Ορειβασία στα βουνά Τάτρα

11 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Προγραμματίστε τώρα το ταξίδι σας στην Πολωνία και δείτε όλα τα ενδιαφέροντα στην μαγευτική αυτή χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να περάσετε τέλειες διακοπές.

 Αφήστε την φαντασία σας να ταξιδέψει στην πανέμορφη Πολωνία

Ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο

Δείτε και κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το κόστος του ταξιδιού σας χαμηλό.

Γενικά για το Ταξίδι σας

Καταρχήν μία επίσκεψη στην Πολωνία θα πρέπει να είναι το λιγότερο 5 μέρες.

Η Πολωνία είναι αρκετά μεγάλη χώρα και υπάρχουν πολλά να δείτε, έτσι θα είναι κρίμα να χάσετε κάποια από αυτά λόγω έλλειψης χρόνου.

Πολλοί έρχονται μόνο για 2 ή 3 μέρες, άλλοι φτάνουν στην Βαρσοβία και την προσπερνούν βιαστικά για να πάνε στην Κρακοβία τρέχοντας να προλάβουν να δουν αυτά που έχουν στην λίστα τους.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η Κρακοβία είναι μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι. Φανταστική αρχιτεκτονική, όμορφα τοπία και κτίρια, ιστορία και αρκετά αξιοθέατα.

Το ενδιαφέρον των περισσότερων Ελλήνων εντείνεται κυρίως στο Άουσβιτς Ι που είναι το μουσείο, το Άουσβιτς ΙΙ, Μπίρκεναου, το αλατορυχείο στην Βιελίτζκα αλλά και στην πόλη της Κρακοβίας.

Κάποιοι κάνουν και ένα ταξιδάκι στο πανέμορφο Ζακοπάνε. Τώρα μπορείτε να δείτε το Ζακοπάνε και στα Ελληνικά από την Κρακοβία.

Εάν έχετε πτήση για Βαρσοβία αλλά σκοπεύετε να δείτε μόνο την Κρακοβία, σας συστήνω να αλλάξετε γνώμη και να πάρετε μία έξτρα μέρα να δείτε τουλάχιστον τα βασικά.

Και γιατί όχι, να πάρετε μία ξενάγηση στην Βαρσοβία στα Ελληνικά.

Φυσικά αν θέλετε να διατηρήσετε χαμηλά το μπάτζετ του ταξιδιού σας, τότε πάρτε τουλάχιστον ένα δωρεάν τουρ.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για μεταφορά μεταξύ των 2 πόλεων, αλλά θα πρέπει να το οργανώσετε ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και ταλαιπωρία.

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε περισσότερα πληρώνοντας λιγότερα στην Πολωνία είναι να ενοικιάσετε αυτοκίνητο.

beaches poland

Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Πολωνία

Είναι κάποια σημαντικά τα οποία είναι καλό να γνωρίζετε εάν θα ενοικιάσετε αυτοκίνητο στην Πολωνία. Καλό είναι να γνωρίζετε και να τα λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω.

Ενοικιάστε αυτοκίνητο μόνο εάν θα επισκευτείτε περισσότερες από μία πόλεις και εάν είστε πάνω από 2 ή 3 άτομα. Αν είστε πάλι 2 άτομα και φτάνετε στο Mόντλιν αργά, τότε μπορεί να είναι αρκετά βολικό.

Τα πάρκιγκ στις μεγάλες πόλεις είναι δύσκολα και τα ξενοδοχεία μπορεί να χρεώνουν πολλά λεφτά για πάρκιγκ. Κοιτάξτε το με τα ξενοδοχεία σας πριν προβείτε σε ενοικίαση αυτοκινήτου.

Εάν σχεδιάζετε να δείτε το Άουσβιτς με Αγγλική ξενάγηση του μουσείου, θα πρέπει να κλείσετε τα εισιτήριά σας αρκετά νωρίς. Αυτό το κάνετε από την σελίδα του μουσείου Άουσβιτς.

Εάν δεν υπάρχουν εισητήρια για Αγγλική ξενάγηση και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα για Ελληνική ξενάγηση στο Άουσβιτς, τότε οι επιλογές σας είναι.

 • Να πάτε χωρίς ξεναγό, κλείνοντας δωρεάν εισητήρια από την σελίδα του μουσείου αν υπάρχουν.
 • Εάν δεν υπάρχουν εισιτήρια στην σελίδα, τότε μόνο από εκεί μπορείτε να πάρετε. Καλό είναι να φτάσετε πριν τις 9:30 ή μετά τις 15:00.
 • Να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να πάρετε πακέτο μεταφορά - ξενάγηση στα Αγγλικά από Κρακοβία.
 • Να μου στείλετε ένα μήνυμα να κοιτάξω για εισιτήρια τελευταίας στιγμής.

Μπορείτε να διαβάσετε και τους οδηγούς ξενάγησης στα στρατόπεδα Άουσβιτς.

Κάτι άλλο σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζετε και παρόλο που αναγράφεται κατά την κράτηση του αυτοκινήτου.

Για να σας δώσουν αυτοκίνητο θα πρέπει να έχετε: Πιστωτική Κάρτα.

Θυμάμαι ένα ζευγάρι έφτασαν αργά το βράδυ στο Μόντλιν και θα έπρεπε να πάνε Κρακοβία. Είχανε κράτηση αυτοκινήτου αλλά δεν τους το έδωσαν για αυτό τον λόγο.

Dluga Street Bydgoszcz Poland CobblestoneΟδός Długa στο Bydgoszcz

Δείτε την Πολωνία στα Ελληνικά

Ας δούμε όμως καποιους καλούς λόγους για να επισκευτείτε την Πολωνία. Θα προσπαθήσω να βγω και λίγο εκτός των γνωστών.

