Μουσείο Άουσβιτς Ι, Ξενάγηση και Ιστορία
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς Ι δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1940 στα περίχωρα του χωριού Οσβιέντσιμ (Άουσβιτσ). Μία εκτενής περιήγηση στον χώρο όπου περίπου 1,300,000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μεταξύ αυτών και 55,000 Έλληνες.
Οδηγός Ξενάγησης στο Μουσείο Άουσβιτς Ι
Άουσβιτς, το Σύμβολο του Ολοκαυτώματος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ:
Ξενάγηση Άουσβιτς στα Ελληνικά και Οδηγός Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου
Εκτός από τα κτήρια που αναφέρονται πιο κάτω, στο Μουσείο Άουσβιτς Ι φιλοξενούνται και αρκετές εκθέσεις.
Όπως και η Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς (2/5/2019).
Εισαγωγή
ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Σημαντικά Μπλοκ στο Μουσείο Άουσβιτς που σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε είναι το: 4, 5, 6, 11, 12 (ή 18) και το Κτήριο Κρεματορίου.
ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Τα κύρια στοιχεία της ιδεολογίας των ναζί ήταν το μίσος για την δημοκρατία, τον κομμουνισμό και τους Εβραίους, καθώς και η ανάγκη υπεροχής του γερμανικού έθνους.
Βάση της επεκτατικής πολιτικής του Τρίτου Ράιχ (1933-1945) δεν ήταν μόνο η επιδίωξη κυριαρχίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και και σχέδια εκτεταμένων δημογραφικών αλλαγών στα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με το φυλετικό ναζιστικό δόγμα που πρέσβευε βιολογική ανισότητα και δικαίωμα των καλύτερων γερμανικών εθνών να κυριαρχήσουν αλλά και να αποφασίσουν για την επιβίωση των χειρότερων εθνών. Κυρίως χειρότερα έθνη θεωρούνταν οι Εβραίοι, αλλά και οι Σλάβοι και οι Ρομά.
Η εξάλειψη των λαών της Ανατολής είχε ποκίλες μορφές: από τον εκγερμανισμό φυλετικά συμβατών ομάδων, μέχρι ενέργειες για περιορισμό της αναπαραγωγικότητας και αύξηση της θνησιμότητας. Όπως και την απευθείας εξόντωσης μεγάλων ομάδων πληθυσμού.
ΣΤΡΑΤΟΠEΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργούνταν από το Τρίτο Ράιχ από το 1933, δηλαδή από την άνοδο του Χίτλερ και του κόμματος του NSDAP στην εξουσία.
Σε αυτά τα στρατόπεδα φυλακίζονταν άτομα που χαρακτηρίζονταν ως «ανεπιθύμητα στοιχεία». Κυρίως πολιτικοί αντίπαλοι, Εβραίοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, γερμανοί ομοφυλόφιλοι, εγκληματίες και άλλοι.
Μετά την έκρηξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οι Γερμανοί άρχισαν να ανοίγουν στρατόπεδα στο έδαφος των κρατών που βρίσκονταν υπό την κατοχή τους. Η Πολωνία λόγω της στρατηγικής της θέσης είχε αρκετά. Τα γερμανικά στρατόπεδα είχαν δημιουργηθεί καταρχήν για την εξυπηρέτηση των αναγκαστικών εργασιών.
Αργότερα και κατά την συνέλευση στο Wazę της Γερμανίας πήραν την απόφαση να τα χρησιμοποιήσουν και σαν στρατόπεδα ολικής εξόντωσης των Εβραίων και μερικών άλλων εθνικοτήτων, όπως Πολωνών και Ρομά.
Μόνο στην περιοχή Άουσβιτς υπήρχε το Άουσβιτς Ι, Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, Άουσβιτς ΙΙΙ Μόνοβιτς, όπως επίσης και δεκάδες υποστρατόπεδα.
Άλλα γνωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Πολωνικό έδαφος είναι το: Τρεμπλίγκα που βρίσκεται αρκετά κοντά στην Βαρσοβία, το Μαιντάνεκ, to Μπέλζετς, Στάτχοφ και Σόμπιμπορ. Όπως και πολλά άλλα. Υπήρχαν συνολικά 457 στρατόπεδα και 97 υποστρατόπεδα στο Πολωνικό έδαφος.
Επίσης ο συνολικός αριθμός των στρατοπεδων και γκέτο που έφτιαξαν οι Ναζί κατά την διάρκεια της κυριαρχίας τους ανέρχεται περίπου σε 42,500. Υπολογίζεται ότι περίπου 15 με 20 εκατομμύρια άνθρωποι φυλακίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σαν σκλάβοι σε αυτά τα στρατόπεδα.
Ιστορία
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Το Άουσβιτς (Ιούνιος 1940 - Ιανουάριος 1945) ήταν το πρώτο γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο που δημιουργήθηκε στα πολωνικά εδάφη. Μετά από την επεκτατική πολιτική και την ανάγκη εξολόθρευσης όλο και περισσότερων ατόμων έγινε το μεγαλύτερο σε όλο το Γ Ράιχ.
Όπως και τα άλλα στρατόπεδα ήταν κρατικό ίδρυμα που υπαγόταν στην κεντρική διοίκηση του γερμανικού κράτους και συντηρόταν από τον προυπολογισμό του. Ένας από τους κυριότερους λόγους της δημιουργίας του ήταν ο αυξανόμενος αριθμός Πολωνών που συλλαμβάνονταν και η συμφόρηση των φυλακών.
Αρχικά λειτουργούσε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και λειτουργούσε αδιάλειπτα ως τέτοιο ακόμα και μετά το 1942 που άρχισε να μετατρέππεται στο μεγαλύτερο κέντρο μαζικής εξόντωσης Εβραίων.
Το στρατόπεδο κατά την περίοδο της εντατικής λειτουργείας του απαρτιζόταν από 3 τμήματα:
- Άουσβιτς Ι - Περίπου 16,000 κρατούμενοι
- Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου - Σε απόσταση μόλις 3 χιλ. από το Άουσβιτς Ι. Εκεί κρατούνταν περίπου 90,000 έγκλειστοι και εκεί βρίσκονταν οι θαλάμοι αερίων που θεωρούνται και οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μαζικής εξόντωσης στην Ευρώπη.
- Άουσβιτς ΙΙΙ Μόνοβιτς - Σε απόσταση περίπου 6 χιλ. από το Άουσβιτς Ι. Εκεί υπήρχαν περίπου 10,000 έγκλειστοι με την καταναγκαστική εργασία των οποίων χτίστηκαν τα εργοστάσια συνθετικού καουτσούκ και βενζίνης Buna-Werke της εταιρείας IG Farbenindustrie.
- Δεκάδες υποστρατόπεδα με 21,000 κρατουμένους που εκτελούσαν έργα στην βιομηχανία και την γεωργία.
Όλες οι μονάδες υπάγονταν στην κεντρική διοικητική μονάδα στο βασικό στρατόπεδο Άουσβιτς Ι. Για την κατασκευή του στρατοπέδου οι Γερμανοί εκτόπισαν τουλάχιστον 8,000 Πολωνούς από το Οσβιέντσιμ και τα γύρω χωριά.
Το δεύτερο μισό του 1944, λίγους μήνες πριν την αποχώρηση, οι Γερμανοί άρχισαν να καταστρέφουν τα τεκμήρια των εγκλημάτων τους. Έκαιγαν μητρώα κρατουμένων και λίστες εκτοπισμένων Εβραίων. Μετέφεραν υφαρπαγμένα αντικείμενα και δοκιμά υλικά.
Την τελευταία βδομάδα ανατίναξαν τους θαλάμους αερίων και πυρπόλησαν τις αποθήκες με τα υπάρχοντα των θυμάτων της μαζικής εξόντωσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά τεκμήρια.
Το στρατόπεδο Άουσβιτς ΙΙΙ - Μόνοβιτς «auschwitz.org»
Τελικά στα μέσα Ιανουαρίου του 1945, όταν ο κόκκινος στρατός πλησίαζε απειλητικά, 56,000 έγκλειστοι εξαναγκάστηκαν σε πορεία θανάτου. Αυτή η πορεία στοίχισε την ζωή σε περίπου 9,000 άτομα.
