Save On FlightsCheap Flights

Ελληνική χοροί σε Εκδήλωση Εράσμους στην Πολωνία

Erasmus Πολωνία: Φανταστική Εμπειρία Ζωής

Ένα βιωματικό άρθρο για την πραγματική εμπειρία ενός Έλληνα δια βίου φοιτητή. Καταλάθος βρέθηκε για Erasmus στην άγνωστη έως τότε Πολωνία, αντί την κοσμοπολίτικη Γαλλία που ήθελε εξαρχής. Μια εμπειρία που του έχει μείνει αξέχαστη.


 Erasmus στην Πολωνία, Σούπερ εμπειρία

Πολωνία, η μέχρι τότε άγνωστη χώρα

Αρκετοί θεωρούν ακόμα ότι η Πολωνία είναι εντελώς πίσω από τον κόσμο και ότι οι άνθρωποι εδώ πεινάνε.

Αυτό δεν ισχύει καθόλου και θα έλεγα ότι η Πολωνία είναι πολύ πιο μπροστά από αρκετές Ευρωπαικές χώρες παρόλα τα δεινά που έχει περάσει.


Διαβάστε Επίσης
11 Καλοί Λόγοι για ένα Ταξίδι στην Πολωνία
Ξεναγήσεις Στα Ελληνικά Από την Κρακοβία

Πώς Βρέθηκα στην Πολωνία Erasmus

Αυτό το άρθρο είναι καθαρά βιωματικό. Το Erasmus είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών. Βρέθηκα να διανύω την τρίτη δεκαετία της ζωής μου και να είμαι φοιτητής στη Θεολογική σχολή Αθηνών.

Όταν είδα την προκήρυξη για το Erasmus στη σχολή αμέσως προτίμησα μια χώρα με κύρος (prestige) όπως είναι η Γαλλία. Όμως είχε γίνει λάθος από τη συμφωνία της σχολής, καθώς είχαν υπογράψει μόνο για μεταπτυχιακό και όχι για προπτυχιακό επίπεδο σπουδών.

Γεγονός που το πήραν χαμπάρι από τη σχολή μου λίγες μέρες πριν το κλείσιμο της γραφειοκρατικής διαδικασίας.

aponomi vraviou erasmus

Ο υπεύθυνος καθηγητής μου ανακοίνωσε ότι έπρεπε να αλλάξω τον προορισμό μου μέσα σε μία –δύο μέρες. Δεν υπήρχε χρόνος για σκέψη. Εξάλλου η πολύ ανάλυση προκαλεί παράλυση.

Έτσι απευθύνθηκα σε μια φίλη που εμπιστεύομαι την κρίση της η οποία μου είπε «Βάλε Πολωνία, είναι πολύ οργανωμένα».

Χωρίς δεύτερη σκέψη και επειδή πάντα είχα απωθημένο να πάω Erasmus την επομένη ημέρα έκανα τα χαρτιά και εξασφάλισα ένα εισιτήριο στο φοιτητόκοσμο του erasmus της Πολωνίας.


Κριτήρια Εράσμους, Πολωνία

Tα κριτήρια για να συμμετέχεις στο Erasmus είναι: να έχεις μέσο όρο στα μαθήματα πάνω από 6,5, να έχεις δίπλωμα ξένης γλώσσας Β2 και να έχεις περάσει τα 3/4 των μαθημάτων από το πρώτο έτος.

Το Erasmus δεν έχει όριο ηλικίας καθώς η γνώση και η ψυχή δεν έχουν ηλικία. Έτσι έγινα ο παππούς (grandpa) ή ο μεγάλος αδερφός (big brother) του Erasmus.

Eπίσης, η πιο σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι για το Erasmus δίνουν υποτροφία ανάλογα με το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας.


Περιληπτικά το Εράσμους στην Πολωνία

Η κατάσταση στην Πολωνία δεν ήταν απλά οργανωμένη. Ήταν εξαιρετικά οργανωμένη. Είχαν γκρουπ στο facebook όπου υπήρχε δίκτυο εθελοντών φοιτητών που ήταν πρόθυμοι και πρόσχαροι να σε βοηθήσουν.

Σε ότι μπορούσε να χρειαστείς βοήθεια και από το διαδίκτυο ενημερωνόσουν για τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του Erasmus.

ekdilosi esn filanthropikiΦιλανθρωπική εκδήλωση Erasmus στην Πολωνία

Λίγο πιο αναλυτικά, οι φοιτητές του Erasmus ήταν υπό τη διαχείριση συντονιστή (coordinator) και ο κάθε εισερχόμενος φοιτητής είχε έναν υπεύθυνο καθοδηγητή (mentor).

Στην δική μου περίπτωση, ήρθε η μέντοράς μου και με παρέλαβε από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας και με πήγε στις φοιτητικές εστίες όπου είχα δηλώσει με ηλεκτρονική αίτηση το ενδιαφέρον μου για διαμονή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ότι πρόβλημα μπορούσε να προκύψει στην πορεία και κατά τη διάρκεια του Erasmus, σε βοηθάνε το δίκτυο εθελοντών φοιτητών (esn).

Το esn είναι οργάνωση εθελοντών φοιτητών με παγκόσμια κλίμακα που βοηθάνε τους φοιτητές από τις άλλες χώρες.

