Δείτε τα Σημαντικότερα Αξιοθέατα στην Βαρσοβία
Ανακαλύψτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Βαρσοβία, τόσο στην παλιά όσο και στην νέα πόλη. Ακολουθήστε αυτή την μοναδική DIY ξενάγηση και ανακαλύψτε την ενδιαφέρουσα και μαρτυρική ιστορία της πόλης.
Βαρσοβία,
Πανέμορφα Αξιοθέατα και ενδιαφέρουσα Ιστορία!
Θα επικεντρωθούμε στα αξιοθέατα που βρίσκονται στον πιο σημαντικό δρόμο της Βαρσοβίας και είναι σίγουρο ότι θα τον περπατήσετε αρκετές φορές. Είναι προτιμότερο να δείτε την πόλη με κάποιο ξεναγό στην Βαρσοβία στα Ελληνικά για καλύτερη και ξεκούραστη εξερεύνηση της πόλης.
Ο παρακάτω οδηγός, σίγουρα θα σας βοηθήσει να δείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βαρσοβίας στο κέντρο και την παλιά πόλη, όπως και να μάθετε κάποια πράγματα για την Ιστορία της πόλης.
Σημαντικά Αξιοθέατα Βαρσοβία
Θα ξεκινήσουμε την Περιήγησή μας στα αξιοθέατα Βαρσοβίας από το μνημείο του Κοπέρνικου
Σημείο Εκκίνησης
Νέα Πόλη
Αξιοθέατα Στην Νέα Πόλη - Βαρσοβία
Υπάρχουν πάρα πολλά αξιοθέατα στην Βαρσοβία και θα ήταν αδύνατο να τα δούμε όλα. Θα προσπαθήσουμε να δούμε αρκετά ενδιαφέροντα στην παλιά πόλη, αλλά και στην καινούργια, όπως και στα κοντινά περίχωρα.
Πριν δούμε τα σχετικά για το μνημείο του Κοπέρνικου και μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με τον Σοπέν, δίπλα σας ακριβώς έγινε το παρακάτω γεγονός.
Το πρώτο πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν
Μετά το 1825, ο Chopin αγόρασε ένα πιάνο Buchholtz, το οποίο μεταφέρθηκε στο νέο τους διαμέρισμα στο Krasiński Palace, στην οδό Krakowskie Przedmieście.
Buchholtz, ο κατασκευαστής θεωρείτο ο καλύτερος στην Πολωνία, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην εξαιρετική του παρουσία και απόδοση στις τοπικές βιομηχανικές εκθέσεις μεταξύ 1823 και 1825.
Ως φίλος του ιδιοκτήτη, ο Fryderyk Chopin ήταν συχνός επισκέπτης στο εργαστήριο, όπου συχνά έπαιζε τα νεώτερα κομμάτια του στους φίλους του.
Το πιάνο χρησιμοποιήθηκε από τον νεαρό Fryderyk για να συνθέσει τα πρώτα του μεγάλα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου της διάσημης σύνδεσης πιάνου στο F minor.
Στις 2 Νοεμβρίου 1830 ο Σοπέν εγκατέλειψε τη Βαρσοβία και τρεις μέρες αργότερα εγκατέλειψε την πατρίδα του, την Πολωνία για πάντα. Μετά το θάνατο των γονιών του, το πιάνο κληρονομήθηκε από την αδελφή του Fryderyk Izabella Barcińska.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1863, οι Τσάροι στρατιώτες λεηλάτησαν το παλάτι Zamoyski και έριξαν το πιάνο Buchholtz «έξω από το παράθυρο».
Το όργανο στο οποίο έφτιαξε τα πρώτα του μεγάλα κομμάτια κατά την εφηβεία του ο Chopin, συμπεριλαμβανομένων των δύο συναυλιών του έσκασε στο πεζοδρόμιο και έγινε κομμάτια.
Όπως βλέπετε το μνημείο του Κοπέρνικου μπροστά σας, στο δεξί σας χέρι και προς τα πάνω, το πιάνο έπεσε από ένα από τα παράθυρα που βλέπετε στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Πηγή: Chopin - Warsaw - Piano
Ξεναγός Βαρσοβίας στα Ελληνικά
Παλάτι Στάσιτς Βαρσοβία
Πίσω τώρα στο μνημείο του Κοπέρνικου στην Βαρσοβία το οποίο στέκει ακριβώς μπροστά από το Παλάτι Στάσιτς το οποίο πήρε το ονομά του από τον ιδρυτή του τον Stanisław Staszic.
Το παλάτι ανεγέρθηκε μεταξύ 1820 και 1823 και σχεδιάστηκε από τον Antonio Corazzi σε νέο-κλασσικό στυλ. Μεταξύ 1893 και 1895, οι Ρωσικές αρχές ανακαίνισαν το παλάτι σε Ρωσο-Βυζαντινό στυλ.
Αυτή η ανακαίνισης ήταν μέρος του προγράμματος Ρωσοποίησης (russification) ας πούμε που έλαβε χώρα στην πόλη.
Μετά από την ανεξαρτησία της Πολωνίας, το κτήριο επέστρεψε στην αρχική του μορφή μεταξύ 1924 και 1926. Το 1944, το παλάτι έπαθε μεγάλες ζημιές αλλά ξαναχτίστηκε μεταξύ 1946 και 1950.
Στους χρόνους μας το παλάτι είναι η έδρα της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών στην Krakowskie Przedmieście.
Μνημείο Κοπέρνικου
Το Μνημείο του Νικόλαου Κοπέρνικου στη Βαρσοβία που βρίσκεται μπροστά από το παλάτι είναι ένα από τα αξιοσημείωτα αξιοθέατα της πολωνικής πρωτεύουσας.
Το χάλκινο άγαλμα του Πολωνού αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου (πολωνικό: Μικολάι Κοπέρνικ) που κρατάει μια πυξίδα και μια σφαίρα, σχεδιάστηκε από τον Bertel Thorvaldsen το 1822 και ανεγέρθηκε το 1828-30.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το μνημείο του Κοπέρνικου ήταν το επίκεντρο μιας αξιοσημείωτης επιχείρησης "σαμποτάζ" από την Πολωνική υπόγεια αντίσταση.
Λίγο μετά που άρχισε η ναζιστική γερμανική κατοχή στην Βαρσοβία το 1939, οι Γερμανοί αφαίρεσαν τις λατινικές και πολωνικές επιγραφές του μνημείου και έβαλαν μια πλάκα στη γερμανική γλώσσα: «στον Νικολάου Κοπέρνικο [από το] γερμανικό έθνος».