Στην απελευθέρωση του Άουσβιτς από τους σοβιετικούς στρατιώτες στις 27 Ιανουαρίου απελευθερώθηκαν 7,500 άρρωστοι και εξαντλημένοι. Κάποιοι από αυτούς βρήκαν την δύναμη να συγχωρέσουν τους Ναζί και κάποιοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τον χώρο μαρτυρίου τους.
Κάποιοι μιλούν για τα εγκλήματα και κάποιοι λένε πως δεν έγιναν ποτέ.
ΠΥΛΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι
Στην πύλη του στρατοπέδου θα δείτε την επιγραφή «Arbeit Macht Frei» που σημαίνει «Η Εργασία Απελευθερώνει». Χιλιάδες έγκληστοι τη διέσχιζαν πηγαίνοντας για βαριά πολύωρη εργασία καθημερινά.
Εξουθενωμένοι επέστρεφαν στο στρατόπεδο το βράδυ και έπρεπε να κουβαλούν τις σορούς των νεκρών. Μια γερμανική εκδοχή που προέρχεται από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (J 8, 32) Wahrheit macht frei (η αλήθεια θα σας ελευθερώσει ή η αλήθεια θα σας απαλλάξει).
Το 1872, ο εθνικιστής Γερμανογράφος Lorenz Diefenbach τιτλοφορούσε το μυθιστόρημά του με τίτλο: Arbeit macht frei, που δημοσιεύθηκε στη Βιέννη (παράφραση του βιβλικού slogan). Στη δεκαετία του 1930, χρησιμοποιήθηκε από τη ναζιστική προπαγάνδα στη Γερμανία για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Με εντολή του Στρατηγού Theodor Eicke, χρησιμοποιήθηκε στις πύλες εισόδου σε αρκετά γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (Auschwitz, Dachau, Gross-Rosen, Sachsenhausen, Theresienstadt, Flossenbürg).
Στρατόπεδα τα οποία ήταν επίσης στρατόπεδα καταστροφικής δουλείας, αφού ένα μεγάλο ποσοστό πέθαινε από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες. Εάν προσέξετε, το Β στην επιγραφή είναι ανάποδο. Η πραγματική επιγραφή κλάπηκε και η επιγραφή που βλέπετε εκεί είναι ρέπλικα.
ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ
Οι ορχήστρες στρατοπέδων συγκροτήθηκαν το 1933 σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως που βρίσκονταν στο έδαφος του Τρίτου Ράιχ. Το 1941 η διοίκηση του Άουσβιτς έδωσε άδεια γα την δημιουργία ανδρικής ορχήστρας.
Αρχικά η ορχήστρα απαρτιζόταν από Πολωνούς πολιτικούς κρατουμένους και αργότερα από έγκλειστους άλλων εθνικοτήτων όπως και Εβραίων. Η ορχήστρα έπαιζε εμβατήρια μπροστά από το κτίριο της κουζίνας στο Άουσβιτς Ι. Κατά την άποψη των Ναζί η μουσική είχε πολλά οφέλη για το στρατόπεδο.
Βοηθούσε στο ρυθμικό βάδισμα των ομάδων εργασίας κατά την έξοδο και την είσοδό τους στο στρατόπεδο. Η ορχήστρα έκανε και συναυλίες κυρίως τις Κυριακές για τα μέλη των SS, όπως και μερικές φορές για τους κρατούμενους.
Κυρίως όμως βοηθούσε στην ομαλή καταμέτρηση των κρατουμένων. Ανδρικές ορχήστρες υπήρχαν στα στρατόπεδα Άουσβιτς Ι, ΙΙ και ΙΙΙ όπως και σε κάποια υποστρατόπεδα. Η μοναδική γυναικεία ορχήστρα έπαιζε στον γυναικείο τομέα του Μπίρκεναου.
Ίσως ήταν η μοναδική θετική εμπειρία που είχαν οι κρατούμενοι σε αυτά τα σατανικά στρατόπεδα.
Ξεναγός Άουσβιτς στα Ελληνικά
B: 4-5
ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΙΣΟΓΕΙΟ - ΕΞΟΝΤΩΣΗ - ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι
Κατά την είσοδό σας και στην δεξιά πλευρά της εισόδου θα δείτε τον χάρτη της Ευρώπης όπου είναι σημειωμένα τα σημαντικότερα μέρη, από όπου ξεκινούσαν τρένα με εκτοπισμένους. Στην αριστερή πλευρά θα δείτε τους πίνακες με τους αριθμούς των εκτοπισμένων.
Επίσης στην αριστερή πλευρά θα δείτε την τεφροδόχο που περιέχει τέφρες θανατωμένων. Αυτές οι τέφρες συλλέχθηκαν μετά τον πόλεμο κοντά στα κρεματόρια του Μπίρκεναου. Όπως καταλαμβαίνετε η επίσκεψη στο Άουσβιτς χρίζει απόλυτου σεβασμού. Επίσης δεν συνηστάται για παιδιά κάτω των 14 ετών.
Στους τοίχους δεξιά θα δείτε πίνακες με αποσπάσματα από ομιλίες ναζιστών που κηρύσσουν απελευθέρωση του γερμανικού έθνους από Πολωνούς, Ρώσους, Εβραίους και Τσιγγάνους. Όπως και για την εξολοκλήρου εξουδετέρωση της Εβραικής φυλής.
Τα τραγικά νούμερα ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους
Κατά την περίοδο λειτουργίας του στρατοπέδου (14-06-1940 μέχρι 27-01-1945). Μεταφέρθηκαν εκεί τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια άτομα. 1,100,000 Εβραίοι - 140,000 Πολωνοί - 23,000 Ρομά - 15,000 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου και 25,000 κρατούμενοι άλλων εθνικοτήτων.
Περίπου 900,000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων αμέσως μετά την μεταφορά τους στο στρατόπεδο.
ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 2 ΙΣΟΓΕΙΟ
Αριστερά της εισόδου θα δείτε πίνακες με χρονολογίες μεταφοράς κρατουμένων, καθώς και τον πληθυσμό τους. Στις προθήκες υπάρχουν γερμανικά έγγραφα σχετικά με την μεταφορά κρατουμένων, όπως και έγγραφα του στρατοπέδου.
Το Άουσβιτς λειτουργούσε ως στρατόπαιδο συγκέντωσης καθόλη την διάρκεια. Αρχικά οδηγούσαν σε αυτό Πολωνούς κρατουμένους, ηγετικές μορφές, διανοούμενους, αντιστασιακούς και αξιωματικούς. Εδώ κατέληγαν ακόμα και ολόκληρες οικογένειες.
Σταδιακά άρχισαν να μεταφέρονται και κρατούμενοι από άλλες κατακτημένες χώρες. Από το 1942 στο δυναμικό του στρατοπέδου προστέθηκαν και οι Εβραίοι από μαζικές αποστολές οδηγούμενοι προς την εξόντωση.
Κατά την διαδικασία επιλογής οι κρατούμενοι κρίνονταν από τους γιατρούς των SS ως ικανοί για εργασία, επιλογή για ιατρικά πειράματα, όπως στην περίπτωση δίδυμων παιδιών ή για απευθείας εξόντωση. Αρκετοί κρατούμενοι ζούσαν μόνο για μερικές μέρες ή ώρες.
ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι - ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 3 ΙΣΟΓΕΙΟ
Σε αυτή την αίθουσα θα βρείτε μοναδικές φωτογραφίες από το αρχείο των SS σχετικά με το στρατόπεδο Μπίρκεναου (Άνοιξη 1944). Εκείνη την εποχή οι Γερμανοί μετέφεραν περίπου 430,000 Εβραίους από την Ουγγαρία.
Σε αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την άφιξη και των διαχωρισμό των οικογενειών. Όπως επίσης και την διαδικασία επιλογής και άτομα που πηγαίνουν κατευθείαν στους θαλάμους αερίων.
ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 4 ΟΡΟΦΟΣ (ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι)
Το 1942 το Άουσβιτς άρχισε να γίνετε το μεγαλύτερο κέντρο άμεσης εξόντωσης. Θα δείτε φωτογραφίες με μοντέλα βαγονιού με τα οποία οι Εβραίοι μεταφέρονταν στα κέντρα Εξόντωσης.
Χωρίς κανένα παράθυρο, στιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο βάδιζαν προς τον θάνατο. Πολλοί ήταν αυτοί που πέθαιναν κατά την μεταφορά λόγω των σκληρών συνθηκών.