1. Κρακοβία

Η Κρακοβία είναι μία πανέμορφη πόλη και νούμερο ένα προορισμός στην μαγευτική Πολωνία. Μέχρι και το 1596 ήταν και η πρωτεύουσα της χώρας.

Είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και είναι πραγματικά μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι.

Σήμερα, η πόλη των βασιλιάδων της Πολωνίας είναι μία από τις πιο σημαντικές και σύγχρονες μητροπόλεις της Ευρώπης.

Η Παλιά Πόλη είναι ένας αξιοσημείωτος θησαυρός με πολλά έργα τέχνης, ιστορικά μνημεία και κτίρια τα οποία παρουσιάζουν αρχιτεκτονικά στοιχεία από το μεσαίωνα μέχρι την σύγχρονη εποχή.


Ίσως είναι καιρός να μάθετε την ιστορία με τον δράκο ο οποίος τρομοκρατούσε τους κατοίκους, μέχρι που βρέθηκε ο φτωχός αλλά έξυπνος τσαγκάρης.

Ο τσαγκάρης λοιπόν και αφού όλοι οι ιππότες απέτυχαν να σκοτώσουν τον δράκο, σκέφτηκε να πάρει το δέρας μιας προβατίνας και να το γεμίσει με θείο.

Άφησε την εμποτισμένη προβατίνα σαν δόλωμα σε ένα λιβάδι και κρύφτηκε στο δάσος. Ο δράκος έφαγε την προβατίνα, αλλά σαν φυσικό επακόλουθο διψούσε πάρα πολύ εξαιτίας του θείου.

Τότε άρχισε να πίνει νερό ασταμάτητα από τον ποταμό τον Βιστούλα για 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι που έσκασε. Έτσι ο φτωχός τσαγκάρης παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά.


Krakovia Apo Psila Wawel Kastro Η Κρακοβία και το Κάστρο του Βαβέλ

Εκτός από την παλιά πόλη όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα σημαντικά να δούμε στην Κρακοβία. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για το τι να δείτε στην Κρακοβία.

Σημαντικά σημεία που σίγουρα πρέπει να δείτε είναι όπως ήδη θα γνωρίζετε το Αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα και τα στρατόπεδα Άουσβιτς.

Μην ξεχάσετε να ζητήσετε κάποια από τις ξεναγήσεις μας στα Ελληνικά, είτε στην Κρακοβία, είτε στο Άουσβιτς, είτε στην Βιελίτζκα.

Ας ξεφύγουμε λίγο από αυτά και ας δούμε κάτι καινούργιο.

2. Το Αλατωρυχείο στην Μπόχνια (Bochnia Salt Mine)

Η ιστορία της εξόρυξης αλατιού στην περιοχή Bochnia χρονολογείται περίπου 3.500 χρόνια προ Χριστού.

boat trip bochnia salt mineΒαρκάδα στο Αλατορυχείο Μπόχνια

Το αλάτι ανακτώταν με την εξάτμιση του νερού από την άλμη. Τα φρεάτια αλατιού έδωσαν μετά την θέση τους στην ανασκαφή αλατιού με τη χρήση μεθόδων εξόρυξης.

Το αλατωρυχείο στην Bochnia ξεκίνησε την λειτουργία του το 1248 ως βασιλική εγκατάσταση και παρήγαγε τεράστιο εισόδημα.

Το 1368, ο βασιλιάς Κάζιμιρ ο Μέγας εξέδωσε ένα έγγραφο ως το καταστατικό "Saltworks", όπου όρίζε τις οργανωτικές και νομικές αρχές για την πώληση αλατιού.

Το αλατωρυχείο Bochnia είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός της περιοχής. Χάρη σε αυτό, η πόλη Bochnia έγινε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Μεσαιωνικής Μαλοπόλσκα.

Όπως και το αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα βρίσκεται και αυτό στην λίστα της UNESCO και είναι ισάξιο με αυτό.

Τι το κάνει όμως μοναδικό; Εκτός από το ότι δεν το επισκέπτονται τόσοι πολλοί τουρίστες όσο αυτό στην Βιελίτζκα έχει κάτι που δεν υπάρχει ούτε στην Βιελίτζκα αλλά ούτε και αλλού στον κόσμο.

Είναι το μοναδικό αλατωρυχείο στον κόσμο όπου μπορείτε να διασχίσετε μία απόσταση 120 μ. πάνω σε ξύλινη σχεδία.

Εκεί, μέσα σε ένα θάλαμο πλημμυρισμένο με άλμη θα ανακαλύψετε τα πολύχρωμα παραμυθένια μυστικά του αλατωρυχείου Bochnia.

tourist route bochnia salt mine

Τι λέτε, αξίζει μια επίσκεψη;

Πώς μπορείτε να το επισκεφτείτε;

Μπορείτε να πάτε με τρένο από το κεντρικό σταθμό: Krakow Główny - Bochnia Salt Mine ή με αυτοκίνητο ενοικίασης και να αγοράσετε τα εισιτήριά σας εκεί.

Επίσης μπορείτε να δείτε κάποιες επιλογές εδώ: Bochnia Salt Mine from Krakow.

Μπορείτε να δείτε εδώ τις τιμές για όλες τις υπηρεσίες στο Bochnia και μπορείτε να μείνετε και το βράδυ εκεί, όπως άλλωστε και στην Βιελίτζκα.

Φυσικά και οι τιμές είναι πιο χαμηλές σε σύγκριση με το διάσημο αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα.

3. Ράφτιγκ στον ποταμό Dunajec

Για τους λάτρεις της φύσης, η Πολωνία θα έπρεπε να είναι αγαπημένος προορισμός. Το πράσινο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε γωνιά.

