Save On FlightsCheap Flights

Ορειβασία στα βουνά Τάτρα

11 Καλοί Λόγοι για ένα Ταξίδι στην Πολωνία

Προγραμματίστε το ταξίδι σας στην Πολωνία και δείτε όλα τα ενδιαφέροντα στην μαγευτική αυτή χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να οργανώσετε τέλειες διακοπές.


Ταξιδέψτε στην πανέμορφη Πολωνία

Προγραμματίστε το Ταξίδι Σας!

Εάν δεν έχετε ήδη ταξιδέψει στην Πολωνία, τότε ίσως να έφτασε ο καιρός να το κάνετε. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα να δείτε και είναι ένας σχετικά φθηνός προορισμός.

Εκτός αυτού, διαβάστε και κάποιες ιδέες για μείωση του κόστους ταξιδιού σας στην Πολωνία. Ας δούμε όμως γιατί η Πολωνία θα έπρεπε να είναι ήδη στην λίστα σας!

Γενικά για το Ταξίδι σας

Θεωρώ ότι μια επίσκεψη στην Πολωνία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέρες. Η Πολωνία είναι αρκετά μεγάλη και υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα να δείτε, έτσι θα είναι κρίμα να χάσετε αρκετά λόγω έλλειψης χρόνου.

Πολλοί έρχονται 2-3 μέρες, κάποιοι φτάνουν στην Βαρσοβία και την προσπερνούν βιαστικά για να πάνε στην Κρακοβία. τρέχοντας να προλάβουν. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η Κρακοβία είναι μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι.

Φανταστική αρχιτεκτονική, όμορφα τοπία και κτίρια, ιστορία και αρκετά αξιοθέατα. Το ενδιαφέρον των περισσότερων Ελλήνων εντείνεται κυρίως στο Άουσβιτς, το αλατορυχείο Βιελίτζκα αλλά και στην πόλη της Κρακοβίας.

Λίγοι είναι αυτοί που επισκέπτονται το πανέμορφο Ζακοπάνε. Εάν έχετε πτήση για Βαρσοβία αλλά σκοπεύετε να δείτε μόνο την Κρακοβία, σας συστήνω να αλλάξετε γνώμη.

Πάρτε μια επιπλέον μέρα άδεια να είστε πιο άνετοι και δείτε τουλάχιστον τα βασικά. Και γιατί όχι, κάντε και μια ξενάγηση στην Βαρσοβία στα Ελληνικά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για μεταφορά μεταξύ των 2 πόλεων, αλλά θα πρέπει να το οργανώσετε ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και ταλαιπωρία.

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε περισσότερα πληρώνοντας λιγότερα στην Πολωνία είναι να ενοικιάσετε αυτοκίνητο.

beaches poland

Ενοικίαση Αυτοκινήτου στην Πολωνία

Είναι κάποια σημαντικά τα οποία είναι καλό να γνωρίζετε εάν θα ενοικιάσετε αυτοκίνητο στην Πολωνία. Καλό είναι να γνωρίζετε και να τα λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω.

Ενοικιάστε αυτοκίνητο μόνο εάν θα επισκευτείτε περισσότερες από μία πόλεις και εάν είστε πάνω από 2 ή 3 άτομα. Αν είστε πάλι 2 άτομα και φτάνετε στο Mόντλιν αργά, τότε μπορεί να είναι αρκετά βολικό.

Τα πάρκιγκ στις μεγάλες πόλεις είναι δύσκολα και τα ξενοδοχεία μπορεί να χρεώνουν πολλά λεφτά για πάρκιγκ. Κοιτάξτε το με τα ξενοδοχεία σας πριν προβείτε σε ενοικίαση αυτοκινήτου.

Εάν σχεδιάζετε να δείτε το Άουσβιτς με Αγγλική ξενάγηση και αυτοκίνητο ενοικίασης, θα πρέπει να κλείσετε τα εισιτήριά σας αρκετά νωρίς. Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρεάζεστε για την επίσκεψη σας στο Άουσβιτς.

Κάτι άλλο σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζετε και παρόλο που αναγράφεται κατά την κράτηση του αυτοκινήτου. Για να σας δώσουν αυτοκίνητο θα πρέπει να έχετε Πιστωτική Κάρτα.

Θυμάμαι ένα ζευγάρι έφτασαν αργά το βράδυ στο Μόντλιν και θα έπρεπε να πάνε Κρακοβία. Είχανε κράτηση αυτοκινήτου αλλά δεν τους το έδωσαν για αυτό τον λόγο.

Dluga Street Bydgoszcz Poland CobblestoneΟδός Długa στο Bydgoszcz


Μεταβείτε στην Αρχή
Δείτε τις πιο Μοναδικές Πόλεις της Πολωνίας

1. Κρακοβία

Η Κρακοβία είναι μία πανέμορφη πόλη και νούμερο ένα προορισμός στην μαγευτική Πολωνία. Μέχρι και το 1596 ήταν και η πρωτεύουσα της χώρας. Είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και είναι πραγματικά μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι.

