iVisa.com

Ράμπα στο Άουσβιτς με το βαγόνι μεταφοράς

Μάρτυρες του Ιεχωβά στα στρατόπεδα Άουσβιτς

Πώς οι Μάρτυρες του Ιεχωβά κατέλειξαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και γιατί οι Γερμανοί τους επέλεξαν για να τους υπηρετούν. Διαβάστε όλα τα σχετικά με τους μάρτυρες του Ιεχωβά στα στρατόπεδα Άουσβιτς.


Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Άουσβιτς

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία κρατουμένων στο Άουσβιτς. Σχετικά μικρό γκρουπ, οι μάρτυρες του Ιεχωβά στο Άουσβιτς, έφεραν τα βιολετί τρίγωνα.

Θεωρούσαν το Άουσβιτς σαν μια μεγάλη δοκιμασία για την Πίστη τους!

Η μοναδική κατηγορία κρατουμένων οι οποίοι μπορούσαν να αποφυλακισθούν αμέσως εάν απαρνιώντουσαν την πίστη τους.


 Διαβάστε Επίσης:
Ξεναγός Άουσβιτς στα Ελληνικά
Η σφαγή στην Βόλα και την Οχότα

Επιλογή των Μαρτύρων από τους Ναζί

Η ζωή των Γερμανών SS ήταν πολύ καλύτερη στο Άουσβιτς, παρά στην πρώτη γραμμή.

Πολλοί ζούσαν με τις οικογένειές τους σε επιταγμένα σπίτια στο Κέντρο της πόλης του Άουσβιτς ή κοντά στο στρατόπεδο, δίπλα στον ποταμό Σόλα.

Απολάμβαναν ένα επίπεδο ζωής που δεν είχε καμία σχέση με αυτήν που θα έκαναν σε οποιαδήποτε μάχιμη μονάδα.

Ζούσαν σαν κατακτητές, και ως τέτοιοι είχαν ανάγκη από οικιακούς σκλάβους για να τους μαγειρεύουν, να καθαρίζουν τα σπίτια τους και να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Αυτό όμως αποτελούσε πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη ναζιστική φυλετική θεωρία, οι Πολωνοί και οι Εβραίοι κρατούμενοι ήταν πολύ κατώτεροι από τους Γερμανούς.

Έτσι δεν μπορούσαν να γίνουν οι ιδανικοί υπηρέτες και να τους επιτραπεί η πρόσβαση στην προσωπική ζωή των αφεντικών τους.

auschwitz birkenaou toilets

Επιπλέον θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους δινόταν να εργαστούν έξω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου Άουσβιτς

Να επιχειρήσουν να δραπετεύσουν ή ακόμα χειρότερα, να επιτεθούν στις γερμανικές οικογένειες τις οποίες υπηρετούσαν.

Οι ναζί για άλλη μία φορά βρήκαν μια «ευφυή» λύση στο πρόβλημα των υπηρετών.

Θα προσλάμβαναν μια συγκεκριμένη κατηγορία εγκλείστων οι οποίοι εγγυημένα δε θα επιχειρούσαν ποτέ να επιτεθούν στα αφεντικά τους ή να δραπετεύσουν, τους μάρτυρες του Ιεχωβά.

Οι «Μαθητές της Βίβλου», όπως ήταν γνωστοί στη Γερμανία του 1933, είχαν διακηρύξει ότι δεν είχαν τίποτα εναντίον του ναζιστικού κράτους.

Επιπλέον αντιτίθεντο ιδεολογικά στους Εβραίους και στους κομουνιστές (παρόλα αυτά όχι με την ίδια έντονη εχθρότητα όπως οι ναζί).

Σοβαρά προβήματα προέκυψαν μόνο όταν οι μάρτυρες του Ιεχωβά αρνήθηκαν να καταταχθούν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ως ειρηνιστές.

Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Δείτε Λόγους για ένα Ταξιδάκι στην Πολωνία

Μαρτυρία Επιζώντα

Η Else Abt ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες μάρτυρες του Ιεχωβά που στάλθηκαν στο Άουσβιτς.

Γεννημένη το 1914 στο Ντάντσιχ, μεγάλωσε ως λουθηρανή αλλά ασπάστηκε η νέα της πίστη από κάποιους φίλους της.

Παντρεύτηκε έναν άλλο μάρτυρα Του Ιεχωβά, γέννησε μια κόρη το 1939 και προσπάθησε να ζήσει όσο πιο ειρηνικά μπορούσε.

Τα προβλήματά της άρχισαν όταν οι ναζί συνέλαβαν τον σύζηγό της επειδή αρνήθηκε να τους προσφέρει τις γνώσεις του ως μηχανικού.

Η Else γλίτωσε τον εγκλεισμό επειδή ακόμα θήλαζε το παιδί της. Όταν όμως η κόρη της έγινε δυόμισι ετών, η Gestapo την επισκέφτηκε και πάλι για να τη συλλάβει.

Με την κόρη της να φωνάζει στον αξιωματικό, η Else Abt συνελήφθη αφήνοντας το παιδί της στη φροντίδα φίλων.

Όταν έφτασε στο Άουσβιτς, έγινε μάρτυρας της άφιξης μιας ομάδας Εβραίων γυναικών: «Απ' ό,τι μπορούσα να δω, τους συμπεριφέρονταν χειρότερα απ' ό,τι σε ζώα.

auschwitz block 10 experiments

Οι άντρες των SS εμάς μας συμπεριφέρθηκαν ανθρώπινα, στις Εβραίες όμως δεν έδειξαν καμία συμπόνια, ήταν ένα πραγματικό σοκ».

Η Else Abt δεν είχε ξαναδεί Εβραίους. «Δεν είχα πάει ποτέ σε εβραϊκό κατάστημα λέει και δε μου άρεσε όταν η μητέρα μου πήγαινε επειδή οι τιμές τους ήταν πάντα υψηλές.

Γι' αυτό δεν αγόρασα ποτέ τίποτα από εβραϊκό μαγαζί, επειδή πάντοτε είχαν υψηλές τιμές και δεν έκαναν εκπτώσεις, και οι χαζοί άνθρωποι πίστευαν ότι πλήρωναν μισή τιμή.

Αυτό είναι αλήθεια, το είδα στο Ντάντσιχ, υπολόγιζαν τις τιμές μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Αλλά δεν έχω τίποτα με τους Εβραίους.

Όταν ήμασταν στο στρατόπεδο και αρρώστησα, μια Εβραία ήρθε και ήθελε να μου πλύνει το παλτό μου. Ήθελε να κάνει κάτι καλό».


Διαβάστε για τους Έλληνες στο Άουσβιτς

Μπορούσαν να αποφυλακιστούν αμέσως

Όταν βρέθηκε στο Άουσβιτς, η Else Abt έμαθε ότι, αν ήθελε να αποφυλακιστεί, το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να αποκηρύξει την πίστη της.

Οι μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν η μόνη κατηγορία αιχμαλώτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που μπορούσαν να υπογράψουν απλώς μια δήλωση και να αποκτήσουν και πάλι την ελευθερία τους.

Αλλά οι περισσότεροι δεν το έκαναν. Πολλοί, ανάμεσά τους και η Else Abt, πιστευαν ότι το Άουσβιτς ήταν μια δοκιμασία στην Πίστη τους:

«Είχα διαβάσει στη Βίβλο την ιστορία του Αβραάμ. Του είπαν να θυσιάσει το γιο του. Και η Βίβλος λέει ότι ήταν έτοιμος να το κάνει.

Αλλά τότε ο δημιουργός μας, ο Ιεχωβάς, δεν το επέτρεψε. Ήθελε μονάχα να δοκιμάσει την πίστη του. Αυτό σκεφτόμουν και εγώ».

