iVisa.com

Μαυσωλείο στο Ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ στην πόλη Λούμπλιν

Εκδρομή Από Βαρσοβία: Lublin & Majdanek (Ελληνικά)

Μια εκδρομή από την Βαρσοβία που θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη κατά την οποία θα επισκεφτείτε το Ναζιστικό στρατόπεδο Majdanek και την μοναδική πόλη Lublin με Ελληνόφωνες ξεναγήσεις.


Λούμπλιν & Μαιντάνεκ στα Ελληνικά Από Βαρσοβία

 Majdanek, ναζιστικό στρατόπεδο το οποίο λειτούργησε από την 1η Οκτωβρίου του 1941 έως τις 22 Ιουλίου 1944 όπου καταλήφθηκε σχεδόν άθικτο, έτσι θα έχετε την ευκαρία να δείτε σχεδόν όλες τις δομές και τα κρεματόρια στην αυθεντική τους μορφή.

Κτίριο απολύμανσης στο Ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ

Αν και αρχικά προοριζόταν για καταναγκαστική εργασία και όχι για εξόντωση, το στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία ανθρώπων σε βιομηχανική κλίμακα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Reinhard και θεωρείτε ένα από τα μεγαλύτερα Ναζιστικά στρατόπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η πόλη Lublin είναι μια πανέμορφη πόλη με μοναδική αρχιτεκτονική, χρώματα και ιστορίες, η οποία θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή. Ονομάζεται και «Μικρή Κρακοβία» και είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο της Ανατολικής Πολωνίας.

Τελικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η πόλη Λούμπλιν, η οποία φιλοξενεί και το στρατόπεδο Majdanek, βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Είσοδος στην Παλιά Πόλη του Λούμπλιν


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
LUBLIN -- MAJDANEK -- ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Λούμπλιν (Lublin)

Γνωρίζετε ότι στην Μεσαιωνική πόλη του Λούμπλιν, ζούσαν και Έλληνες; Η Παλιά Πόλη στο Λούμπλιν είναι απλά εκπληκτική και πολύ γοητευτική! Πλακόστρωτα και ελικοειδή δρομάκια, όμορφες γωνιές και πολύχρωμα αρχοντικά με πολλές λεπτομέρειες.

Η είσοδος σε μια από τις πύλες που οδηγούν στην Παλιά Πόλη σε πηγαίνει πίσω στο χρόνο, σαν να μπαίνεις στην πολύχρωμη χώρα των θαυμάτων. Είναι τόσο εύκολο να χάσετε την αίσθηση του χρόνου και να μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή.

Κάστρο / Μουσείο στην Πόλη του Λούμπλιν

Το Λούμπλιν είναι ένα τέλειο παράδειγμα των γραφικώτερων πόλεων της Κεντρικής Ευρώπης. Μπορείτε να βρείτε εκεί τόσα πολλά υπέροχα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που η επιλογή του πού να φάτε ή να πιείτε μπορεί να είναι λίγο δύσκολη.

Ξενάγηση στην κεντρική πλατεία στην παλιά πόλη του Λούμπλιν

Αυτό που με εξέπληξε ακόμη περισσότερο ήταν το πόσο μεγάλες μερίδες σερβίρονται, αλλά και οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις της Πολωνίας.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε το cebularz, το οποίο είναι απλά μία πίτα με κρεμμύδι και είναι τυπικό εβραϊκό φαγητό από τον 6ο αιώνα που προστατεύεται από Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ποιότητας. Μπορείτε να το προμηθευτείτε σε κάθε αρτοποιείο, ακόμα και σε εστιατόρια και κοστίζει μόνο λίγα ζλότι.

Εβραικό εστιατόριο στο Λούμπλιν στην Πολωνία

Το Lublin έχει επίσης το δικό του ζυθοποιείο που παράγει μια από τις πιο δημοφιλείς μπύρες στην Πολωνία, την Perła. Οι εγκαταστάσεις του ζυθοποιείου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθείτε, μην το χάσετε!