Σήμερα, η πόλη των βασιλιάδων της Πολωνίας είναι μία από τις πιο σημαντικές και σύγχρονες μητροπόλεις της Ευρώπης.

Η Παλιά Πόλη είναι ένας αξιοσημείωτος θησαυρός με πολλά έργα τέχνης, ιστορικά μνημεία και κτίρια τα οποία παρουσιάζουν αρχιτεκτονικά στοιχεία από το μεσαίωνα μέχρι την σύγχρονη εποχή.

Ίσως είναι καιρός να μάθετε την ιστορία με τον δράκο ο οποίος τρομοκρατούσε τους κατοίκους, μέχρι που βρέθηκε ο φτωχός αλλά έξυπνος τσαγκάρης.

Ο τσαγκάρης λοιπόν και αφού όλοι οι ιππότες απέτυχαν να σκοτώσουν τον δράκο, σκέφτηκε να πάρει το δέρας μιας προβατίνας και να το γεμίσει με θείο. Άφησε την εμποτισμένη προβατίνα σαν δόλωμα σε ένα λιβάδι και κρύφτηκε στο δάσος.

Ο δράκος έφαγε την προβατίνα, αλλά σαν φυσικό επακόλουθο διψούσε πάρα πολύ εξαιτίας του θείου. Τότε άρχισε να πίνει νερό ασταμάτητα από τον ποταμό τον Βιστούλα για 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι που έσκασε. Έτσι ο φτωχός τσαγκάρης παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά.

Krakovia Apo Psila Wawel Kastro Η Κρακοβία και το Κάστρο του Βαβέλ

Εκτός από την παλιά πόλη όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα σημαντικά να δούμε στην Κρακοβία. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για το τι να δείτε στην Κρακοβία. Ας ξεφύγουμε λίγο από τα γνωστά και ας δούμε κάτι καινούργιο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ

2. Το Αλατωρυχείο στην Μπόχνια (Bochnia Salt Mine)

Η ιστορία της εξόρυξης αλατιού στην περιοχή Bochnia χρονολογείται περίπου 3.500 χρόνια προ Χριστού.

boat trip bochnia salt mineΒαρκάδα στο Αλατορυχείο Μπόχνια

Το αλάτι ανακτώταν με την εξάτμιση του νερού από την άλμη. Τα φρεάτια αλατιού έδωσαν μετά την θέση τους στην ανασκαφή αλατιού με τη χρήση μεθόδων εξόρυξης. Το αλατωρυχείο στην Bochnia ξεκίνησε την λειτουργία του το 1248 ως βασιλική εγκατάσταση και παρήγαγε τεράστιο εισόδημα.

Το 1368, ο βασιλιάς Κάζιμιρ ο Μέγας εξέδωσε ένα έγγραφο ως το καταστατικό Saltworksόπου όριζε τις οργανωτικές και νομικές αρχές για την πώληση αλατιού. Το αλατωρυχείο Bochnia είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός της περιοχής.

Χάρη σε αυτό, η πόλη Bochnia έγινε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Μεσαιωνικής Μαλοπόλσκα. Όπως και το αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα βρίσκεται και αυτό στην λίστα της UNESCO και είναι ισάξιο με αυτό.

Τι το κάνει όμως μοναδικό; Εκτός από το ότι δεν το επισκέπτονται τόσοι πολλοί τουρίστες όσο αυτό στην Βιελίτζκα έχει κάτι που δεν υπάρχει ούτε στην Βιελίτζκα αλλά ούτε και αλλού στον κόσμο. Είναι το μοναδικό αλατωρυχείο στον κόσμο όπου μπορείτε να διασχίσετε μία απόσταση 120 μ. πάνω σε ξύλινη σχεδία.

Εκεί, μέσα σε ένα θάλαμο πλημμυρισμένο με άλμη θα ανακαλύψετε τα πολύχρωμα παραμυθένια μυστικά του αλατωρυχείου Bochnia.

tourist route bochnia salt mineΤι λέτε, αξίζει μια επίσκεψη;

Πώς μπορείτε να το επισκεφτείτε;

Μπορείτε να πάτε με τρένο από το κεντρικό σταθμό Krakow Główny - Bochnia Salt Mine ή με αυτοκίνητο ενοικίασης και να αγοράσετε τα εισιτήριά σας εκεί.

Επίσης μπορείτε να δείτε κάποιες επιλογές εδώ: Bochnia Salt Mine from Krakow. Υπάρχει δυνατότητα να μείνετε και το βράδυ εκεί, όπως άλλωστε και στο αλατωρυχείο στην Βιελίτζκα. Οι τιμές για επίσκεψη είναι πιο χαμηλές σε σύγκριση με το διάσημο αλατωρυχείο Βιελίτσκα.


3. Ράφτιγκ στον ποταμό Dunajec

Για τους λάτρεις της φύσης, η Πολωνία θα έπρεπε να είναι αγαπημένος προορισμός. Το πράσινο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε γωνιά. Βγείτε έξω από την πόλη και ζήστε μια μοναδική εμπειρία ταξιδεύοντας πάνω σε ξύλινες σχεδίες μέσα στα πανέμορφα βουνά Pieniny στην Πολωνία.