Βγείτε έξω από την πόλη και ζήστε μια μοναδική εμπειρία ταξιδεύοντας πάνω σε ξύλινες σχεδίες μέσα στα πανέμορφα βουνά Pieniny στην Πολωνία.

Γνωρίστε την φύση σε όλο της το μεγαλείο και αναπνεύστε καθαρό αέρα μακριά από τον θόρυβο της πόλης.

Εκτός από το ότι θα απολαύσετε τις ομορφιές της άγριας φύσης, είναι και μία ρομαντική εμπειρία που συνιστάται για ζευγάρια.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες οι οποίες οργανώνουν αυτά τα τουρς από την Κρακοβία. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε κάποια από αυτά.

Έχω μαζέψει κάποια στο άρθρο: DUNAJEC RIVER RAFTING FROM KRAKOW.

Pieniny Dunajec The Three Crowns Autumn Leaves

4. Πεζοπορία στα βουνά Τάτρα

Σε απόσταση περίπου δύο ωρών με το αυτοκίνητο από την ιστορική πόλη της Κρακοβίας, θα βρείτε τις υψηλές κορυφές των βουνών Τάτρα.

Κατά τον χειμώνα τα βουνά προσφέρονται για τους λάτρεις του ΣΚΙ, αν και δεν είναι και το καλύτερο μέρος στον κόσμο.

Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι όμως είναι κάτι φανταστικό. Τα μονοπάτια πεζοπορίας γίνονται ένας παράδεισος χρωμάτων και μυρωδιών.

Θα φτάσετε λοιπόν στην μικρή βουνίσια πόλη Ζακοπάνε, φαντάζομαι την έχετε ακούσει ξανά καθώς χαρακτηρίζετε ως η Χειμερινή Πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Από εκεί ξεκινάνε κάποια από τα καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στα βουνά Τάτρα. Μπορείτε φυσικά να δείτε και εδώ μία λίστα με μονοπάτια πεζοπορίας στον Trip Advisor.

Υπάρχουν μονοπάτια για όλους τους τύπους πεζοπόρων, ακόμα και για αρχάριους. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε που πηγαίνετε και να έχετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Εύκολο Μονοπάτι

Συστήνεται να ακολουθήσετε το διάσημο μονοπάτι που οδηγεί στην πανέμορφη λίμνη Morskie Oko (το μάτι της θάλασσας).

Pond Lake Poland Tatry Buried Valley Of Five Ponds 800

Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ πως το θέαμα θα σας ανταμείψει, αλλά το σημαντικό είναι να απολαύσετε την διαδρομή και να χαλαρώσετε.

Το μονοπάτι αυτό διαρκεί γύρω στις 6 ώρες και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κατάμεστο από κόσμο. Μπορείτε να βρείτε ακόμα και άλογα με καρότσια στον δρόμο σας.

Μέσης Δυσκολίας

Bαθιά μέσα στο δάσος Dolina Strazyska και στη σκιά μιας από τις πιο γραφικές κορυφές του Ζακοπάνε, το Giewont.

Έχετε επίσης την ευκαιρία να ξεφύγετε από την κορυφή Giewont (μόνο το καλοκαίρι), αλλά να είστε προσεκτικοί αν το κάνετε αυτό.

Δύσκολης Πεζοπορίας

Όσο πιο δύσκολος είναι ο βαθμός δυσκολίας, τόσο πιο όμορφα είναι τα τοπία. No Pain No Gain.

Ξεκινήστε το ταξίδι σας στο σταθμό στην βάση του τεράστιου τελεφερίκ Kasprowy και κάντε βόλτες στις καλύβες των αγροτών των Άλπεων.

Μετά θα διασχίσετε τα μονοπάτια του κολπίσκου του Kasprowy και θα φτάσετε στην κοιλάδα των πέντε λιμνών.

Εκεί μπορείτε να προσθέσετε τμήματα κατά μήκος της κορυφογραμμής που ορίζει τα Πολωνικά σύνορα με την Σλοβακία εάν έχετε χρόνο.


Μήπως θα σας ενδιέφερε να οργανώσουμε μία σχετική ημερήσια εκδρομή;

Στείλτε ένα μήνυμα

Ας φύγουμε όμως από την περιοχή της Κρακοβίας και ας δούμε κάτι άλλο.

Θα ταξιδέψουμε στα παράλια της Πολωνίας και την διάσημη Βαλτική θάλασσα.

Μπορεί να μην προσφέρεται για κολύμπι, αλλά σίγουρα είναι κάτι μοναδικής ομορφιάς, όπως και ένας μέρος όπου μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί θα περάσουμε πρώτα από την Βαρσοβία.

Όπως έχουμε πει θα καθίσουμε λίγο και θα δούμε και κάποια ημερήσια ταξιδάκια από εκεί


5. Βαρσοβία

Δεν θα αναφερθώ πολύ στην Βαρσοβία, γιατί υπάρχει το σχετικό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε. Θα τονίσω όμως κάποια σημαντικά σχετικά με την οργάνωση του ταξιδιού σας στην Πολωνία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Βαρσοβία είναι πλέον η βάση για όλα τα παρακάτω. Έχουμε φύγει από την Κρακοβία και το Ζακοπάνε, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να δούμε.

warsaw presidential houseΤο προεδρικό Παλάτι στην Βαρσοβία

Φυσικά μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το πρόγραμμά σας βλέποντας τον χάρτη και μετρώντας τις αποστάσεις. Μπορείτε να μένετε ένα ή περισσότερα βράδια στο κάθε σημείο που αναφέρεται.