Στις 11 Φεβρουαρίου 1942 ο Maciej Aleksy Dawidowski αφαίρεσε τη γερμανική πλάκα. Απαντώντας, στις 21 Φεβρουαρίου, οι Γερμανοί μετακόμισαν το άγαλμα του Jan Kiliński στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας.
Ο Dawidowski και οι σύντροφοί του απάντησαν τοποθετώντας ένα μεγάλο γκράφιτι στο Μουσείο ("Άνθρωποι της Βαρσοβίας - Είμαι εδώ, Jan Kiliński")
Επίσης στις 13 Μαρτίου πρόσθεσαν μια νέα πινακίδα στο μνημείο του Κοπέρνικου: «Για την απομάκρυνση του αγάλματος Kiliński, επεκτείνω τον χειμώνα κατά δύο μήνες, Kopernik."
Το 1944, μετά την Επανάσταση της Βαρσοβίας, κατά την οποία το μνημείο υπέστη ζημιά, οι Γερμανοί αποφάσισαν να το λιώσουν. Το απομάκρυναν από την θέση του, αλλά έπρεπε να υποχωρήσουν πριν καταφέρουν να το λιώσουν.
Οι Πολωνοί έφεραν το μνημείο πίσω στη Βαρσοβία στις 22 Ιουλίου 1945, το ανακαίνισαν και το αποκάλυψαν ξανά στις 22 Ιουλίου 1949.
Βρείτε Φθηνά Ξενοδοχεία στην Πολωνία
Αφήνουμε πίσω μας το μνημείο του Κοπέρνικου και προχωρούμε προς την παλιά πόλη, μόλις λίγα μέτρα στα αριστερά μας θα δούμε την...
Εκκλησία του τιμίου Σταυρού
Κατά τον 15ο αιώνα ανεγέρθηκε ένα μικρό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Τιμίου Σταυρού. Το 1526 το εκκλησάκι κατεδαφίστηκε και ανεγέρθηκε μια νεώτερη εκκλησία.
Ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε από τον Paweł Zembrzuski το 1615, καθώς ο ναός ήταν πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης πόλης.
Αρχικά βρισκόταν πολύ έξω από τα όρια της πόλης, αλλά μέχρι και τον 17ο αιώνα είχε γίνει μια από τις κυριότερες εκκλησίες στο νότιο προάστιο (przedmieście) της πόλης που μόλις το 1596 είχε γίνει η πρωτεύουσα της Πολωνίας.
Προηγουμένως ήταν η Κρακοβία όπως έχουμε πει. Το κεντρικό κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ 1679 και 1696. Ο κύριος σχεδιαστής του ήταν ο Józef Szymon Bellotti, ο βασιλικός αρχιτέκτονας του Βασιλικού Δικαστηρίου της Πολωνίας.
Ο ίδιος έφτιαξε και το μνημείο της Παναγίας που θα δούμε παρακάτω. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944, η εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημιές.
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944, οι Γερμανοί πυροδότησαν δύο μεγάλες μεταλλικές νάρκες Γολιάθ (που συνήθως έφεραν 75-100 κιλά υψηλών εκρηκτικών).
Η πρόσοψη καταστράφηκε, μαζί με πολλά έπιπλα μπαρόκ, την καμάρα, τον υψηλό βωμό και τους πλευρικούς βωμούς. Στη συνέχεια ο ναός ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς τον Ιανουάριο του 1945.
Ο Chopin λίγο πριν πεθάνει ζήτησε όπως η καρδιά του να μεταφερθεί στην Βαρσοβία γιατί γνώριζε ότι το σώμα του δεν θα έφευγε ποτέ από το Παρίσι.
Η Ludwika πήρε την καρδιά του (που είχε αφαιρεθεί από τον γιατρό του Jean Cruveilhier και η οποία διατηρήθηκε σε αλκοόλ μέσα σε βάζο), και την μετέφερε πίσω στην Πολωνία το 1850.
Η καρδιά του φυλάσσετε έκτοτε μέσα στην εκκλησία του τιμίου σταυρού. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η εκκλησία είναι γιατί ο Σοπέν διέμενε εκεί δίπλα, από όπου πέταξαν το πιάνο από το παράθυρο.
Με κατεύθυνση την Παλιά Πόλη, το επόμενο αξιοθέατο στην Βαρσοβία που θα δούμε είναι η...
Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωσήφ, κοινώς αποκαλούμενη Εκκλησία των Καρμελιτών είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Krakowskie Przedmieście 52/54 στη Βαρσοβία.
Χτίστηκε μεταξύ 1692-1701 από σχέδιο του Józef Szymon Bellotti. Ο ίδιος άνθρωπος είχε βάλει το χέρι του και στο προηγούμενο αξιοθέατο εκκλησία που έχουμε δει, όπως και σε ένα που θα δούμε σε λίγο.
Η εκκλησία Carmelite ήταν εκεί όπου ο Frédéric Chopin εργάστηκε για πρώτη φορά, όταν προσκλήθηκε να δώσει ρεσιτάλ στα όργανα της εκκλησίας.
Το 1864, ύστερα από τη συντριπτική καταστροφή των Ρώσων, το μοναστήρι που υπήρχε εκεί εκκαθαρίστηκε από το τσαρικό καθεστώς ως οχυρό των Πολωνών.
Τα κτίρια προσαρμόσθηκαν από τότε για το Αρχιεπισκοπικό Σεμινάριο της Βαρσοβίας και η πρώην Εκκλησία των Καρμελιτών λειτουργεί ως εκκλησιαστική σχολή.
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η εκκλησία σώθηκε από την καταστροφή με ελαφρές ζημιές. Χρησιμοποιόταν ως Προ καθεδρικός μέχρι και την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη.
Προσέξτε στην οροφή της εκκλησίας τον συμβολισμό. Βλέπετε το ποτήριο της Θείας Κοινωνίας το οποίο πατάει το φίδι που συμβολίζει τον Σατανά. Αυτό δείχνει ότι η Θεία Κοινωνία, υπερνικά το κακό.
Πάρτε προσφορά για Ενοικίαση Αυτοκινήτου
Αφήνουμε πίσω μας ακόμα μια Εκκλησία στην Βαρσοβία και λίγο πιο κάτω θα δούμε το πανέμορφο μνημείο του ..