Αν σπουδάζεις Ελλάδα σε δημόσιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ σου συνιστώ να γίνεις μέλος. Περισσότερες πληροφορίες για το esn μπορείς να βρεις εδώ «https://esngreece.gr/».


Διαβάστε Περισσότερα Άρθρα για την Βαρσοβία

Η φοιτητική Εστία

Η περιοχή που έμεινα ήταν ένα ήσυχο προάστιο, το Bemovo Ratusz στην Βαρσοβία. Οι εστίες έχουν τρία γειτονικά κτήρια με τις αντίστοιχες ονομασίες rogas, jelonek και sarna.

Το κόστος διαμονής για το έτος 2015, ήταν 130 ευρώ ανά μήνα για ένα αρκετά ευρύχωρο δωμάτιο. Το δωμάτιο το μοιράζεσαι με τρεις συγκάτοικους, έχετε κοινόχρηστη κουζίνα και μπάνιο και τα κρεβάτια βρίσκονται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους.

Το δωμάτιο μας ήταν Βαλκανικό. Μοιραζόμουν το δωμάτιο μου με έναν Ρουμάνο, στη μέση υπήρχε η κουζίνα και η τουαλέτα και στο άλλο δωμάτιο έμεναν δύο Τούρκοι.

Η επιλογή συγκατοίκων γίνεται από την διαχείριση της εστίας εκτός αν πας με κάποιο φίλο σου ή κάποιο γνωστό σου όπου οπότε μπορείτε να μείνετε μαζί.

Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα άμα συμμετέχεις στο πρόγραμμα Erasmus να πας σε εστία γιατί κάθε μέρα θα είναι μία έκπληξη.

Αν είσαι πολύ αντικοινωνικός θα σου κάνει καλό γιατί θέλεις δεν θέλεις θα κοινωνικοποιηθείς με την προσέλευση του κόσμου που υπάρχει στις εστίες και τα preparty που γίνονται σε επιλεγμένες ημερομηνίες.

Τα preparty είναι απλά μια μικρή προθέρμανση συγκέντρωσης φοιτητών λίγο πριν την νυχτερινή έξοδο. Εξάλλου δε θα μείνεις για πάντα εκεί αλλά μισό περίπου χρόνο από τη ζωή σου.


Πάρτε 100 ζλότυ μείον από την πρώτη σας διαμονή στο AirBnb για να εγγραφείτε τώρα.

airbnb get 100pln free


Δραστηριότητες Erasmus στην Πολωνία

Την πρώτη εβδομάδα δεν θα κάνεις τίποτα. Απλώς υπάρχεις αφού είναι η εβδομάδα προσαρμογής (week orientatiοn).

Οι εθελοντές φοιτητές του esn οργανώνουν διάφορες δραστηριότητες ψυχαγωγικού και πολιτιστικού χαρακτήρα με σκοπό οι σπουδαστές και οι ντόπιοι να γνωριστούν καλύτερα.

Διοργανώνουν για παράδειγμα ευρωπαϊκό δείπνο (eurodinner) όπου ο καθένας φέρνει ή μαγειρεύει ένα φαγητό της χώρας του και είναι σαν μια συγκέντρωση φίλων από όλο τον κόσμο.

Παίζεις bowling, ποδοσφαιράκι, μπιλιάρδο, παντομίμα. Επισκέπτεσαι τα μουσεία της πόλης, τα ιστορικά μνημεία της καθώς και όμορφες μοντέρνες γκαλερί, κάνεις περιπάτους και εκδρομές σε ωραία πάρκα.

Φανταστικό πάντως είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Βαρσοβίας Lazienski (Aν είσαι τυχερός μπορεί να δεις και σκιουράκια ή να ακούσεις κονσέρτα αφιερωμένα στον Σοπέν).

Στις προγραμματισμένες βόλτες είχαμε πάντα καθοδηγητές που λειτουργούσαν σαν tour operators χωρίς να βάζεις GPS και απλά να υπάρχεις και να ακολουθείς (just follow).

Πέρα από το κομμάτι της ψυχαγωγίας, υπάρχει και το κομμάτι της εκπαίδευσης. Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν η ταχύτητα της γραφειοκρατίας.

Κάθε φορά που πήγαινα στη γραμματεία της σχολής και χρειαζόμουν κάποιο έγγραφο μου το έδιναν εντός ολίγων λεπτών.Εκπαίδευση

Ακόμα και τα μαθήματα ιστορικού, πολιτιστικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα είχαν τα περισσότερα γεωγραφικούς προσδιορισμούς και ανάφεραν περιοχές είτε της Πολωνίας, είτε της Ευρώπης, είτε ακόμα της Ελλάδος.

Με ψηφιακούς χάρτες, ενώ οι καθηγητές είχαν άρτια εγκυκλοπαιδική γνώση για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Το διάβασμα και η συμμετοχή στην τάξη ήταν απαραίτητα, απλώς για να θυμηθείς την καταγωγή σου (και να μην γίνεις ρεζίλι) που κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό την ξέρουν καλύτερα από εσένα.

Βέβαια όταν με το καλό αποφασίσεις να πας αν σου αναθέσουν εργασία (essay), μη διανοηθείς καν να κάνεις copy paste από ίντερνετ γιατί έχουν μηχάνημα και το αντιλαμβάνονται αμέσως.