Ακόμα ένα σημαντικό είναι ότι στην Βαρσοβία μπορείτε να έχετε μία ποιοτική ξενάγηση στα Ελληνικά. Μπορείτε επίσης να πάρετε κάποιο συνοδό στα Ελληνικά με αρκετές γνώσεις της πόλης.

Μην ξεχάσετε να αφιερώσετε μία με δύο μέρες για να δείτε τα σημαντικά σημεία στην πόλη της Βαρσοβίας. Ας προχωρήσουμε όμως σε κάποια ενδιαφέρον ταξιδάκια από την Βαρσοβία.

6. Η μικρή Κρακοβία (Λούμπλιν) και το Μαιντάνεκ

Θα γνωρίζετε ήδη τα στρατόπεδα Άουσβιτς.

Υπάρχουν όμως και άλλα πολύ ενδιαφέροντα Ναζιστικά στρατόπεδα στο Πολωνικό έδαφος, όπως και μυστικοί χώροι που χρησιμοποιούνταν από τους Ναζί. δείτε παρακάτω.

childrens literature Lublin Poland Tour MonumentΜνημείο Παιδικής λογοτεχνίας στο Lublin

Λιγότερος κόσμος επισκέπτεται το ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ που βρίσκεται λίγο έξω από την φανταστική πόλη του Λούμπλιν στην Πολωνία.

Είναι εξίσου σημαντικό, ενδιαφέρον και ανατριχιαστικό στρατόπεδο στην ιστορία του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Όμως η πόλη Λούμπλιν από την άλλη πλευρά η οποία ονομάζεται και Μικρή Κρακοβία είναι μία πανέμορφη πόλη. 

Αυτό το ταξίδι θα είναι καλύτερα να γίνει από την Βαρσοβία. Θα πάρετε το τρένο από τον κεντρικό σταθμό και σε περίπου τρεις ώρες και ένα τέταρτο θα είστε στο πανέμορφο Λούμπλιν.

Το Lublin είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και η πρωτεύουσα του Lublin Voivodeship με πληθυσμό 349.103 κατοίκους.

Βρίσκεται περίπου 170 χλμ. Νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας. Τα κτίρια και τα ερείπια δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα στην πόλη.

Η γραφική και γοητευτική παλιά πόλη που βρίσκεται πάνω στο λόφο, με στενά δρομάκια και κτίρια από διαφορετικές εποχές. Θα σας εντυπωσιάσει πραγματικά.

Το Λούμπλιν παρουσιάζει μια ιδέα ένταξης, ανοχής και διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών της Δύσης και της Ανατολής.

majdanek nazi camp fenceΤο Ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ

Το ποσό των πολιτιστικών φεστιβάλ, γκαλερί, θεάτρων και καλλιτεχνικών χώρων είναι πολύ εντυπωσιακό. Ποτέ δεν θα βαρεθείτε αυτή την πόλη.

Στα περίχωρα της πανέμορφης πόλης του Λούμπλιν υπάρχει ένας ιστορικός τόπος. Ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, το φρικτό Majdanek.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Majdanek ιδρύθηκε από τους Γερμανούς στην κατεχόμενη Πολωνία το 1941.

Αρχικά είχε σκοπό να κρατήσει Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε στρατόπεδο θανάτου.

Εκτιμάται ότι περίπου 360 000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εκεί μεταξύ 1941 - 1944.

Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για το πως να επισκεφτείτε το Λούμπλιν και το Μαιντάνεκ από την Βαρσοβία.


Θα σας ενδιέφερε μία ξενάγηση στα Ελληνικά στο Λούμπλιν και το Μαιντάνεκ από τον εκπληκτικό ξεναγό μας; Στείλτε ένα μήνυμα

Θα σας παραλάβει μόλις κατέβετε από το τρένο και θα ξεκινήσετε αμέσως την ξενάγησή σας.


7. Ανακαλύψτε το κρησφύγετο του Χίτλερ (Wolf's Lair)

Ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος το οποίο σχετίζεται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Μήπως έχετε δει την ταινία Βαλκυρία; Τότε είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δείτε.

Καθώς η επίσκεψη στο περιβόητο υψηλής ασφαλείας κρησφύγετο του Χίτλερ δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Θα σας σύστηνα να έχετε αυτοκίνητο για πιο εύκολη πρόσβαση.

Δεν πειράζει όμως αν δεν έχετε αυτοκίνητο, πάλι μπορείτε να το επισκεφτείτε. Επίσης υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα τα οποία μπορείτε να συμπεριλάβετε σε αυτό το ταξίδι.

Είναι καλό να ξεκινήσετε από την Βαρσοβία. Αναλόγως πόσες μέρες θέλετε να διαθέσετε θα πρέπει να κινηθείτε ανάλογα.

Θα ήταν προτειμότερο να το κάνετε σε δύο μέρες και θα σας σύστηνα να μείνετε ένα βράδυ στο φανταστικό Olsztyn. Η λίμνη Ukiel είναι αγαπημένος μου προορισμός.

Το Olsztyn είναι η κοντινότερη μεγάλη πόλη. Μετά από αυτό θα πρέπει να πάτε στο Kętrzyn. Από εκεί μία επίσκεψη στο Wolf's Lair μπορεί να γίνει με ταξί. Το ταξί θα στοιχίσει περίπου 10 ευρώ.

Θα μπορούσατε να μείνετε σε αγροτουριστικό μέρος κοντά στην πόλη Ketrzyn με το περίφημο κάστρο και μουσείο.

Μπορείτε να βρείτε κάποιες πολύ καλές επιλογές, όπως και περισσότερες πληροφορίες για το πώς να επισκευτείτε το Wolf's Lair από την Βαρσοβία.

Κάποια άλλα ενδιαφέροντα που θα μπορούσατε να συνδιάσετε σε αυτό το ταξίδι είναι.

