iVisa.com

Μαγευτική Θέα στον ποταμό Βιστούλα από το μοναστήρι Tyniec στην Κρακοβία

Σύντομη Μαγευτική Εκδρομή από την Κρακοβία

Θαυμάστε τα μαγευτικά περίχωρα της Κρακοβίας σε μια σύντομη εκδρομή με παραλαβή και παράδοση στο ξενοδοχείο σας από επαγγελματία οδηγό. Κάτι που σίγουρα πρέπει να δείτε.


Απολαύστε τα Περίχωρα της Κρακοβίας

Ο οδηγός μας θα σας παραλάβει από το ξενοδοχείο σας, θα σας πάει σε μια μαγευτική βόλτα στα περίχωρα της πόλης και θα σας επιστρέψει πάλι πίσω.

Προτεινόμενος χρόνος: 5 ώρες περίπου.


Τιμή: 110 ΕΥΡΩ για γκρουπ [1 - 7 ΑΤΟΜΑ] - Υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερα γκρουπ.

Η τιμή αυτή δεν περιλαμβάνει Ελληνόφωνο ξεναγό, είναι μόνο με Αγγλόφωνο οδηγό ο οποίος θα σας πάει στα αναφερόμενα σημεία και θα σας περιμένει. Επίσης ο οδηγός δεν είναι ξεναγός. Μπορείτε να έχετε επιπλέον Ελληνόφωνο ξεναγό: +€130 για γκρουπ 1-7 άτομα.

Επίσης η τιμή δεν περιλαμβάνει εισόδους σε μουσεία και στο μοναστήρι. Αν θέλετε να μπείτε κάπου και υπάρχει είσοδος, τότε θα πληρώσετε την είσοδο επιπλέον.


Η εκδρομή μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες και το ενδιαφέρον του κάθε γκρουπ. Εάν έχετε λίγο χρόνο και θα θέλατε να δείτε κάτι διαφορετικό από την Κρακοβία, τότε αυτή η εκδρομή σίγουρα θα σας ανταμείψει.

Προτεινόμενα σημεία στον χάρτη παρακάτω - Υπάρχει η δυνατότητα τόσο να αφεραίσετε, αλλά και να προσθέσετε άλλα σημεία που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν περισσότερο.


Προτεινόμενο Πρόγραμμα Εκδρομής

Την συμφωνημένη ώρα, ο Αγγλόφωνος οδηγός μας θα σας περιμένει κάτω από το ξενοδοχείο σας, ή στο κοντινότερο σημείο που μπορεί να έρθει με το αυτοκίνητο για να σας παραλάβει και να ξεκινήσετε την εκδρομή σας στα περίχωρα της Κρακοβίας.

Περιοχή Νόβα Χούτα στην Κρακοβία

Σαν πρώτο σημείο επίσκεψης, θα μπορούσατε να περάσετε από την περίφημη Nowa Huta. Ίσως να μην είναι πολύ όμορφη συνοικία της Κρακοβίας, αλλά είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η ιστορία της νεότερης αδερφής της Κρακοβίας η οποία δημιουργήθηκε πολύ αργότερα επί καιρό κομμουνισμού.

Αργότερα θα περάσετε από το KL Płaszówόπου κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου λειτουργούσε Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εργασίας.

Αφού τελειώσετε την περιήγησή σας στην Nowa Huta και το KL Płaszów, θα αρχίσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στο πράσινο. Θα περάσετε από τον περίφημο αμπελώνα της Srebrna Góra, όπου κατασκευάζεται πολύ καλό Πολωνικό κρασί. Ο αμπελώνας βρίσκεται στους πρόποδες του μοναστηριού Camaldolese.

Σημείωση: Για οργανωμένα γκρουπ από 10 άτομα και άνω, θα μπορούσαμε να οργανώσουμε δοκιμή των 5 κρασιών, μαζί με περιήγηση στον χώρο κατασκευής και διάλεξη για 1,5 με 2 ώρες συνολικά. Το κόστος θα είναι 20 ΕΥΡΩ το άτομο + το κόστος μεταφοράς με μίνι λεωφορείο. Παρακαλώ ρωτήστε για διαθεσιμότητα.

Μετά θα μεταφερθείτε στο περίφημο Kościuszko Mound, όπου εκτός από το πολύ ενδιαφέρον μουσείο που βρίσκεται στους πρόποδές του, θα έχετε την δυνανατότητα να ανεβείτε στο βουνό και θα θαυμάσετε μια εξαίσια θέα όλης της Κρακοβίας, καθώς είναι το ψιλότερο μέρος στην πόλη.