Γνωρίστε την φύση σε όλο της το μεγαλείο και αναπνεύστε καθαρό αέρα μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Εκτός από το ότι θα απολαύσετε τις ομορφιές της άγριας φύσης, είναι και μία ρομαντική εμπειρία που συνιστάται για ζευγάρια.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες οι οποίες οργανώνουν αυτά τα τουρς από την Κρακοβία. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε κάποια από αυτά. Έχω μαζέψει κάποια στο άρθρο: DUNAJEC RIVER RAFTING FROM KRAKOW.

Pieniny Dunajec The Three Crowns Autumn Leaves

4. Πεζοπορία στα βουνά Τάτρα

Σε απόσταση περίπου δύο ωρών με το αυτοκίνητο από την ιστορική πόλη της Κρακοβίας, θα βρείτε τις υψηλές κορυφές των βουνών Τάτρα. Κατά τον χειμώνα τα βουνά προσφέρονται για τους λάτρεις του ΣΚΙ, αν και δεν είναι και το καλύτερο μέρος στον κόσμο.

Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι όμως είναι κάτι φανταστικό. Τα μονοπάτια πεζοπορίας γίνονται ένας παράδεισος χρωμάτων και μυρωδιών.

Θα φτάσετε λοιπόν στην μικρή βουνίσια πόλη Ζακοπάνε, φαντάζομαι την έχετε ακούσει ξανά καθώς χαρακτηρίζετε ως η Χειμερινή Πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Από εκεί ξεκινάνε κάποια από τα καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στα βουνά Τάτρα. Μπορείτε φυσικά να δείτε και εδώ μία λίστα με μονοπάτια πεζοπορίας στον Trip Advisor.

Υπάρχουν μονοπάτια για όλους τους τύπους πεζοπόρων, ακόμα και για αρχάριους. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε που πηγαίνετε και να έχετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Εύκολο Μονοπάτι

Συστήνεται να ακολουθήσετε το διάσημο μονοπάτι που οδηγεί στην πανέμορφη λίμνη Morskie Oko (το μάτι της θάλασσας).

Pond Lake Poland Tatry Buried Valley Of Five Ponds 800

Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ πως το θέαμα θα σας ανταμείψει, αλλά το σημαντικό είναι να απολαύσετε την διαδρομή και να χαλαρώσετε. Το μονοπάτι αυτό διαρκεί γύρω στις 6 ώρες και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κατάμεστο από κόσμο.

Μπορείτε να βρείτε ακόμα και άλογα με καρότσια στον δρόμο σας.

Μέσης Δυσκολίας

Bαθιά μέσα στο δάσος Dolina Strazyska και στη σκιά μιας από τις πιο γραφικές κορυφές του Ζακοπάνε, το Giewont. Έχετε επίσης την ευκαιρία να ξεφύγετε από την κορυφή Giewont (μόνο το καλοκαίρι), αλλά να είστε προσεκτικοί αν το κάνετε αυτό.

Δύσκολης Πεζοπορίας

Όσο πιο δύσκολος είναι ο βαθμός δυσκολίας, τόσο πιο όμορφα είναι τα τοπία. No Pain No GainΞεκινήστε το ταξίδι σας στο σταθμό στην βάση του τεράστιου τελεφερίκ Kasprowy και κάντε βόλτες στις καλύβες των αγροτών των Άλπεων.

Μετά θα διασχίσετε τα μονοπάτια του κολπίσκου του Kasprowy και θα φτάσετε στην κοιλάδα των πέντε λιμνών. Εκεί μπορείτε να προσθέσετε τμήματα κατά μήκος της κορυφογραμμής που ορίζει τα Πολωνικά σύνορα με την Σλοβακία εάν έχετε χρόνο.


Μεταβείτε στην Αρχή
Βρείτε Φθηνά Ξενοδοχεία και Διαμερίσματα

5. Βαρσοβία

Δεν θα αναφερθώ πολύ στην Βαρσοβία, γιατί υπάρχει το σχετικό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε. Θα τονίσω όμως κάποια σημαντικά σχετικά με την οργάνωση του ταξιδιού σας στην Πολωνία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Βαρσοβία είναι πλέον η βάση για όλα τα παρακάτω. Έχουμε φύγει από την Κρακοβία και το Ζακοπάνε, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να δούμε.

warsaw presidential houseΤο προεδρικό Παλάτι στην Βαρσοβία

Φυσικά μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το πρόγραμμά σας βλέποντας τον χάρτη και μετρώντας τις αποστάσεις. Μπορείτε να μένετε ένα ή περισσότερα βράδια στο κάθε σημείο που αναφέρεται.

Μπορείτε επίσης να έχετε ξεναγό στα Ελληνικά στην Βαρσοβία με μεγάλη γνώση της πόλης και της ισοτρίας της. Μην ξεχάσετε να αφιερώσετε μία με δύο μέρες για να δείτε τα σημαντικά σημεία στην πόλη της Βαρσοβίας. Ας προχωρήσουμε όμως σε κάποια ενδιαφέρον ταξιδάκια από την Βαρσοβία.