Έτσι οι Γερμανοί μάρτυρες του Ιεχωβά έγιναν οι ιδανικοί υπηρέτες των αξιωματικών των SS στο Άουσβιτς.

auschwitz museum

H Else Abt εργάστηκε στο σπίτι ενός αξιωματικού των SS βοηθώντας τη σύζυγό του, μαγειρεύοντας και φροντίζοντας τη μικρή τους κόρη.

Η στάση της ήταν η ακόλουθη: «Δεν έφταιγε το παιδί [που ήταν στο Άουσβιτς]. Δεν έφταιγε η γυναίκα».

Εκτελούσε τα καθήκοντά της με συνέπεια και συμπόνια, θηλάζοντας το παιδί όταν αρρώσταινε και κερδίζοντας τις ευχαριστίες των γονιών του.


Θαυμασμός του Ες για την Πίστη τους

Όπως ήταν φυσικό, οι μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν οι αγαπημένοι κρατούμενοι του Ρούντολφ Eς, κι αυτό όχι μόνο επειδή δεν δημιουργούσαν προβλήματα.

Ο Eς είχε έρθει σε επαφή μαζί τους στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στο Σαξενχάουζεν, όταν ένας μεγάλος αριθμός μαρτύρων του Ιεχωβά είχαν σταλεί στο στρατόπεδο επειδή είχαν αρνηθεί να υπηρετήσουν στο στρατό.

Ο Eς είχε καταγράψει με ενθουσιασμό τη δύναμη της πίστης τους.

Όταν τους μαστίγωναν επειδή δεν υπάκουαν στους κανόνες του στρατοπέδου, εκείνοι, διηγείται o Eς, όχι μόνο δεν έκλαιγαν και δεν εκλιπαρούσαν, αλλά ζητούσαν να τους βασανίσουν περισσότερο για να υποφέρουν κι άλλο για την πίστη τους.

Ο Eς παρακολούθησε την εκτέλεση δύο μαρτύρων του Ιεχωβά από το εκτελεστικό απόσπασμα του στρατοπέδου και έμεινε άφωνος όταν τους είδε v' ανασηκώνουν τα χέρια τους προς τον ουρανό και με γαλήνια έκφραση να περιμένουν τη μοίρα τους.

Σκέφτηκε ότι και οι πρώτοι χριστιανοί μάρτυρες πρέπει να βάδισαν προς το θάνατό τους με παρόμοιο τρόπο.

Η στάση των μαρτύρων του Ιεχωβά επηρέασε όχι μόνο τον Es, αλλά και τους ανώτερούς του. «Πολλές φορές» σημειώνει ο Eς «ο Χίμμλερ και o Άικε χρησιμοποιούσαν τη φανατική πίστη των μαρτύρων του Ιεχωβά ως παράδειγμα.

Οι άντρες των SS έπρεπε να έχουν την ίδια φανατική και ακλόνητη πίστη στον εθνικοσοσιαλισμό και στον Αδόλφο Χίτλερ όπως είχαν οι μάρτυρες στον Ιεχωβά.

Μονάχα αν οι άντρες των SS πίστευαν με τον ίδιο φανατισμό στη φιλοσοφία τους θα ήταν για πάντα ασφαλές το κράτος του Αδόλφου Χίτλερ».

Στο Άουσβιτς ο Eς και η σύζυγός του είχαν στην υπηρεσία τους δύο μαρτυρες του Ιεχωβά και είχαν συγκινηθεί από τη φροντίδα που έδειχναν στα παιδιά τους.

O Eς χαρακτηρίζει πολλούς από αυτούς «υπέρπλάσματα».

auschwitz prisoners behind fence

Θεωρούσαν σωστή την Εξόντωση;

Ο Ες, σημειώνει επίσης πως πίστευε ότι οι μάρτυρες, θεωρούσαν «σωστή» την εξόντωση των Εβραίων, καθώς οι πρόγονοι τους είχαν παραδώσει τον Ιησού στους Ρωμαίους για να σταυρωθεί.