Αίθουσα με προσωπικά αντικείμενα «auschwitz.org»
Όσοι χαρακτηρίζονταν από τους γιατρούς των SS ακατάλληλοι για εργασία, δολοφονούνταν το συντομότερο δυνατόν στους θαλάμους αερίων. Κάποιοι ζούσαν μερικές ώρες, μέχρι να καθαριστούν τα προηγούμενα πτώματα από τους θαλάμους.
Ακατάλληλοι για εργασία θεωρούνταν κυρίως έγγυες γυναίκες, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι και ασθενείς. Όσοι θεωρούνταν κατάλληλοι για εργασία, περίπου το 20% με 25% της αποστολής, εγράφοντο σαν κρατούμενοι.
Οδηγούντο στο στρατόπεδο, λάμβαναν ένα αριθμό και ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν καθημερινά καταναγκαστική εργασία.
ΕΞΟΝΤΩΣΗ
Τα SS δεν αποκάλυπταν ποτέ στους εκτοπισμένους Εβραίους τι τους περίμενε ούτως ώστε να αποφεύγονται μικρές επαναστάσεις και πανικός. Συνήθως τους έλεγαν ότι θα πάνε στο στρατόπεδο, αλλά πρώτα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν.
Αυτοί που θα θανατώνονταν έπρεπε να ξεντυθούν τελείως πριν μπουν στους θαλάμους αερίων. Στους χώρους αυτούς υπήρχαν ψεύτικες ντουσιέρες και αριθμημένες κρεμάστρες στα αποδυτήρια.
Αυτό τους έκανε να πιστεύουν ότι μετά το λουτρό θα πάρουν τα πράγματά τους και θα πάνε στους κοιτώνες τους.
Το δολοφονικό αέριο Κυκλώνας Β «auschwitz.org»
Άτομα των SS με μάσκες αερίων άνοιγαν δοχεία Κυκλώνα Β και έριχναν τα εμποτισμένα με υδροκυάνιο θραύσματα διατομίτη στους θαλάμους. Μέσω της θερμότητας απελευθερωνόταν το αέριο προκαλώντας ασφυξία σε όσους βρίσκονταν μέσα.
Έπειτα οι σοροί καίγονταν στα κρεματόρια αφού πρώτα αφαιρούσαν ότι πολύτιμο μπορεί να είχαν. Οι φωνές και ο πανικός διαρκούσε μόνο για μερικά λεπτά και μετά νεκρική ησυχία. Η δουλειά των Εβραίων φυλάκων άρχιζε μετά από περίπου μισή ώρα.
Άνοιγαν τις πόρτες και έπρεπε να μαζέψουν τα νεκρά κορμιά για να τα ρίξουν στη συνέχεια στους φούρνους του Κρεματορίου.
Ένα ανθρώπινο σώμα κατέληγε να είναι μόνο 650 γραμμάρια στάχτης.
ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 5 ΟΡΟΦΟΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Ίσως το πιο συγκλονιστικό και την ίδια στιγμή φρικιαστικό τεκμήριο των εγκλημάτων των Ναζί. Σχεδόν δύο ολόκληροι τόνοι γυναικείων μαλλιών και δεξιά από την είσοδο, ύφασμα από ανθρώπινες τρίχες.
Σε όλα τα στρατόπεδα τα μαλλιά έπρεπε να κοπούν. Από το 1942 άρχισαν να συγκεντρώνονται σαν πρώτη ύλη για την βιομηχανία. Τα μαλλιά αυτά συσκευάζονταν σε σακιά και πωλούνταν σε γερμανικές εταιρείες ως υλικό τρίχινων και τσόχινων υφασμάτων.
Φωτογραφίες δολοφονηθέντων - Source
Συνολικά στο συγκρότημα Άουσβιτς καταγράφηκαν 130,000 κρατούμενες γυναίκες κυρίως Εβραίες (82,000) αλλά και γυναίκες άλλων εθνικοτήτων. Μερικές εκατοντάδες Εβραίες στην πρώτη επιλογή κρίθηκαν ακατάλληλες και δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων μετά την άφιξή τους.
ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι - ΜΠΛΟΚ 4, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 ΙΣΟΓΕΙΟ
Σε αυτή την αίθουσα και αριστερά της εισόδου θα δείτε ανακοίνωση η οποία πληροφορούσε τους Γερμανοεβραίους για τον εκτοπισμό τους στην Ανατολή. Η ανακοίνωση περιλάμβανε και κατάλογο των αντικειμένων που επιτρεπόταν να πάρουν μαζί τους.
Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχουν αεροφωτογραφίες από το 1944 με σημειωμένη την θέση του βασικού στρατοπέδου, Μπίρκεναου, όπως και των αποθηκών "Καναδάς". Επίσης θα δείτε φωτογραφίες που έβγαλαν στρατιώτες του Κόκκινου στρατού μετά την απελευθέρωση.
Τελικά σου τοίχους θα δείτε φωτογραφίες των SS με άδεια βαγόνια, έγκλειστους να ταξινομούν τα πράγματα των εκτοπισμένων και αποθήκες του στρατοπέδου όπου αυτά τα υπάρχοντα αποθηκεύονταν προσωρινά.
Τα υπάρχοντα των Εβραίων λαφυραγωγούνταν συστηματικά για λογαριασμό του Γ¨Ράιχ. Μεταφέρονταν στο εσωτερικό της Γερμανίας. Τιμαλφή, Χρήματα και χρυσά δόντια σε ράβδους αποστέλονταν στην Κεντρική Τράπεζα του Τρίτου Ράιχ.
Ο καλής ποιότητας ρουχισμός προοριζόταν για τους Γερμανούς και τα φθαρμένα ρούχα όπως και τα κομμένα μαλλιά γίνονταν πρώτες ύλες στην βιομηχανία.
ΜΠΛΟΚ 5 - ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
Σε αυτό το Μπλοκ θα δέιτε πολλά τεκμήρια των εγκλημάτων των Ναζί. Προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που πέθαναν εκεί στηβαγμένα σε δωμάτια είτε σε φωτογραφίες από τις αποθήκες που πάρθηκαν μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου.
Πριν το τέλος του πολέμου και ενώ ο Κόκκινος Στρατός της απελευθέρωσης προσέγγιζε το Άουσβιτς οι Ναζί προσπάθησαν να καταστρέψουν τα τεκμήρια. Προσπάθησαν να εξαλείψουν τα ίχνη της παράνομης δράσης τους, αλλά πως μπορείς να εξαφανίσεις τόσα εκατομμύρια πράγματα.
Άδειασαν βιαστικά τις αποθήκες με τα υπάρχοντα των Εβραίων αλλά δεν πρόλαβαν να τα καταστρέψουν όλα ή να τα στείλουν στο εσωτερικό στην Γερμανία. Σε αυτό το Μπλοκ θα δείτε ένα μικρό μέρος των προσωπικών αντικειμένων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης.
Μέρος του οποίου οι Ναζί δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν και το οποίο μαρτυρά την άγνοιά τους για το τι τους περίμενε εκεί.
Προσωπικά αντικείμενα δολοφονηθέντων
Κατσαρόλες, πιατικά και είδη καθημερινής χρήσης. Βαλίτσες των εκτοπισμένων οι οποίες έγραφαν λεπτομερώς τα ονόματά τους ούτως ώστε να μπορούν να τις βρούνε μετά. Ρούχα και παπούτσια μικρών παιδιών τα οποία είτε είχαν την ίδια τύχη με τους γονείς τους, είτε βασανίζονταν σε πειράματα των γιατρών.
B: 6-7
ΜΠΛΟΚ 6 - Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Δεξιά της εισόδου θα δείτε ένα σκίτσο που παρουσιάζει την "υποδοχή" των νεοφερμένων κρατουμένων από τα SS. Μετά την υποδοχή θα δείτε την διαδικασία εισδοχής στο στρατόπεδο. Η διαδικασία περιλάμβανε την αφαίρεση των προσωπικών ειδών, το λουτρό και το κούρεμα.
Οι κρατούμενοι φορούσαν ριγέ στολές φυλακής οι οποίες είχαν επάνω σήματα. Τα σήματα διέφεραν μεταξύ τους ανάλογα με την αιτία μεταφοράς τους στο στρατόπεδο. Στο μπλοκ αυτό και δίπλα από την έξοδο της αίθουσας 1 θα δείτε την προσθήκη με την αυθεντική ενδυμασία.