6. Η μικρή Κρακοβία (Λούμπλιν) και το Μαιντάνεκ

Θα γνωρίζετε ήδη τα στρατόπεδα Άουσβιτς. Υπάρχουν όμως και άλλα πολύ ενδιαφέροντα Ναζιστικά στρατόπεδα στο Πολωνικό έδαφος. Επίσης υπάρχουν και μυστικοί χώροι που χρησιμοποιούνταν από τους Ναζί, όπως δείτε παρακάτω.

childrens literature Lublin Poland Tour MonumentΜνημείο Παιδικής λογοτεχνίας στο Lublin

Λιγότερος κόσμος επισκέπτεται το ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ που βρίσκεται λίγο έξω από την φανταστική πόλη του Λούμπλιν στην Πολωνία. Είναι εξίσου σημαντικό, ενδιαφέρον και ανατριχιαστικό στρατόπεδο στην ιστορία του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Όμως η πόλη Λούμπλιν από την άλλη πλευρά η οποία ονομάζεται και Μικρή Κρακοβία είναι μία πανέμορφη πόλη.  Αυτό το ταξίδι θα είναι καλύτερα να γίνει από την Βαρσοβία.

Θα πάρετε το τρένο από τον κεντρικό σταθμό και σε περίπου τρεις ώρες και ένα τέταρτο θα είστε στο πανέμορφο Λούμπλιν. Το Lublin είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και η πρωτεύουσα του Lublin Voivodeship με πληθυσμό 349.103 κατοίκους.

Βρίσκεται περίπου 170 χλμ. Νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας. Τα κτίρια και τα ερείπια δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα στην πόλη. Η γραφική και γοητευτική παλιά πόλη που βρίσκεται πάνω στο λόφο, με στενά δρομάκια και κτίρια από διαφορετικές εποχές. Θα σας εντυπωσιάσει πραγματικά.

Το Λούμπλιν παρουσιάζει μια ιδέα ένταξης, ανοχής και διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών της Δύσης και της Ανατολής.

majdanek nazi camp fenceΤο Ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ

Το ποσό των πολιτιστικών φεστιβάλ, γκαλερί, θεάτρων και καλλιτεχνικών χώρων είναι πολύ εντυπωσιακό. Ποτέ δεν θα βαρεθείτε αυτή την πόλη. Στα περίχωρα της πανέμορφης πόλης του Λούμπλιν υπάρχει ένας ιστορικός τόπος.

Ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, το φρικτό Majdanek. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Majdanek ιδρύθηκε από τους Γερμανούς στην κατεχόμενη Πολωνία το 1941.

Αρχικά είχε σκοπό να κρατήσει Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε στρατόπεδο θανάτου. Εκτιμάται ότι περίπου 360 000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εκεί μεταξύ 1941 - 1944.

Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για το πως να επισκεφτείτε το Λούμπλιν και το Μαιντάνεκ από την Βαρσοβία. Τελικά, σημείωστε ότι θα μπορούσε να γίνει Ελληνόφωνη ξενάγηση στο Λούμπλιν και το Μαιντάνεκ μετά από συνεννόηση.


Μεταβείτε στην Αρχή
Ανακαλύψτε τις Πολωνικές Πρωτεύουσες

7. Ανακαλύψτε το κρησφύγετο του Χίτλερ (Wolf's Lair)

Ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος το οποίο σχετίζεται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Μήπως έχετε δει την ταινία Βαλκυρία; Τότε είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δείτε.

Καθώς η επίσκεψη στο περιβόητο υψηλής ασφαλείας κρησφύγετο του Χίτλερ δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Θα σας σύστηνα να έχετε αυτοκίνητο για πιο εύκολη πρόσβαση. Δεν πειράζει όμως αν δεν έχετε αυτοκίνητο, πάλι μπορείτε να το επισκεφτείτε.

Επίσης υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα τα οποία μπορείτε να συμπεριλάβετε σε αυτό το ταξίδι. Είναι καλό να ξεκινήσετε από την Βαρσοβία. Αναλόγως πόσες μέρες θέλετε να διαθέσετε θα πρέπει να κινηθείτε ανάλογα.

Θα ήταν προτειμότερο να το κάνετε σε δύο μέρες και θα σας σύστηνα να μείνετε ένα βράδυ στο φανταστικό Olsztyn. Η λίμνη Ukiel είναι αγαπημένος μου προορισμός. Το Olsztyn είναι η κοντινότερη μεγάλη πόλη. Μετά από αυτό θα πρέπει να πάτε στο Kętrzyn.

Από εκεί μία επίσκεψη στο Wolf's Lair μπορεί να γίνει με ταξί. Το ταξί θα στοιχίσει περίπου 10 ευρώ. Θα μπορούσατε να μείνετε σε αγροτουριστικό μέρος κοντά στην πόλη Ketrzyn με το περίφημο κάστρο και μουσείο.

Μπορείτε να βρείτε κάποιες πολύ καλές επιλογές, όπως και περισσότερες πληροφορίες για το πώς να επισκευτείτε το Wolf's Lair από την Βαρσοβία. Κάποια άλλα ενδιαφέροντα που θα μπορούσατε να συνδιάσετε σε αυτό το ταξίδι είναι.