Ωστόσο η Else Abt αρνείται αυτή την άποψη. Πίστευε ότι αυτό που έκαναν τα SS δεν ήταν σωστό, δολοφονώντας τους Εβραίους, υπηρετούσαν ένα «δαίμονα».

Παρ' όλα αυτά θεωρούσε πως μέσα από τη «στάση» της θα φαινόταν και η πίστη της. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια περίεργη κατάσταση.

Φρόντιζε με πίστη, σχεδόν με αγάπη, την κόρη του αξιωματικού των SS στο Άουσβιτς, την ίδια στιγμή που οι ναζί τής απαγόρευαν κάθε επαφή με το δικό της παιδί.

Προσπαθώντας να εξηγήσει πώς εκλογίκευσε τις συνθήκες, λέει ότι αισθανόταν πως έπρεπε να κάνει «το καλό για κάθε άνθρωπο», συμπεριλαμβανομένων των μελών των SS.

Παραδέχεται ότι θα είχε εργαστεί με ευσυνειδησία ακόμα και στο σπίτι του Χίτλερ αν της το είχαν πει.

Επιπλέον προσθέτει, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το μείγμα συναισθημάτων, ότι αν ήθελε θα μπορούσε να είχε υπογράψει το χαρτί που δήλωνε ότι αποκήρυσσε την πίστη της και να είχε επιστρέψει στην κόρη της.

Αλλά η Else Abt δεν το υπέγραψε ποτέ. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε συμβιβασμό. Και εγώ δε συμβιβάστηκα ποτέ».


Διαβάστε για την Πανέμορφη Κρακοβία

Η επιστροφή στο σπίτι

Μια παράξενη πτυχή αυτής της ιστορίας είναι ότι η Else Abt κατάφερε κάποια στιγμή να επιστρέψει σπίτι της μετά τον πόλεμο.

Φτάνωντας, είχε διαπιστώσει ότι η μικρή της κόρη είχε βρεθεί στη φροντίδα ενός από τους ελάχιστους μάρτυρες του Ιεχωβά που είχαν αποκηρύξει την πίστη τους για να κερδίσουν την ελευθερία τους.

«Πήγαμε να επισκεφτούμε τον ίδιο και τη γυναίκα του επειδή είχαν μεγαλώσει την κόρη μας, κι εκείνος έκλαιγε σαν παιδί που ήταν τόσο δειλός».

Η Else Abt δεν ένιωσε ιδιαίτερα ευγνώμων απέναντι στο ζευγάρι που είχε φροντίσει την κόρη της επειδή «δεν είχα ανησυχήσει ποτέ για κείνην.

Πάντα θα υπήρχαν άνθρωποι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Δεν εξαρτιόμασταν από έναν άνθρωπο.

birkenau block beds

Πίστη στον Θεό

O δημιουργός μας ξέρει και μας στέλνει αυτό που χρειαζόμαστε όταν το χρειαζόμαστε, και πάντοτε θα παρεμβαίνει».

Η Else Abt λέει: «Ξέρει και είναι πολύ χαρούμενη που έμεινα πιστή όχι σε κάποιον άνθρωπο, αλλά στο δημιουργό μας, τον Ιεχωβά, επειδή μας φρόντισε όλους, όπως ανακάλυψα όσο καιρό ήμουν στο Άουσβιτς.

Εκείνος είναι ικανός να αλλάξει τους ανθρώπους. Όσοι μας μισούσαν άρχισαν να σκέφτονται και σταμάτησαν να μας μισούν, άρχισαν μάλιστα να νιώθουν το ακριβώς αντίθετο».

Όσοι δε γνωρίζουν τη σιγουριά της πίστης όπως την περιγράφει η Else Abt είναι ομολογουμένως δύσκολο να καταλάβουν πώς ένας δημιουργός «φρόντισε» τους μάρτυρες του Ιεχωβά που εκτελέστηκαν μπροστά στον Ες.