Adam Bernard Mickiewicz
Αυτό το νεοκλασικό μνημείο αφιερώνεται στο κύριο πρόσωπο του πολωνικού ρομαντισμού και του μεγαλύτερου ποιητή της Πολωνίας, που βρίσκεται στη φημισμένη οδό Krakowskie Przedmieście.
Ο Adam Bernard Mickiewicz ήταν Πολωνός ποιητής, δραματικός, δόκιμος, δημοσιογράφος, μεταφραστής, καθηγητής της σλαβικής λογοτεχνίας και πολιτικός ακτιβιστής.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σλαβικούς και Ευρωπαίους ποιητές. Το μνημείο κατασκευάστηκε μεταξύ (1897-1898) από τον Πολωνό γλύπτη Cyprian Godebski.
Το άγαλμα δείχνει ότι ο Mickiewicz στέκεται ψηλά, με το κεφάλι του να ανεβαίνει ελαφρά και το δεξί του χέρι πάνω στην καρδιά του. Σχεδιάστηκε στην Ιταλία και αποκαλύφθηκε κατά την 100ή επέτειο από την γέννηση του ποιητή (24 Δεκεμβρίου 1798).
Δυστυχώς, το 1944 καταστράφηκε σκοπίμως από τους Ναζί Γερμανούς και τα υπόλοιπα μέρη του μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Μετά τον πόλεμο, οι Πολωνοί στρατιώτες βρήκαν το κεφάλι του και διάφορα άλλα τμήματα του αγάλματος στο Αμβούργο.
Ο γλύπτης Jan Szczepkowski παρήγαγε το αντίγραφο του αρχικού αγάλματος που βλέπετε σήμερα. Η περιοχή γύρω από το μνημείο αποκαταστάθηκε επίσης και παρουσιάστηκε ξανά το 1950.
Τα τελευταία τμήματα του μνημείου επέστρεφαν στην Πολωνία στη δεκαετία του 1980. Η σημασία του Mickiewicz εκτείνεται πέρα από τη λογοτεχνία στις ευρύτερες σφαίρες της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής.
Αρχικά ήταν θαμμένος στο Παρίσι, όμως το σώμα του Mickiewicz βρίσκεται τώρα στον Καθεδρικό Ναό Wawel της Κρακοβίας. Προσέξτε με πόση λεπτομέρεια είναι κατασκευασμένο το κάγκελο και τον όμορφο κήπο που το περιβάλλει.
Περνάμε έξω από το πανέμορφο ξενοδοχείο Μπρίστολ. Θα πρέπει να μπούμε στο δρόμο στα αριστερά μας και να πάμε στο τέρμα για να δούμε το..
Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι αφιερωμένο στους άγνωστους στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους σε διάφορες μάχες για την Πολωνία.
Είναι ένας από τους πολλούς εθνικούς τάφους αγνώστων που δημιουργήθηκαν μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της Βαρσοβίας.
Βρίσκεται στην πλατεία Piłsudski η οποία ονομαζόταν παλαιότερα πλατεία Σάξον.
Είναι το μοναδικό επιζών τμήμα του Σαξονικού Παλατιού (Saxon Palace) που υπήρχε εκεί μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τις 2 Νοεμβρίου του 1925, ο τάφος στεγάζει το σώμα ενός νεαρού στρατιώτη που έπεσε κατά τη διάρκεια της μάχης του Lemberg (Νοέμβριο 1918 μέχρι τον Μάιο του 1919).
Από τότε, γη και τέφρα από πολυάριθμα πεδία μάχης, όπου πολέμησαν Πολωνοί στρατιώτες έχει προστεθεί στα μεταλλικά δοχεία που βρίσκονται κάτω από τους σωζόμενους πυλώνες του Σαξονικού Παλατιού.
Ο τάφος φωτίζεται διαρκώς από μια αιώνια φλόγα και προστατεύεται από φρουρά του Πολωνικού Στρατού.
Εκεί γίνονται οι πιο επίσημες στρατιωτικές εκδηλώσεις στην Πολωνία και ξένοι εκπρόσωποι αποθέτουν στεφάνια όταν επισκέπτονται την Πολωνία. Η αλλαγή του φύλακα γίνεται κάθε 1 ώρα, 365 ημέρες το χρόνο.
Ιστορία
Μετά το 1661 ο κληρονόμος Jan Andrzej Morsztyn αντικατέστησε το αρχοντικό που βρισκόταν εκεί με ένα μπαρόκ παλάτι (Pałac Morsztynów, "το παλάτι Morsztyn") με τέσσερις πύργους.
Το 1713 το παλάτι, αγοράστηκε από τον πρώτο από τους δύο βασιλιάδες της Πολωνίας, τον Αύγουστο Β (1697-1706 και 1709-33), ο οποίος άρχισε να το διευρύνει. Το 1748 η ανακατασκευή του παλατιού ολοκληρώθηκε από τον γιο του, τον βασιλιά Αύγουστο Γ '.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Saxon Palace φιλοξένησε το Λύκειο της Βαρσοβίας, στο οποίο ο πατέρας του Frédéric Chopin Nicolas δίδαξε γαλλικά και ζούσε με την οικογένειά του στο παλάτι.
Μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, το Παλάτι ήταν έδρα του Πολωνικού Γενικού Επιτελείου. Το 1925, ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη ιδρύθηκε στο πλαίσιο της στοάς με κιονοστοιχία που εντάχθηκε στα δύο συμμετρικά πτερύγια του Παλατιού.
Το Παλάτι συνέχισε να περικλείεται μεταξύ του Saxon Garden, στο πίσω μέρος του και της πλατείας Saxon μπροστά (που θα μετονομαζόταν σε πλατεία Piłsudski μετά το θάνατο του στρατάρχη το 1935).
Το 1923, μια ομάδα άγνωστων Βαρσοβιανών τοποθέτησε, πριν ακόμα από το Saxon Palace της Βαρσοβίας και τον παρακείμενο Saxon Garden, μία πέτρινο ταμπέλα.
Για όλους τους άγνωστους Πολωνούς στρατιώτες που είχαν πέσει στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και τον επακόλουθο πολωνικό-σοβιετικό πόλεμο. Αυτή η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε από αρκετές εφημερίδες της Βαρσοβίας και από τον στρατηγό Władysław Sikorski.