Front Military headquarters WWIIWolf's Lair

Μαμέρκι

Σε απόσταση μόλις 21 χιλιομέτρων από το κρησγύγετο του Χίτλερ, θα βρείτε το αρχηγείο της γερμανικής διοίκησης των δυνάμεων ξηράς. Το Μαμέρκι είναι ένα συγκρότημα καταφυγίων και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στην Πολωνία.

Το 1940-1944 κατασκευάστηκαν κτίρια και καταφύγια από σκυρόδεμα για σαράντα υψηλόβαθμους στρατηγούς και 1500 αξιωματικούς και στρατιώτες. Τα 250 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και 30 καταφυγίων, παρέμειναν άθικτα.

Οι Ναζί δεν είχαν χρόνο να τα ανατινάξουν τον Ιανουάριο του 1945 κατά την αποχώρησή τους.

Μοναστήρι Sw. Lipka

Το Swieta Lipka είναι ένα μικρό χωριουδάκι στο βόρειο τμήμα της Πολωνίας. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι πολύ γνωστό ως θρησκευτικό κέντρο και τόπος προσκύνησης. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο γνωστά στην Πολωνία.

Είτε είστε Καθολικός, Ορθόδοξος ή και τουρίστας και σας ενδιαφέρει η ιερή αρχιτεκτονική, αυτό είναι κάτι που πρέπει να δείτε. Μέσα στο συγκρότημα του μοναστηριού βρίσκεται μια θαυμάσια μπαρόκ εκκλησία της Παναγίας από τον 17ο αιώνα.

Οι συναυλίες οργάνων που γίνονται εκεί είναι αξιοσημείωτες. Η γραφική λίμνη Dejnowa, όπως και τα περίχωρα, βοηθούν το Swieta Lipka να είναι ένα μίνι θέρετρο βελτίωσης της υγείας.

Το εκπληκτικό εσωτερικό της εκκλησίας διακοσμείτε με έργα μεγάλων και αξιόλογων καλλιτεχνών.


Μεταβείτε στην Αρχή
Ενοικιάστε Αυτοκίνητο

8. Ανάσα στο Δάσος της Μπιαλοβιέζα

Η Białowieża βρίσκεται στην βορειοανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Το πάρκο μάλιστα συνδέει τις δύο χώρες και υπάρχει σχετικά εύκολη πρόσβαση από την μία πλευρά στην άλλη.

biaowieza polish bison zubrZubr στο δάσος στην Μπιαλοβιέζα

Η πλησιέστερη πόλη είναι το Białystok, αλλά η Białowieża συνδέεται επίσης και με την πόλη Hajnówka. Ο ποταμός Narewka ρέει μέσω της Białowieża προσθέτοντας μαγικές πινελιές στα καταπράσινα τοπία.

Το δάσος της Μπιαλοβιέζα είναι μια τεράστια γκάμα πρωτογενών δασών που καλύπτουν συνολική έκταση 141.885 εκταρίων. Χάρη στην μεγάλη προστασία, το Δάσος είχε επιβιώσει στη φυσική του κατάσταση μέχρι και σήμερα.

Ο Εθνικός Δρυμός Bialowieza στην Πολωνία, εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979. Επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το Belovezhskaya Pushcha, στη Λευκορωσία το 1992.

Επίσης το δάσος είναι και το σπίτι του μεγαλύτερου πληθυσμού του ευρωπαϊκού Βίσονα που λέγεται Zubr στα Πολωνικά. Ένα από τα σημαντικά σημεία που θα πρέπει να δείτε είναι το European Bison Reserve.

Ένας κλειστός χώρος στον οποίο μπορείτε να μπείτε μόνο με συνοδό. Εκεί τα δάση διατηρούνται στην φυσική τους κατάσταση και εκεί ζούνε τα Zubr όπως και άλλα ζώα.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα δείτε πολλούς Βίσονες αλλά είναι πολύ πιθανό. Εάν κοιτάξετε τα Reviews στον TripAdvisor θα δείτε ότι κάποιοι δεν βλέπουν αρκετά ζώα.

Φυσικά στα άγρια ζώα δεν αρέσει η ανθρώπινη παρουσία και είναι πολύ πιθανόν να κρύβονται τις περισσότερες ώρες. Θα πρέπει να τα πετύχετε στην ώρα που βγαίνουν για περιπλάνηση φαγητού.

Άλλα ενδιαφέροντα στην Μπιαλοβιέζα είναι

  • Nature And Forest Museum - Bialowieza National Park
  • Το μονοπάτι Ζέπρα Ζούπρα. Ένα πολύ καλός μέρος για διαμονή εκεί κοντά στο μονοπάτι αυτό είναι το Domek Jaskółka.
  • Η Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Μπιαλοβιέζα.
  • Το μουσείο Skansen στην Μπιαλοβιέζα. Εκεί μπορείτε να δείτε πως ζούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα στην περιοχή

Μεταβείτε στην Αρχή
Διαβάστε: Πώς να Επισκεφτείτε το Δάσος Μπιαλοβιέζα

Βουτιά στην Βαλτική

Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αφήσουμε πίσω αυτό το μαγευτικό κομμάτι της Πολωνίας. Την κορυφογραμμή της χώρας και το μοναδικό κομμάτι όπου υπάρχει θάλασσα.