Κανόνι το οποίο βρίσκεται στο kosciuszko mound στην Κρακοβία

Στον δρόμο θα δείτε επίσης το γνωστό κάστρο Przegorzały από μακριά. Αν θέλετε, μπορείτε να πάτε μέχρι εκεί να θαυμάσετε την θέα και να φάτε κάτι στο εστιατόριο που βρίσκεται εκεί απολαμβάνοντας την δύση του ήλιου αργά το απόγευμα.

Τελικά, θα καταλήξετε στο φημισμένο Tyniec Abbey (Μοναστήρι στο Tyniec) το οποίο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Βιστούλα, όπου θα ξεκουραστείτε, θα πιείτε καφεδάκι, θα αγοράσετε τοπικά προιόντα και θα θαυμάσετε τα μαγευτικά πράσινα τοπία δίπλα από τον ποταμό Βιστούλα.

Το μοναστήρι Tyniec στην Κρακοβία

Σημείωση: Για αυτούς που ενδιαφέρονται, μπορεί να γίνει και ξενάγηση στα Ελληνικά μέσα στο μοναστήρι και θα έχετε μαζί σας Ελληνόφωνο ξεναγό καθόλη την διάρκεια αυτής της εκδρομής. Παρακαλώ ζητήστε περισσότερες πληροφορίες εάν σας ενδιαφέρει.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Αξιοθέατα Εκδρομής από Κρακοβία

Nowa Huta

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι σοσιαλιστικές αρχές έκαναν σπίτι τους την Πολωνία, η Κρακοβία δεν εντάχθηκε στις νέες κυβερνήσεις και στο νέο σύστημα. Έτσι, περιγράφηκε από τους κομμουνιστές ως μια άρρωστη πόλη, μια πόλη αντίδρασης στην οποία έπρεπε να αλλάξει η κοινωνική δομή.

Η Κρακοβία ήταν η πρώτη που επαναστάτησε ενάντια στη νέα πραγματικότητα που προέκυψε μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και εδώ έγιναν και οι πρώτες ενέργειες κατά της νέας κυβέρνησης: μια διαδήλωση ενάντια στην απαγόρευση του εορτασμού της επετείου του Συντάγματος της 3ης Μαΐου, όπως και το δημοψήφισμα του 1946.

Το τανκ που βρίσκεται στην περιοχή Νόβα Χούτα στην Κρακοβία

Τον Ιανουάριο του 1954 το χαλυβουργείο πήρε το όνομα του Βλαντιμίρ Λένιν. Ο κύριος σχεδιαστής της πόλης ήταν ο αρχιτέκτονας Tadeusz Ptaszycki. Τα έτη 1949-1955 χτίστηκε η Κεντρική Πλατεία (σήμερα φέρει το όνομα του Ρόναλντ Ρίγκαν) και το κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα.

Το 1973 αποκαλύφθηκε ένα μνημείο του Λένιν, σχεδιασμένο από τον Marian Konieczny και υπήρχε στην Κεντρική Πλατεία μέχρι και το 1989 που έπεσε ο κομμουνισμός.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Nowa Huta, άρχισε γρήγορα να επαναστατεί ενάντια στη νέα κυβέρνηση: το 1960 οι κάτοικοι της περιοχής πολέμησαν για την υπεράσπιση του σταυρού και λίγα χρόνια αργότερα πολέμησαν για να χτίσουν μια εκκλησία - την Κιβωτό του Κυρίου.

Τα σχέδια των αρχών να κάνουν την Νόβα Χούτα στήριγμα του προλεταριάτου, χωρίς Θεό και θρησκεία, απέτυχαν και πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νόβα Χούτα κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου.

Σήμερα, η Nowa Huta αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα σοσιαλιστικής ρεαλιστικής αρχιτεκτονικής στην Πολωνία, που έχει εγγραφεί στο μητρώο μνημείων.

Πηγή: Historia Nowej Huty - zwiedzanie Krakowa.


Βρείτε Σημαντικές Πληροφορίες για την Κρακοβία

Płaszów

Το στρατόπεδο Płaszów είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ήταν ένα στρατόπεδο που δημιουργήθηκε με βάση το εβραϊκό γκέτο.

Το γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο εργασίας και συγκέντρωσης Plaszow ήταν ένα από τα τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης που ιδρύθηκαν από τις γερμανικές αρχές του Τρίτου Ράιχ στη Γενική Κυβέρνηση. Εκεί φυλακίζονταν κυρίως Εβραίοι και Πολωνοί κρατούμενοι.