Στις 4 Απριλίου 1925, το Πολωνικό Υπουργείο Πολέμου επέλεξε ένα πεδίο μάχης από το οποίο θα έφερναν τις στάχτες ενός άγνωστου στρατιώτη στη Βαρσοβία. Τον Οκτώβριο του 1925, στο νεκροταφείο των υπερασπιστών του Lwów, εκκενώθηκαν τρία φέρετρα.
Το φέρετρο που έπρεπε να μεταφερθεί στη Βαρσοβία επιλέχθηκε από τη Jadwiga Zarugiewiczowa, μητέρα στρατιώτη που είχε πέσει στο Zadwórze και του οποίου το σώμα δεν είχε βρεθεί ποτέ.
Στις 2 Νοεμβρίου 1925, το φέρετρο μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη της Βαρσοβίας. Στη συνέχεια, οκτώ άτομα της τάξης του Virtuti Militari έφεραν το φέρετρο στο τελευταίο σημείο ανάπαυσης, κάτω από την κιονοστοιχία που ενώνει τα δύο φτερά του Saxon Palace.
Το φέρετρο θάφτηκε μαζί με 14 φιγούρες που περιείχαν χώμα από πολλά πεδία μάχης, ένα μετάλλιο Virtuti Militari και ένα δισκογραφικό δισκίο. Έκτοτε, εκτός από την περίοδο της γερμανικής κατοχή κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, κάποιος προσέχει αυτόν τον τάφο.
Επιστρέφουμε πίσω και συνεχίζουμε προς την Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας. Στο δεξί μας χέρι θα δούμε το ..
Προεδρικό Μέγαρο Βαρσοβίας
Το τωρινό Προεδρικό Μέγαρο στη Βαρσοβία, το οποίο παλαιότερα ήταν το παλάτι του Υπουργικού συμβουλίου.
Το παλαιότερο κομμάτι του κτηρίου είναι μπαρόκ το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1643 και 1655 για τον Stanisław Koniecpolski. Για αυτό τον λόγο είναι γνωστό επίσης σαν Koniecpolskich, Radwiwiłów.
Το παλάτι ανοικοδομήθηκε και διευρύνθηκε επανειλημμένα, παράδειγμα κατά τον 18ο αιώνα, 2 φτερά τοποθετήθηκαν τα οποία προσδίδουν μία νεώτερη μπαρόκ διακόσμηση.
Μεταξύ 1818-1819, το παλάτι έτυχε θεμελιωδών αλλαγών για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Ρώσου κυβερνήτη στην Βαρσοβία.
Η καινούργια νέο-κλασσική ταυτότητα του παλατιού σχεδιάστηκε από τον Chrystian Piotr Aigner και διατηρείτε μέχρι σήμερα. Σε αντίθεση, το εσωτερικό του παλατιού συνεχίζει να διαμορφώνεται συνεχώς.
Μεταξύ των πολέμων και μετά από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, το παλάτι ήταν η έδρα του υπουργικού συμβουλίου μέχρι και το 1995, όταν έγινε η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατίας.
Άγαλμα Poniatowski
Το 1961, ένα νέο απόσπασμα του μνημείου του Joseph Poniadowski από τον Δανό γλύπτη Bertel Thorvaldsen τοποθετήθηκε μπροστά από το παλάτι. Το πρωτότυπο καταστράφηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μνημείο μπροστά από το προεδρικό είναι προς τιμή του Józef Antoni Poniatowski, γεννημένος στις 7 Μαΐου του 1762 στη Βιέννη, πέθανε στις 19 Οκτωβρίου 1813 στη Λειψία.
Ο Πολωνός πρίγκιπας Ιωσήφ Πονιατόβσκι, ήταν ένας μεγάλος ήρωας του μύθου του Ναπολέοντα, τελικά ήταν άνδρας χωρίς χώρα. Πολωνός πατριώτης και στρατιωτικός ήρωας, που έγινε αργότερα στρατηγός της Γαλλίας.
Αρχικά ήταν αξιωματικός του αυστριακού στρατού, αλλά μεταφέρθηκε στον πολωνικό στρατό το 1789 κατόπιν αιτήματος του θείου του, του βασιλιά Stanisław II August Poniatowski της Πολωνίας.
Διακρίθηκε εναντίον των Ρώσων το 1792 και συμμετείχε στην αντι-ρωσική εξέγερση του Tadeusz Kościuszko το 1794.
Ο Poniatowski αποχώρησε το 1795 μετά τον Τρίτο Κατακερματισμό της Πολωνίας, αλλά το 1807 χρίστηκε αρχηγός του δουκάτου της Βαρσοβίας από τον Ναπολέοντα.
Οδήγησε το πολωνικό σώμα κατά την Ρωσική εκστρατεία του Ναπολέοντα το 1812 και κατά τη διάρκεια της Μάχης της Λειψίας (16-19 Οκτωβρίου 1813) έγινε στρατάρχη της Γαλλίας.
Την τελευταία ημέρα της μάχης τραυματίστηκε και πέθανε σε μια προσπάθειά του να διασχίσει τον ποταμό Έλστερ με το άλογό του.
Αφήνουμε πίσω μας το Προεδρικό Μέγαρο και λίγο πριν φτάσουμε στην Πλατεία του κάστρου στην Παλιά Πόλη, θα δούμε στο δεξί μας χέρι το..
Άγαλμα Παναγίας Passau
Αυτό το μπαρόκ άγαλμα της Παναγίας του Passau έχει μια μοναδική ιστορία και επέζησε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την γνώμη μου είναι ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο στην Βαρσοβία και είναι άξιο σεβασμού.
Χτίστηκε το 1683, μετά από τη νίκη της Βιέννης. Ιδρυτής ήταν ο βασιλικός γλύπτης Jozef Belotti. Είναι το 2ο παλαιότερο μνημείο στην Βαρσοβία σε μορφή στήλης μετά από την κολόνα του Zygmunt.
Βρίσκεται στην Krakowskie Przedmiescie, την πρώην διαδρομή εξόδου από την Παλιά Βαρσοβία προς την Κρακοβία, κοντά στη στάση λεωφορείου Plac Zamkowy, πίσω στο Skwer Hoovera.
H Βαρσοβία υπέστη μια φοβερή επιδημία το 1677, η οποία σκότωνε τον πληθυσμό της πόλης. Ο Józef Szymon Bellotti, ένας νεοφερμένος από την μακρινή Ευρώπη, με μεγάλη οικογένεια, δεν μπορούσε να φύγει πουθενά, έπρεπε να μείνει σε μολυσμένη πόλη.
