίων και του κρεματορίου.

Απέναντι από την αγχόνη, το κτίριο απέναντι από τον θάλαμο αερίων λειτουργούσε ως νοσοκομείο των SS και τα άλλα δύο κτίρια ανήκαν στην διοίκηση και το φρουραρχείο.

first commandant of KL Auschwitz was hanged Syringe from hospital Auschwitz - Η αγχόνη όπου κρεμάστηκε ο αρχηγός του στρατοπέδου αουσβιτσΕδώ κρεμάστηκε ο Ρούντολφ Ες Source

Τμήμα των θεμελίων γύρω από την αγχόνη όπως και οι σκάλες που οδηγούν στο βάθρο είναι υπολείμματα από το κτίριο της Γκεστάπο.

Εδώ οι Γερμανοί βασάνιζαν και ανέκριναν φυλακισμένους ύποπτους για απόδραση ή για αντιστασιακή δράση.

Τον Απρίλιο του 1947, μετά από απόφαση του Πολωνικού Ανωτάτου δικαστηρίου, απαγχονίστηκε ο πρώτος διοικητής του στρατοπέδου αντισυνταγματάρχης Rudolf Hoss.

ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Ίσως το πιο φρικιαστικό κομμάτι του Άουσβιτς. Δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω πως κάποιος άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ να οδηγήσει γυναίκες, παιδιά και άλλους ανθρώπους σε αυτό τον τραγικό θάνατο.

Αρκετοί επισκέπτες δεν θέλουν καν να μπουν μέσα σε αυτά τα δύο κτίρια.

ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ

Χαμηλό κτίριο το οποίο περιβάλλεται από ανάχωμα και βρίσκεται λίγο έξω από την πυκνή περίφραξη του στρατοπέδου.

Στο κτίριο αυτό εφάπτεται πλινθόκτιστη καπνοδόχος. Το εσωτερικό του χωρίζεται σε διάφορους χώρους.

Στον μεγαλύτερο εξ αυτών, τον παλιό θάλαμο αερίων, φένονται οι οπές στην οροφή.

Gas chamber roof Auschwitz Syringe from hospital Auschwitz - Ο θάλαμος αερίων στο αουσβιτζΘάλαμος αερίων Source

Οι κρατούμενοι οδηγούντο στον θάλαμο αυτό κατά εκατοντάδες, έκλειναν τις πόρτες και έριχναν το αέριο Κυκλώνας Β από τίς οπές στην οροφή.

Προπολεμικά το κτίριο ήταν αποθήκη πυρομαχικών του Πολωνικού στρατού.

Το 1940, με την λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης ο μεγαλύτερος χώρος μετατράπηκε σε νεκροθάλαμο για δολοφονηθέντες έγκλειστους.

Από το 1941 και μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου του 1942 ο θάλαμος λειτουργούσε ως θάλαμος αερίων.

Το προαύλιο μπροστά στην είσοδο, περιβαλλόμενο από τσιμεντένιο τοίχο μετατράπηκε σε αποδυτήρια. Εδώ δολοφονούσαν με αέριο χιλιάδες Εβραίους και μεγάλες ομάδες σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου.

Ο πανικός διαρκούσε περίπου 10 λεπτά και μετά νεκρική ησυχία.

Ανοίγοντας την πόρτα ήταν τόσοι πολλοί πάνω στην πόρτα, που έπεφταν μαζί κάτω 30 με 50 άτομα. Οι τοίχοι και οι πόρτες ήταν γεμάτες αίμα από την προσπάθεια να βγουν να αναπνεύσουν. 

Το πιο συγκλονιστικό ήταν ότι συνήθως στην κορυφή βρίσκονταν μωρά παιδιά που τα πετούσαν οι γονείς τους μήπως μπορέσουν και αναπνεύσουν.

Μετά αναλάμβαναν δουλειά οι Zonder Commando οι οποίοι έπαιρναν τους νεκρούς με καρότσια και τους έκαιγαν στα κρεματόρια.

The inside of gas chamber I - Το εσωτερικό του θαλάμου αερίων στο αουσβιτς. Σκοτεινό, υγρό με λιγοστό φωςΤο εσωτερικό του θαλάμου αερίων Source

Αφότου ξεκίνησε η λειτουργία των θαλάμων αερίων και των κρεματορίων στο Μπίρκεναου, το 1944 αφαιρέθηκε η καπνοδόχος, ενώ οι οπές για την διοχέτευση "Κυκλώνα Β" σφραγίστηκαν.