Αν και πλέον αυτό ισχύει και για την Ελλάδα οπότε έχετε το νου σας γιατί εκεί και πλέον όπως και εδώ τα πτυχία εν copies κτώνται δεν ισχύει.

Αν σε ζορίζει η εξέταση και δουν ότι προσπαθείς και δεν τα καταφέρνεις τόσο καλά, πολύ πιθανόν να σε ρωτησουν στο τέλος: πες μου τι ξέρεις. Όσον αφορά το ψυχαγωγικό κομμάτι δε μπορούν να καταγράφουν όλα για ευνόητους λόγους. Θα αναφέρω όμως λίγα και καλά.


Διάφορα για την Βαρσοβία

Το πρώτο πράγμα που αξίζει να δεις είναι η παλαιά πόλη της Βαρσοβίας (Stary Miasto), μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι.

lazienki parko varsoviaΤο Πάρκο Λαζιένκι στην Βαρσοβία

Η παλαιά πόλη της Βαρσοβίας είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Σημειώστε ότι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να φάτε διάφορες Πολωνικές σούπες, μπίγκος και  οπωσδήποτε πιερόγκι που είναι και τo πιο δημοφιλές παραδοσιακό Πολωνικό φαγητό.

Να πιείτε Πολωνική βότκα και να λες νασντρόβια (στην υγειά μας στα Πολωνικά). Κάποιες καλές Πολωνικές βότκες για να δοκιμάσετε είναι: Wódka Żołądkowa GorzkaSobieskiBaczewskiDębowaChopinLuksusowa.

Επίσης κάποιες πιο φθηνές βότκες που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα καταστήματα είναι η Żubrówka (ωραία με χυμό μήλο) και η Soplica η οποία βγαίνει σε διάφορες γεύσεις. 

Γενικά είτε μόνος σου είτε με παρέα γιατί κατά τη γνώμη μου η καλύτερη παρέα είναι ο εαυτός μας, να πας στο Μουσείο Ιστορίας Πολωνών Εβραίων

Ένα πολύ μεγάλο μουσείο που θα πρέπει να αφιερώσετε μισή μέρα για να το επισκεφτείτε και να μελετήσετε την ιστορία των Πολωνών Εβραίων από άλλη οπτική γωνία.

Να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το μουσείο του Κοπέρνικου και να παίξετε διαδραστικά παιχνίδια, όπως και να δείτε ωραίες εφευρέσεις που πλέον τις έχουμε και στην καθημερινότητα μας.

Τελικά, στο μουσείο του Σοπέν θα βάλετε ακουστικά στα αυτιά σας και θα ταξιδέψετε στον όμορφο χώρο της κλασσικής μουσικής.

Το Ζγότε Ταράσε (Χρυσή Ταράτσα) είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Βαρσοβίας, όπου εκεί καμαρώνεις την μοντέρνα αρχιτεκτονική του.

Περισσότερα για το τι να δείτε μέσα στην Βαρσοβία, όπως και πανέμορφα μέρη για να επισκεφτείτε στα περίχωρα της Βαρσοβίας.

etoimasia gia partiΕτοιμασία για Πάρτυ

Φτάσαμε στο πιο ενδιαφέρον - Πάρτυ

Όταν πέφτει το βράδυ να ετοιμαστείς για pub και club. Υπάρχουν pub που προσφέρουν μια ποικιλία από σφηνάκια στην τιμή του ενός ευρώ το καθένα και ονομάζονται shot bars.

Σας παραπέμπω σε ιστοσελίδα με τα καλύτερα shot bars στην Βαρσοβία για να διαβάσετε περισσότερα. Επίσης δείτε τα καλύτερα μέρη για πάρτυ στην Βαρσοβία.

Σας συνιστώ να δοκιμάσετε έστω και μια φορά το chupa choups, διαχρονική αξία shotγια προθέρμανση στη νυχτερινή ζωή.

Τμεγαλύτερο clubτης Βαρσοβίας είναι το park club το οποίο έχει και την καλύτερη Erasmusατμόσφαιρα σε όλη την πόλη ενώ κάθε Τετάρτη νωρίς το βράδυ έχει προσφορά την μπύρα 4 ζλότυ (1 ευρώ σχεδόν).

Δεν γίνεται να είστε Erasmus στην Πολωνία και να μην το επισκεφτείτε έστω και μια φορά. Φυσικά ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης με κυρίως Λάτιν μουσική είναι το Teatro Cubano.

Το μαγαζί αυτό παίζει καθημερινά και είναι σίγουρο ότι θα βρείτε και άλλους σαν εσάς. Υπάρχει και το αντίστοιχο στην Κρακοβία. Είναι και τα 2 αυτά μαγαζιά κάτι που θα πρέπει να δείτε στην νυκτερινή ζωή.

Επίσης, το κοσμοπολιτικό PlanB συστήνεταιγια μπυρίτσα. Απολαύστε φοιτητική ατμόσφαιρα με Hipsterτυπάδες και πολλά άλλα :) Τελικά, εάν είστε λάτρης του κρασιού, μια πολύ καλή ιδέα είναι το μπιστρό Charlotte.

ekdromi esn krakoviaΕκδρομή Erasmus στην Κρακοβία

Ταξιδάκια στην Πολωνία

Δείτε 11 πανέμορφα μέρη για να επισκεφτείτε στην Πολωνία, όπως και κάποιες συμβουλές που θα πρέπει να γνωρίζετε για ταξίδια στην Πολωνία.