Έτσι προσευχόταν στην Παναγία, την μητέρα του Θεού να σώσει ολόκληρη την οικογένειά του από την πανώλη και υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα το μνημείο αυτό.
Όλα τα μέλη της οικογένειας Bellotti, που κατοικούσαν στο τότε Murano (σήμερα Muranów). Ο Józef, λοιπόν, ξεκίνησε το γλυπτό όπως είχε υποσχεθεί.
Ωστόσο, λόγω άλλων δεσμεύσεων του αρχιτέκτονα που είχαν ήδη ξεκινήσει, δεν προχωρούσε αρκετά γρήγορα. Τέλος, μετά από έξι χρόνια από την έναρξη των εργασιών, το μνημείο ήταν έτοιμο το 1683.
Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς Jan III Sobieski επέστρεψε θριαμβευτικά στη Βαρσοβία από τη Βιέννη. Όταν ζητήθηκε στον Bellotti από τον βασιλιά να σχεδιάσει κάτι για ευχαριστία, του είπε ότι το είχε ήδη κάνει. Και έδωσε στον ηγεμόνα το μόλις τελειωμένο άγαλμα της Παναγίας του Passau.
Το μνημείο τοποθετήθηκε κοντά στο Κάστρο, στην πλατεία Bernardyński μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Άννας και ήταν εκεί μέχρι το 1866. Μετά μεταφέρθηκε στον τόπο όπου βρίσκεται σήμερα. Στη δεκαετία του 1930, η εικόνα της μητέρας του Θεού στέφθηκε.
Στις τέσσερις πλευρές του βάθρου, μπορούμε να διαβάσουμε τέσσερις διατηρημένες επιγραφές: δύο στα λατινικά, επαίνεσαν τη βιεννέζικη νίκη και δύο στην ιταλική ως ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία της οικογένειας του δημιουργού.
Πηγή: sekrety-warszawy-czesc-xvii
Φτάσαμε. Βλέπετε τώρα στα δεξιά σας την τόσο ταλαιπωρημένη...
Επιλέξτε Παλιά Πόλη
Παλιά Πόλη Βαρσοβία
Ξεκινάμε τα Αξιοθέατα στην Παλιά Πόλη
Εκκλησία της Αγίας Άννας
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα στην Βαρσοβία. Εδώ μπορούμε να ανέβουμε στον πύργο και να θαυμάσουμε την θέα, όπως και να βγάλουμε πανέμορφες φωτογραφίες.
Η εκκλησία της Αγίας Άννας είναι μια εκκλησία στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας, δίπλα στην πλατεία του Κάστρου, στο Krakowskie Przedmieście 68.
Είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες εκκλησίες της Πολωνίας με νεοκλασική πρόσοψη. Η εκκλησία κατατάσσεται στα παλαιότερα κτίρια της Βαρσοβίας.
Με την πάροδο του χρόνου, έχει περάσει ανακατασκευές, με αποτέλεσμα την σημερινή εμφάνισή της, αμετάβλητη από το 1788.
Σήμερα είναι η κύρια ενορία εκκλησιών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη Βαρσοβία. Το 1454, η Δούκισσα της Μασοβίας Άννα Φιογιόρνονα, ίδρυσε αυτή την εκκλησία με ένα μοναστήρι για τους Φραγκισκιανούς.
Η πλατεία μπροστά από την εκκλησία ήταν τόπος επίσημων αφιερώσεων στους Πολωνούς μονάρχες από τους ηγέτες της Πρωσίας. Μια πατριωτική διαδήλωση μπροστά από την Αγία Άννα στις 27 Φεβρουαρίου του 1861, τελείωσε με μεγάλη αιματοχυσία.
Η εκκλησία της Αγίας Άννας ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές το 1603, 1634, 1636 και το 1667.
Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την πολιορκία της Βαρσοβίας και λεηλατήθηκε από σουηδικά και γερμανικά στρατεύματα κατά τη δεκαετία του 1650.
Μεταξύ 1740 και 1760 η πρόσοψη ανακατασκευάστηκε σε ροκοκό στυλ (Late Baroque) σύμφωνα με το σχέδιο του Jakub Fontana και διακοσμήθηκε με δύο φιλέτα καμπαναριών.
Οι τοίχοι και τα ημικυκλικά ταβάνια της εκκλησίας, χωρισμένα σε κόλπους, διακοσμούνταν την εποχή εκείνη με πλούσια ζωγραφική, χρησιμοποιώντας τεχνικές ψευδαίσθησης απεικονίζωντας σκηνές από την ζωή της Αγίας Άννας.
Ένα παρεκκλήσι του Saint Ładysław ήταν επίσης διακοσμημένο με αυτό τον τρόπο. Όλοι οι πίνακες ήταν από τον Φράαρ Ουλέντυ Żebrowski.
Η εκκλησία ανακατασκευάστηκε για τελευταία φορά μεταξύ 1786 και 1788 με εντολή του βασιλιά Stanisław August Poniatowski.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1794, μέρος της εθνικής εξέγερσης Kościuszko, ο επίσκοπος Józef Kossakowski, θεωρούμενος ως προδότης του έθνους, εκτελέστηκε μπροστά από την εκκλησία (Κρεμάστηκε μπροστά στους κατοίκους οι οποίοι χειροκροτούσαν)
Η στέγη της εκκλησίας υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την αεροπορική επιδρομή στη Βαρσοβία το 1939 και στη συνέχεια καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1944 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας αλλά σύντομα επισκευάστηκε και πάλι.
Φαντάζομαι ήδη κοιτάτε την Πλατεία του Κάστρου της Παλιάς πόλης με την ...
Κολόνα του Σίγκιμουντ στο κέντρο
Η Στήλη του Ζίγκιμουντ (Πολωνικά: KolumnaZygmunta), που χτίστηκε αρχικά το 1644, βρίσκεται στην Πλατεία του Κάστρου της Βαρσοβίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της Βαρσοβίας καθώς και το πρώτο κοσμικό μνημείο υπό μορφή στήλης στη σύγχρονη ιστορία.
Η στήλη και το άγαλμα μνημονεύουν τον βασιλιά Σίγκισμουντ Γ 'Βας, ο οποίος το 1596 μετέφερε την έδρα του Βασιλειά της Πολωνίας από την Κρακοβία στη Βαρσοβία (Σημειώστε: Όχι την πρωτεύουσα). Διαβάστε περισσότερα για τις πρωτεύουσες.
