iVisa.com

OFF Piotrkowska - To πρώην εργοστάσιο του F. Ramisch στην Piotrkowska 138-140 στο Λοτζ της Πολωνίας

Εκδρομή Από Βαρσοβία: Λοτζ (Łódż) + Ελληνόφωνη Ξενάγηση

Επισκεφθείτε την 2η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, το Λοτζ και δείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα με επαγγελματία Ελληνόφωνη ξεναγό σε αυτή την μονοήμερη εκδρομή από την Βαρσοβία.


Λοτζ (Łódż - Γούτζ) στα Ελληνικά από Βαρσοβία

Πολλοί παραβλέπουν αυτή την φανταστική «βιομηχανική» πόλη της Πολωνίας που είναι σε μέγεθος η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας μετά την Βαρσοβία. Είναι επίσης η κοντινότερη μεγάλη πόλη στην Βαρσοβία και είναι πολύ εύκολο να την επισκεφτείτε, καθώς είναι μόλις 120 χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαρσοβίας.

Με αυτή την μοναδική εκδρομή θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το Λοτζ με επαγγελματία Ελληνόφωνη ξεναγό, η οποία θα σας οδηγήσει σε μια 3-ώρη ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και θα σας ενημερώσει για την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της.

Πριν όμως προχωρήσουμε στην ανάλυση της εκδρομής, ξέρετε τι σημαίνει Łódż στα Πολωνικά; Łódż είναι η βάρκα. Άσχετο αν το Λοτζ δεν έχει καμία σχέση με θάλασσα.

Πηγή Εικόνων [Image Source]: «https://lodz.travel/en/tourism/what-to-see/art-and-culture/»

I Poznanskis factory gate ManufakturaΠύλη Εργοστασίου I. Poznański - τώρα Manufaktura, φώτο z arch. UMŁ


Περιεχόμενα: Ιδιωτική Εκδρομή από Βαρσοβία -- Ελληνόφωνος Ξεναγός -- Must See / Αξιοθέατα

Λοτζ (Łódż ή Lodz)

Το Λοτζ είναι μια ασυνήθιστη, βιομηχανική πόλη με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στο Łódż, μέλη της πολωνικής, γερμανικής, εβραϊκής, όπως και ρωσικής κουλτούρας εργάστηκαν και έζησαν μαζί αρμονικά την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Επίσης, η πόλη έχει ένα ιδιαίτερο όνομα για την τέχνη του δρόμου, καθώς και του κινηματογράφου.

Ένα από το τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Λοτζ, είναι τα μεγαλειώδει εργοστάσια κτισμένα με κόκκινα τούβλα τον 19ο αιώνα, τα οποία μας πηγαίνουν πίσω σε μια άλλη εποχή. Ονομάζεται επίσης το «Μάντσεστερ της Πολωνίας» και φιλοξενεί την βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας, η οποία επηρέασε την εικόνα της πόλης ανά τους αιώνες.

Εδώ υπήρξε το γκέτο του Λοτζ (Litzmannstadt) που ήταν το 2ο μεγαλύτερο Εβραικό γκέτο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη, το εβραϊκό νεκροταφείο, αλλά και την περίφημη στάση Radegast, η οποία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε σταθμό που χρησιμοποιήθηκε για την παράδοση τροφίμων και βιομηχανικών υλικών στο γκέτο.

Burial chambers of Kestenbergs and RosenblattsΤάφοι στο Εβραικό Νεκροταφείο του Kestenbergs και Rosenblatts, φώτο από: H. Koper

Υπολογίζεται ότι περίπου 145 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, πέρασαν από τον σταθμό Radegast. Το ανακαινισμένο κτίριο του σταθμού, μαζί με τη σήραγγα μνήμης και ένα μνημείο για τον εβραϊκό λαό που απομακρύνθηκε μέσω του σταθμού, άνοιξε κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 60ης επετείου από την εκκαθάριση του γκέτο του Litzmannstadt.