Υπάρχουν πολλά μέρη να δείτε. Φανταστικές πόλεις, όμορφα τοπία, δάση που οδηγούν στην θάλασσα και φανταστικές ατελείωτες παραλίες. Μέχρι και παραλίες γυμνιστών.

Θα αναφέρουμε κάποια βασικά σχεδόν για κάθε γούστο. Καταρχάς θα πούμε ότι η θάλασσα είναι ΣΙΟΝΙ που λέμε στην Κύπρο. Δηλαδή πολύ παγωμένη :(

Όταν πάτε σε μια παραλία θα προσέξετε φυσικά ότι η παραλία μπορεί να είναι γεμάτη, αλλά λίγοι είναι αυτοί που βρίσκονται μέσα στο νερό. Είναι φυσικά αναζωογονητικό και θα σας σύστηνα να ρίξετε μια βουτιά έστω και να λίγο να σφίξουν τα κοκαλάκια σας.


9. Η Τρίπολη της Πολωνίας (Trojmiasto)

Όταν ακούτε αυτό τον όρο, αναφέρεται στις τρεις πόλεις Gdańsk, Sopot και Gdynia. Αυτές οι τρεις πόλεις βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη και μπορείτε να τις δείτε μαζί.

Πρώτα το Γκτάνσκ

Gdańsk Historic Center Long MarketΤο Ιστορικό Κέντρο του Γντάνσκ

Αυτή είναι και οι πόλη των γειτόνων μου από πάνω. Δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμα να το επισκεφτώ και να μείνω εκεί κανένα βράδυ ακόμα. Το Γκτάνσκ είναι μία ιστορική πόλη και ονομάζεται και η πόλη της ελευθερίας.

Η πόλη φιλοξενεί το πιο σημαντικό λιμάνι της χώρας και είναι κέντρο εμπορίου. Ονομάζεται πόλη της ελευθερίας γιατί το κίνημα αλληλεγγύης που ξεκίνησε εκεί ήταν το πρώτο και που άρχισε να ελευθερώνει την Ανατολική Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση.

Ανακαλύφθηκε κατά τον 10ο αιώνα από τον Μιζέλοβ τον 1ο και στην πλατεία αυτής της παλιάς πόλης θα βρείτε μία από τις ψηλότερες εκκλησίες στον κόσμο. Τα παλαιότερα αντικείμενα της πόλης υπολογίζονται γύρω στο 980 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Mieszko I.

Ο Mieszko ήταν ο πρώτος βασιλιάς, ο οποίος ίδρυσε το πολωνικό έθνος. Αυτό σημαίνει ότι το Γκτάνσκ είναι όσο παλιό είναι και το Πολωνικό έθνος.

Ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας του Γκτάνσκ ήταν ότι οι πρώτες σφαίρες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου έπεσαν εκεί. Το Γκντανσκ είναι σήμερα ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Είναι το σπίτι της αναβίωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Οι ολοκαίνουργιες επιχειρηματικές περιοχές εξελίσσονται, η ανεργία βρίσκεται σε μηδαμινά επίπεδα. Καφετέριες, μπαρ, παμπ και νυχτερινά κέντρα φυτρώνουν καθημερινά.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο για το πώς να επισκευτείτε το Γντάνσκ, και το κάστρο στο Μάλπορκ.

Μετά η Γκτίνια

Μία πόλη λιμάνι στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας στην Πολωνία. Η πόλη γεννήθηκε στα μεσοπολεμικά χρόνια του 20ού αιώνα.

Μια πόλη με άσπρες αμμώδεις παραλίες και παράκτια δάση η οποία έγινε ένα θέρετρο διακοπών. Θεωρείτε επίσης το σημείο επιβίβασης για τους μετανάστες στην Αμερική.

Gdynia, προικισμένη με μοντέρνα και πρώιμη λειτουργική αρχιτεκτονική, ενώ οι πολυκατοικίες και οι ανέσεις, όπως και τα μουσεία φέρνουν ένα συγκεκριμένο στυλ στην πόλη.

Κάποια Ενδιαφέροντα στην Γκτίνια

ORP Błyskawica, είναι το παλαιότερο διατηρημένο πλοίο του είδους του στον κόσμο. Τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο του 1937 και έγινε μουσείο το 1970.

Η πλατεία Tadeuz Kościuszko. Εθνικός ήρωας της Πολωνίας που ηγήθηκε της εξεγέρσεως του 1794 εναντίον της Ρωσίας.

Η κεντρική πλατεία της πόλης μοιάζει περισσότερο με έναν πολύ ευρύ χώρο περιπάτου που οδηγεί στη νότια προβλήτα, όπου τα πλοία-μουσεία βρίσκονται αγκυροβολημένα. Kamienna GóraΤο δωρεάν τελεφερίκ θα σας μεταφέρει πάνω στην πλαγιά Kamienna Góra.

