Το παλάτι κουλτούρας - Βαρσοβία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ, Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1596 όταν μεταφέρθηκε από την Κρακοβία. Στο τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου το 1945 η Βαρσοβία καταστράφηκε κατά 70% και χιλιάδες κάτοικοι σκοτώθηκαν. Έκτοτε η πόλη αναγεννήθηκε και αναπτύσσετε συνεχώς.Βαρσοβία, το κέντρο της Ευρώπης

Το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης, όπως ονομαζόταν πριν από τον 2ο Παγκόσμιο

Σας προτρέπω να επισκεφτείτε την Βαρσοβία

Μία πόλη με πολλά αξιοθέατα, μουσεία, πράσινο και Ιστορία

Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1596 όταν μεταφέρθηκε από την Κρακοβία. Στο τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου το 1945 η Βαρσοβία καταστράφηκε κατά 70% και χιλιάδες κάτοικοι σκοτώθηκαν. Έκτοτε η πόλη αναγεννήθηκε και αναπτύσσετε συνεχώς.Βαρσοβία, το κέντρο της Ευρώπης

Το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης, όπως ονομαζόταν πριν από τον 2ο Παγκόσμιο

Σας προτρέπω να επισκεφτείτε την Βαρσοβία

Μία πόλη με πολλά αξιοθέατα, μουσεία, πράσινο και Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρόσφατη Ιστορία της Βαρσοβίας

Κυκλοφορούν πολλές φήμες αν κάποιος πρέπει να επισκεφθεί την Βαρσοβία ή την Κρακοβία. Εγώ θα σας έλεγα ότι πρέπει να επισκεφτείτε και τις δύο πόλεις.

Μην σας πω ότι υπάρχουν και άλλα πολλά που θα έπρεπε κάποιος να επισκεφτεί στην Πολωνία.

platia palias polis stin varsovia

Η Βαρσοβία έχει πολύ μεγάλη ιστορία, κυρίως κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο αλλά και μετά. Καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους Γερμανούς το 1945, σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν την πολιτιστική της κληρονομιά.

Τον Ιανουάριο του 1945, ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ έδωσε εντολή να ισοπεδωθεί η Βαρσοβία και να εκτελεστούν όλοι οι κάτοικοί της.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους σκοτώθηκαν αυτή την περίοδο (συμπεριλαμβανομένων περίπου 300.000 Εβραίων και Πολωνών). Ντόπιος πολίτης της Βαρσοβίας ήταν μια σπανιότητα μετά από αυτό.

Έτσι οι σημερινοί κάτοικοι της Βαρσοβίας είναι λίγο πολύ πρόσφατοι έποικοι. Μόνο όταν συναντήσεις κάποιο που επέζησε αυτής της περιόδου μπορείς πραγματικά να καταλάβεις πόσα χάθηκαν.

Έτσι και τα κτίρια στην πόλη, αφού το 70% αυτών καταστράφηκε ολοσχερώς είναι μία αντίφαση παλαιάς και νέας αρχιτεκτονικής.

Πολύ λίγα κτίρια επέζησαν αυτής της καταστροφής. Το πιο απίθανο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι οι Πολωνοί δεν έπαψαν ποτέ να τα βάζουν κάτω.

Άφησαν πίσω τα δεινά του πολέμου και άρχισαν την ανακατασκευή της πόλης.

Η ανακατασκευή αυτή και η ανάπτυξη της πόλης δεν σταμάτησε έκτοτε. Σήμερα, 73 μόλις χρόνια μετά θα δείτε μία φανταστική πόλη που τα έχει όλα. Έτσι η πόλη ονομάζεται και πόλη Φοίνικας.

Οι εξεγέρσεις στην Βαρσοβία

Θα ακούτε συχνά τον όρο "Warsaw Uprising" όπως και τον όρο "Warsaw Ghetto Uprising".

Πολύ περιληπτικά αυτά είναι δύο διαφορετικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Βαρσοβία κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.

Α. Η Εξέγερση της Βαρσοβίας

Η πολεμική εξέγερση (powstanie warszawskie) ήταν μια σημαντική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 1944 από την πολωνική υπόγεια αντίσταση, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Στρατό (Armia Krajowa).