Οι εθελοντές του esn (Erasmus Student Network) διοργανώνουν ταξίδια και εκτός Βαρσοβίας. Το πιο δημοφιλές είναι το ταξίδι στην Κρακοβία. Πήγαμε ομαδικά με το τρένο. Όταν φτάσαμε τακτοποιηθήκαμε στο  φοιτητικό hostel Ροζ Πάνθηρας.

Κατόπιν, απλώς ακολουθήσαμε  το πρόγραμμα των διοργανωτών. Πήγαμε στα αλατωρυχία στην Βιελίτζκα που είναι στην λίστα της Ουνέσκο. Εάν είσαι κλειστοφοβικός καλύτερα να μην πας γιατί δεν υπάρχουν παράθυρα και κατεβαίνεις αρκετούς ορόφους κάτω στα υπόγεια.

Αλλά όπως λέει και το ρεφρέν ενός λαϊκού ελληνικού τραγουδιού «και ας μένεις σε πολυώροφα στα υπόγεια είναι η θέα». Την επόμενη ημέρα, πήγαμε στο Άουσβιτς όπου εκεί πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά.

Άμα είσαι πολύ συναισθηματικός ή ευαίσθητος άνθρωπος θα ζήσεις συναισθήματα φρίκης. Θα δεις και μια αίθουσα με Έλληνες Εβραίους που θα σπαράξει η καρδιά σου με αυτά που θα δεις και με αυτά που θα ακούσεις. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα Ναζιστικά στρατόπεδα Άουσβιτς στα Ελληνικά μπορείς να βρεις εδώ: ΑΟΥΣΒΙΤΣ.

mpiraria krakoviaΣε μπαράκι στην Κρακοβία

Μετά την καταθλιψάρα και την πονοψυχία του πρώην Γερμανικού  ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης ακολούθησαν ωραία πράγματα.

Ακολούθησε το καλύτερο πάρτι του Erasmus, το τραμ πάρτι. Προσωπικά ποτέ δε μου άρεσαν τα πάρτι, ο πολύς κόσμος κ.τ.λ. αλλά αυτό ήταν  το κάτι άλλο.  Είναι ένα τραμ που έχει φωτορυθμικά, ακούς ωραία μουσική πίνεις το ποτάκι σου και σε γυρνάει στην Κρακοβία.

Ήταν διασκεδαστική  εμπειρία και έχει μείνει πολύ έντονα ως ανάμνηση σε όλους τους φοιτητές που έκαναν Erasmus στην Πολωνία. Εισιτήρια κλείνεις ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ και το τραμ πάρτι της Κρακοβίας είναι έτοιμο να σε υποδεχτεί για μια άλλη «σουρεαλιστική κατάσταση».

Φυσικά εάν η ιδέα του Τραμ Πάρτι σας φοβίζει ή δεν είστε αρκετά άτομα, τότε μπορείτε και πολλούς άλλους τρόπους διασκέδασης.


Πολωνικές πόλεις που αξίζουν να δείτε

Πόλεις που επισκέφτηκα πέραν από την Κρακοβία, ήταν το Λούμπλιν, το Γκτάνσκ, το Βρότσλαβ και το Τόρουν που είναι η πόλη του Κοπέρνικου.

Ας δούμε όμως λίγα για την κάθε πόλη. Το Λουμπλιν είναι μια ήσυχη πόλη αρκετά κοντά στη Βαρσοβία. Εκεί θα θαυμάσεις το σήμα κατατεθέν της πόλης, το λιοντάρι και να σταθείς δίπλα του να το παρακαλέσεις  να σου δώσει λίγη από την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του.

Το Γκτάνσκ είναι παραθαλάσσιο, είναι στη Βαλτική θάλασσα της Βόρειας Πολωνίας. Να κάνεις μια βόλτα οπωσδήποτε στο δάσος και να ακούσεις τον ήχο της θάλασσας.

Φτάσαμε στο Bρότσλαβ, το οποίο φημίζεται για τα πανέμορφα πολύχρωμα σπίτια με την όμορφη γοτθική αρχιτεκτονική τους και τον ωραίο κεντρικό πεζόδρομο του.

dipno protoxronias erasmousΠρωτοχρονιάτικο Δείπνο Εράσμους στην Πολωνία

Τελικά, στο Τόρουν θα δοκιμάσεις την παραδοσιακή λιχουδιά. Το περίφημο gingerbread και μπορείς να επισκεφτείς το εργαστήριο για να το φτιάξεις και εσύ.

Επίσης θα δεις τα τείχη του κεκλιμένου πύργου και να θυμάσαι και ένα μύθο που συνδέεται με τον κεκλιμένο πύργο. 

Μια διήγηση αναφέρει πως τον έχτισε ένας αμαρτωλός καθολικός μοναχός (σταυροφόρος), ο οποίος ερωτεύτηκε την κόρη ενός πλούσιου έμπορου.

Πολύ καιρό συναντιόντουσαν στα κρυφά μέχρι που ένα βράδυ τους έπιασαν οι κάτοικοι της πόλης. Έτσι λοιπόν έσπασε τον αιώνιο όρκο του μοναχισμού και έπρεπε να χτίσει με τα χέρια του τον πύργο.