Σημείωστε ότι στο Λοτζ γυρίστηκε και η υποψήφια για Όσκαρ πολωνική ταινία «The Promised Land». Η παγκοσμίου φήμης Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ έχει αναδείξει ονόματα, όπως ο Andrzej Wajda και ο Roman Polanski, ο δημιουργός της ομόνυμης τανείας «Ο πιανίστας».

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην οδό PIOTRKOWSKA, που είναι ο μεγαλύτερος πολωνικός δρόμος περιπάτου, όπως και σύμβολο της πόλης, αλλά και ένας από τους γνωστότερους δρόμους σε ολόκληρη την Πολωνία.

Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε ψηλά και να θαυμάσετε τις προσόψεις των κτιρίων που βρίσκονται στην Piotrkowska, γεμάτες με εκλεκτές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες: καρυάτιδες, ανάγλυφα, παράθυρα με προεξοχή, κ.ά. Την ίδια όμως στιγμή θα πρέπει να κοιτάτε και κάτω από τα πόδια σας για να δείτε το περίφημο Alley of Stars.

Τελικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην επιβλητική MANUFAKTURA, ενώς από τα μεγαλύτερα πολωνικά εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου του Israel Poznański.

Η Manufaktura στεγάζει πάνω από 300 καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία, ντίσκο, αίθουσα μπόουλινγκ, λέιζερ paintball, τοίχο αναρρίχησης, μπιλιάρδο, σχολή χορού, κινηματογράφο και ένα ξενοδοχείο, όπως και άλλα. Είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσουν παιδιά και ενήλικες, αλλά και να κάνετε κάποια ψώνια.

Cinematography Museum LodzΦώτο από το Αρχείο της Πόλης του Λοτζ - Μουσείο Κινηματογράφου


Δείτε: Lublin & Majdanek από Βαρσοβία

Η ιστορία του «Hollyłódź» είναι στην πραγματικότητα η ιστορία του μεταπολεμικού Λοτζ. Μετά τον πόλεμο δημιουργήθηκε το Feature Films Studio, που ονομάζεται «το εργοστάσιο των ονείρων». Εδώ γυρίστηκε η πλειοψηφία των πολωνικών μεταπολεμικών ταινιών.

Η περίφημη Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ, μια ελίτ σχολή που έχει εκπαιδεύσει γενιές εξαιρετικών σκηνοθετών και ηθοποιών ιδρύθηκε επίσης εκείνη την εποχή. Το σύμβολο του σχολείου είναι οι περίφημες σκάλες στις οποίες κάθονταν ο Andrzej Wajda, ο Roman Polański και ο Krzysztof Kieślowski.


Εκδρομή στο Lodz από την Βαρσοβία

Αυτή η εκδρομή από την Βαρσοβία στο Lodz, ξεκινά με παραλαβή από το ξενοδοχείο ή διαμέρισμά σας στην Βαρσοβία γύρω στις 9:00 και τελειώνει με επιστροφή στο ξενοδοχείο σας γύρω στις 20:00. Στην διάρκεια αυτής της εκδρομής, θα γνωρίσετε την πόλη του Lodz με Ελληνόφωνη επαγγελματία αδειούχο ξεναγό.

 • Άφιξη στο Λοτζ γύρω στις 11:00.
 • Ξενάγηση στο Λοτζ για 3 ώρες με επαγγελματία αδειούχο ξεναγό στα Ελληνικά.
 • Φαγητό και ελεύθερος χρόνος μέχρι τις 18:00.
 • Επιστροφή στο ξενοδοχείο σας στην Βαρσοβία γύρω στις 20:00.

Κόστος Εκδρομής Από Βαρσοβία

1-5 ΑΤΟΜΑ 6-17 ΑΤΟΜΑ 18-49 ΑΤΟΜΑ
€460 €600 €750

Manufaktura view from Museum of FactoryManufaktura, Θέα από το μουσείο του Εργοστασίου, φώτο: S. Glapiński

Τι Περιλαμβάνει

 • Ιδιωτική Ξενάγηση με Επαγγελματία Αδειούχο Ελληνόφωνη Ξεναγό για 3 ώρες στο Λοτζ στο πρόγραμμα της αρεσκίας σας. Δείτε παρακάτω
 • Ιδιωτική Μεταφορά με αυτοκίνητο / βαν / λεωφορείο.
 • Παραλαβή και παράδοση στο ξενοδοχείο σας.
 • Ελεύθερος χρόνος στο Λοτζ.