Σκοπός αυτής της μάχης ήταν η απελευθέρωση της Βαρσοβίας από την Γερμανική κατοχή.

varsovia palia poli vradi fota

Η εξέγερση είχε επίσης σκοπό να συμπέσει με την υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Πολωνία καθώς πλησίαζε ο Κόκκινος Στρατός.

Δυστυχώς ο Κόκκινος στρατός σταμάτησε προσωρινά τις πολεμικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας στους Γερμανούς να ανασυντάξουν και να νικήσουν την πολωνική αντίσταση.

Μετά από αυτό οι Γερμανοί προέβησαν σε αιματηρά και καταστροφικά αντίποινα όπως αναφέρονται πιο κάτω.

Η εξέγερση κράτησε για 63 ημέρες με πολύ μικρή εξωτερική υποστήριξη.

Ήταν η μοναδική και μεγαλύτερη στρατιωτική προσπάθεια που ανέλαβε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό αντιστασιακό κίνημα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρχικά, οι Πολωνοί κέρδισαν τον έλεγχο της πλειοψηφίας της κεντρικής Βαρσοβίας, αλλά οι Σοβιετικοί αγνοούσαν τις πολωνικές προσπάθειες και τους άφησαν έρμαιο στους Γερμανούς.

Οι έντονες μάχες μεταξύ Γερμανών και Πολωνών συνέχισαν. Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, η ανατολική όχθη του ποταμού Βιστούλα, αναλήφθηκε από τα πολωνικά στρατεύματα.

Περίπου 1.200 άνδρες πέρασαν τον ποταμό, αλλά δεν ενισχύθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό.

Αυτό, όπως και η έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης από την αεροπορική βάση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε την σύνθλιψη της πολωνικής αντίστασης.

Η φωτογραφία πιο κάτω είναι από την Πλατεία της Παλιάς Πόλης (στην πλευρά του Zakrzewski), κατά τη διάρκεια της μάχης των Πολωνών εναντίον των Γερμανών Ναζί που ονομάζεται εξέγερση της Βαρσοβίας.

Warsaw 1944 Warsaw UprisingEwa Faryaszewska (1920-1944) [Public domain], via Wikimedia Commons

The city must completely disappear from the surface of the earth and serve only as a transport station for the Wehrmacht. No stone can remain standing. Every building must be razed to its foundation.

— SS chief Heinrich Himmler, 17 October

Η καταστροφή της πολωνικής πρωτεύουσας σχεδιάστηκε πριν από την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 20 Ιουνίου 1939, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ επισκέφθηκε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στο Würzburg.

Η προσοχή του έπεσε σε ένα έργο μιας μελλοντικής γερμανικής πόλης - "Neue deutsche Stadt Warschau". Σύμφωνα με το σχέδιο Pabst, η Βαρσοβία έπρεπε να μετατραπεί σε επαρχιακή γερμανική πόλη.

Σύντομα συμπεριλήφθηκε ως μέρος του μεγάλου σχεδίου γερμανοποίησης της Ανατολής. Το γενοκτονικό γενικό σχέδιο Ost. Η αποτυχία της εξέγερσης της Βαρσοβίας έδωσε την ευκαιρία στον Χίτλερ να ξεκινήσει τον μετασχηματισμό.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 1945, 85% των κτιρίων καταστράφηκαν: 25% ως αποτέλεσμα της εξέγερσης, 35% ως αποτέλεσμα συστηματικών γερμανικών ενεργειών μετά την εξέγερση και τα υπόλοιπα ως αποτέλεσμα της προηγούμενης εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας, και την εισβολή του 1939.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_Uprising

B. Η Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας

Η εξέγερση αυτή ξεκίνησε στο γκέτο της Βαρσοβίας στις 19 Απριλίου του 1943 και κράτησε μέχρι τις 16 Μαΐου. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν περίπου 130,000 Εβραίοι.

Οι περισσότεροι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι από ασφυξία ενώ λίγοι επέζησαν.