Η κοπέλα τιμωρήθηκε με 25 μαστιγώματα δίπλα στην Πύλη του καθολικού ναού του Αγίου Ιακώβου. Λέγεται μάλιστα, ότι υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος για να δει κανείς αν κάποιος έχει καθαρή συνείδηση. 

Αν προσπαθήσει κανείς να σταθεί με τα χέρια μπροστά του και με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο θα σημαίνει πως δεν έχει κάνει αμαρτία, πράγμα που δεν ισχύει γιατί ουδείς αναμάρτητος το λίθο βαλέτω.

Η Πολωνία γεωγραφικά ανήκει στην  κεντρική Ευρώπη και μπορείς να επισκεφτείς με το λεωφορείο Βερολίνο και Πράγα, το Βίλνιους που είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας και την γραφική πόλη Λιβ που βρίσκεται στην Ουκρανία.

Tα δυο πρώτα τα οποία και επισκέφτηκα είναι τα πιο εύκολα προσβάσιμα. Το Βερολίνο απέχει οχτώ ώρες από τη Βαρσοβία ενώ η Πράγα δεκατρείς. 

Τα καλύτερα λεωφορεία για να μετακινείσαι είναι τα luxexpress όπου  προσφέρουν νερά, καφέ, αναπαυτικά καθίσματα καθώς και τηλεόραση με ακουστικά.

Έχεις τη δυνατότητα επιλογής ταινιών ή να ακούσεις το είδος της μουσικής που σου αρέσει και θα δεις τη λεωφορειάδα με άλλο μάτι.

palinia pub varsovia

Πότε είναι καλύτερα για Erasmus στην Πολωνία

Χειμώνας στην Πολωνία

Όταν αποφασίσεις να πας Erasmus Πολωνία και έχεις τη δυνατότητα επιλογής εξαμήνων σου συνιστώ να διαλέξεις το χειμερινό εξάμηνο για να καταλάβεις τι σημαίνει κρύο και ζεστά σπίτια. 

Στην Ελλάδα και την Κύπρο ναι μεν υπάρχει λιγότερο κρύο αλλά τα σπίτια είναι πάντα κρύα.

Εκεί έχουν θέρμανση στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού και τις περισσότερες φορές είναι ενεργή. Επίσης, να πάρεις μαζί σου ισοθερμικά ρούχα ή να αγοράσεις κάτι μόλις φτάσεις εδώ. 

Αν είσαι αγόρι και έχεις πάει φαντάρος να πάρεις τη σκελέα και τον εσωτερικό χιτώνα του στρατού. Αν πάλι είσαι κορίτσι ή αγόρι που ακόμα δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις, καλύτερα να αγοράσεις. 

Επίσης να πάρεις μαζί σου τα μάλλινα πουλόβερ σου και να κοιτάς να καλύπτεις τον λαιμό σου. Μην ξεχνάς ότι εκεί ο χειμώνας μπορεί να είναι πιο δύσκολος αλλά το μυστικό είναι να ντύνεσαι καλά. 

Καλό είναι να πίνεις τσάι και να παίρνεις κάθε μέρα βιταμίνη C για να παράγει ο οργανισμός σου αντισώματα για να μην αρρωσταίνεις εύκολα. Είναι καλό να έχεις μπότες και χοντρές κάλτσες, όπως και χοντρό μπουφάν.

Το περπάτημα με τα αθλητικά παπούτσια που έχεις συνηθίσει όταν έχει χιόνια και βροχές απλώς ξέχασε το, θα γλιστράς και είναι κρίμα να φας καμιά τούμπα από το πουθενά.

taxi american personalizationΜία από τις τάξεις στο Εράσμους

Άνοιξη στην Πολωνία

Εάν πάλι αποφασίσεις και πας το εαρινό εξάμηνο θα δεις την άνοιξη η οποία είναι μια περίοδος με πανέμορφα χρώματα και η φύση βρίσκεται σε έξαρση. Τα λουλούδια ανθίζουν και θα μπορείς να είσαι πιο πολύ έξω.

Μπορείς να απολαύσεις πικ νικ δίπλα στον ποταμό Vistula, ενώ αξίζει να επισκεφτείς και τα καταστήματα Vistula για να ψωνίσεις ένα ωραίο ρούχο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο για το πώς είναι ο καιρός στην Πολωνία.


Καθημερινά Ψώνια

Όσο για τα καθημερινά σου ψώνια, υπάρχουν αρκετά σουπερμάρκετ. Τα πιο καλά, ποιοτικά και οικονομικά είναι τα Auchan, τα οποία είναι Γαλλικής προέλευσης και τα πολωνικά Biedronka (Biedronka, στα πολωνικά σημαίνει πασχαλίτσα).

Συγκριτικά με τα δικά μας σουπερμαρκετ τα σουπερμάρκετ στην Πολωνία είναι πολύ φτηνότερα και για να επιβιώσεις ως ολιγαρκής φοιτητής χρειάζονται μόνο δύο προϋποθέσεις.

Πρώτον, να είσαι καλός στην έρευνα αγοράς και δεύτερον να αρχίσεις να μαγειρεύεις. Εάν τηρείς αυτές τις δυο προϋποθέσεις μπορείς να τη βγάλεις με 2,5 έως 5 ευρώ για πέντε ημέρες. Αν δεν τις τηρείς, ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις.