Επιπλέον δε «φρόντισε» τους Πολωνούς και τους Σοβιετικούς αιχμαλώτους, τους άρρωστους, τους Εβραίους και αμέτρητους άλλους που έχασαν τη ζωή τους με τόσο σκληρό τρόπο στο Άουσβιτς.

Μία από τις ενδιαφέρουσες πλευρές της Θεολογικής προσέγγισης της Else είναι ότι αντιλαμβάνεται αυτές τις φρικαλεότητες ως καθαρή απόδειξη της βούλησης μιας ανώτερης δύναμης την οποία δεν μπορούμε να συλλάβουμε πλήρως και στην οποία θα πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη.

Αν ο Θεός επιτρέψει να συμβεί κάτι, τότε έχει κάποιο λόγο. Απλώς εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως ποιος ακριβώς είναι αυτός o λόγος.


Το Μοναδικό Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

Σύγκριση με τους Ναζί

Παρ'όλα αυτά θα πρέπει κανείς να είναι Ιδιαίτερα προσεκτικός, όταν συγκρίνει με τόση ευκολία, όπως ο Χίμμλερ, την πνευματική στάση των μαρτύρων του Ιεχωβά με το φανατισμό των ναζί.

Σε αντίθεση με τους ναζί, οι μάρτυρες του Ιεχωβά πίστευαν στην αντιμετώπιση των ανθρώπων με συμπόνια και καλοσύνη.

Από την άλλη βέβαια, αν κανείς αντικαταστήσει τον «Χίτλερ» με τον «Ιεχωβά» στη μαρτυρία της Else Abt, θα διαπιστώσει ότι οι απόψεις της παρουσιάζουν μια εξαιρετική ομοιότητα με την ιδεολογική θέση αντρών των SS όπως ο Eς.

Προς τα τέλη του 1942 τα SS είχαν δημιουργήσει ένα περιβάλλον μόνιμης εγκατάστασης στο Άουσβιτς.

Είχαν τους υπηρέτες και τη δουλειά τους, αλλά πάνω απ' όλα είχαν βρει έναν επιτυχημένο τρόπο να αποστασιοποιούνται από τις δολοφονίες.

Το Άουσβιτς δεν ήταν το μοναδικό μέρος όπου οι μαζικές δολοφονίες μετατράπηκαν σε οργανωμένο επάγγελμα.

Αυτό έγινε και στην Τρεμπλίνκα κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.


ΠΗΓΗ: Auschwitz: The Nazis & The 'Final Solution'

Αγοράστε το Βιβλίο


Ελπίζω να βρήκατε Σημαντικές Πληροφορίες για τους Μάρτυρες στο Άουσβιτς.
Διαβάστε Επίσης:
Ξεναγός Άουσβιτς Ελληνικά
Έλληνες στο Άουσβιτς
Πώς γλύτωσαν οι Εβραίοι της Ζακύνθου από το Άουσβιτς;

Subscribe

* indicates required


Δοκιμασμένη Εφαρμογή & Κάρτα

Αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό με εξαιρετικές ισοτιμίες. Ταξιδέψτε και ξοδέψτε στην χώρα που θέλετε

Αυτόματο συνάλλαγμα και πληρωμή με την κάρτα σας στην καλύτερη ισοτιμία. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για το ταξίδι σας στην Πολωνία.

Πάρτε την Κάρτα Revolut σας Τώρα! 


ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ


Disclosure Notes:

Some links on this page are affiliate links. Meaning, at no extra cost to you, I will earn a small commission, only if you book something through my links!

I recommend only the best-known companies and products!

Are you a Travel Writer? Register with GetYourGuide and start making money by recommending amazing tours worldwide. Find More info in the How to Make Money Online article

Many images on this website come from Pixabay - Free License.

Other images are mine and for the rest, I should have a link to the source of the picture.

Things Change from Time to Time! Have you seen anything wrong? Please send a message in order to correct it! Thank you for visiting ToursPoland.Com.