ΚΡΑΤΗΣΗ


Ξεναγός Λοτζ (Łódż) - Χωρίς Μεταφορά

Εάν βρεθείτε στο Λοτζ, είτε με δικό σας όχημα, είτε με δημόσιες συγκοινωνίες που είναι αρκετά εύκολος και πολύ οικονομικότερος τρόπος, τότε μπορείτε να συναντήσετε την ξεναγό μας εκεί στο Λοτζ και να κάνετε την ξενάγηση σας στα Ελληνικά.

Museum of CinematographyΦώτο από το Αρχείο της Πόλης του Λοτζ - Μουσείο Κινηματογράφου

Θα μπορούσατε να κάνετε ένα από τα παρακάτω ή να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα ανάλογα με τα δικά σας ενδιαφέροντα ή κάτι που να περιέχει λίγο από όλα ή και κάτι επιπλέον.

 • Το Λοτζ των 4 Πολιτισμών. Μπορούμε να δούμε εδώ και το Μουσείο της Πόλης Λοτζ με αφιερωμένη έκθεση.
 • Το Λοτζ - η πόλη της βιομηχανίας. Περίπατος + Μουσείο - παλάτι του Herbst.
 • Η πόλη του Κινηματογράφου - μπορούμε να πάμε στο Μουσείο του Κινηματογράφου και να περάσουμε από την διάσημη "Filmówka", την Σχολή της Κινηματογράφου του Λοτζ.
 • Η πόλη της σύγχρονης τέχνης - μπορούμε να επισκεφτούμε ένα από τα δύο μουσεία της σύγχρονης τέχνης και να κάνουμε βόλτα να δούμε και τα γκράφιτι, για τα οποία φημίζεται το Λοτζ.
 • Εβραϊκό κομμάτι (Γκέτο, στάση Radegast, Εβραϊκό νεκροταφείο, πάρκο επιζώντων).

Radegast StationΣταθμός Radegast, Φώτο: A Wach

Κόστος Ελληνόφωνης Ξενάγησης στο Lodz

Οι τιμές είναι για γκρουπ 1-10 άτομα. Για μεγαλύτερα γκρουπ παρακαλώ επικοινωνήστε. Δεν περιλαμβάνουν μεταφορά και εισιτήρια εισόδου σε μουσεία.

3 ΩΡΕΣ 4 ΩΡΕΣ 5 ΩΡΕΣ
€130 €150 €170


ΚΡΑΤΗΣΗ


Ναζιστικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ και Λούμπλιν από Βαρσοβία

MUST SEE, Αξιοθέατα, Μουσεία στο LODZ

Παρόλο που το Λοτζ δεν είναι πρώτης επιλογής προορισμός στην Πολωνία, είναι σίγουρα ένα πολύ μοναδικό και ιδιαίτερο μέρος για όσους αναζητούν κάτι καινούργιο ή διαφορετικό.

Light Move Festival Lodz In Poland

PIOTRKOWSKA

Ονομάζεται η βασίλισσα των Πολωνικών δρόμων. Έχει μήκος 4 χιλιόμετρα, περικυκλωμένο από πλούσια διακοσμημένα ιστορικά σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια μπαρ και κλαμπ.

Σφύζει από ζωή όλο το χρόνο, ενώ διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ πραγματοποιούνται εκεί, όπως το Festival of Street Art και το Magic "Hokus Pokus", το Light Move Festival ή το Songwriter Festival, που δίνουν μια μοναδική γοητεία.

Περπατώντας στην Piotrkowska, δείτε τις ανακαινισμένες αυλές, συμπεριλαμβανομένης της πίσω αυλής του OFF Piotrkowska - ενός από τα νεότερα θαύματα της Πολωνίας. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το Passage of Roses και το Birth of a Day.