Front Military headquarters WWIIWolf's Lair

Μαμέρκι

Σε απόσταση μόλις 21 χιλιομέτρων από το κρησγύγετο του Χίτλερ, θα βρείτε το αρχηγείο της γερμανικής διοίκησης των δυνάμεων ξηράς.

Το Μαμέρκι είναι ένα συγκρότημα καταφυγίων και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στην Πολωνία.

Το 1940-1944 κατασκευάστηκαν κτίρια και καταφύγια από σκυρόδεμα για σαράντα υψηλόβαθμους στρατηγούς και 1500 αξιωματικούς και στρατιώτες.

Τα 250 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και 30 καταφυγίων, παρέμειναν άθικτα. Οι Ναζί δεν είχαν χρόνο να τα ανατινάξουν τον Ιανουάριο του 1945 κατά την αποχώρησή τους.

Το μοναστήρι Sw. Lipka

Το Swieta Lipka είναι ένα μικρό χωριουδάκι στο βόρειο τμήμα της Πολωνίας. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι πολύ γνωστό ως θρησκευτικό κέντρο και τόπος προσκύνησης.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο γνωστά στην Πολωνία. Είτε είστε Καθολικός, Ορθόδοξος ή και τουρίστας και σας ενδιαφέρει η ιερή αρχιτεκτονική, αυτό είναι κάτι που πρέπει να δείτε.

Μέσα στο συγκρότημα του μοναστηριού βρίσκεται μια θαυμάσια μπαρόκ εκκλησία της Παναγίας από τον 17ο αιώνα. Οι συναυλίες οργάνων που γίνονται εκεί είναι αξιοσημείωτες.

Η γραφική λίμνη Dejnowa, όπως και τα περίχωρα, βοηθούν το Swieta Lipka να είναι ένα μίνι θέρετρο βελτίωσης της υγείας.

Το εκπληκτικό εσωτερικό της εκκλησίας διακοσμείτε με έργα μεγάλων και αξιόλογων καλλιτεχνών.

8. Ανάσα στο Δάσος της Μπιαλοβιέζα

Η Białowieża βρίσκεται στην βορειοανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Το πάρκο μάλιστα συνδέει τις δύο χώρες και υπάρχει σχετικά εύκολη πρόσβαση από την μία πλευρά στην άλλη.

biaowieza polish bison zubrZubr στο δάσος στην Μπιαλοβιέζα

Η πλησιέστερη πόλη είναι το Białystok, αλλά η Białowieża συνδέεται επίσης και με την πόλη Hajnówka.

Ο ποταμός Narewka ρέει μέσω της Białowieża προσθέτοντας μαγικές πινελιές στα καταπράσινα τοπία.

Το δάσος της Μπιαλοβιέζα είναι μια τεράστια γκάμα πρωτογενών δασών που καλύπτουν συνολική έκταση 141.885 εκταρίων.

Χάρη στην μεγάλη προστασία, το Δάσος είχε επιβιώσει στη φυσική του κατάσταση μέχρι και σήμερα.

Ο Εθνικός Δρυμός Bialowieza στην Πολωνία, εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979. Επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το Belovezhskaya Pushcha, στη Λευκορωσία το 1992.

Επίσης το δάσος είναι και το σπίτι του μεγαλύτερου πληθυσμού του ευρωπαϊκού Βίσονα που λέγεται Zubr στα Πολωνικά. Ένα από τα σημαντικά σημεία που θα πρέπει να δείτε είναι το European Bison Reserve.

Ένας κλειστός χώρος στον οποίο μπορείτε να μπείτε μόνο με συνοδό. Εκεί τα δάση διατηρούνται στην φυσική τους κατάσταση και εκεί ζούνε τα Zubr όπως και άλλα ζώα.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα δείτε πολλούς Βίσονες αλλά είναι πολύ πιθανό. Εάν κοιτάξετε τα Reviews στον TripAdvisor θα δείτε ότι κάποιοι δεν βλέπουν αρκετά ζώα.

Φυσικά στα άγρια ζώα δεν αρέσει η ανθρώπινη παρουσία και είναι πολύ πιθανόν να κρύβονται τις περισσότερες ώρες. Θα πρέπει να τα πετύχετε στην ώρα που βγαίνουν για περιπλάνηση φαγητού.

Άλλα ενδιαφέροντα στην Μπιαλοβιέζα είναι

 • Nature And Forest Museum - Bialowieza National Park - Δείτε πληροφορίες στον TripAdvisor
 • Το μονοπάτι Ζέπρα Ζούπρα - Trip Advisor. Ένα πολύ καλός μέρος για διαμονή εκεί κοντά στο μονοπάτι αυτό είναι το Domek Jaskółka.
 • Η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Μπιαλοβιέζα. Δείτε τη σελίδα της εκκλησίας.
 • Το μουσείο Skansen στην Μπιαλοβιέζα. Εκεί μπορείτε να δείτε πως ζούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα στην περιοχή

Βουτιά στην Βαλτική


Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αφήσουμε πίσω αυτό το μαγευτικό κομμάτι της Πολωνίας. Την κορυφογραμμή της χώρας και το μοναδικό κομμάτι όπου υπάρχει θάλασσα.

Υπάρχουν πολλά μέρη να δείτε. Φανταστικές πόλεις, όμορφα τοπία, δάση που οδηγούν στην θάλασσα και φανταστικές ατελείωτες παραλίες. Μέχρι και παραλίες γυμνιστών.