Ο κατώτερος σταθμός βρίσκεται στο πρόσφατα ανανεωμένο Plac Grunwaldzki και τόσο αυτός όσο και ο επάνω σταθμός είχαν σχεδιαστεί για να κουδουνίζουν με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της Γκντίνια.

Παραλία της πόληςΗ κύρια παραλία στη Gdynia δεν είναι τεράστια, αλλά η τοποθεσία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μαρίνα και τον λόφο Kamienna Góra.

poland gdansk

Το Σόποτ τελευταίο

Έχουμε αφήσει το κοσμοπολίτικο Σόποτ για το τέλος. Ίσως γιατί εκεί θέλουμε να τελειώσουμε την μέρα μας ή την νύχτα μας.:) Το Sopot είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του, την αμμώδη παραλία του και τη μακρά ξύλινη προβλήτα (Sopot Pier) που εκτείνεται στον κόλπο του Γκντανσκ.

Το Crooked House είναι ένα σουρεαλιστικό κτίριο με παραμυθένια σχέδια. Βρίσκεται στον πεζόδρομο του Sopot, Monciak και ονομάζεται επίσης Monte Cassino. Ώρα να χαλαρώσουμε λοιπόν, που αλλού, στο Σόποτ.


10. Το Hel της Πολωνίας

Τελειώνοντας με την Βαλτική θάλασσα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το Χέλ. Μην ανησυχείτε όμως, δεν έχει καμία σχέση με κόλαση. Πιο πολύ με παράδεισο μοιάζει. Ένα ρητό λέει μια εικόνα χίλιες λέξεις. Για αυτό σας παραθέτω ένα βίντεο που βρήκα για το Χελ στην Πολωνία με αρκετές όμορφες εικόνες.

Εγώ το ονομάζω και το τέλος του κόσμου, λόγο της τοποθεσίας του και το έχω στην λίστα με τα πιο μοναδικά μέρη στην Πολωνία.

One Day in Hel, Poland


Μεταβείτε στην Αρχή
Δείτε την Βαρσοβία στα Ελληνικά

11. Κάτω Σιλεσία

Τελικός προορισμός αυτού του ταξιδιού είναι η Κάτω Σιλεσία στην Πολωνία. Μία αρκετά μεγάλη περιοχή με χιλιάδες αξιοθέατα. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλα, αλλά θα δούμε κάποια σημαντικά. Μπορείτε να συνδυάσετε κάποια από αυτά σε ένα διήμερο ταξιδάκι.

Η Κάτω Σιλεσία βρίσκεται κυρίως στη λεκάνη του ποταμού Όντερ με την ιστορική πρωτεύουσα της στο Βρότσλαβ.

Βρότσλαβ

Το Βρότσλαβ λοιπόν είναι το πρώτο που θα θέλατε να δείτε στην περιοχή. Είναι η μεγαλύτερη πόλη, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον και αρκετά ελκυστική.

Πρωτεύουσα του πολιτισμού κατά τη διάρκεια του 2016. Το Wrocław είναι επίσης γνωστό και ως η πόλη των 100 γεφυρών. Είτε ζείτε στο Wroclaw είτε είστε απλά ένας επισκέπτης, υπάρχει πάντα κάτι νέο για να μάθετε.

Έχω ακούσει ότι αρκετοί ασχολούνται με τις μικρές φιγούρες που ονομάζονται και DwarfsΘα είναι σαν να κυνηγάς Πόκεμον φαντάζομαι.

Panorama Roof WroclawΤο χρωματιστό Βρότσλαβ

Τα μεγάλα πάρκα, τα γοτθικά πολύχρωμα κτίρια και τα κομψά αρχοντικά υπόσχονται ένα παραμυθένιο ταξίδι. Το Βρότλαβ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρωτεύουσα της διοικητικής περιφέρειας της Κάτω Σιλεσίας.

Μπορείτε να περιπλανηθείτε στην κεντρική πλατεία Rynek και να πάρετε μια πρώτη γεύση της γραφικής πόλης πίνοντας καφεδάκι ή μπυρίτσα.

Εκεί θα δείτε το παλιό δημαρχείο και την εκκλησία της Αγίας Βασιλικής. Ανεβείτε και θαυμάστε την θέα από το παρατηρητήριο της. Το Ostrów Tumski είναι το παλαιότερο τμήμα της πόλης και ο καθεδρικός του χρονολογείται από τα μέσα του 10ου αιώνα.


Σβίτνιτσα (Swidnica)

Η γυναίκα μου κατάγεται από την Σβίτνιτσα και έχω πάει αρκετές φορές εκεί. Είναι πολύ παλιά και όμορφη πόλη. Το ενδιαφέρον των περισσότερων περιστρέφεται γύρω από την Εκκλησία της Ειρήνης.

Οι λεγόμενες Church of Peace είναι δύο. Η μία βρίσκεται στην Σβίτνιτσα και η άλλη στο Γιάβορ (Świdnica and Jawor). Η Εκκλησία της Ειρήνης ιδρύθηκε με την Ειρήνη της Βεστφαλίας (εξού και το όνομά της), η οποία σήμανε την λήξη του Τριακονταετή Πολέμου (1618-1648).