Το Γκέτο της Βαρσοβίας ήταν ένας χώρος λίγο μεγαλύτερος από 1 τετραγωνικό μίλι ώσπου οι Γερμανοί Ναζί μάζεψαν περίπου 400,000 Εβραίους.

Ζώντας στην απομόνωση με λιγοστό φαγητό και σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλο, πέθαιναν από αρρώστιες και ασιτία.

Δεν έφτανε αυτό, οι Γερμανοί άρχισαν μαζικές μετακινήσεις στα Ναζιστικά στρατόπεδα Τρεπλίνκα και Μαιντάνεκ.

Μετά το καλοκαίρι του 1942, περισσότερο από το ένα τέταρτο των Εβραίων του γκέτο μεταφέρθηκε και δολοφονήθηκε στην Τρεπλίνκα.

varsovia ghettoΦώτο από Γκέτο

Έλεγαν στους Εβραίους ότι θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδα εργασίας και σε καλύτερο περιβάλλον. Ακόμα τους έλεγαν ότι θα τους δώσουν και περισσότερο φαγητό.

Ωστόσο, σύντομα έφτασαν τα νέα στο γκέτο ότι η απέλασή στα στρατόπεδα σημαίνει θάνατο. Υπολογίζεται ότι περίπου 55.000 με 60.000 Εβραίοι παρέμειναν στο γκέτο της Βαρσοβίας μετά από τις εκτοπίσεις.

Οι επιζώντες σχημάτισαν υπόγειες μονάδες αυτοάμυνας όπως τον Εβραϊκό Οργανισμό Καταπολέμησης (ZOB) και κατόρθωσαν να πάρουν λίγα όπλα από Πολωνούς.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1943, όταν οι Ναζί εισήλθαν στο γκέτο για να προετοιμάσουν μια ομάδα για μεταφορά σε στρατόπεδο, μια μονάδα ZOB τους επιτέθηκε.

Οι μάχες διήρκεσαν αρκετές μέρες πριν αποσυρθούν οι Γερμανοί. Στη συνέχεια, οι Ναζί ανέστειλαν τις απελάσεις από το γκέτο της Βαρσοβίας για τους επόμενους μήνες.

Στις 19 Απριλίου του 1943 ο Χίμμλερ έστειλε ειδικές μονάδες SS με βαρύ οπλισμό για να καταλάβουν το γκέτο.

Μερικές εκατοντάδες αντιστασιακοί με ελαφρά και λιγοστά όπλα κατάφεραν να κρατήσουν την αντίσταση για περίπου ένα μήνα.

Μέχρι τις 16 Μαΐου, το γκέτο ήταν σταθερά υπό ναζιστικό έλεγχο, και εκείνη τη μέρα, σε μια συμβολική πράξη, οι Γερμανοί ανατίναξαν τη Μεγάλη Συναγωγή της Βαρσοβίας.

Ολόκληρο το γκέτο κάηκε και χιλιάδες σκοτώθηκαν σε αυτή την μάχη. 

Ο Marek Edelman, ο μοναδικός επιζών διοικητής του ŻOB, δήλωσε ότι το μόνο κίνητρο για τις μάχες ήταν "να επιλέξουμε τον χρόνο και τον τόπο των θανάτων μας"

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_Ghetto_Uprising

Μεταφορά στην Αρχή του Άρθρου

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Αξιοθέατα στην Βαρσοβία

Ας ξεκινήσουμε μία περιήγηση στην πόλη της Βαρσοβίας όπου θα αναφέρουμε περιληπτικά αρκετά από τα αξιοθέατα της πόλης. Μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο: Αξιοθέατα Βαρσοβία

Nowy Świat - Ο νέος Κόσμος

Μπορείτε να ξεκινήσετε από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (Holy Cross Church). Μία από τις πιο αξιοσημείωτες μπαρόκ εκκλησίες στην πρωτεύουσα της Πολωνίας.

Σε αυτή την εκκλησία φυλάσσεται και η καρδιά του Φ. Σοπέν. Ο Φρεντερίκ Σοπέν είναι κάτι σαν σύμβολο της πόλης, αφού έζησε τον μισό χρόνο της ζωής του εδώ.