Θα αναφέρουμε κάποια βασικά σχεδόν για κάθε γούστο. Καταρχάς θα πούμε ότι η θάλασσα είναι ΣΣΙΟΝΙ που λέμε στην Κύπρο. Δηλαδή πολύ παγωμένη :(

Όταν πάτε σε μια παραλία θα προσέξετε φυσικά ότι η παραλία μπορεί να είναι γεμάτη, αλλά λίγοι είναι αυτοί που βρίσκονται μέσα στο νερό.

Είναι φυσικά αναζωογονητικό και θα σας σύστηνα να ρίξετε μια βουτιά έστω και να λίγο να σφίξουν τα κοκαλάκια σας.

9. Η Τρίπολη της Πολωνίας (Tri-City ή Trojmiasto)

Όταν ακούτε αυτό τον όρο, αναφέρεται στις τρεις πόλεις Gdańsk, Sopot και Gdynia. Αυτές οι τρεις πόλεις βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη και μπορείτε να τις δείτε μαζί.

Πρώτα το Γκτάνσκ

Gdańsk Historic Center Long MarketΤο Ιστορικό Κέντρο του Γντάνσκ

Αυτή είναι και οι πόλη των γειτόνων μου από πάνω. Δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμα να το επισκεφτώ και να μείνω εκεί κανένα βράδυ ακόμα.

Το Γκτάνσκ είναι μία ιστορική πόλη και ονομάζεται και η πόλη της ελευθερίας. Η πόλη φιλοξενεί το πιο σημαντικό λιμάνι της χώρας και είναι κέντρο εμπορίου.

Ονομάζεται πόλη της ελευθερίας γιατί το κίνημα αλληλεγγύης που ξεκίνησε εκεί ήταν το πρώτο και που άρχισε να ελευθερώνει την Ανατολική Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση.

Ανακαλύφθηκε κατά τον 10ο αιώνα από τον Μιζέλοβ τον 1ο και στην πλατεία αυτής της παλιάς πόλης θα βρείτε μία από τις ψηλότερες εκκλησίες στον κόσμο.

Τα παλαιότερα αντικείμενα της πόλης υπολογίζονται γύρω στο 980 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Mieszko I. Ο Mieszko ήταν ο πρώτος βασιλιάς, ο οποίος ίδρυσε το πολωνικό έθνος.

Αυτό σημαίνει ότι το Γκτάνσκ είναι όσο παλιό είναι και το Πολωνικό έθνος.

Ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας του Γκτάνσκ ήταν ότι οι πρώτες σφαίρες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου έπεσαν εκεί.

Το Γκντανσκ είναι σήμερα ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Είναι το σπίτι της αναβίωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Οι ολοκαίνουργιες επιχειρηματικές περιοχές εξελίσσονται, η ανεργία βρίσκεται σε μηδαμινά επίπεδα. Καφετέριες, μπαρ, παμπ και νυχτερινά κέντρα φυτρώνουν καθημερινά.

Μην ξεχάσετε να δείτε το σχετικό άρθρο για το πώς να επισκευτείτε το Γντάνσκ, όπως και το φανταστικό τευτονικό κάστρο στο Μάλπορκ.

Μετά η Γκτίνια

Μία πόλη λιμάνι στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας στην Πολωνία.

Η πόλη γεννήθηκε στα μεσοπολεμικά χρόνια του 20ού αιώνα. Μια πόλη με άσπρες αμμώδεις παραλίες και παράκτια δάση η οποία έγινε ένα θέρετρο διακοπών.

Θεωρείτε επίσης το σημείο επιβίβασης για τους μετανάστες στην Αμερική.

Gdynia, προικισμένη με μοντέρνα και πρώιμη λειτουργική αρχιτεκτονική, ενώ οι πολυκατοικίες και οι ανέσεις, όπως και τα μουσεία φέρνουν ένα συγκεκριμένο στυλ στην πόλη.

Κάποια πράγματα να δείτε στην Γκτίνια

ORP Błyskawica, είναι το παλαιότερο διατηρημένο πλοίο του είδους του στον κόσμο. Τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο του 1937 και έγινε μουσείο το 1970.

Η πλατεία Tadeuz Kościuszko. Εθνικός ήρωας της Πολωνίας που ηγήθηκε της εξεγέρσεως του 1794 εναντίον της Ρωσίας.

Η κεντρική πλατεία της πόλης μοιάζει περισσότερο με έναν πολύ ευρύ χώρο περιπάτου που οδηγεί στη νότια προβλήτα, όπου τα πλοία-μουσεία βρίσκονται αγκυροβολημένα.

Kamienna Góra. Το δωρεάν τελεφερίκ θα σας μεταφέρει πάνω στην πλαγιά Kamienna Góra.

Ο κατώτερος σταθμός βρίσκεται στο πρόσφατα ανανεωμένο Plac Grunwaldzki και τόσο αυτός όσο και ο επάνω σταθμός είχαν σχεδιαστεί για να κουδουνίζουν με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της Γκντίνια.

Παραλία της πόλης. Η κύρια παραλία στη Gdynia δεν είναι τεράστια, αλλά η τοποθεσία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μαρίνα και τον λόφο Kamienna Góra.

poland gdansk

Το Σόποτ τελευταίο

Έχουμε αφήσει το κοσμοπολίτικο Σόποτ για το τέλος. Ίσως γιατί εκεί θέλουμε να τελειώσουμε την μέρα μας ή την νύχτα μας.:)

Το Sopot είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του, την αμμώδη παραλία του και τη μακρά ξύλινη προβλήτα (Sopot Pier) που εκτείνεται στον κόλπο του Γκντανσκ.

Το Crooked House είναι ένα σουρεαλιστικό κτίριο με παραμυθένια σχέδια. Βρίσκεται στον πεζόδρομο του Sopot, Monciak και ονομάζεται επίσης Monte Cassino.

Ώρα να χαλαρώσουμε λοιπόν, που αλλού, στο Σόποτ.