Πριν από τον πόλεμο, οι κάτοικοι της Świdnica ήταν ελεύθεροι να ακολουθήσουν τις ιδέες του Luther και οι υπηρεσίες τους προσφέρονταν στην πόλη. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι προτεστάντες στερήθηκαν του δικαιώματος να έχουν την πίστη τους και τις δικές τους εκκλησίες.

External View Church Of Peace SwidnicaΗ Εκκλησία της Ειρήνης στην Σβίτνιτσα

Εντούτοις, κάτω από την Ειρήνη της Βεστφαλίας, ο καθολικός αυτοκράτορας Φερδινάνδος Γ' υποχρεώθηκε από τη Σουηδία να επιτρέψει στους Προτεστάντες στo Jawor, Głogów και Świdnica να χτίσουν μια εκκλησία της Ειρήνης.

Η εκκλησία στο Głogów κάηκε μετά από 100 χρόνια. Οι εκκλησίες στο Γιάβορ και την Σβίτνιτσα στέκονται μέχρι και σήμερα. Δηλαδή μέχρι τώρα 362 ολόκληρα χρόνια.

Τι το αξιοσημείωτο σε αυτό; Οι προτεστάντες μπορούσαν να χτίσουν την εκκλησία μόνο από μη ανθεκτικά υλικά όπως ξύλο, άμμο, άχυρο ή πηλό. Έτσι και έγινε. Μέσα στην εκκλησία της Ειρήνης στην Σβίτνιτσα οργανώνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ Μπάχ. Κάτι που αξίζει κάποιος να δει.


Δείτε την λίστα με τα πιο μοναδικά μέρη στην Πολωνία

Τα μυστικά των Ναζί

Έτοιμοι να ανακαλύψετε και να δίτε με τα μάτια σας την υπόγεια πόλη Οσούφκα (Osówka). Συνδέεται επίσης με το Έργο Γίγαντας (Project Riese) στα βουνά της κουκουβάγιας (Owl mountains).

Θα νομίζετε τώρα ότι σας κοροϊδεύω και ότι άρχισα τα παραμύθια. Και όμως όλα τα προαναφερόμενα είναι πραγματικές τοποθεσίες. Τοποθεσίες οι οποίες είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες να δείτε.

Όλες αυτές οι τοποθεσίες, μαζί με το κάστρο του Książ στο WAŁBRZYCH συνδέονται με το χαμένο χρυσό τρένο του Χίτλερ. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι για το Χρυσό Τρένο του Χίτλερ δεν είμαι σίγουρος εάν είναι μύθος ή πραγματικότητα καθώς δεν το έχουν βρει ακόμα.

Εάν κάποιος γνωρίζει κάτι, ας αφήσει ένα σχόλιο από κάτω.

Sanok Open Air Museum Rural Cottage WoodenSanok Open Air Museum Rural Cottage Wooden

Υπόγεια πόλη Οσούφκα (Osówka)

Το έργο ξεκίνησε στα μέσα του 1943. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός τεράστιου συστήματος υπόγειων διαδρομών, οχυρώσεων και αιθουσών. Ο σκοπός αυτής της εργασίας κρατήθηκε μυστικός.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι επρόκειτο να είναι το μυστικό αρχηγείο του Adolf Hitler. Άλλοι λένε ότι αυτές οι αίθουσες χτίστηκαν για εργοστάσια υπόγειων εξοπλισμών που προορίζονταν να παράγουν μυστικά όπλα.

Εργαζόμενοι και φυλακισμένοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Gross-Rosen χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το μυστικό έργο. Το συγκρότημα Osówka βρίσκεται στα διοικητικά σύνορα της πόλης Głuszyca στην περιοχή Wałbrzych.

Είναι το πιο ενδιαφέρον αλλά και προσιτό συγκρότημα που χτίστηκε στα όρη Owl. Υπάρχουν 4 διαφορετικές διαδρομές που μπορεί κάποιος να πάρει στη μυστική υπόγεια πόλη

  • Ιστορική Διαδρομή (1 Ώρα) - 21 PLN το άτομο.
  • Extreme (1,5 ώρα) - Ιστορική διαδρομή συν, επιπλέον, ράφτινγκ σε στρατιωτική βάρκα.
  • Εκπαιδευτική διαδρομή (1 ώρα) - 25 PLN ανά άτομο
  • Route Expedition Riese (περίπου 3 ώρες) - Η τιμή είναι 70 PLN ανά άτομο.

Εδώ φτάσαμε στο τέλος του ταξιδιού μας στην Πολωνία.
Ελπίζω να Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Δείτε Επίσης Προτάσεις για Ξενοδοχεία
Similar Article in English: Best Places to Visit in Poland
Μεταβείτε στην Αρχή

Subscribe

* indicates required


ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ

Disclosure Notes:

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a small commission, only if you book something through my links!

I recommend only the best-known companies and products!

Are you a Travel Writer? Register with GetYourGuide and start making money by recommending amazing tours worldwide. Find More info in the How to Make Money Online article

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Other images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Things Change from Time to Time! Have you seen anything wrong? Please send a message in order to correct it! Thank you for visiting ToursPoland.Com.