Ύψος 8,5 μέτρα. Το γλυπτό του Βασιλιά έχει ύψος 2,75 μέτρα. Την 1η Σεπτεμβρίου 1944, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας, η στήλη του μνημείου κατεδαφίστηκε από τους Γερμανούς και το χάλκινο άγαλμα υπέστη σοβαρές ζημιές.
Μετά τον πόλεμο, το άγαλμα επισκευάστηκε και το 1949 δημιουργήθηκε σε μια νέα στήλη, κατασκευασμένη από γρανίτη από το ορυχείο Strzegom, λίγα μέτρα από τον αρχικό χώρο. Τα αρχικά σπασμένα κομμάτια της στήλης βρίσκονται δίπλα στο Βασιλικό Κάστρο.
Και στην δεξιά πλευρά θα δείτε το επιβλητικό...
Βασιλικό Κάστρο (Royal Castle)
Το Βασιλικό Κάστρο στη Βαρσοβία (Πολωνικά: Zamek Królewski w Warszawie) είναι το κάστρο που εξυπηρετούσε παλαιότερα ως επίσημη κατοικία των Πολωνών μοναρχών.
Βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου, στην είσοδο της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας. Ο ξεναγός μας μπορεί να κάνει ξενάγηση στα Ελληνικά μέσα στο Βασιλικό Παλάτι.
Βασιλικό κάστρο και τα κομμάτια της Κολώνας του Σίγκιμουντ
Τα προσωπικά γραφεία του βασιλιά και τα διοικητικά γραφεία του βασιλικού δικαστηρίου της Πολωνίας βρίσκονταν εκεί από τον 16ο αιώνα μέχρι και τον διαχωρισμό της Πολωνίας. Ο πρώτος διαχωρισμός αποφασίστηκε την 5η Αυγούστου του 1772.
Αρχικά το συγκρότημα λειτουργούσε ως κατοικία των Δουκών της Μασοβίας και από τον δέκατο έκτο αιώνα έγινε έδρα της πολωνικής-λιθουανικής Κοινοπολιτείας: ο Βασιλιάς και το Κοινοβούλιο (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία).
Στη μακρά ιστορία του το Βασιλικό Κάστρο λεηλατήθηκε επανειλημμένα και καταστράφηκε από τους εισβολείς Σουηδούς, Βρανδεμβούργου, Πρωσίας και Τσάρχης.
Το Σύνταγμα της 3ης Μαΐου 1791, το πρώτο του τύπου στην Ευρώπη και το δεύτερο παλαιότερο κωδικοποιημένο εθνικό σύνταγμα του κόσμου μετά το Σύνταγμα του 1789, συντάχθηκε εδώ από το τετραετές Sejm.Τον 19ο αιώνα, μετά την κατάρρευση της εξέγερσης του Νοεμβρίου, χρησιμοποιήθηκε ως διοικητικό κέντρο από τον Τσάρο και ανασχεδιάστηκε για τις ανάγκες της αυτοκρατορικής ρωσικής διοίκησης.
Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η κατοικία του Γερμανού Κυβερνήτη.
Το 1920-1922 το Βασιλικό Κάστρο ήταν η έδρα του αρχηγού του Πολωνικού κράτους και από το 1926 μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το κτίριο ήταν η κατοικία του προέδρου, Ignacy Mościcki.
Κάηκε και λεηλατήθηκε από τους Ναζί μετά την εισβολή στην Πολωνία το 1939. Καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το 1944 μετά την αποτυχημένη εξέγερση της Βαρσοβίας. Το Κάστρο ανοικοδομήθηκε και ανακατασκευάστηκε πλήρως.
Το 1965 τα επιζώντα κομμάτια του κάστρου και της βασιλικής βιβλιοθήκης, το παρακείμενο παλάτι χαλκού και οι αρκούδες Kubicki καταχωρήθηκαν ως ιστορικά μνημεία από την κυβέρνηση.
Η ανασυγκρότηση του κάστρου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1971-1984 από την Επιτροπή Πολιτών, υπεύθυνη για την ανασυγκρότηση της Βαρσοβίας.
Κυρίως με δωρεές από τις ΗΠΑ. Το 1980, το Βασιλικό Κάστρο, μαζί με την Παλιά Πόλη, καταχωρήθηκε ως προστατευόμενη περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Σήμερα είναι ένα ιστορικό και εθνικό μνημείο, ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της Βαρσοβίας και είναι εισηγμένο ως εθνικό μουσείο με πάνω από 500.000 ετήσιες επισκέψεις.
Αφήνουμε πίσω και στα δεξιά μας το Βασιλικό Παλάτι. Θα μπούμε στο τελευταίο στενό δρομάκι που βρίσκεται στο αριστερό μας χέρι.
Θα προχωρήσουμε μέσα στο στενό και σε λίγα μόλις μέτρα θα αντικρίσουμε στο δεξί μας χέρι τον..
Αρχικαθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη
Είναι ένας Ρωμαιο-Καθολικός ναός και μητρική εκκλησία της Αρχιεπισκοπής της Βαρσοβίας. Ο Αρχικαθεδρικός του Αγίου Ιωάννη είναι ένα από τα εθνικά Πάνθεον της Πολωνίας και βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Ιησουίτη της Βαρσοβίας.
Μαζί με την πόλη, η εκκλησία έχει αναγραφεί από την UNESCO ως μεγάλης πολιτιστικής σημασίας.
Συνδεόταν με το Βασιλικό Κάστρο (Zamek Królewski w Warszawie) με έναν υπερυψωμένο διάδρομο μήκους 80 μέτρων που χτίστηκε από τη Βασίλισσα Άννα Jagiellonka στα τέλη του 16ου αιώνα.
Επεκτάθηκε γύρω στο 1620 μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Μιχαήλ Πιτσάρσκι να δολοφονήσει τον βασιλιά της Πολωνίας Sigismund ΙΙΙ μπροστά από τον καθεδρικό ναό. Το 1944, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας, ο καθεδρικός ναός ήταν ένας τόπος αγώνων μεταξύ των ανταρτών και του γερμανικού στρατού.
Οι Γερμανοί κατάφεραν να εισάγουν στο ναό ένα Τανκ Γολιάθ με εκρηκτικά, έτσι μια τεράστια έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κτηρίου.