Συγκοινωνίες στην Πολωνία

Οι αστικές συγκοινωνίες στη Βαρσοβία είναι εξίσου οικονομικές, για αυτό μην διανοηθείς και περάσεις χωρίς εισιτήριο ούτε για αστείο, την έβαψες.

torun view wisla landscapeΤόρουν στην Πολωνία

Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και τηρούνται οι νόμοι με το νι και με το σίγμα ενώ το βράδυ η συγκοινωνία συνεχίζεται καθώς υπάρχουν τα νυχτερινά λεωφορεία που ξεκινάνε τα δρομολόγια τους μετά τις έντεκα. 

Η ποικιλία νυχτερινών λεωφορείων είναι προνόμιο για μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ιδίως όταν είσαι Erasmus ή ξενύχτης ή εργαζόμενος το βράδυ και έχεις κάνει τη μέρα νύχτα. 

Για να διευκολυνθείς ακόμα περισσότερο, σου συνιστώ να κατεβάσεις την εφαρμογή JakdoJade για τα λεωφορεία στο κινητό σου τηλέφωνο.

Μπορείς επίσης να βρεις όλα τα σχετικά με συγκοινωνίες για την Βαρσοβία και Πολωνία.

Φυσικά ο πιο φθηνός τρόπος είναι να κάνετε μηνιαία κάρτα για τις συγκοινωνίες. Θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες στο άρθρο με τις συγκοινωνίες στο (Tab - Public).


Πολωνικό νόμισμα

Tο νόμισμα τηςΠολωνίας είναι το ζλότυ. Το ένα ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα ζλότυ.  Δεν δέχονται ευρώ αλλά δέχονται παντού κάρτες (ακόμα και σε περίπτερα).

Όταν αποφασίσεις να ταξιδέψεις Πολωνία για οποιονδήποτε λόγο, καλό είναι να σηκώσεις κάποια χρήματα από Ελλάδα. 

Μπορείς να αλλάξεις το νόμισμα σου σε κάποιο ανταλλακτήριο συναλλάγματος που να μην είναι σε τουριστική περιοχή π.χ. σε κάποιο προάστιο. 

Προσπάθησε να αποφύγεις την αλλαγή του νομίσματος στο αεροδρόμιο (άμα το κρίνεις αναγκαίο, άλλαξε χρήματα μόνο για μια ημέρα κατά την άφιξή σου).

Δείτε περισσότερα για το συνάλλαγμα στο σχετικό άρθρο για συνάλλαγμα στην Πολωνία.


Δοκιμασμένη Εφαρμογή & Κάρτα

Αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό με εξαιρετικές ισοτιμίες. Ταξιδέψτε και ξοδέψτε στην χώρα που θέλετε

Αυτόματο συνάλλαγμα και πληρωμή με την κάρτα σας στην καλύτερη ισοτιμία. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για το ταξίδι σας στην Πολωνία.

Πάρτε την Κάρτα Revolut σας Τώρα! 


Πτήση και μεταφορά πραγμάτων

Η πτήση διαρκεί δυο ώρες και τριάντα λεπτά από Αθήνα και αν την κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις εισιτήρια με κόστος έως πενήντα ευρώ μετ’ επιστροφής χωρίς αποσκευές μόνο με σακίδιο στα πόδια σου.

Εφόσον θα πας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείς να στείλεις τις  αποσκευές σου με λεωφορείο, μόνο μην μπεις στη διαδικασία να βάλεις λουκέτο γιατί στα σύνορα, θα στην ανοίξουν και θα στη σκίσουν. 

Αυτό γίνεται γιατί έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν φαινόμενα μεταφοράς ναρκωτικών.  Βεβαίως μπορείς να ταξιδέψεις και με λεωφορείο μέχρι την Πολωνία μαζί με τα πράγματά σου.

Περισσότερες πληροφορίες όμως για να στείλεις τις αποσκευές σου η να κάνεις λεωοφορειάδα θα βρεις στα  εξής πρακτορεία που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

  • Zanko Tours
  • Raf Tours

patry tram poloniaΤραμ Πάρτι στην Κρακοβία - «TramPartyKrakow.com»


Βρείτε Φθηνές Πτήσεις

Ασφάλεια στην Βαρσοβία

Στη Βαρσοβία θα νιώσεις ασφάλεια καθώς έχει πολύ μικρά ποσοστά εγκληματικότητας παρόλα αυτά πάντα να κρατάς μια πισινή και να αποφεύγεις τα κακόφημα στέκια, όταν είσαι μόνος τις νυχτερινές ώρες. 

Ένα κακόφημο στέκι είναι το προάστιο της Πράγας (πέρα από πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι και τοποθεσία στην Πολωνία που τον τελευταίο καιρό έχει αποκτήσει λίγη από την φήμη της πλατείας Βάθης).