Η διαδικασία εισδοχής στο στρατόπεδο ήταν τραυματική εμπειρία για τους νεοφερμένους. Όλες οι διαταγές δίνονταν στα γερμανικά που ήταν άγνωστοι γλώσσα για τους περισσότερους. Συνοδεύονταν από εκφοβισμό και χτυπήματα από τα SS, όπως και από κρατούμενους με καθήκοντα επιτήρησης.
Διαδικασία εγγραφής «auschwitz.org»
Προσωπικές φωτογραφίες ατόμων βρίσκονται παντού. Κάθε φωτογραφία περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:
- Αριθμό Κρατουμένου
- Ονοματεπώνυμο
- Ημερομηνία Γέννησης
- Επάγγελμα
- Ημερομηνία Μεταφοράς
- Ημερομηνία Θανάτου
Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι απεικονίζονται στις φωτογραφίες έχασαν την ζωή τους. Οι φωτογραφίες ήταν μέρος του φακέλου κατά την εισδοχή στο στρατόπεδο και έβγαιναν σε προφίλ, ανφάς και γωνία 3/4 με κάλυμμα κεφαλής.
Στην αριστερή κάτω γωνία υπήρχε ο αριθμός κρατουμένου και το σήμα κατηγορίας και εθνικότητας. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου τα SS κατάστρεψαν τμήμα των φωτογραφιών.
ΑΙΘΟΥΣΑ 2
Φωτογραφίες εξασθενημένων και πεινασμένων παιδιών και γυναικών μετά την απελευθέρωσή τους. Στο κέντρο της προσθήκης θα δείτε μοντέλο της ημερήσιας μερίδας φαγητού. Δίπλα στην έξοδο θα δείτε το γλυπτό του Μιετσίσλαβ Στομπιέρσκι με τίτλο "ΠΕΙΝΑ".
ΑΙΘΟΥΣΑ 3
Πίνακες πρώην κρατουμένων που αναπαραστούν την καθημερινότητα στο στρατόπεδο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
Η ημέρα στο στρατόπεδο ξεκινούσε με το ξημέρωμα. Το καλοκαίρι στις 4:30 και το χειμώνα στις 5:30. Οι έγκλειστοι υπό την πίεση των επιτηρητών τακτοποιούσαν τους κοιτώνες και προσπαθούσαν να πλυθούν και να ετοιμαστούν.
Μετά έκαναν προσκλητήριο όπου τους καταμετρούσαν και έφευγαν με την συνοδεία μουσικής για πολύωρη και βαριά σωματική εργασία. Γύριζαν πίσω στο στρατόπεδο πριν νυχτώσει μεταφέροντας τα πτώματα των νεκρών συγκρατουμένων τους.
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 - ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
Σε αυτή την αίθουσα θα δείτε φωτογραφίες παιδιών και παιδικά ενδύματα που βρέθηκαν στο στρατόπεδο μετά την απελευθέρωση.
Στις 4 Ιουλίου 2019, η Eva Mozes, Coronet, πέθανε στην Κρακοβία
Απέναντι από την είσοδο θα δείτε φωτογραφία με τα 4 κορίτσια θύματα των ιατρικών πειραμάτων του γιατρού τέρας Γιόζεφ Μένγκελε. Αριστερά το γλυπτό της Άννας Ράινοχ με τίτλο Μητέρα και Παιδί. Επίσης φωτογραφίες των SS από Εβραικές οικογένειες στην πλατφόρμα του Μπίρκεναου.
Υπάρχουν επίσης 2 καρέ ταινίας από στρατιώτες του κόκκινου στρατού που δείχνουν απελευθερωμένα παιδιά με παιδοκόμους. Συνολικά υπήρχαν στο Άουσβιτς περίπου 232,000 παιδιά μέχρι 18 ετών από το σύνολο των 1,300,000 εκτοπισμένων. Τα 216,000 ήταν Εβραικής καταγωγής και τα υπόλοιπα άλλων εθνικοτήτων.
ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΝΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Από τα μέσα του 1942 οι Γερμανοί άρχισαν να μεταφέρουν και έγγυες γυναίκες στο Άουσβιτς. Σαν φυσικό επακόλουθο ήταν να γενιούνται παιδιά μέσα στο στρατόπεδο.
Για πάνω από ένα χρόνο τα παιδιά που γεννιούνταν στο στρατόπεδο θανατώνονταν συνήθως με ένεση φαινόλης ή πνιγμό σε κουβά με νερό.
Αφιερωμένο στην Μνήμη των παιδιών του Άουσβιτς «auschwitz.org»
Μετά τα μέσα του 1943 έφηναν τα παιδιά γυναικών μη Εβραικής καταγωγής να ζήσουν και τα κατέγραφαν στο δυναμικό του στρατοπέδου δίνοντάς τους αριθμό. Τα παιδιά γυναικών Εβραικής καταγωγής θανατώνονταν μέχρι το Νοέμβριο του 1944.
Τον Νοέμβριο του 1944 οι Γερμανοί ανέστειλαν την μαζική εξόντωση των Εβραίων στο Άουσβιτς. Στο Άουσβιτς γεννήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 700 παιδιά και πάνω από 60 έζησαν μέχρι την απελευθέρωση.
Το 1944, εξαιτίας της έντονης έλλειψης εργατικού δυναμικού, ακόμη και παιδιά ηλικίας 13 ή 14 καταχωρήθηκαν στο στρατόπεδο και απασχολήθηκαν σε μέρη όπως το διυλιστήριο στην Trzebinia ή το ανθρακωρυχείο στην Jawiszowice.
Από τα μέσα του 1943, επιλέχθηκαν επίσης από εβραϊκές μεταφορές παιδιά κατάλληλα για πειραματισμούς από γιατρούς των SS, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Josef Mengele.
Η μοίρα των παιδιών των εβραϊκών μεταφορών προς το Άουσβιτς από το στρατόπεδο γκέτο του Terezin, (από το Σεπτέμβριο του 1943 έως το Μάιο του 1944) ήταν κάπως διαφορετική. Τοποθετήθηκαν σε ειδικό οικογενειακό στρατόπεδο στο Birkenau, μαζί με τους γονείς τους.
Η προσωρινή λειτουργία αυτού του οικογενειακού καταυλισμού για 11 μήνες όπως και μια παρόμοια εγκατάσταση για τους Τσιγγάνους, ήταν προπαγάνδα με σκοπό να παραπλανήσει.
Τόσο την κοινή γνώμη όσο και τα ίδια τα θύματα ως προς τον πραγματικό σκοπό της απέλασης στην Ανατολή.
Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Η τύχη των φυλακισμένων παιδιών και νέων δεν ήταν διαφορετική από αυτή των ενηλίκων (με εξαίρεση τα παιδιά στα οικογενειακά στρατόπεδα). Όπως και οι ενήλικες, υπέφεραν από την πείνα και το κρύο, χρησιμοποιήθηκαν ως εργάτες και τιμωρήθηκαν.
Δολοφονήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως υποκείμενα σε ποινικά πειράματα από γιατρούς των SS. Στα τέλη του 1943 δημιουργήθηκαν ξεχωριστά στρατόπεδα για παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών. Αυτά δεν διέφεραν καθόλου από τα στρατόπεδα που είχαν ανατεθεί στους ενήλικες.
Οι αρχές του στρατοπέδου δεν έδιναν ούτε καν γάλα ή κατάλληλες τροφές για βρέφη, καταδικάζοντας τα έτσι να πεθαίνουν από την πείνα.
Παιδιά σε πειράματα - Source
Μόνο τα παιδιά στο νοσοκομείο του στρατοπέδου ήταν λίγο καλύτερα - οι νοσηλευόμενοι και το ιατρικό προσωπικό προσπάθησαν να τους παράσχουν πρόσθετες κουβέρτες, φαγητό, ρούχα και φάρμακα.
«Το πιο δύσκολο πράγμα ήταν να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα εβραϊκά παιδιά που κινδύνευαν να επιλεγούν για τους θαλάμους αερίων».
Μετά την εξέταση 180 παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως 14 ετών, διαγνώστηκε ότι η πλειοψηφία τους έπασχε από ασθένειες που αποκτήθηκαν μέσα στο στρατόπεδο. Το 60% εμφάνιζε ανεπάρκεια βιταμινών και εξασθένιση του οργανισμού και το υπόλοιπο 40% είχε φυματίωση.