Μετά την κατάρρευση της εξέγερσης, το γερμανικό Vernichtungs kommando διενήργησε τρύπες στους τοίχους, έβαλε εκρηκτικά και ανατίναξε τον καθεδρικό ναό καταστρέφοντας το 90% των τειχών του.
Ο καθεδρικός ναός ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο. Η εξωτερική ανοικοδόμηση βασίζεται στην εμφάνιση της εκκλησίας του 14ου αιώνα και όχι την προπολεμική εμφάνισή του. Τα Γολιάθ ευθύνονται για την πρόκληση σημαντικών ζημιών και την καταστροφή αρκετών σημαντικών μνημείων στην Βαρσοβία.
Παράδειγμα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη, το κτίριο της Πυροσβεστικής της Βαρσοβίας, το κτήριο Bank Polski, το γυμνάσιο Poniatowski και το παλάτι Mostowski.
Πολωνικές πηγές έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 56 επιθέσεις από περίπου 92 Γολιάθ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αρκετές άλλες αποστολές.
Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος των οχημάτων, τα εκρηκτικά φορτία τους ήταν ισχυρά. Ένας επιζών από επίθεση Γολιάθ δήλωσε: «Η απεραντοσύνη της καταστροφής ήταν πραγματικά απίστευτη». Οι κάτοικοι της Βαρσοβίας έτρεφαν μεγάλο μίσος για τα Γολιάθ και τα B.IVs.
Για αυτό τον λόγο αν κάντε λίγα βήματα πίσω και μπείτε στο στενό δρομάκι που βρίσκεται πριν την είσοδο του ναού και προχωρήσετε λίγο και θα δείτε...
Η επιγραφή που συνοδεύει την τροχιά της κάμπιας στον τοίχο του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη προτρέπει τους περαστικούς να μην ξεχνούν την καταστροφή που προήλθε από αυτές τις κινητές βόμβες στην πόλη της Βαρσοβίας.
Αφήστε πίσω και αριστερά σας το κομμάτι του Γολιάθ και πηγαίνετε στο τέρμα και αριστερά. Εκεί θα αντικρίσετε την..
Καμπάνα των ευχών
Τουλάχιστον έτσι έχει ονομαστεί. Δεν είναι κάτι ιδαίτερο, αλλά υπάρχουν διάφοροι μύθοι που μπορεί να σας αρέσουν. Πίσω από τον Αρχικαθεδρικό του Αγίου Ιωάννη θα δείτε τοποθετημένη αυτή την καμπάνα.
Βρέθηκε πεταμένη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και βάση της ημερομηνίας που αναγράφεται πάνω, υπολογίζεται ότι έγινε το 1646 από τον ίδιο καλλιτέχνη που σχεδίασε και τη Στήλη του Σίγκιμουντ, τον Ντάνιελ Τιμ.
Σύμφωνα με μύθους που δημιουργήθηκαν αργότερα, όταν οι άνθρωποι περιστρέφονται γύρω από το κουδούνι και κάνουν μια ευχή, η ευχή θα γίνει πραγματικότητα.
Επίσης λένε ότι όταν κάνεις τον γύρω και μετά το αγγίξεις η ευχή θα γίνει πραγματικότητα. Και τελικά λένε ότι πρέπει να κάνεις τον γύρο στο ένα πόδι. Όπως και να έχει αυτά είναι απλά μύθοι.
Θα καταλάβετε ότι πολλοί το τρίβουν, έτσι η καμπάνα έχει πάρει μια ωραία λάμψη. Άλλος ένας μύθος λέει ότι η καμπάνα θα χτυπήσει εάν την αξίζει μια 18 χρονη παρθένα. Γενικά ο καθένας λέει την ιστορία με λίγο διαφορετικό τρόπο.
Αφήνουμε πίσω και δεξιά μας την Καμπάνα των Μύθων και προχωρούμε όλο ευθεία μέχρι να φτάσουμε στην...
Πλατεία της Παλιάς Πόλης
Το κέντρο και το παλαιότερο τμήμα της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας. Αμέσως μετά την εξέγερση της Βαρσοβίας, αυτό καταστράφηκε συστηματικά από το γερμανικό στρατό. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πλατεία της Παλιάς Πόλης αποκαταστάθηκε στην προπολεμική της εμφάνιση.
Μεταξύ 1890 και 1905
Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι η αληθινή καρδιά της παλιάς πόλης και μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα ήταν η καρδιά όλης της Βαρσοβίας. Προέρχεται από τα τέλη του 13ου αιώνα, την ίδια στιγμή που ιδρύθηκε η πόλη.
Εδώ οι εκπρόσωποι των συντεχνιών και των εμπόρων συναντιόνταν στο δημαρχείο, το οποίο χτίστηκε πριν το 1429 και καταργήθηκε το 1817.
Τα σπίτια γύρω από αυτό αντιπροσώπευαν το γοτθικό στιλ μέχρι τη μεγάλη πυρκαγιά του 1607, μετά την οποία ανοικοδομήθηκαν αργά-αναγεννησιακά και τελικά αργά-μπαρόκ από τον Tylman Gamerski το 1701.
Το κύριο χαρακτηριστικό εκείνη την εποχή ήταν το τεράστιο δημαρχείο, ανακατασκευάστηκε το 1580 από τον Antoneo de Ralia και πάλι μεταξύ 1620-1621.
Η αρχιτεκτονική του κτηρίου ήταν παρόμοια με πολλές άλλες δομές αυτού του τύπου στην Πολωνία (π.χ. το δημαρχείο στο Szydłowiec). Ήταν διακοσμημένο με σοφίτες και τέσσερις πλευρικούς πύργους.
Ένας πύργος ρολογιών, διακοσμημένος με μια αρχειοθήκη, καλύφθηκε με μια βολβοειδή σπείρα, χαρακτηριστική για τη χειροτεχνική αρχιτεκτονική της Βαρσοβίας (ένα παράδειγμα είναι το Βασιλικό Κάστρο).
Η περιοχή υπέστη ζημιά από τις βόμβες της γερμανικής Luftwaffe κατά την εισβολή της Πολωνίας (1939).
Ο αρχαίος χώρος αγοράς ανοικοδομήθηκε στη δεκαετία του 1950, αφού καταστράφηκε από το γερμανικό στρατό μετά την καταστολή της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944.
Μειώστε το Κόστος Ταξιδιού σας στην Πολωνία
Στην Πλατεία της Παλιάς πόλης θα δείτε και την διάσημη...