Το στρατόπεδο ιδρύθηκε από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1942 στην Κρακοβία στην περιοχή δύο πρώην εβραϊκών νεκροταφείων. Ιδρύθηκε ως στρατόπεδο εργασίας και προοριζόταν για αρκετές χιλιάδες κρατούμενους - Εβραίους από το γκέτο της Κρακοβίας, το οποίο εκκαθαρίστηκε τον Μάρτιο του 1943.

Τον Ιανουάριο του 1944, μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν επίσης ένα στρατόπεδο διέλευσης για τους Ούγγρους Εβραίους που στάλθηκαν στο KL Άουσβιτς. Από την άνοιξη του 1944, δέχτηκε επίσης μεταφορές κρατουμένων από στρατόπεδα που εκκενώθηκαν στις περιοχές Λούμπλιν και Ράντομ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 30,000 άνθρωποι ήταν φυλακισμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του στρατοπέδου και ο αριθμός των θυμάτων που δολοφονήθηκαν υπολογίζεται σε περίπου 5 χιλιάδες.

Στο αποκορύφωμα της ανάπτυξης του στρατοπέδου (μέσα του 1944), ο αριθμός των κρατουμένων ήταν πάνω από 20.000 και υπήρχαν περίπου 200 εγκαταστάσεις στην επικράτειά του: φυλακές και στρατώνες, αγροτικά κτίρια, κτίρια υποδομής στρατοπέδου, σπίτια και διαμερίσματα. Ο χώρος του στρατοπέδου κάλυπτε 80 εκτάρια.

Τον Αύγουστο του 1944 ξεκίνησε η εκκαθάριση του KL Plaszow. Οι Γερμανοί άρχισαν να απομακρύνουν αιχμαλώτους και υποδομές. Στις 14 Ιανουαρίου 1945, η τελευταία ομάδα περίπου 600 κρατουμένων ξεκίνησε με τα πόδια προς το KL Auschwitz.

Από τις 19 Ιανουαρίου έως τα τέλη του 1945, ο Κόκκινος Στρατός ήταν εγκατεστημένος στο στρατόπεδο, λεηλατώντας την περιοχή του στρατοπέδου. Επίσης μετά την αναχώρησή του, το στρατόπεδο ήταν προσβάσιμο σε όλους και η διαδικασία καταστροφής του συνεχίστηκε.


Μεταφορά Από την Κρακοβία στο Άουσβιτς

Kościuszko Mound και Μουσείο

Το βουνό του Kośćiuszko είναι ένα ιστορικό μέρος. Σύμβολο ενός από τους μεγαλύτερους και διεθνώς γνωστούς ήρωες της Πολωνίας, μνημείο Εθνικής Μνήμης αλλά και ένα σύμβολο ελευθερίας, ανεξαρτησίας και αλληλεγγύης μεταξύ των εθνών για το καλό της ανθρωπότητας.

Είναι ένας τεχνητός τύμβος στην Κρακοβία της Πολωνίας ο οποίος ανεγέρθηκε αποκλειστικά από τους κατοίκους της Κρακοβίας, τόσο από οικονομικής πλευράς αλλά και φυσικής, καθώς το έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια μεταξύ του 1820 και 1823 προς τιμή του εθνικού τους ηγέτη Tadeusz Kościuszko (1746-1817).

Το kosciuszko mound στην Κρακοβία

Από την κορυφή, μπορείτε να θαυμάσετε σε μια πανοραμική θέα τον ποταμό Βιστούλα και την ολόκληρη την παλαιά πρωτεύουσα της Πολωνίας, την Κρακοβία. Όταν είναι καλός καιρός, μπορείτε να δείτε ακόμα και τα βουνά Τάτρα μακριά στον ορίζοντα.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για το μνημείο ήταν ο Ευλογημένος Λόφος Bronisława, γνωστός και ως Sikornik, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της συνοικίας Zwierzyniec της Κρακοβίας.

Το Kościuszko Mound είναι ένας από τους πέντε αναμνηστικούς τύμβους της Κρακοβίας, που αποτελείται από δύο προϊστορικούς τύμβους, το Krakus Mound και το Wanda Mound, και τρεις σύγχρονους, το Piłsudski Mound, το Kościuszko Mound και το John Paul II Mound.

Η τελετή ίδρυσης του Τύμβου Kościuszko ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 1820. Για τρία χρόνια, άνθρωποι όλων των ηλικιών και τάξεων κατασκεύασαν εθελοντικά το ανάχωμα ύψους 34 μέτρων (112 πόδια).