Μετά, λίγο πιο κάτω, θα σταθείτε μπροστά από την κύρια πύλη του μεγαλύτερο πανεπιστημίου της Πολωνίας, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Μπείτε μέσα και περπατήστε, ρωτήστε και πηγαίνετε να δείτε τον διάσημο βοτανικό κήπο του.

Warszawa Ogród Saski fontannaΟ Κήπος Σάσκι

Δίπλα από το πανεπιστήμιο θα δείτε το Προεδρικό Μέγαρο, με τα λιοντάρια απέξω. Αυτά τα λευκά στρογγυλά σημάδια απάνω τους είναι από τις σφαίρες κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιόταν από τους Γερμανούς, ίσως και για αυτό τον λόγο να επέζησε ανέπαφο. Αφού λίγα μέτρα παρακάτω όλα ισοπεδώθηκαν.

Πλατεία Piłsudski

Μετακινηθείτε προς στην Πλατεία Pilsudski, εκεί όπου βρίσκεται και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον στρατάρχη Józef Piłsudski, ο οποίος συνέβαλε στην αποκατάσταση της πολωνικής κρατικής εξουσίας μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μνημείο αυτό είναι και το μοναδικό κομμάτι που επέζησε από το παλάτι Saxon.

Κάτι που αξίζει επίσης να δείτε, είναι ο κήπος Saxon ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πλατεία Piłsudski η οποία παλιά ονομαζόταν πλατεία Saxon.

Ο κήπος Saxon είναι το παλαιότερο δημόσιο πάρκο στην πόλη. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Saxon Palace φιλοξένησε το Λύκειο της Βαρσοβίας, στο οποίο ο πατέρας του F. Chopin (Nicolas) δίδαξε γαλλικά.

Έτσι ο Chopin πέρασε κάποια χρόνια της παιδικής του ηλικίας σε αυτό το παλάτι με την οικογένειά του.

Old Town - Παλιά Πόλη

Στην οδό Krakowskie Przedmiescie θα δείτε την εκκλησία της Αγίας Άννας - St. Anne's Church. Ανεβείτε στην βεράντα από την οποία μπορείτε να απολαύσετε μία πανέμορφη θέα της παλιάς πόλης

Είναι ένα νεοκλασικό κτίριο που κατατάσσεται στα παλαιότερα κτίρια της Βαρσοβίας. Η εκκλησία επέζησε και στον Β' παγκόσμιο πόλεμο με αρκετές ζημιές.

grunt i woda wislaΚαλοκαίρι, Κάντε μια βόλτα στον Βίστουλα - Παραλία με Μπαρ

Υπέστη πρώτα ελαφρές βλάβες σε μια γερμανική αεροπορική επιδρομή στη Βαρσοβία το 1939 (η στέγη και οι πυργίσκοι καταστράφηκαν από πυρκαγιά αλλά ανακατασκευάστηκαν).

Η στέγη αργότερα υπέστη σοβαρές ζημιές από τους στρατιώτες Wehrmacht μετά την κατάρρευση της εξέγερσης της Βαρσοβίας.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να δείτε στην Βαρσοβία, μεταξύ της Παλιάς και της Νέας Πόλης, είναι το Barbican.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βαρσοβίας (1939) και κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944, το Barbican καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και ανακατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο

Στην πλατεία του Κάστρου στην παλιά πόλη θα δείτε επίσης και τη στήλη του Σίγκισμουντ - Sigismund's Column.

warsaw old town wallΗ Πλατεία του Κάστρου στην Παλιά Πόλη

Η στήλη και το άγαλμα μνημονεύουν τον βασιλιά Σίγκισμουντ Γ' Βας, ο οποίος το 1596 είχε μεταφέρει την πρωτεύουσα της Πολωνίας από την Κρακοβία στη Βαρσοβία.

Θαυμάσετε το μαγευτικό Βασιλικό Κάστρο, το οποίο είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και βρίσκεται στην λίστα της UNESCO. Το μνημείο αυτό ανακατασκευάστηκε μετά την καταστροφή του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κοντά στο Βασιλικό Κάστρο βρίσκεται και ο αρχαιολογικός ναός του Αγίου Ιωάννη. Η κατασκευή του άρχισε το 1390 και είναι και ο μοναδικός Αρχηκαθεδρικός στη Βαρσοβία.