Γοργόνα της Βαρσοβίας
Είναι μια γοργόνα του γλυκού νερού που ονομάζεται Μelusina. Λανθασμένα ονομάζεται Syrenka στα Πολωνικά, γιατί δεν είναι σειρήνα. Ένα πλάσμα ήταν στο κόλπο της Βαρσοβίας το 1390. Αρχικά ήταν ένα ζώο με πόδια πτηνών και κορμό που καλυπτόταν με ζυγαριά δράκων.
Η σφραγίδα του το 1459 είχε θηλυκά χαρακτηριστικά, κορμό πουλιών, ανθρώπινα χέρια, ουρά ψαριών και πόδια με νύχια πτηνών. Η πρώτη παρουσίαση μιας γοργόνας χρονολογείται από το 1622.
Η έμπνευση για το οικόσημο προήλθε πιθανότατα από το βιβλίο Physiologus του 2ου αιώνα.
Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι για τη γοργόνα. Η λογοτεχνία και οι ξεναγοί της πόλης λένε ότι η γοργόνα αποφάσισε να μείνει μετά από μια στάση σε μια όχθη του ποταμού Βιστούλα κοντά στην Παλιά Πόλη.Οι ψαράδες παρατήρησαν ότι κάτι δημιουργούσε κύματα, μάζευε τα δίχτυα και απελευθέρωνε τα ψάρια τους. Έτσι σχεδίαζαν να την παγιδέψουν, αλλά ακούγοντας το τραγούδι της την ερωτεύτηκαν.
Ένας πλούσιος έμπορος όμως παγίδευσε και φυλάκισε την γοργόνα. Ακούγοντας τις κραυγές της, οι ψαράδες κατάφεραν να την διασώσουν.
Από τότε η γοργόνα, οπλισμένη με σπαθί και ασπίδα, είναι έτοιμη να προστατεύσει την πόλη και τους κατοίκους της.
Μερικές φορές ο θρύλος αυτός επεκτείνεται για να πει ότι η Μικρή Γοργόνα στην Κοπεγχάγη είναι η αδερφή της γοργόνας της Βαρσοβίας και ξεκίνησαν χωριστά από τη Βαλτική Θάλασσα. Υπάρχει ακόμα ένα παρόμοιο άγαλμα γοργόνας κάτω στον ποταμό Βιστούλα.
Το άγαλμα αυτό, κατασκευάστηκε από μέταλλα που προέρχονταν από οπλισμό και ανεγέρθηκε τον Απρίλιο του 1939 στο Powiśle, κοντά στον ποταμό Βιστούλα.
Φαίνεται όμως ότι δεν προστάτευσε τους κατοίκους λίγους μήνες αργότερα. Το γλυπτό έγινε από τον Ludwika Nitschowa και παρουσιάζεται από την ποιητή Krystyna Krahelska.
Το φθινόπωρο του 2006, μια ασημένια πλάκα του Virtuti Militari προστέθηκε στο μνημείο αυτό προς τιμή του στρατηγού Sikorski σε αναγνώριση της υπεράσπισής του στη Βαρσοβία το Σεπτέμβριο του 1939.
Ένα από τα ποιο σημαντικά ίσως αξιοθέατα στην Βαρσοβία, είναι ότι απόμεινε από το διάσημο Γκέτο...
Μεταφορά στην Αρχή
Γκέτο
Γκέτο Βαρσοβίας
Η Βαρσοβία πριν από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη Εβραϊκή συνοικία στον κόσμο μετά την Νέα Υόρκη.
Το γκέτο της Βαρσοβίας ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα εβραϊκά γκέτο στην κατεχόμενη από την Γερμανία Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε από τις γερμανικές αρχές τον Νοέμβριο του 1940.
Υπήρχαν πάνω από 400.000 Εβραίοι που φυλακίστηκαν εκεί, σε μια έκταση 3.4 km2 (1.3 τ.μ.), με μέσο όρο 9.2 ατόμων ανά δωμάτιο με ελάχιστο φαγητό. Από το γκέτο της Βαρσοβίας, οι Εβραίοι στέλνονταν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.
Το καλοκαίρι του 1942, τουλάχιστον 254.000 κάτοικοι του γκέτο στάλθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Treblinka κατά τη διάρκεια του Großaktion Warschau με το πρόσχημα της «επανεγκατάστασης στην Ανατολή» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το γκέτο κατεδαφίστηκε από τους Γερμανούς το Μάιο του 1943, μετά τις εξεγέρσεις του Γκέτο της Βαρσοβίας, οι οποίες κατάφεραν να σταματήσουν προσωρινά τις απελάσεις.
Σημεία Ενδιαφέροντος στο Γκέτο Βαρσοβίας
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Εβραίων του γκέτο εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 300.000 από σφαίρες ή φυσικό αέριο. Επίσης, περίπου 92.000 έπεσαν θύματα ασθενειών από την πείνα και την εξαθλίωση, όπως και κατά την εξέγερση του γκέτο και την τελική καταστροφή του.
Κατά το πρώτο ενάμισι έτος, χιλιάδες Πολωνοί Εβραίοι, καθώς και κάποιοι Ρομά από μικρότερες πόλεις και την ύπαιθρο εισήχθησαν στο γκέτο. Παρ όλα αυτά, οι επιδημίες τύφου και η πείνα κράτησαν τους κατοίκους περίπου στον ίδιο αριθμό. Διαβάστε περισσότερα για το Γκέτο της Βαρσοβίας.
Τέλος Περιήγησής στα κύρια αξιοθέατα στη Βαρσοβία.
Ελπίζουμε να σας Δούμε Σύντομα!
Δείτε όλα τα Αξιοθέατα Βαρσοβίας και πολλά άλλα με ξεναγό στα Ελληνικά
Διαβάστε: Λόγους για ένα Ταξιδάκι στην Πολωνία
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Best places to Party in Warsaw, Poland
- Warsaw & Krakow Airports - How to Get to the City center
- Ζωή στην Βαρσοβία, Κόστος και Πώς να Βρείτε Δουλειά
- Easter in Poland: Traditions, Eggs and Basket
- 20 Pictures from Poland to Fall in Love
- Fountain of Tears: Holocaust and the Crucifixion of Jesus
- How to visit the Wolf's Lair from Warsaw
- Poland money: Does Poland Use the Euro Currency?
- Best of Warsaw Countryside, Especially with Kids