Υπάρχουν δροσερές αυλές που κρύβουν την τέχνη του δρόμου, ποίηση γραμμένη στους τοίχους, πολύχρωμα φανάρια που κρέμονται πάνω από τους δρόμους και πολλά άλλα. Όλα αυτά κάνουν το Λούμπλιν ένα τόσο μοναδικό μέρος για επίσκεψη!

Τελικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ιστορική σημασία του Λούμπλιν, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στην ιστορία της Πολωνίας.

Είσοδος στην Παλιά Πόλη στο Lublin

Οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή του Λούμπλιν ιδρύθηκαν τον 6ο αιώνα και τον 8ο αιώνα, το πρώτο κάστρο υψώθηκε στην πόλη. Το 1569 υπογράφηκε στο Λούμπλιν η Ένωση της Πολωνίας, που δημιούργησε την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία.

Μετά τη διχοτόμηση της Πολωνίας στα τέλη του 18ου αιώνα, το Λούμπλιν ήταν αρχικά υπό αυστριακή και στη συνέχεια υπό Ρωσική κυριαρχία. Το 1800 η πόλη αναπτύχθηκε και ήταν πολύ σύγχρονη για εκείνη την εποχή. Όταν η Πολωνία επανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1918, ιδρύθηκε και λειτούργησε η πρώτη Προσωρινή Λαϊκή Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Πλατεία της Παλιάς Πόλης στο Λούμπλιν

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη, υπό ναζιστική κατοχή, πέρασε δύσκολες στιγμές και ολόκληρος ο εβραϊκός πληθυσμός δολοφονήθηκε. Στα περίχωρα της πόλης ιδρύθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης, Majdanek.

Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη ήταν ένα ακμάζον εβραϊκό πολιτιστικό και ακαδημαϊκό κέντρο. Ονομαζόταν η «Εβραϊκή Οξφόρδη». Καθώς η εβραϊκή γλώσσα καλλιεργήθηκε ευρέως στο Λούμπλιν και είναι εδώ που ιδρύθηκε ένα από τα πρώτα εβραϊκά τυπογραφεία στην Πολωνία το 1578.

Στοά εισόδου στην Παλιά Πόλη στο Λούμπλιν

Το Λούμπλιν φιλοξενεί επίσης την πρώην έδρα του διάσημου Chachmei Lublin Yeshiva. Η πρώην εβραϊκή συνοικία βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου του Λούμπλιν και χωρίζεται από την Παλιά Πόλη με την πύλη Grodzka (γνωστή και ως εβραϊκή πύλη).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Λούμπλιν είναι ένα πολύ σημαντικό ακαδημαϊκό κέντρο με δύο διάσημα πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο Maria Curie-Skłodowska και το Καθολικό Πανεπιστήμιο John Paul II του Lublin (KUL). Όταν τελειώνει το καλοκαίρι, η πόλη γεμίζει φοιτητές.

Θεμέλια παλιάς εκκλησίας στην Παλιά Πόλη στο Lublin


Δείτε Επίσης: Ελληνόφωνος Οδηγός στην Βαρσοβία

Ναζιστικό Στρατόπεδο MAJDANEK

Μετά από εντολή του Heinrich Himmler, που διαβιβάστηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του στο Λούμπλιν στις 17-20 Ιουλίου 1941, κατά τη διάρκεια δηλαδή της Επιχείρησης Barbarossa, της γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση, δημιουργήθηκε το στρατόπεδο Majdanek τον Οκτώβριο του 1941.

Το στρατόπεδο επρόκειτο να είναι η πηγή ελεύθερου εργατικού δυναμικού για την υλοποίηση των σχεδίων για την οικοδόμηση της γερμανικής αυτοκρατορίας και οι κρατούμενοι θα χρησιμοποιούνταν για να εργαστούν σε εργαστήρια των SS και της αστυνομία, όπως και σε εργοτάξια.