Όλα τα παιδιά ζίγυζαν λιγότερο από 5 έως 17 χιλιόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς το δεύτερο εξάμηνο του 1944 και είχαν περάσει μόνο λίγους μήνες εκεί.
ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι - ΜΠΛΟΚ 7, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ, ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του στρατοπέδου οι έγκλειστοι κοιμόντουσαν στριμωγμένοι στο δάπεδο, επάνω σε άχυρο ή αχυροστρώματα. Σταδιακά αντικαταστάθηκαν με τριώροφα σανιδοκρέβατα.
Αυτό είχε γίνει ούτως ώστε να χωράει περισσότερους μέσα σε κάθε Μπλοκ. Θεωρητικά ένα διώροφο Μπλοκ προοριζόταν για 700 έγκλειστους, αλλά στην πραγματτικότητα ο αριθμός ήταν συχνά μεγαλύτερος.
Οι εγκαταστάσεις υγιεινής ήταν ανεπαρκείς για τον αριθμό των φυλακισμένων και είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα χρήσης. Την ήδη προβληματική κατάσταση δυσχέρενα ακόμα περισσότερο οι διαταγές και οι απαγορεύσεις των πρεσβύτερων του θαλάμου.
Παράδειγμα ο χρόνος εξυπηρέτησης των σωματικών αναγκών ήταν πολύ περιορισμένος.
Τουαλέτες στο Άουσβιτς «auschwitz.org»
Σε αυτό το Μπλοκ θα δείτε επίσης σκίτσα πρώην κρατουμένων που αναπαριστούν την πραγματικότητα του στρατοπέδου.
B: 10-11
ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ - ΜΠΛΟΚ 10
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Στο Μπλοκ αυτό βρισκόταν το εργαστήριο πειραμάτων του γερμανού γυναικολόγου Καρλ Κλάουμπεργκ, τον Απρίλιο του 1943. Ο γιατρός αυτός πραγματοποίησε πειράματα στείρωσης σε εκατοντάδες Εβραίες οι οποίες αναφέρονταν ως κρατούμενες για πειραματικές χρήσεις.
Αρκετές από αυτές τις γυναίκες πέθαναν κατά την διάρκεια των πειραμάτων και άλλες θανατώθηκαν με σκοπό να υποβληθούν σε νεκροτομή. Τελικά οι περισσότερες που κατάφεραν να επιβιώσουν είχαν μόνιμη αναπηρία.
Τα παράθυρα του μπλοκ ήταν σγραγισμένα με σανίδες, γιατί έβλεπαν στο διπλανό προαύλιο όπου τουφεκίζονταν οι θανατοποινίτες. Ήθελαν να εμποδίσουν την παρακολούθηση των εκτελέσεων.
Σημάδια από τα πειράματα του γιατρού Emil Kaschub «auschwitz.org»
Στο Άουσβιτς πραγματοποιήθηκαν ιατρικά πειράματα για λογαριασμό των SS, της Βέρμαχτ, γερμανικών φαρμακευτικών εταιρειών και ερευνητικών κέντρων. Αποσκοπούσαν κυρίως στην επαγγελματική ανέλιξη των ίδιων των γιατρών.
Ιατρικά πειράματα δεν έκαναν μονάχα ο Schumann και ο Clauberg, αλλά και o επικεφαλής γιατρός Wirths, ο οποίος κακοποιούσε Ιατρικά γυναίκες «ερευνώντας» τις λειτουργίες του τράχηλου της μήτρας.
Ιατρικά πειράματα διεξάγονταν επίσης σε άντρες στο Block 28 του κυρίως στρατοπέδου.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ήταν να καλύπτουν το δέρμα των κρατούμενων με διάφορες δηλητηριώδεις ουσίες προσπαθώντας να δουν τι «κόλπα» θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όσοι επιχειρούσαν να αποφύγουν τη θητεία τους στο στρατόπεδο.
Οι κρατούμενοι του Άουσβιτς μπορούσαν επίσης να «πουληθούν» στην εταιρεία Bayer, μέρος της Ι.G. Farben, ως πειραματόζωα για να ελεγχθούν καινούρια φάρμακα. Σε ένα από τα έγγραφα επικοινωνίας της Bayer με τις αρχές του Άουσβιτς αναφέρεται το εξής: «Η μεταφορά των 150 γυναικών ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Ωστόσο δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε τελικά αποτελέσματα επειδή οι γυναίκες πέθαναν κατά την διάρκεια των πειραμάτων. Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να μας στείλετε ακόμα μία ομάδα 150 γυναικών στην ίδια τιμή».
Κάθε μιά από αυτές τις γυναίκες που πέθαναν κατά τη διάρκεια ελέγχου ενός πειραματικού αναισθητικού στοίχισε στην εταιρεία Bayer 170 μάρκα του Ράιχ.
Ωστόσο, παρ' όλο τον πόνο που προκάλεσαν, ούτε ο Clauberg, ο Schumann ή ο Wirths, ούτε καν η εταιρεία Bayer δεν έχουν συνδέσει με τόσο φρικτό τρόπο το όνομά τους με τα ιατρικά πειράματα που διεξήχθησαν στο Άουσβιτς.
Αλλά ένας όμορφος τριανταδυάχρονος βετεράνος, τιμημένος με το Σιδηρούν Σταυρό, που είχε φτάσει στο στρατόπεδο το Μάρτιο του 1943, ο Γιόζεφ Μέγκελε. Το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο με το Άουσβιτς. O λόγος είναι ένας συνδυασμός χαρακτήρα και συνθηκών.
Χαρακτήρα επειδή ο Μέγκελε διασκέδαζε με την εξουσία που είχε στο Άουσβιτς και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν να πραγματοποιήσει τις έρευνές του κυρίως σε δίδυμα και νάνους.
Συνθηκών επειδή έφτασε στο στρατόπεδο όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή των κρεματορίων του Μπίρκεναου και το Άουσβιτς ετοιμαζόταν να μπει στην πιο καταστροφική του περίοδο.
ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ (ΜΠΛΟΚ 11)
Μια φυλακή μέσα στην φυλακή, όπως και ένα τόπος μαρτυρίου. Ο Jerzy Bielicki ήταν ένας από τους λίγους που έζησε τι ακριβώς συνέβαινε στο Μπλοκ 11 και επιβίωσε για να δώσει μαρτυρία.
Ο λόγος που βρέθηκε εκεί ήταν μια μέρα που δεν ένιωθε καλά για να δουλέψει αποφάσισε να κρυφτεί. Δυστυχώς όμως τον έπιασαν και τον έστειλαν στο Μπλοκ 11 για τιμωρία. Τον οδήγησαν στην σοφίτα. Εκεί άκουσε κάποιο να βογκάει.
Κοίταξε προς τα πάνω και είδε έναν άνθρωπο να κρέμεται από το δοκάρι της οροφής με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Ο στρατιώτης των SS έφερε ένα σκαμνί, του είπε να ανέβει πάνω και του έδεσα τα χέρια με μια αλυσίδα πίσω από την πλάτη και πέρασε την αλυσίδα στο δοκάρι.
Μετά κλότσησε το σκαμνί και έπεσε. Ο πόνος ήταν φρικτός και άρχισε να βογκάει. Ο φρουρός του είπε: «Σκάσε βρομόσκυλο, σου αξίζει να υποφέρεις.» και έφυγε. Μετά από καμιά ώρα οι κλειδώσεις των ώμων άρχισαν να σπάνε. Μπήκε στο δωμάτιο ένας άλλος φρουρός και ελευθέρωσε τον άλλο κρατούμενο.
Τότε του είπε: «Ακόμα δεκαπέντε λεπτά». Ο ίδιος φρουρός τον ελευθέρωσε και τον βοήθησε να σηκωθεί. Επίσης τον βοήθησε να νιώσει καλύτερα και του είπε ότι θα περάσει.
Η αντίθεση μεταξύ των δύο φρουρών είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία. Η αναγνώριση αυτών των χαρακτήρων έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση στο στρατόπεδο.
ΜΝΗΜΕΙΟ, ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Στο προαύλιο του 11ου μπλοκ απέναντι από την είδοσο θα δείτε τον Τοίχο του Θανάτου όπου γίνονταν εκτελέσεις με τουφεκισμό. Στα δεξιά η πλάγια πόρτα του μπλοκ 11 που λειτουργούσε ως φυλακή του στρατοπέδου και από όπου έφερναν τους καταδικασμένους.