Ο περίφημος ζωγράφος Jan Matejko στο μουσείο που βρίσκεται στο kosciuszko mound στην Κρακοβία

Στην κορυφή, τοποθετήθηκε ένας ογκόλιθος από γρανίτη, φερμένος από τα βουνά Τάτρα, που έφερε την επιγραφή «Kościuszce» (Προς Τιμή του Kościuszko). Μέσα στο ανάχωμα, θάφτηκαν τεφροδόχοι από τα πολωνικά και αμερικανικά πεδία μάχης όπου πολέμησε ο Kościuszko.

Αρχικά, η περιοχή γύρω από το ανάχωμα Kościuszko σχεδιάστηκε να μετατραπεί σε αποικιακό οικισμό για τις οικογένειες των αγροτών που πολέμησαν στο πλευρό του Tadeusz Kościuszko στην εξέγερση του 1794. Στα τέλη της δεκαετίας του 1830, αυτές οι οικογένειες άρχισαν να εγκαθίστανται στους πρόποδες του Kościuszko Mound.

Η διαδικασία σταμάτησε όταν οι αυστριακές αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν αυτήν την περιοχή σε τμήμα της οχύρωσης της πόλης.

Θέα της Κρακοβίας από το περίφημο Kosciuszko Mound

Δίπλα στο ανάχωμα υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στον Kościuszko, το οποίο παρουσιάζει αντικείμενα και αναμνηστικά από την ζωή και τα επιτεύγματά του.

Νούμερα

  • Ύψος βουνού - 35,54μ
  • Ύψος βουνού πάνω από το επίπεδο της θάλασσας - 330,14μ
  • Ύψος βουνού πάνω από το επίπεδο του ποταμού Βιστούλα - 131,14μ
  • Διάμετρος - 73,25μ
  • Διάμετρος Περιοχής για Θέαση - 8,5μ
  • Όγκος βουνού - Περίπου 167,000 κυβικά μέτρα 

Αλατωρυχείο Βιελίτζκα

Benedictine Abbey in Tyniec

Στα μέσα του 11ου αιώνα, μαύροι μοναχοί εγκαταστάθηκαν στον βράχο Βιστούλα κοντά στην Κρακοβία, το όνομα του οποίου αναφέρεται από τον συγγραφέα του Κανόνα (Άγιο Βενέδικτο), σύμφωνα με τον οποίο ζουν οι Βενεδικτίνοι.

Οι μοναχοί αυτοί, ξεκίνησαν την ανέγερση μιας εκκλησίας και ενός μοναστηριού, που τους επόμενους αιώνες επρόκειτο να επεκταθούν και να ξαναχτιστούν για να εξυπηρετήσουν την ιδέα για την οποία είχαν ιδρυθεί αρχικά.

Εκκλησία που βρίσκεται μέσα στο μοναστήρι στο Tyniec στην Κρακοβία

Η επίσκεψη στο λόφο Tyniec θα σας εισάγει σε ένα εξαιρετικό ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο: να εμβαθύνετε μέσα στον κόσμο των αρχαίων και σύγχρονων μοναχών και τη ζωή τους.

Εδώ, η ιστορία και το παρόν συνυπάρχουν αρμονικά, και οι διαδοχικές γενιές οικοδεσποτών εξακολουθούν να σημειώνουν τη δική τους συμβολή, έτσι έχουμε: ρομανικά θεμέλια, γοτθικούς τοίχους, μπαρόκ έπιπλα, ρομαντικά ερείπια, σύγχρονο μπετόν και φυσικά σύγχρονους υπολογιστές.

Σύντομο Χρονολόγιο ιστορίας Μοναστηριού (11ος - 21ος αιώνας)

Πιθανώς γύρω στο 1044, ο Πρίγκιπας Kazimierz ο Αναστηλωτής ίδρυσε ένα αβαείο.

Θέα στον ποταμό Βιστούλα από το μοναστήρι στο Tyniec στην Κρακοβία

XI / XII αιώνας

Κατασκευή της βασιλικής και των μοναστηριακών κτιρίων. Γύρω στο 1125, ο παπικός λεγάτος, ο καρδινάλιος Idzi του Tuskulum, καθαγιάζει την εκκλησία και εκδίδει ένα έγγραφο που επιβεβαιώνει την ιδιοκτησία του αβαείου.

XIII / XIV αιώνας

Το αβαείο καταστρέφεται κατά τις επιδρομές των Τατάρων και τις μάχες για τον θρόνο της Κρακοβίας μεταξύ του πρίγκιπα Władysław Łokietek και των υποστηρικτών των Τσέχων Přemyslids. Κατασκευή του κάστρου-κατοικίας των ηγουμένων.

Παγωτό και λεμονάδα έξω στην παραλία έξω από το μοναστήρι στο Tyniec

15ος αιώνας

Κατασκευή δεύτερης εκκλησίας που καθαγιάστηκε το 1463 και νέα γοτθικά μοναστήρια και κτίρια.