Ξεναγοί στο Ναζιστικό στρατόπεδο Majdanek στην πόλη του Λούμπλιν

Τα αρχικά σχέδια σχετικά με το μέγεθος του στρατοπέδου τροποποιήθηκαν μερικές φορές, με την περιοχή του στρατοπέδου και τον προγραμματισμένο αριθμό κρατουμένων να διευρύνονται κάθε φορά. Το λεγόμενο «γενικό σχέδιο» για την κατασκευή του Majdanek εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 1942 και προοριζόταν να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο για να χωρέσει 150.000 κρατούμενους και αιχμαλώτους πολέμου.

Έτσι το Majdanek επρόκειτο να γίνει το μεγαλύτερο στρατόπεδο στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες και οι αποτυχίες στο ανατολικό μέτωπο εμπόδισαν την πλήρη υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Μέρος από τα Παπύτσια που βρέθηκαν στον Ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ

Χτίστηκε το φθινόπωρο του 1941 και ονομαζόταν αρχικά Kriegsgefangenenlager der Waffen SS Lublin – στρατόπεδο για αιχμαλώτους πολέμου, και τον Φεβρουάριο του 1943 μετονομάστηκε σε Konzentrationslager Lublin – στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Επίσης το Konzentrationslager Lublin ήταν ακόμα ένας κρίκος στην υλοποίηση της «Τελικής Λύσης του Εβραϊκού Ζητήματος». Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο σωφρονισμού και διέλευσης για τον πολωνικό αγροτικό πληθυσμό.

Αυθεντικά κρεβάτια κρατουμένων στο Ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ

Ο καταυλισμός, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά προάστια του Λούμπλιν στο δρόμο προς το Zamość και το Lwów, καταλάμβανε έκταση 270 εκταρίων. Αποτελείτο από τρεις τομείς: το τμήμα των SS, το τμήμα διοίκησης και τον χώρο των κρατουμένων (Schutzhaftlager), ο οποίος αποτελείτο από πέντε «χωράφια» με ξύλινους στρατώνες για την στέγαση των κρατουμένων.

Λόγω της πρωτόγονης, απρόσεκτης κατασκευής τους, της έλλειψης βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής και του γεγονότος ότι ήταν υπερπλήρεις, οι στρατώνες επηρέασαν αρνητικά τις συνθήκες ύπαρξης των κρατουμένων και προκάλεσαν την αύξηση του ποσοστού θανάτων στο στρατόπεδο.

Αυθενστικό τραπέζι τομής των νεκρών στο Ναζιστοκό στραόπεδο Μαιντάνεκ

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την έλλειψη νερού, τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων, όμως μια σαφής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σημειώθηκε προς το τέλος της ύπαρξης του Konzentrationslager Lublin.

Από τον Οκτώβριο του 1942 ιδρύθηκε στρατόπεδο γυναικών σε ένα από τα χωράφια. Αν και το σχέδιο για τη δημιουργία ενός στρατοπέδου για παιδιά στο Majdanek δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παιδιά Εβραίων, Λευκορώσων και Πολωνών από το Zamojszczyzna ήταν αιχμάλωτοι του στρατοπέδου.

Πύργος των SS στο Majdanek

Από την αρχή της παραμονής τους στο στρατόπεδο, οι κρατούμενοι αναπόφευκτα συνοδεύονταν από πείνα, φόβο, σπασμωδική εργασία και ασθένειες. Για όλα τα πραγματικά και φανταστικά αδικήματα οι κρατούμενοι τιμωρούνταν αυστηρά και διώκονταν.

Οι ζωές των κρατουμένων απειλούνταν συνεχώς. Πέθαιναν στον απόηχο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, εκτελούνταν και δολοφονούνταν επίσης σε θαλάμους αερίων. Μεταξύ των περίπου 130.000 κρατουμένων που εισήλθαν στο Majdanek, 80.000 άνθρωποι πέθαναν σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα.

Θάλαμος αερίων στο Majdanek

Για να αφαιρεθούν τα ίχνη των εγκλημάτων, τα πτώματα όσων πέθαναν και δολοφονηθέντων καίγονταν σε πυρά ή στο κρεματόριο.