Κοιτάζοντας ψηλά, θα απολαύσετε τις ενδιαφέρουσες προσόψεις των κτιρίων που είναι διακοσμημένες με εκλεκτές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες: καρυάτιδες, ανάγλυφα, παράθυρα σε προεξοχή κ.ά.

Τελικά, κοιτάζοντας κάτω από τα πόδια σας, θα δείτε το Alley of Stars να αναδύει την κινηματογραφική κληρονομιά του Lodz.

MANUFAKTURA

Ένα από τα μεγαλύτερα πολωνικά εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου του Israel Poznański. Στεγάζει πάνω από 300 καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία, ντίσκο, αίθουσα μπόουλινγκ, λέιζερ paintball, τοίχο αναρρίχησης, μπιλιάρδο, σχολή χορού, κινηματογράφο και ένα ξενοδοχείο.

Ήταν το πρώτο παράδειγμα αναζωογόνησης βιομηχανικού χώρου σε τόσο μεγάλη κλίμακα στην Πολωνία. Αυτός ο εξαιρετικά επιτυχημένος συνδυασμός ιστορίας και νεωτερικότητας έχει βραβευτεί σε αρκετές περιπτώσεις.

lodz manufaktura

Το σύμβολο ολόκληρου του συγκροτήματος είναι η πύλη στην οδό Ogrodowa, η οποία ήταν η είσοδος στο πρώην εργοστάσιο. Εκτός από βιομηχανικά κτίρια, η Manufaktura περιλαμβάνει και το σπίτι της οικογένειας Poznański (σήμερα είναι το Μουσείο της πόλης του Λοτζ - Poznanski Palace). Επίσης στεγάζει το μουσείο τέχνης, αλλά και το μουσείο του εργοστασίου.

MUSEUM OF LODZ - Poznańki Palace

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία στο Λοτζ βρίσκεται στο υπέροχο αρχοντικό που χτίστηκε για την οικογένεια ενός από τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες εργοστασίων του Λοτζ του 19ου αιώνα, τον Israel K. Poznańki. Γνωστό και ως το Λούβρο του Λοτζ, είναι ένα παλάτι του 19ου αιώνα σε νεο αναγεννησιακό και νεομπαρόκ στιλ.

Εκτός από την έκθεση των εσωτερικών χώρων του από τις αρχές του 19ου και 20ου αιώνα και την έκθεση που καταγράφει την ιστορία του βιομηχανικού Λοτζ, μια σειρά από δωμάτια έχουν αφιερωθεί σε καλλιτέχνες που σχετίζονται με την πόλη και σε αξιόλογους κατοίκους της πόλης.

Walk of FameWalk of Fame - Φώτο από το Αρχείο της πόλης

KSIĘŻY MŁYN

Εργοστάσιο-οικιστικό συγκρότημα στον ποταμό Jasień, το οποίο χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον Karol Scheibler, τον τότε πλουσιότερο βιομήχανο του Λοτζ. Ήταν μια αυτάρκης πόλη μέσα στην πόλη με πρότυπο τους αγγλικούς βιομηχανικούς οικισμούς.

Περιείχε εργοστασιακά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου βαμβακερού μύλου που μοιάζει με κάστρο, αποθήκες, εργατικά σπίτια, σχολείο, πυροσβεστικό σταθμό, δύο νοσοκομεία, εργοστάσια αερίου, εργοστασιακή λέσχη, καταστήματα, σπίτια, όπως και ένα παρακαμπτήριο σιδηροδρόμου. Όλα τοποθετημένα κατά μήκος ευθύγραμμων πλακόστρωτων δρόμων με αρχιτεκτονική συνοχή.

EC1 - THE CITY OF CULTURE

Ο πρώτος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης στο Λοτζ αποτελείται από δύο τετράγωνα: το EC1 East, που τέθηκε σε λειτουργία το 1907 και το EC1 West, που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Επί του παρόντος, στεγάζει το πιο σύγχρονο πλανητάριο στην Πολωνία, το Εθνικό Κέντρο Κινηματογραφικού Πολιτισμού, το Κέντρο Κόμικς και Διαδραστικής Αφήγησης που δημιουργήθηκε από τους διοργανωτές των Διεθνών Φεστιβάλ Κόμικς και Παιχνιδιών.