Από το 1944, το κτίριο λειτουργούσε ως αντιαεροπορικό καταφύγιο για τα SS από τα διπλανά κτίρια της διοίκησης και του νοσοκομείου.

Μετά την λήξη του πολέμου η καπνοδόχος και μερικές από τις οπές στην οροφή αποκαταστάθηκαν.

ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΟ

Στο διπλανό χώρο από τον θάλαμο αερίων βρίσκεται το κρεματόριο όπου θα δείτε δύο κλίβανους αποτέφρωσης, όπως και βαγονέτα για την μεταφορά των σορών.

Οι αποτεφρωτήρες αυτοί έκαιγαν 340 σορούς ημερησίως.

auschwitz oven burning bodies - Τα κρεματόρια στο αουσβιτς όπου καίγονταν τα πτώματαΤο κρεματόριο με τους αποτεφρωτήρες

Στον χώρο αυτό υπήρχαν συνολικά τρεις κλίβανοι αποτέφρωσης οι οποίοι αφεραίθηκαν από τους Ναζί όταν άνοιξαν οι καινούργιοι στο στρατόπεδο Μπίρκεναου.

Οι δύο από τους τρεις αποτεφρωτήρες αποκαταστάθηκαν μετά το τέλος του πολέμου.

Μεταφορά στην Αρχή

Εικονική Περιήγηση

Η εικονική περιήγηση στο Άουσβιτς περιλαμβάνει πάνω από 200 πανοραμικές φωτογραφίες υψηλής ποιότητας.

Παρουσιάζονται οι αυθεντικές τοποθεσίες και τα κτίρια του πρώην γερμανικού ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Υπάρχουν ιστορικές περιγραφές, δεκάδες μάρτυρες, έγγραφα και φωτογραφίες, όπως και έργα τέχνης που δημιούργησαν οι φυλακισμένοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΟΥΡ


ΔΕΙΤΕ: ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΙΙ - ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ


ΕΔΩ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΘΛΙΒΕΡΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Facebook  --- ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ LinkedIN

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ

Εάν επισκέπτεστε την Πολωνία, οποιαδήποτε πόλη το Άουσβιτς είναι κάτι που πρέπει να δείτε.

Η Κρακοβία βρίσκεται πιο κοντά στο Άουσβιτς και από εκεί είναι πιο εύκολο όπως και πιο φτηνά να το επισκευτείτε.

Η είσοδος στο Άουσβιτς Ι και Άουσβιτς ΙΙ είναι ΔΩΡΕΑΝ. Για καλύτερη κατανόηση του χώρου και της ιστορίας, συστήνετε να το επισκευτείτε με καποιο οδηγό.

Είναι δωρεάν, αλλά πάλι χρειάζεστε δωρεάν εισιτήρια. Καλό είναι να τα πάρετε από πριν από την σελίδα του μουσείου.

Αν δεν βρείτε, μπορείτε να τα πάρετε και από το κιόσκι έξω από το μουσείο την μέρα της επίσκεψής σας. Θα πρέπει να είναι μόνο είτε νωρίς το πρωί, είτε απόγευμα.

Το μέγεθος της τσάντας που μπορείτε να έχετε μαζί σας στπο μουσείο είναι 30x20x10 cm

Πριν κατεβείτε για επίσκεψη, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι το Άουσβιτς είναι κλειστό την 1η Ιανουαρίου, την 25η Δεκεμβρίου και την 1η μέρα του Πάσχα.

Επίσης στις 2 Μαίου είναι το March of Living και είναι σχεδόν όλη η εβδομάδα δύσκολη για επίσκεψη.

Ρίξτε και μια ματιά στο πρόγραμμα εδώ καλού κακού.

Καλύτερη μέρα για επίσκεψη είναι η Δευτέρα ή τουλάχιστον όχι Σαββατοκυρίακα γιατί έχει πολύ κόσμο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Η επίσκεψή σας στο Άουσβιτς μπορεί να γίνει με ένα από τους τρεις παρακάτω τρόπους.

ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥΡ

Κλείνετε οργανωμένο τουρ με παραλαβή από το ξενοδοχείο σας. Αυτά τα τουρ είναι ο ποιο εύκολος τρόπος αλλά συνάμα και ο πιο ακριβός. Υπάρχουν πολλά στα Αγγλικά.

Μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα για να σας οργανώσω κάποιο τουρ στα Ελληνικά.

Εάν γνωρίζετε την Αγγλική γλώσσα τότε δεν υπάρχε κανένα πρόβλημα και η τιμή είναι αρκετά πιο χαμηλή. Σας συστήνω να κλείσετε κάτι από τα ακόλουθα.

Αυτά τα τουρ μπορείτε να τα κλείσετε ηλεκτονικά πριν από την άφιξή σας. Είναι καλό να κλείνετε εκ των πρωτέρων, ειδικά σε περιόδους αιχμής.

Ιδιωτικό Αυτοκίνητο

Όταν έχετε ιδιωτικό αυτοκίνητο τότε τα πράγματα περιπλέκονται όταν δεν υπάρχει Αγγλική ξενάγηση να κλείσετε από την σελίδα του μουσείου.

Ο λόγος είναι ότι δεν πουλάνε μόνο την ξενάγηση και εφόσον δεν υπάρχει κάτι να κλείσετε από την σελίδα του μουσείου, τότε μπορείτε μόνο:

 • Αφήστε το αυτοκίνητό σας και να πάρετε ένα τουρ με μεταφορά.
 • Μιλήστε με κάποια εταιρεία και δείτε αν μπορείτε να γλυτώσετε κάτι από το κόστος μεταφοράς.
 • Πηγαίνετε εκεί και να ζητήσετε Αγγλικό γκρουπ για να ενσωματωθείτε. Αυτό είναι λίγο ρίσκο.
 • Κατεβάστε δωρεάν εισητήρια από την σελίδα του μουσείου και πηγαίνετε χωρίς ξεναγό. Αν υπάρχουν.
 • Πηγαίνετε νωρίς το πρωί πριν τις 9:00 ή το απόγευμα μετά τις 15:00 και ζητήστε δωρεάν εισητήρια από το κιόσκι πληροφοριών. 95% θα σας δώσουν.

Εάν αποφασίσετε να πάτε χωρίς ξεναγό, τότε διαβάστε τους οδηγούς ξενάγησης Άουσβιτς. Μπορείτε πίσης να αγοράσετε τον οδηγό ξενάγησης από το βιβλιοπωλείο εκεί.

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΠΕΙΤΕ ΣΕ ΓΚΡΟΥΠ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Σημειώστε ότι οι ώρες των τουρ αλλάζουν συχνά. Τα Αγγλικά τουρ γίνονται πιο συχνά.

Οι ώρες λειτουργίας είναι 7:30 με 20:30 και από τον Σεμπτέμβριο 7:30 με 19:30. Τελευταία είσοδος 1,5 ώρα πριν από το κλείσιμο.

Το καλύτερο θα είναι να κλείσετε το εισητήριό σας από την σελίδα του Άουσβιτς πριν πάτε εκεί. Η σελίδα είναι: https://visit.auschwitz.org

Δείτε την λίστα με τα γκρουπς από το μουσείο στα οποία μπορείτε να μπείτε Εδώ.

ΔΩΡΕΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΑΓΟ

Η είσοδος χωρίς οδηγό είναι δυνατή σε συγκεκριμένες ώρες. Χρειάζονται Δωρεάν Κάρτες εισόδου.

Μπορείτε να κατεβάσετε αυτές τις κάρτες από το σύστημα κρατήσεων του μουσείου ή από το Ταμείο.

Εάν φτάσετε κατά τις ώρες αιχμής συστήνετε να επισκευτείτε πρώτα το Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου. Υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ λεωφορείο μεταξύ Auschwitz I στο Auschwitz II.

AuschwitzI II Free BusΔωρεάν λεωφορείο μεταξύ Άουσβιτς Ι και Μπίρκεναου

Κατά τις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες η είσοδος στο Auschwitz I είναι δυνατή μόνο με οδηγό:

 • Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Μαρτίου
 • Το μήνα Νοέμβριο από τις 10:00 μέχρι τις 13:00
 • Από την 1η Απριλίου μέχρι τις 31 Οκτωμβρίου από τις 10:00 μέχρι τις 16:00
 • Τον μήνα Δεκέμβριο από τις 10:00 μέχρι τις 12:00

Οι ώρες που μπορείτε να πάρετε δωρεάν εισητήρια είναι νωρίς το πρωί (πριν τις 9:30) και το απόγευμα (μετά τις 15:00). Τις ώρες που δεν έχει πολλά γκρουπ.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλύτερα να είστε εκεί πριν από τις 8:00 το πρωί ή γύρω τις 17:00.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΑΠΟ ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Ψάχνετε για μεταφορά από την Κρακοβία στην πόλη Oświęcim - Οσβιέτσιμ. Το όνομα Άουσβιτς είναι το Γερμανικό.