 Φυσικά θα μπορούσατε να πάρετε μία ξενάγηση στις 3 πόλεις στα Αγγλικά για γκρουπ μέχρι 8 άτομα.

Ξενάγηση στα Ελληνικά; Ναι, μπορεί να γίνει. Η κοπέλα μας εκεί είναι έτοιμη να σας δείξει τις πόλεις που έχει μεγαλώσει.

Στείλτε απλά ένα μήνυμα για διαθεσιμότητα με αριθμό ατόμων και ημερομηνία και θα σας ενημερώσω.


10. Το Hel της Πολωνίας

Τελειώνοντας με την Βαλτική θάλασσα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το Χέλ. Μην ανησυχείτε όμως, δεν έχει καμία σχέση με κόλαση. Πιο πολύ με παράδεισο μοιάζει.

Ένα ρητό λέει μια εικόνα χίλιες λέξεις. Για αυτό σας παραθέτω ένα βίντεο που βρήκα για το Χελ στην Πολωνία με αρκετές όμορφες εικόνες.

Εγώ το ονομάζω και το τέλος του κόσμου, λόγο της τοποθεσίας του.

11. Κάτω Σιλεσία

Τελικός προορισμός αυτού του ταξιδιού είναι η Κάτω Σιλεσία στην Πολωνία. Μία αρκετά μεγάλη περιοχή με χιλιάδες αξιοθέατα.

Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλα, αλλά θα δούμε κάποια σημαντικά. Μπορείτε να συνδυάσετε κάποια από αυτά σε ένα διήμερο ταξιδάκι.

Η Κάτω Σιλεσία βρίσκεται κυρίως στη λεκάνη του ποταμού Όντερ με την ιστορική πρωτεύουσα της στο Βρότσλαβ.

Panorama Roof WroclawΤο χρωματιστό Βρότσλαβ

Βρότσλαβ

Το Βρότσλαβ λοιπόν είναι το πρώτο που θα θέλατε να δείτε στην περιοχή. Είναι η μεγαλύτερη πόλη, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον και αρκετά ελκυστική.

Πρωτεύουσα του πολιτισμού κατά τη διάρκεια του 2016. Το Wrocław είναι επίσης γνωστό και ως η πόλη των 100 γεφυρών.

Είτε ζείτε στο Wroclaw είτε είστε απλά ένας επισκέπτης, υπάρχει πάντα κάτι νέο για να μάθετε.

Έχω ακούσει ότι αρκετοί ασχολούνται με τις μικρές φιγούρες που ονομάζονται και "Dwarfs". Θα είναι σαν να κυνηγάς Πόκεμον φαντάζομαι.

Τα μεγάλα πάρκα, τα γοτθικά πολύχρωμα κτίρια και τα κομψά αρχοντικά υπόσχονται ένα παραμυθένιο ταξίδι.

Το Βρότλαβ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρωτεύουσα της διοικητικής περιφέρειας της Κάτω Σιλεσίας.

Μπορείτε να περιπλανηθείτε στην κεντρική πλατεία Rynek και να πάρετε μια πρώτη γεύση της γραφικής πόλης πίνοντας καφεδάκι ή μπυρίτσα.

Εκεί θα δείτε το παλιό δημαρχείο και την εκκλησία της Αγίας Βασιλικής. Ανεβείτε και θαυμάστε την θέα από το παρατηρητήριο της.

Το Ostrów Tumski είναι το παλαιότερο τμήμα της πόλης και ο καθεδρικός του χρονολογείται από τα μέσα του 10ου αιώνα.

Σβίτνιτσα

Η γυναίκα μου κατάγεται από την Σβίτνιτσα και έχω πάει αρκετές φορές εκεί. Είναι πολύ παλιά και όμορφη πόλη. Το ενδιαφέρον των περισσότερων περιστρέφεται γύρω από την Εκκλησία της Ειρήνης.

Οι λεγόμενες "Church of Peace" είναι δύο. Η μία βρίσκεται στην Σβίτνιτσα και η άλλη στο Γιάβορ (Świdnica and Jawor).

Η Εκκλησία της Ειρήνης ιδρύθηκε με την Ειρήνη της Βεστφαλίας (εξού και το όνομά της), η οποία σήμανε την λήξη του Τριακονταετή Πολέμου (1618-1648).

Πριν από τον πόλεμο, οι κάτοικοι της Świdnica ήταν ελεύθεροι να ακολουθήσουν τις ιδέες του Luther και οι υπηρεσίες τους προσφέρονταν στην πόλη.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι προτεστάντες στερήθηκαν του δικαιώματος να έχουν την πίστη τους και τις δικές τους εκκλησίες.

External View Church Of Peace SwidnicaΗ Εκκλησία της Ειρήνης στην Σβίτνιτσα

Εντούτοις, κάτω από την Ειρήνη της Βεστφαλίας, ο καθολικός αυτοκράτορας Φερδινάνδος Γ' υποχρεώθηκε από τη Σουηδία να επιτρέψει στους Προτεστάντες στo Jawor, Głogów και Świdnica να χτίσουν μια εκκλησία της Ειρήνης.

Η εκκλησία στο Głogów κάηκε μετά από 100 χρόνια. Οι εκκλησίες στο Γιάβορ και την Σβίτνιτσα στέκονται μέχρι και σήμερα. Δηλαδή μέχρι τώρα 362 ολόκληρα χρόνια.

Τι το αξιοσημείωτο σε αυτό; Οι προτεστάντες μπορούσαν να χτίσουν την εκκλησία μόνο από μη ανθεκτικά υλικά όπως ξύλο, άμμο, άχυρο ή πηλό. Έτσι και έγινε.