XVI αιώνας

Η ακμή του αβαείου. Ανακατασκευή κάποιων κτιρίων σε αναγεννησιακό στυλ.

17ος αιώνας

Ανακατασκευή της εκκλησίας σε στυλ μπαρόκ.

Η καφετέρια στο μοναστήρι Tyniec

18ος αιώνας

Προέκταση της νότιας πτέρυγας της μονής, όπου βρίσκεται η βιβλιοθήκη. Το αβαείο μετατράπηκε σε φρούριο, και οι συνομοσπονδίες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στον ρωσικό στρατό. Το αβαείο έγινε μέρος του πρώτου αυστριακού διαχωρισμού. Οι Βενεδικτίνοι ξαναχτίζουν το μοναστήρι.

XIX αιώνας

Ο Αυστριακός Αυτοκράτορας το 1816 διαλύει το αβαείο. Κατά τα έτη 1821–1826 η επισκοπή βρίσκεται στο Tyniec και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Tarnów μαζί με το θησαυροφυλάκιο της εκκλησίας και ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης.

Το 1831, μια φωτιά έκαψε τις στέγες του αβαείου. Το μοναστήρι γίνεται ερείπιο και ο ναός που σώζεται αναλαμβάνεται από την ενορία. Ο τελευταίος μοναχός του Tyniec πεθαίνει το 1833.

Παραλία στο καταπράσινο περιβάλλον στο μοναστήρι Tyniec

20ος αιώνας

Στη δεκαετία του 1930, το βελγικό αβαείο του Αγίου Ανδρέα στο Μπριζ γίνεται κέντρο για τη διαμόρφωση των πολωνικών βενεδικτίνων κλήσεων. Μια ομάδα μοναχών επιστρέφει στο Tyniec στις 30 Ιουλίου 1939.

Το έργο που αναλήφθηκε επέζησε του πολέμου και των χρόνων του κομμουνισμού. Η ανοικοδόμηση του μοναστηριακού συγκροτήματος διήρκεσε από το 1947 έως το 2008.


Δείτε το Άουσβιτς με Ξεναγό στα Ελληνικά

Κάστρο Przegorzały

Το κάστρο αυτό αποτελείτε ουσιαστικά από δύο μέρη. Πρώτον, ο εντυπωσιακός παλαιότερος Πύργος Willa που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920 από τον Adolf Szyszko-Bohusz, ο οποίος έμενε εκεί με την οικογένειά του.

Μετά την ναζιστική εισβολή του 1939, έφτασε στον χώρο ο κακός βαρόνος Otto von Wächter. Ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή του στο ναζιστικό πραξικόπημα στην Αυστρία, του δόθηκε ο τίτλος του Κυβερνήτη της Περιφέρειας της Κρακοβίας και στη συνέχεια της Περιφέρειας της Γαλικίας και επίσης δικαίωμα σε ένα αρχοντικό.

Επέλεξε αρχικά ένα εντυπωσιακό κτίριο που ονομάζεται Palace Under the Rams στην πλατεία της Παλιάς Πόλης (τώρα στεγάζει το διάσημο Piwnica pod Baranami). Για τον Ότο όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Όπως και ο ίδιος ο Χίτλερ, προφανώς φανταζόταν την δική του "Αετοφωλιά" και είχε το βλέμμα του σταθερά στον Πύργο Willa με την περίοπτη θέση του.

Προφανώς ο Szyszko-Bohusz δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το σπίτι της οικογένειάς του, έτσι οι Ναζί το κατέσχεσαν και τον συνέλαβαν με πλαστές κατηγορίες. Τότε ο Otto αποφάσισε ότι αυτός ο πύργος δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να καλύψει τις ανάγκες του και προχώρησε στην κατασκευή ενός ολόκληρου κάστρου δίπλα του το 1941.

Υπάρχει ένα υπέροχο καφέ/εστιατόριο για να δειπνήσετε ή απλά να πιείτε ένα καφέ και να θαυμάσετε την πανέμορφη θέα. Για να είμαστε ξεκάθαροι όμως, αυτό δεν είναι κανονικό κάστρο, γιατί δεν υπάρχουν δωμάτια, μπουντρούμια, θρόνοι ή θάλαμοι βασανιστηρίων.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου, καθώς τώρα στεγάζει το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Jagiellonian, καθώς και το Κέντρο Μελετών του Ολοκαυτώματος.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Σας Ευχαριστούμε που Διαβάσατε.
Ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα στην Κρακοβία!

Subscribe

* indicates required

Σημαντικά άρθρα