Τα ξημερώματα άμα πείνας στη Βαρσοβία και είσαι μετά από πιοτό τα μόνο μαγαζιά που είναι ανοιχτό 24ωρα είναι το MacDonald’s και το Subway’s (κάτι αντίστοιχο με το δικό μας Everest ή Γρηγόρης) και το Kebab king

Σε αυτά τα μέρη τις νυχτερινές ώρες μαζεύονται κυρίως οι ξενύχτηδες στην προσπάθεια τους να συνέλθουν μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Προσπάθησε να βάλεις όρια στο αλκοόλ μην καταλήξεις να σέρνεσαι στα πατώματα ή να μην μπορείς να πάρεις τα πόδια σου και να ξυπνήσεις σε κανένα παγκάκι από το φως της ημέρας. 

Nα θυμάσαι ότι παν μέτρον άριστον και ότι η βότκα που καταναλώνει ένας μέσος Πολωνός δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που καμαρώνει και καυχιέται ότι πίνει ένας μέσος παραδοσιακός  Έλληνας.


Πρώτα ο Θεός

Εάν είσαι ο τυπάς που γουστάρει να πηγαίνει εκκλησία, να επισκεφτείς τον oρθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Μαρίας τη Μαγδαληνής.

Να περάσεις και από το ορθόδοξο σεμινάριο της Βαρσοβίας που βρίσκεται στην κεντρική οδό Paryska 27 και να λειτουργηθείς στον επάνω όροφο στο παρεκκλήσι της σχολής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

ieros naos marias magdalinis praga warsawΙερός Ναός Μαρίας Μαγδαληνής, Βαρσοβία - Source: Wikimedia Commons

Στην Πολωνία αλλά σε και άλλες χώρες όταν λέμε σεμινάριο  εννοούμε εκκλησιαστική σχολή που οι σπουδαστές είναι εσωτερικοί. Εκεί είναι ο Πολωνός πρεσβύτερος Πάτερ Αδάμ που μιλάει άπταιστα ελληνικά καθώς σπούδασε στην Θεολογική σχολή Αθηνών.

Να επισκεφτείς το ακαδημαϊκό  παρεκκλήσι Κυρίλλου και Μεθοδίου όπου εντός βρίσκονται και οι εστίες των φοιτητών, κυρίως ορθοδόξων Πολωνών.

Στο παρεκκλήσι αυτό, τα τελευταία χρόνια γίνονται ελληνόφωνες Θείες λειτουργίες για τους Έλληνες της Πολωνίας τις εθνικές γιορτές, Χριστούγεννα και Πάσχα. 

Τώρα τελευταία γίνεται Ελληνική Λειτουργία κάθε Κυριακή για τους Έλληνες της Βαρσοβίας από τον πατέρα Σάββα. Ο Πατήρ Σάββας είναι πρωτοπρεσβύτερος και  κληρικός της Μητροπόλεως Βεροίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Η Πολωνία πάντως θεωρείται κατεξοχήν χώρα των Ρωμαιοκαθολικών όμως υπάρχουν και άλλες θρησκείες και ομολογίες. Η Ορθοδοξία είναι η δεύτερη θρησκεία της χώρας με πολύ λιγότερους πιστούς όμως αφού μόλις 600.000 κάτοικοι της Πολωνίας ασπάζονται την Ορθοδοξία.


Αξέχαστες εμπειρίες

Ανεξίτηλες πάντως θα μείνουν στη  φοιτητική μνήμη του κάθε ερασμίτη οι εξής εκδηλώσεις του esn: Παρουσίασε τη χώρα σου (present your country) και η απονομή βραβείων (ceremony awards).

Στην εκδήλωση Παρουσίασε τη χώρα σου (present your country) οι φοιτητές της κάθε χώρας παρουσιάζουν την χώρα τους.

parousiase ti xoras souΠαρουσίασε την Χώρα σου

Χρησιμοποιούν powerpoint, φωτογραφίες και βίντεο  λέγοντας λίγα λόγια για αυτήν και χρησιμοποιώντας κομμάτια από την παραδοσιακή τους μουσική καθώς και μια μικρή παραδοσιακή λιχουδιά. 

Η παρουσίαση γίνεται σε έναν όμορφο καλλιτεχνικό πολυχώρο - καφετέρια και όλα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα. 

H εκδήλωση γίνεται μια φορά την εβδομάδα και όταν ήμουν εγώ εκεί παρουσιάστηκαν οι εξής χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία και Τουρκία. 

Στο τέλος του εξαμήνου έγινε η εκδήλωση τελετής  απονομής βραβείων με τίτλους όπως: ο πιο καλός μαθητής, ο πιο καλοντυμένος, ο πιο αστείος, ο πιο πάρτι άνιμαλ, τo πιο ωραίο χαμόγελο κ.ά.

Υπήρχαν όμως και εκδηλώσεις με κοινωφελή χαρακτήρα όπως το γεγονός ότι γράψαμε γράμματα σε ανθρώπους έγκλειστους. Κυρίως παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία και δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο λόγω της ασθένειας τους. 

Επισκεφτήκαμε το κέντρο εκπαιδεύσεως και αποκατάστασης τυφλών και μας έδειξαν πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας.

Πέρα από τη φιλανθρωπία δεν έλειψε και η φιλοζωία αφού επισκεφτήκαμε το καταφύγιο αδέσποτων ζώων και βγάλαμε τα σκυλιά που βρίσκονταν εκεί βόλτα.


Το Erasmus

Θεωρώ ότι το Erasmus είναι η καλύτερη εφεύρεση των πανεπιστημίων.