Μέσα στην εκκλησία της Ειρήνης στην Σβίτνιτσα οργανώνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ Μπάχ. Κάτι που αξίζει κάποιος να δει.

Δείτε την εκκλησία της ειρήνης σε μία από τις ημερήσιες εκδρομές μας από το Βρότσλαβ στα Ελληνικά.

Τα μυστικά των Ναζί

Έτοιμοι να ανακαλύψετε και να δίτε με τα μάτια σας την υπόγεια πόλη Οσούφκα (Osówka) και το Έργο Γίγαντας (Project Riese) στα βουνά της κουκουβάγιας (Owl mountains).

Θα νομίζετε τώρα ότι σας κοροϊδεύω και ότι άρχισα τα παραμύθια. Και όμως όλα τα προαναφερόμενα είναι πραγματικές τοποθεσίες.

Τοποθεσίες οι οποίες είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να δείτε. Όλες αυτές οι τοποθεσίες, μαζί με το κάστρο του Książ στο WAŁBRZYCH συνδέονται με το χαμένο χρυσό τρένο του Χίτλερ.

Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι για το Χρυσό Τρένο του Χίτλερ δεν είμαι σίγουρος εάν είναι μύθος ή πραγματικότητα καθώς δεν το έχουν βρει ακόμα.

Εάν κάποιος γνωρίζει κάτι, ας αφήσει ένα σχόλιο από κάτω.

Η υπόγεια πόλη Οσούφκα (Osówka)

Το έργο ξεκίνησε στα μέσα του 1943. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός τεράστιου συστήματος υπόγειων διαδρομών, οχυρώσεων και αιθουσών. Ο σκοπός αυτής της εργασίας κρατήθηκε μυστικός.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι επρόκειτο να είναι το μυστικό αρχηγείο του Adolf Hitler. Άλλοι λένε ότι αυτές οι αίθουσες χτίστηκαν για εργοστάσια υπόγειων εξοπλισμών που προορίζονταν να παράγουν μυστικά όπλα.

Εργαζόμενοι και φυλακισμένοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Gross-Rosen χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το μυστικό έργο.

Το συγκρότημα Osówka βρίσκεται στα διοικητικά σύνορα της πόλης Głuszyca στην περιοχή Wałbrzych. Είναι το πιο ενδιαφέρον αλλά και προσιτό συγκρότημα που χτίστηκε στα όρη Owl.

Υπάρχουν 4 διαφορετικές διαδρομές που μπορεί κάποιος να πάρει στη μυστική υπόγεια πόλη

 • Ιστορική Διαδρομή (1 Ώρα) - 21 PLN το άτομο. Πληροφορίες.
 • Extreme (1,5 ώρα) - Ιστορική διαδρομή συν, επιπλέον, ράφτινγκ σε στρατιωτική βάρκα, που διέρχεται από το διάδρομο των κυνηγών θησαυρών. Πληροφορίες.
 • Εκπαιδευτική διαδρομή (1 ώρα) - 25 PLN ανά άτομο
 • Route Expedition Riese (περίπου 3 ώρες) - Η τιμή είναι 70 PLN ανά άτομο. Πληροφορίες και Κρατήσεις.

Περιλαμβάνεται σε μία από τις ημερήσιες εκδρομές μας από το Βρότσλαβ.

Sanok Open Air Museum Rural Cottage WoodenSanok Open Air Museum Rural Cottage Wooden

Δείτε την Πολωνία στα Ελληνικά

Ένα ταξίδι παλαιότερα στην Πολωνία προϋπέθετε να γνωρίζουν όλοι Αγγλικά και ακόμα η επικοινωνία ήταν αρκετά δύσκολη.

Κάποιος που μιλούσε μόνο Ελληνικά θα ήταν πολύ δύσκολο να ταξιδέψει εδώ και να ξεναγηθεί σε οποιοδήποτε χώρο από μόνος του.

Υπήρχαν και υπάρχουν κάποια γραφεία που διοργανώνουν ταξίδια στην Πολωνία, κυρίως στην Βαρσοβία και την Κρακοβία σε μεγάλα γκρουπ.

Τι γίνεται όμως με τους ιδιώτες και τα μικρά γκρουπ. Τι θα γίνει αν κάποιος θέλει να δει το Άουσβιτς με ξεναγό στα Ελληνικά. Το αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα ή την πόλη της Κρακοβίας;

Έχω δημιουργήσει μία πολύ καλό ομάδα από ξεναγούς οι οποίοι είναι κυρίως Πολωνοί που μιλάνε πολύ καλά Ελληνικά.

Μπορείτε πλέον να ξεναγηθείτε στα Ελληνικά σε πολύ σημαντικά μέρη, όπως

Απλά στείλτε μου ένα μήνυμα για τι ακριβώς σας ενδιαφέρει. Ψάχνω συνέχεια για άτομα με πολλές γνώσεις, ξεναγούς και μεταφραστές ούτε ώστε να κάνω το ταξίδι σας πιο προσιτό.


Εδώ φτάσαμε στο τέλος του ταξιδιού μας στην Πολωνία.

Μπορείτε να δείτε κάτι παρόμοιο στα Αγγλικά: Best Places to Visit in Poland

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον; Θέλετε κάποια πληροφορία ή βοήθεια;

Μειώστε το κόστος ταξιδιού σας στην Πολωνία

Γιατί δεν βάζετε και μια ξενάγηση στο Oswiecim στην λίστα σας;

Εάν έρχεστε για δουλειά, τότε μπορείτε να έχετε μετάφραση και συνοδεία στα ΕλληνικάΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ

Disclosure 

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a commission. Only if you click through and book a tour or a hotel.

I recommend only known products and World Wide, personally Tested Companies!

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Others images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Follow Me @