Επίσης εδώ γίνονταν εκτελέσεις διά απαγχονισμού. Τα παράθυρα των κελιών και των αιθουσών του πρώτου ορόφου ήταν χτισμένα για να μην βλέπουν οι φυλακισμένοι τις εκτελέσεις. Επίσης μπροστά από τον τοίχο αυτού του μπλοκ βρίσκονται όρθια δοκάρια με γάντζο στο πάνω μέρος.
Αυτά χρησιμοποιούνταν για την Τιμωρία του Πασσάλου. Έδεναν τα χέρια στην πλάτη και τους κρεμούσαν από τον γάντζο, ώστε τα πόδια να μην αγγίζουν το έδαφος.
Ο τοίχος του θανάτου «auschwitz.org»
Στον τοίχο αυτό τον οποίο οι Ναζί κατεδάφισαν και ο οποίος ανακατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο, οι SS εκτέλεσαν με τουφεκισμό πάνω από 5,000 άτομα. Κυρίως εκτελούσαν αστυνομικούς κρατούμενους, όπως και κρατούμενους του μπλοκ 11. Ο ακριβής αριθμός των εκτελεσθέντων είναι άγνωστος.
ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ
Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο τοποθετούνταν κρατούμενοι του ποινικού λόχου, αστυνομικοί κρατούμενοι και Πολωνοί συλληφθέντες από την Γκεστάπο. Από το 1943 και μετά διεξάγονταν συνεδριάσεις του γερμανικού έκτακτου διακστηρίου (αίθουσα 2).
Απένταντι στην αίθουσα 1 βρισκόταν το γραφείο υπηρεσίας των SS. Στις αίθουσες 3 και 5 βρίσκονταν άνδρες και στην αίθουσα 4 γυναίκες και παιδιά. Στον τοίχο της αίθουσας 3 θα δείτε φωτογραφία με πτώματα που πάρθηκε μετά την απελευθέρωση.
Η αίθουσα 7 προοριζόταν για έγκλειστους με καθήκοντα επιτήρησης. Ακολουθούν χώροι νιπτήρων, όπου ξεντύνονταν οι θανατοποινήτες και μπροστά στο κιγκλίδωμα αριστερά η έξοδος προς τον τίχο του θανάτου. Δεξιά σκάλες που οδηγούν στο υπόγειο.
ΥΠΟΓΕΙΟ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
Στο υπόγειο τοποθετούνταν έγκλειστοι ύποπτοι για αντιστασιακή δράση και για επαφές με πολίτες. Κατέληγαν κυρίως πολίτες που προσέφεραν βοήθεια σε φυλακισμένους ή δραπέτες που συνελήφθηκαν.
Συγρατούμενοι των δραπέτων και ως αντίποινα έμπαιναν στα κελιά καταδικασμένοι σε λιμοκτονία (Κελί 18). Στο κελί 18 πέθανε και ο Πολωνός φραγκισκανός μοναχός Μαξιμίλιαν Κόλμπε στην θέση ενός συγκρατούμενού του που είχε καταδικαστεί στην ποινή αυτή.
Κελιά της φυλακής - Μπλοκ 11 «auschwitz.org»
Εάν κάποιος Πολωνός κρατούμενος αποδρούσε, τότε όλα τα μέλη της οικογένειάς του συλλαμβάνονταν και αποστέλνονταν στο Άουσβιτς. Τους ανακοίνωναν τον λόγο της σύλληψής τους και τους κρατούσαν εκεί μέχρι να βρεθεί ο δραπέτης.
Το κελί 20 είναι η απομόνωση, με περιορισμένη διοχέτευση αέρα και φωτός. Στην απέναντι πλευρά με τον αριθμό 22 βρίσκονται κελιά για ορθοστασία (αναπαράσταση). Στα κελιά αυτά έκλειναν για 3 με 10 νύχτες κρατούμενους που έπρεπε το πρωί να πάνε για δουλειά.
Φανταστείτε την κούραση να είσαι όρθιος για 3 με 10 ολόκληρες μέρες και να δουλεύεις κιόλας. Τον Σεμπτέμβριο του 1941, στο υπόγειο του κτιρίου έγινε η πρώτη δοκιμή μαζίκής θανάτωσης με χρήση του αερίου Κυκλώνας Β.
Δολοφονήθηκαν περίπου 600 σοβιετικοί αιχμαλώτοι και 250 Πολωνοί κρατουμένοι. Έκτοτε οι Γερμανοί άρχισαν να βελτιστοποιούν την μαζική θανάτωση αιχμαλώτων.
Ελληνική Έκθ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
ΜΠΛΟΚ 12 ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΠΛΟΚ 18
Στις 2 Μαίου του 2019, την ημέρα που τελείται το March of Living στα στρατόπεδα Άουσβιτς, έγιναν και τα εγκαίνια της Ελληνικής έκθεσης στο Άουσβιτς. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο: "Να με θυμάστε όπως σας θυμάμαι και εγώ" εγκαινιάστηκε στο Μπλοκ 12, αλλά θα μεταφερθεί και θα μείνει μόνιμα στο Μπλοκ 18.
Ο τίτλος της έκθεσης πάρθηκε από τα χειρόγραφα του Εβραίου Έλληνα επιζώντα του Άουσβιτς Μαρσέλ Νατζαρή που βρέθηκαν αργότερα στο Μπίρκεναου.
Ξενάγηση στην Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς - Από 1:00:30 μέχρι 1:15:15
Το κείμενό βρέθηκε θαμμένο τυχαία το 1980 από μαθητές κοντά στο Κρεματόριο 3 του Μπίρκεναου, εξαιρετικά δυσανάγνωστο.
Ο Νατζαρή, μέλος της ομάδας Ζόντερκομάντο περιγράφει μοναδικές προσωπικές μαρτυρίες-ντοκουμέντα για τα εγκλήματα των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι το μοναδικό ιστορικό τεκμήριο που υπάρχει και το οποίο καταγράφει τα γεγονότα την στιγμή που γίνονταν και όχι εκ των υστέρων. Επίσης υπήρχε και ο λεγόμενος σκιτσογράφος του Άουσβιτς έκρυβε τα σχέδια σε φιάλη, όπου 22 συνολικά σχέδια έμειναν κρυμμένα και ανακαλύφθηκαν το 1947 στο Μπίρκεναου.
Στην έκθεση αυτή θα δείτε επίσης και άλλες εικόνες που σχετίζονται κυρίως με την ζωή την Ελληνο-Εβραίων που εκτοπίστηκαν κυρίως από την Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ σημαντικό να δείτε αυτή την έκθεση, καθώς μαζί με την πλάκα μνήμης στο Μπίρκεναου είναι τα μοναδικά Ελληνικά κομμάτια που υπάρχουν στο μουσείο Άουσβιτς.
Οι Έλληνες ήταν και οι μοναδικοί οι οποίοι πλήρωναν εισιτήριο για το τρένο του θανάτου. Δεν ήταν καθόλου συνηθισμένοι στο κρύο και αρκετοί πέθαιναν από αυτό.
Διαβάστε περισσότερα για τους Έλληνες στο Άουσβιτς.
Β: 20
Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΝΕΣΗ - ΜΠΛΟΚ 20
Στον πρώτο χώρο αριστερά θα δείτε το ιατρείο Behandlungszimmer. Σε αυτό τον χώρο δολοφονήθηκαν μερικές χιλιάδες άτομα με ενέσεις φαινόλης στην καρδιά. Απέναντι θα δείτε ένα άδειο δωμάτιο με την επιγραφή Baderaum που σημαίνει λουτρό.
Στο υπόλοιπο μέρος του ισογείου θα δείτε την έκθεση: «Εκτοπισμένοι από την Γαλλία στο KL Auschwitz - 27 Μαρτίου 1947 με 27 Ιανουαρίου του 1945».
Φωτογραφία σύριγγας φαινόλης «auschwitz.org»
Λόγω συμφόρησης στο νοσοκομείο του στρατοπέδου κατά τον Αύγουστο του 1941, οι Γερμανοί άρχισαν να θανατώνουν ασθενείς. Οδηγούνταν στο ιατρείο, κάθονταν στο σκαμπό και ένας δολοφόνος νοσηλευτής των SS τους βύθιζε την ένεση φαινόλης απευθείας στον καρδιακό μυ.