Συγχαρητήρια στον Ισπανό που το ανακάλυψε και αιωνία του η μνήμη για το καλό που προσφέρει σε όλες τις γενιές φοιτητών Erasmus που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

O Manuel Marin (1949-2017), το 1987 προώθησε την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, το οποίο τιμά με το όνομά του τον μεγάλο Ολλανδό φιλόσοφο του 15ου-16ου αιώνα Έρασμο ο οποίος ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη.

Πέραν όμως από την φοιτητική ζωή του προγράμματος Erasmus και τις δραστηριότητες του υπάρχει και η προσωπική ζωή και η ιδιωτικότητα και θέλω να αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό.

parousiasi mme elladas

Μία διαφορετική γνωριμία

Μια από τις πολλές γνωριμίες που έκανα στην Βαρσοβία ηταν και ένας άστεγος. Πήγαινα στην εκκλησία και είχα χάσει τον προσανατολισμό μου. Τον ρώτησα στο δρόμο χωρίς να γνωρίζω την κατάσταση του και με πήγε στον προορισμό μου.

Μετά έκατσε έξω από την εκκλησία και με περίμενε για να μου δείξει το δρόμο της επιστροφής. Μου ήταν πολύ συμπαθής και ευγενέστατος νεαρός. Από την κουβέντα κατά τη διάρκεια της διαδρομής έμαθα ότι ήταν είκοσι ετών και είχε σπουδάσει σεφ.

Δεν μπορούσα όμως να ρωτήσω γιατί έμενε στο δρόμο. Αυτό το περιστατικό συνέβη στις αρχές της άφιξης μου στην Πολωνία με τη βαρυχειμωνιά.

Κατά τα τέλη του Erasmus και μετά από ένα ξενύχτι τον είδα σε ένα ταχυφαγείο και φώναζε Greci Greci (Έλληνα, Έλληνα). Με ασπάστηκε σαν αδερφό του και μου είπε ότι πλέον φιλοξενείται σε ένα σπίτι και ότι είναι όλα καλά στη ζωή του.

Συγκινήθηκα από τον τρόπο που μου μιλούσε καθώς η πρώτη εντύπωση που έδινε ήταν ότι τον είχαν στο περιθώριο και έβλεπα στα μάτια του ότι του άρεσε που του έδινα σημασία.


Γνωρίζατε ότι Αυτοί οι Διάσημοι Είναι Πολωνοί;

Πολωνοί και Ελλάδα

Όσον αφορά τη γνώμη των Πολωνών για την Ελλάδα είναι θετική. Οι περισσότεροι έχουν έρθει διακοπές και κυκλοφορεί και ένα ροκ τραγούδι το οποίο εξυμνεί τις Κυκλάδες και έχει ξεπεράσει τα είκοσι εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Δείτε το παρακάτω.

Στους στίχους περιγράφεται μια κατάσταση παραθεριστών που αράζουν σε ήσυχες  διακοπές στις Κυκλάδες, τρώνε σταφύλια ενώ ο ουρανός και η θάλασσα έχουν πάρει φωτεινά χρώματα. 

Tριγύρω πετά ένα σμήνος από πεταλούδες και όλα είναι πολύ ζεστά. Όταν έρχεται η νύχτα στις Κυκλάδες τα αστέρια πέφτουν και η ντίσκο ξεκινά να παίζει. 

Υπάρχουν βέβαια μουσικές για όλα τα γούστα στην Πολωνική γλώσσα. Οι λάτρεις της ρυθμικής μουσικής ακούνε disco polo και συγκεκριμένα αυτό το cult τραγούδιτο οποίο έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Πολωνών

Ενώ στο χρονοντούλαπο της μουσικής ιστορίας θα βρεις και τη βραβευμένη τραγουδίστρια Ελένη Τζόκα που στα Πολωνικά αναφέρεται ως Ελένη που έκανε καριέρα τη δεκαετία του 1980 στην Πολωνία με ελληνικά και πολωνικά τραγούδια.

(Ένα ελληνικό τραγούδι με παραδοσιακές πολωνικές στολές)


Τελικό Συμπέρασμα Erasmus

Συμπερασματικά, στο Erasmus δεν έχει τόσο νόημα από που είσαι, ηλικία έχεις ούτε τα πάρτι, τα ταξίδια, και η ζωή που κάνεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι γνωρίζεις άλλες κουλτούρες και άλλους πολιτισμούς.

Κάνεις δυνατές φιλίες και οι ιδεοληψίες και τα στερεότυπα που μπορεί να έχεις μέχρι τότε καταρρίπτονται. Το μόνο σίγουρο είναι όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου, η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.


Αν πας έστω μια φορά Erasmus θα είσαι για πάντα Erasmus.
Once Erasmus always Erasmus.
Άρθρο από: «Γιώργης Νομικός»
Βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον; Έχετε ερωτήσεις;
Γράψτε ένα σχόλιο.
Βρείτε Φθηνές Επιλογές για Διαμονή

Subscribe

* indicates required

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Disclosure Notes:

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a small commission, only if you book something through my links!

I recommend only the best-known companies and products!

Are you a Travel Writer? Register with GetYourGuide and start making money by recommending amazing tours worldwide. Find More info in the How to Make Money Online article

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Other images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Things Change from Time to Time! Have you seen anything wrong? Please send a message in order to correct it! Thank you for visiting ToursPoland.Com.