Τελικά, τον Ιανουάριο του 2018 άνοιξε το μεγαλύτερο διαδραστικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην χώρα. Σε σχεδόν 8,5 χιλιάδες m2 εκθεσιακού χώρου στο EC1 West δημιουργήθηκαν τρία εκπαιδευτικά μονοπάτια.

Το πρώτο μονοπάτι επικεντρώνεται στην επεξεργασία ενέργειας, το δεύτερο στην ανάπτυξη γνώσης και τον πολιτισμό, ενώ το τρίτο μονοπάτι επιτρέπει την εξερεύνηση των μυστικών του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου.

LITZMANNSTADT GHETTO

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η εβραϊκή κοινότητα αποτελούσε το 1/3 των κατοίκων του Λοτζ. Ήταν θαύμα που μέρος τους κατάφερε να εγκαταλήψει την πόλη μετά την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, πολλοί έμειναν και πέρασαν πολύ δύσκολες μέρες.

Radegast Station MemorialΣταθμός Radegast, Φώτο A Wach

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1940 στην περιοχή της Παλιάς Πόλης και του Bałuty, δηλαδή στο φτωχότερο μέρος του Λοτζ, δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα γκέτο της Ευρώπης, που ήταν στρατόπεδο της δουλείας από την αρχή του. Μεταξύ άλλων, εκεί κατασκευάζονταν ρούχα για τους στρατιώτες του Ράιχ.  Έκλεισε το καλοκαίρι του 1944.

Πολλοί από τους κατοίκους του γκέτο δεν άντεξαν τις απάνθρωπες συνθήκες και πέθαναν από κρύο, πείνα και εξάντληση, ενώ μέρος τους μεταφέρθηκε στα στρατόπεδα εξόντωσης στο Chełmno στο Ner και στο Άουσβιτς.

Από τους πάνω από 200 χιλιάδες Εβραίους που πέρασαν από το γκέτο του Litzmannstadt, μόνο 5 – 12 χιλιάδες επέζησαν. Η μνήμη τους τιμάται στο Πάρκο των Επιζώντων με πάνω από 600 «δέντρα μνήμης» που φυτεύτηκαν από όσους επέζησαν από το γκέτο του Litzmannstadt.

Transatlantyk FestivalΦεστιβάλ Transatlantyk - Φώτο από το Αρχείο της πόλης

RADEGAST STATION

Η ιστορία του σταθμού Radegast φτάνει μέχρι και την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τότε κατασκευάστηκε ένας περαστικός βρόχος, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε σταθμό που χρησιμοποιήθηκε για την παράδοση τροφίμων και βιομηχανικών υλικών στο γκέτο.

Το κτίριο του σταθμού που στέκεται μέχρι σήμερα χτίστηκε το 1941. Την ίδια χρονιά ο σταθμός έγινε το τελευταίο σημείο των τρένων που μετέφεραν Εβραίους από χώρες της δυτικής Ευρώπης και τα επαρχιακά γκέτο.

Λίγο αργότερα, οι κατακτητές οργάνωσαν την Umschlagplatz - ένα μέρος συγκέντρωσης των Εβραίων πριν οδηγηθούν σε στρατόπεδα εξόντωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου 145 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, έχουν περάσει από τον σταθμό Radegast.

Πηγή [Source] - Δείτε Περισσότερα Αξιοθέατα / Μουσεία και Must See στο Lodz: Τουριστικός Οδηγός Lódż

Σας Ευχαριστούμε Που Διαβάσατε!
Θα σας Δούμε στο Lodz!
Δείτε Επίσης το Άουσβιτς Από Βαρσοβία στα Ελληνικά!
Δοκιμαστικό Κρασιού από Βαρσοβία

Ενδιαφέρον Άρθρα

Subscribe

* indicates required