Ο θάνατος ήταν σχεδόν ακαριαίος, μετά από μερικά μόλις δευτερόλεπτα. Οι Ναζί έμαθαν ότι η εξόντωση μικρότερων ομάδων είναι πιο οικονομική από την ενέσιμη χορήγηση φαινόλης σε κάθε θύμα ξεχωριστά.
Ωστόσο, οι ενέσεις φαινόλης έγιναν σε χιλιάδες ανθρώπους. Περίπου ένα (1) γραμμάριο φαινόλης είναι επαρκής ποσότητα για να προκαλέσει το θάνατο. Οι δολοφονηθέντες μεταφέρονταν στο απέναντι δωμάτιο, φορτώνονταν σε καρότσια και οδηγούνταν στο κρεματόριο για να καούν.
Με τις ενέσεις αυτές θανατώθηκαν ακόμα και παιδιά Πολωνικής καταγωγής (από την περιοχή Ζάμοστς) καθώς και Εβραίες έγκυες.
Εξωτερικά
ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΧΟΝΗ
Μπροστά από την κουζίνα του στρατοπέδου βρίσκεται αναπαράσταση της ομαδικής αγχόνης. Δίπλα πάνω στον τοίχο θα δείτε φωτογραφίες κρατουμένων όπως και σκίτσο αποτύπωσης της εκτέλεσης των κρατουμένων αυτών.
Το σκίτσο δημιουργήθηκε από τον Γέζι Άνταμ Μπραντχούμπερ, ο οποίος ήταν πρώην έγκλειστος στο Άουσβιτς. Σε θάνατο δια απανγχονισμού καταδικάζονταν κυρίως έγκλειστοι που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια απόπειρας απόδρασης ή που θεωρούνταν συνεργοί.
Με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους κρατουμένους, οι εκτελέσεις αυτές γίνονταν κατά την διάρκεια του προσκλητηρίου. Συνήθως οι απαγχονισμοί εκτελούνταν σε φορητές αγχόνες.
Ωστόσο οι Γερμανοί εγκατέστησαν ειδική κατασκευή με την οποία θα μπορούσαν να εκτελούν 12 άτομα ταυτόχρονα τον Ιούλιο του 1943. Τότε εκτελέστηκαν 12 Πολωνοί κρατούμενοι ως αντίποινα για την απόδραση τριών συγκρατούμενών τους, όπως και για επαφές με πολίτες.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ Ι
Απέναντι από το κτίριο της κουζίνας βρισκόταν η πλατεία προσκλητηρίου. Μπροστά από την κουζίνα βρισκόταν ο θάλαμος του υπεύθυνου του προσκλητηρίου από όπου μπορούσε να παρακολουθεί σε περίπτωση κακοκαιρίας.
Εδώ οι έγκλειστοι έπρεπε να στέκονται κάθε πρωί και βράδυ. Γινόταν καταμέτρηση για να διαπιστωθούν αλλαγές στον αριθμό λόγω αφίξεων, μετακινήσεων, θανάτων ή και αποδράσεων.
Επίσης οι έγκλειστοι μαζεύονταν στην πλατεία και κατά μήκος των οδών του στρατοπέδου μπροστά από τα μπλοκ. Πολλά τέτοια προσκλητήρια που διαρκούσαν πολλές ώρες και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κόστιζαν την ζωή σε πολλούς εγκλείστους.
Κατά τα προσκλητήρια γινόταν και επιλογή αρρώστων ή εξασθενιμένων για θανάτωση στους θαλάμους αερίων, γίνονταν απαγχονισμοί και μαστιγώσεις κρατουμένων.
Πολλές φορές στο χώρο του προσκλητηρίου, έπεφταν νιφάδες από στάχτη. Αυτές οι νιφάδες ήτανε η στάχτη των νεκρών που καίγονταν στα κρεματόρια.
ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ
Κοιτάζοντας την αγχόνη, αριστερά της βρίσκεται το κτίριο του πρώτου θαλάμου αερίων και του κρεματορίου.
Απέναντι από την αγχόνη, το κτίριο απέναντι από τον θάλαμο αερίων λειτουργούσε ως νοσοκομείο των SS και τα άλλα δύο κτίρια ανήκαν στην διοίκηση και το φρουραρχείο.
Εδώ κρεμάστηκε ο Ρούντολφ Ες «auschwitz.org»
Τμήμα των θεμελίων γύρω από την αγχόνη όπως και οι σκάλες που οδηγούν στο βάθρο είναι υπολείμματα από το κτίριο της Γκεστάπο. Εδώ οι Γερμανοί βασάνιζαν και ανέκριναν φυλακισμένους ύποπτους για απόδραση ή για αντιστασιακή δράση.
Τον Απρίλιο του 1947, μετά από απόφαση του Πολωνικού Ανωτάτου δικαστηρίου, απαγχονίστηκε ο πρώτος διοικητής του στρατοπέδου αντισυνταγματάρχης Rudolf Hoss.
Κρεματόριο
ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Ίσως το πιο φρικιαστικό κομμάτι του Άουσβιτς. Σημειώστε ότι οι γρατσουνιές πάνω στην πόρτα δεν είναι από τα θύματα, αλλά από βάνδαλους τουρίστες. Δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω πως κάποιος άνθρωπος θα μπορούσε να οδηγήσει γυναίκες, παιδιά και άλλους ανθρώπους σε αυτό τον τραγικό θάνατο.
Αρκετοί επισκέπτες δεν θέλουν καν να μπουν μέσα σε αυτά τα δύο κτίρια.
ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ
Χαμηλό κτίριο το οποίο περιβάλλεται από ανάχωμα και βρίσκεται λίγο έξω από την πυκνή περίφραξη του στρατοπέδου. Στο κτίριο αυτό εφάπτεται πλινθόκτιστη καπνοδόχος. Το εσωτερικό του χωρίζεται σε διάφορους χώρους. Στον μεγαλύτερο εξ αυτών, τον παλιό θάλαμο αερίων, φένονται οι οπές στην οροφή.
Θάλαμος αερίων και Κρεματόριο «auschwitz.org»
Οι κρατούμενοι οδηγούντο στον θάλαμο αυτό κατά εκατοντάδες, έκλειναν τις πόρτες και έριχναν το αέριο Κυκλώνας Β από τίς οπές στην οροφή. Προπολεμικά το κτίριο ήταν αποθήκη πυρομαχικών του Πολωνικού στρατού.
Το 1940, με την λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης ο μεγαλύτερος χώρος μετατράπηκε σε νεκροθάλαμο για δολοφονηθέντες έγκλειστους. Από το 1941 και μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου του 1942 ο θάλαμος λειτουργούσε ως θάλαμος αερίων.
Το προαύλιο μπροστά στην είσοδο, περιβαλλόμενο από τσιμεντένιο τοίχο μετατράπηκε σε αποδυτήρια. Εδώ δολοφονούσαν με αέριο χιλιάδες Εβραίους και μεγάλες ομάδες σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου.
«Ο πανικός διαρκούσε περίπου 6 λεπτά και μετά νεκρική ησυχία. Γιατρός των SS παρακολουθούσε την διαδικασία από μια μικρή οπή». Ανοίγοντας την πόρτα ήταν τόσοι πολλοί πάνω στην πόρτα, που έπεφταν μαζί κάτω 30 με 50 άτομα.
Οι τοίχοι και οι πόρτες ήταν γεμάτες αίμα από την προσπάθεια τους να βγουν να αναπνεύσουν. Το πιο συγκλονιστικό ήταν ότι συνήθως στην κορυφή βρίσκονταν μωρά παιδιά που τα πετούσαν οι γονείς τους μήπως μπορέσουν και αναπνεύσουν.
Μετά αναλάμβαναν δουλειά οι Sonderkommando οι οποίοι έπαιρναν τους νεκρούς με καρότσια και τους έκαιγαν στα κρεματόρια.
Eσωτερικό του θαλάμου αερίων «auschwitz.org»
Αφότου ξεκίνησε η λειτουργία των θαλάμων αερίων και των κρεματορίων στο Μπίρκεναου, το 1944 αφαιρέθηκε η καπνοδόχος, ενώ οι οπές για την διοχέτευση "Κυκλώνα Β" σφραγίστηκαν.