Η τραγική ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Λούμπλιν έλαβε τέλος στις 22 Ιουλίου 1944. Σύντομα, οργανώθηκε ένα σοβιετικό στρατόπεδο NKWD για τα μέλη του Πολωνικού Μυστικού Κράτους στην περιοχή του Majdanek. Στους στρατώνες του πρώην στρατοπέδου φυλακίστηκαν για κάποιο διάστημα και Γερμανοί στρατιώτες.

Στολή κρατουμένων στο στρατόπεδο Μαιντάνεκ

Το σήμα κατατεθέν του Majdanek είναι το Μαυσωλείο που ανεγέρθηκε το 1969 και περιέχει στάχτες και λείψανα αποτεφρωμένων θυμάτων, που συγκεντρώθηκαν σε έναν ανάχωμα μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου το 1944. Μοιάζει με ένα τεράστιο μανιτάρι.

Το Majdanek θεωρείτε ένα από τα πιο πρωτόγονα ναζιστικά στρατόπεδα. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν φρικτές. Οι ξύλινοι στρατώνες, ειδικά οι στάβλοι, δεν παρείχαν σχεδόν καθόλου προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Το χειμώνα, δύο μικρές θερμάστρες τοποθετούνταν σε κάθε στρατώνα, αλλά ήταν εξαιρετικά ανεπαρκείς για να θερμάνουν αποτελεσματικά τόσο μεγάλους και ξηρούς χώρους.

Ντους στο στρατόπεδο Μαιντάνεκ

Μέχρι τις αρχές του 1943, οι κρατούμενοι μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ημιτελείς στρατώνες που δεν είχαν τζάμια και βασικά έπιπλα. Πριν ακόμα τοποθετηθούν σανίδες κρεβάτια, οι τρόφιμοι αναγκάζονταν να κοιμούνται στο πάτωμα.

Ένας στρατώνας προγραμματισμένος για 150–250 άτομα φιλοξενούσε συνήθως πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων. Κατά την περίοδο του μεγαλύτερου υπερπληθυσμού, αυτός ο αριθμός μπορούσε μερικές φορές να φτάσει και τα 1.000 άτομα.

Αυθεντικά κρεματόρια στο Ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ


Πρόγραμμα Εκδρομής από Βαρσοβία

Συνολική Διάρκεια: Περίπου 13 ώρες

 • Παραλαβή από το Ξενοδοχείο σας στην Βαρσοβία: 8:00 - 9:00 (Ανάλογα τι σας βολεύει)
 • Μεταφορά στο Ναζιστικό Στρατόπεδο Majdanek: 2 ΩΡΕΣ
 • Ελληνόφωνη Ξενάγηση στο Majdanek: 2,5 ΩΡΕΣ
 • Ελεύθερος Χρόνος και φαγητό στο Lublin: 2 ΩΡΕΣ
 • Ελληνόφωνη Ξενάγηση στην Παλιά Πόλη του Lublin: 2 ΩΡΕΣ
 • Μεταφορά στο Ξενοδοχείο σας στην Βαρσοβία: 2 ΩΡΕΣ
 • Άφιξη στο Ξενοδοχέιο σας στην Βαρσοβία: 21:00 - 22:00

Φωτογραφία γκρουπ Ελλήνων μετά την ξενάγηση μπροστά από το μαυσωλείο στο Majdanek


Τιμοκατάλογος

1-7 pax 8-17 pax 18-49 pax
€700 €800 €930

Περιλαμβάνει

 • Μεταφορές με παραλαβή και παράδοση στο ξενοδοχείο σας με Αγγλόφωνο οδηγό.
 • Είσοδο και Ελληνόφωνη Ξενάγηση στο Ναζιστικό στρατόπεδο Majdanek για 2,5 ώρες.
 • Έξοδα Στάθμευσης.
 • Ελληνόφωνη Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Lublin για 2 ώρες.


ΚΡΑΤΗΣΗ


Ξενάγηση στην Παλιά Πόλη του Lublin στα Ελληνικά


Σας ευχαριστούμε που Διαβάσετε!
Θα σας δούμε στο Lublin!
Δείτε επίσης:
Κρακοβία και Άουσβιτς από Βαρσοβία
Δοκιμαστικό Κρασιού από Βαρσοβία

Subscribe

* indicates required