Η απόσταση από την Κρακοβία είναι περίπου 65 χιλιόμετρα δυτικά της Κρακοβίας. Η πύλη του Άουσβιτς βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από την πόλη Oswiecim.

ΜΕ ΤΡΕΝΟ

Είναι σχετικά απλό να πάτε με τρένο. Θα πάτε στον κεντρικό σταθμό της Κρακοβία ο οποίος ονομάζεται KRAKÓW GŁÓWNY και θα πάρετε εισητήριο για την πόλη Oswiecim.

Το εισητήριο μπορείτε να το αγοράσετε και ηλεκτρονικά από την σελίδα του PKP.

Το ταξίδι είναι περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά και το εισητήριο στοιχίζει 15,60 ζλότυ που είναι περίπου €3,70 να πάτε και άλλα τόσα να γυρίσετε. Θα φτάσετε στον κεντρικό σταθμό στο Oswiecim.

Από εκεί το Άουσβιτς είναι περίπου 2 χιλιόμετρα. Μπορείτε να πάτε φυσικά με τα πόδια, περίπου 25 λεπτά και να κάψετε καμιά θερμίδα.

Η μπορείτε να πάρετε μεταφορικό από την πόλη. Υπάρχει αστικό λεωφορείο πολύ κοντά στο σταθμό του τρένου το οποίο περιλαμβάνει το μουσείο: "museum" στο δρομολόγιό του. Το εισητήριο στοιχίζει μόνο 2,70 ζλότυ.

Θα επιστρέψετε πίσω περίπου με τον ίδιο τρόπο γυρνώντας πίσω στο σταθμό στο Οσβιέτσιμ ή απευθείας λεωφορείο για την Κρακοβία.

ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Τα λεοφωρεία Auschwitz/Oswiecim έχουν τον σταθμό τους στο Dworzec MDA (MDA Bus Station).

Ο σταθμός βρίσκεται στην οδό Bosacka ακριβώς πίσω από τον Κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κρακοβίας.

Δείτε χάρτη: https://goo.gl/maps/4E635s3jYkv

Το εισητήριο στοιχίζει 15 PLN για μία κατεύθυνση και χρειάζεστε περίπου 1,5 ώρα. Μπορείτε να βρείτε εδώ πληροφορίες: Lajkonik Bus Krakow - Auschwitz - Krakow

ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Στείλτε μου ένα μήνυμα με το ξενοδοχείο σας, την ώρα και ένα τηλέφωνο.

Θα σας κλείσω ιδιωτική μεταφορά η οποία θα σας παραλάβει από το ξενοδοχείο σας την ώρα που θέλετε και θα σας πάει να δείτε και τα 2 στρατόπεδα (4 ώρες εκεί).

Θα σας περιμένει εκεί να τελειώσετε και θα σας γυρίσει και πίσω. Συνολικά θα είναι 7 ώρες και ο οδηγός θα μιλάει Αγγλικά.

Η τιμή για την ιδιωτική μεταφορά είναι €95 για γκρουπ (1-8 ατόμων).

Μεταφορά στην Αρχή


ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Μα που αλλού φυσικά εκτός από την πανέμορφη Κρακοβία. Δοκιμάστε την παρακάτω μηχανή αναζήτησης για ξενοδοχεία.

Θα σας βρει τα πιο φτηνά ξενοδοχεία στο κέντρο της Κρακοβίας στην παλιά πόλη. Απλά βάλτε τις ημερομηνίες σας.

Εγγραφείτε και πάρτε δωρεάν 100 zł από το AirBnb!   

Δοκιμάστε την μηχανή αναζήτησης για ξενοδοχεία και

δείτε τρέχων προσφορές για την Κρακοβία.

Μεταφορά στην Αρχή

Εάν θα επισκευτείτε την πρωτεύουσα, σας συστήνω μία ξενάγηση στην Βαρσοβία


ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ


Disclosure 

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a commission. Only if you click through and book a tour or a hotel.

I recommend only known products and World Wide, personally Tested Companies!

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Others images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Follow Me @