Από το 1944, το κτίριο λειτουργούσε ως αντιαεροπορικό καταφύγιο για τα SS από τα διπλανά κτίρια της διοίκησης και του νοσοκομείου. Μετά την λήξη του πολέμου η καπνοδόχος και μερικές από τις οπές στην οροφή αποκαταστάθηκαν.
ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΟ
Στο διπλανό χώρο από τον θάλαμο αερίων βρίσκεται το κρεματόριο όπου θα δείτε δύο κλίβανους αποτέφρωσης, όπως και βαγονέτα για την μεταφορά των σορών. Οι αποτεφρωτήρες αυτοί έκαιγαν 340 σορούς ημερησίως.
Το κρεματόριο με τους αποτεφρωτήρες
Στον χώρο αυτό υπήρχαν συνολικά τρεις κλίβανοι αποτέφρωσης οι οποίοι αφεραίθηκαν από τους Ναζί όταν άνοιξαν οι καινούργιοι στο στρατόπεδο Μπίρκεναου. Οι δύο από τους τρεις αποτεφρωτήρες αποκαταστάθηκαν μετά το τέλος του πολέμου.
Επίσκεψη
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Εικονική Περιήγηση Άουσβιτς
Η εικονική περιήγηση στο Άουσβιτς περιλαμβάνει πάνω από 200 πανοραμικές φωτογραφίες υψηλής ποιότητας. Παρουσιάζονται οι αυθεντικές τοποθεσίες και τα κτίρια του πρώην γερμανικού ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης.
Υπάρχουν ιστορικές περιγραφές, δεκάδες μάρτυρες, έγγραφα και φωτογραφίες, όπως και έργα τέχνης που δημιούργησαν οι φυλακισμένοι.
Δείτε το Άουσβιτς σε μια εικονική περιήγηση: ΕΔΩ
ΓΕΝΙΚΑ
Εάν επισκέπτεστε την Πολωνία, το Άουσβιτς είναι κάτι που πρέπει να δείτε. Θα πρέπει να δείτε 2 στρατόπεδα. Η Κρακοβία βρίσκεται περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά από το Άουσβιτς, έτσι σίγουρα είναι καλύτερα να το επισκεφτείτε από εκεί.
Η είσοδος στο Άουσβιτς Ι και Άουσβιτς ΙΙ είναι ΔΩΡΕΑΝ. Αυτό που πληρώνετε είναι την ξενάγηση. Για καλύτερη κατανόηση του χώρου και της ιστορίας του, συστήνετε να το επισκευτείτε με καποιο ξεναγό.
Για να μπείτε στο μουσείο Άουσβιτς πρέπει να έχετε εισιτήριο με το όνομά σας. Καλό είναι να πάρετε τα εισιτήριά σας, είτε δωρεάν, είτε με ξεναγό από πριν από την σελίδα του μουσείου Άουσβιτς: «https://visit.auschwitz.org/?lang=en».
Αν δεν βρείτε εισιτήρια, μπορείτε να τα πάρετε και από το μουσείο την μέρα της επίσκεψής σας μόνο. Δωρεάν εισιτήρια δίνονται μόνο σε συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες δεν υπάρχουν ξεναγήσεις σε γκρουπ (Συνήθως ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ή ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ).
Τελευταία βλέπω να υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια μόνο το για απογευματινές ώρες. Συνήθως αυτά αλλάζουν συχνά και αναλόγως του μήνα οι ώρες είναι διαφορετικές. Παράδειγμα το καλοκαίρι είναι συνήθως από τις 16:00 και τον χειμώνα μετά τις 14:00.
Σημειώστε ότι θα μπορούσατε να πάτε εκεί νωρίτερα, να πάρετε τα ΔΩΡΕΑΝ εισιτήρια για την πρώτη διαθέσιμη ώρα και μετά να πάτε κατευθείαν στο Άουσβιτς ΙΙ, Μπίρκεναου προηγουμένως (χρειάζεστε τουλάχιστον 2 ώρες να το δείτε όλο) και μετά να επιστρέψετε στο μουσείο Άουσβιτς Ι.
Επίσης καλό είναι να γνωρίζεται ότι θα μπορούσατε να μπείτε στο μουσείο Άουσβιτς Ι, 30 λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα του εισιτηρίου σας. Εάν έχετε δυσκολίες να κλείσετε εισιτήρια, υπάρχουν οδηγίες σε αυτό το άρθρο: «AUSCHWITZ VISIT - Self-Visit»
Το μέγεθος της τσάντας που μπορείτε να έχετε μαζί σας μέσα στο μουσείο είναι 30x20x10 cm. Υπάρχει χώρος φύλαξης αποσκευών επί πληρωμή έξω από το μουσείο δίπλα από το βιβλιοπωλείο όπου μπορείτε να αφήσετε κάτι μεγαλύτερο.
Πριν κατεβείτε για επίσκεψη, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι το Άουσβιτς είναι κλειστό την 1η Ιανουαρίου, την 25η Δεκεμβρίου και την 1η μέρα του Πάσχα. Επίσης στις 2 Μαίου είναι το March of Living και είναι σχεδόν όλη η εβδομάδα δύσκολη για επίσκεψη με ξεναγό.
Ρίξτε και μια ματιά εδώ «http://auschwitz.org/en/visiting/temporarily-closed-for-visitors/» καλού κακού. Καλύτερη μέρα για επίσκεψη είναι η Δευτέρα ή τουλάχιστον όχι Σαββατο ή Κυριακή.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ;
Το καλύτερο θα είναι να κλείσετε το εισητήριό σας από την σελίδα του Άουσβιτς πριν πάτε εκεί. Η σελίδα είναι: «visit.auschwitz.org» Δείτε την λίστα με τα γκρουπ από το μουσείο στα οποία μπορείτε εδώ: «http://auschwitz.org/en/visiting/guided-tours-for-individual-visitors».
Πώς να κλείσετε εισιτήρια από την σελίδα του μουσείου.
Για περισσότερες επιλογές για επίσκεψη στο Άουσβιτς διαβάστε το σχετικό άρθρο: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ;
Εάν θέλετε να επισκεφτείτε το Άουσβιτς από την Βαρσοβία και δεν έχετε αυτοκίνητο ενοικίασης, είναι προτειμότερο να φτάσετε πρώτα στην Κρακοβία με τρένο στον κεντρικό σταθμό Kraków Główny. Μπορείτε να κλείσετε το τρένο από την σελίδα «intercity.pl/en/» (Warszawa Centralna - Krakow Główny).
Σε περίπτωση που έχετε αυτοκίνητο ενοικίασης, μπορείτε να πάτε απευθείας εκεί. Σημειώστε ότι το γρήγορο τρένο χρειάζεται μόλις 2 ώρες και 20 λεπτά να σας πάει στην Κρακοβία, ενώ με αυτοκίνητο χρειάζεστε περίπου 4 ώρες.
Όταν φτάσετε στον κεντρικό σταθμό της Κρακοβίας, θα βρείτε στο σχετικό άρθρο όλες τις πληροφορίες για το πώς να πάτε από την Κρακοβία στο Άουσβιτς.
Μεταξύ μουσείου Άουσβιτς Ι και Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ λεωφορείο έξω από το μουσείο.
Δωρεάν λεωφορείο Άουσβιτς Ι - Μπίρκεναου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πώς να Μειώσετε το Κόστος Ταξιδιού Σας στην Πολωνία
ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ
- Best places to Party in Warsaw, Poland
- Warsaw & Krakow Airports - How to Get to the City center
- Ζωή στην Βαρσοβία, Κόστος και Πώς να Βρείτε Δουλειά
- Easter in Poland: Traditions, Eggs and Basket
- 20 Pictures from Poland to Fall in Love
- Fountain of Tears: Holocaust and the Crucifixion of Jesus
- How to visit the Wolf's Lair from Warsaw
- Poland money: Does Poland Use the Euro Currency?
- Best of Warsaw Countryside, Especially with Kids
Disclosure Notes:
Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a small commission, only if you book something through my links!
I recommend only the best-known companies and products!
Are you a Travel Writer? Register with GetYourGuide and start making money by recommending amazing tours worldwide. Find More info in the How to Make Money Online article
Many images on this website come from Pixabay - Free License.
Other images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.
Things Change from Time to Time! Have you seen anything wrong? Please send a message in order to correct it! Thank you for visiting ToursPoland.Com.