Ο ναός έχει αναγραφεί από την UNESCO ως πολιτιστικής σημασίας. Είναι η μητρική εκκλησία της Αρχιεπισκοπής της Βαρσοβίας.

Στο παλαιότερο τμήμα της Παλιάς Πόλης, την Πλατεία της Παλιάς Πόλης θα δείτε η Γοργόνα της Γουρνέας που βρίσκεται στην Βαρσοβία από το 1855.

Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι που επεκτείνονται για να πουν ότι η Μικρή Γοργόνα στην Κοπεγχάγη είναι η αδερφή της γοργόνας της Βαρσοβίας και ξεκίνησαν ξεχωριστά από τη Βαλτική Θάλασσα.

Νέα Πόλη

Στη Νέα Πόλη μπορείτε να δείτε και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε η Μαρία Sklodowska-Curie. Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ. Τώρα λειτουργεί σαν μουσείο.

Δείτε επίσης την πλατεία Krasiński η οποία βρίσκεται δίπλα στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας και διαθέτει κτίρια μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας.

Συνιστάται επίσης να δείτε την πλατεία Grzybowski, η οποία ήταν και το κέντρο του εβραϊκού πολιτισμού στη Βαρσοβία.

Τελικά μπορείτε να δείτε ότι έχει απομείνει από τα τείχη του Γκέτο. Το γκέτο της Βαρσοβίας ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα εβραϊκά γκέτο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακόμα ένα κτίριο που αξίζει σίγουρα να δείτε, είναι το παλάτι του πολιτισμού και της επιστήμης (Palace of Culture and Science).

Για αρκετά χρόνια ήταν το υψηλότερο κτίριο στη Βαρσοβία και ήταν το δώρο του Στάλιν στους Πολωνούς.

Ανεβείτε στον 30ο όροφο και δείτε ολόκληρη τη Βαρσοβία στα πόδια σας. Είναι και το σήμα κατατεθέν της Βαρσοβίας μαζί με την γοργόνα.

Ξέχασα να αναφέρω το Βασιλικό κάστρο και μουσείο. Η ιστορία του Βασιλικού Κάστρου χρονολογείται από τον δέκατο τέταρτο αιώνα, όταν ανεγέρθηκε και ο Μεγάλος Πύργος.

Royal Castle Palace Warsaw. Το βασιλικό κάστρο και παλάτι. Αξιοθέατα ΒαρσοβίαΤο Βασιλικό Παλάτι και Κάστρο

Τον Σεπτέμβριο του 1944 το Κάστρο ανατινάχθηκε από τον Γερμανικό στρατό. Η απόφαση για να ξαναχτιστεί πάρθηκε το 1971.

Τα κεφάλαια για την ανακατασκευή του Κάστρου που πήρε μέχρι και το 1980 χορηγήθηκαν χάρη στην αφοσίωση της κοινότητας.

Το πάρκο Βασιλικών Λουτρών - Łazienki Królewskie

Σίγουρα πρέπει να πάτε στο πάρκο Royal Lazienki. Το πάρκο αυτό είναι και το πιο γνωστό στην Βαρσοβία. Υπάρχουν πολλά να δείτε καλοκαίρι και χειμώνα. Σίγουρα καλύτερα το καλοκαίρι :)

θα δείτε τους Βασιλικούς Κήπους, οι οποίοι υπάρχουν εκεί από τον 18ο αιώνα.

Μετά θα δείτε το μνημείο του Frederic Chopin, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν στην πόλη. Εκεί γίνονται και τα δωρεάν κονσέρτα κάθε Κυριακή το καλοκαίρι από τις 12:00 μέχρι και τις 16:00.

Το παλάτι του νησιού (τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα), το παλιό Orangery όπου βρίσκεται και το Βασιλικό Θέατρο. ¨Ενα από τα λίγα αυθεντικά ξύλινα δικαστήρια του 18ου αιώνα που επέζησαν στην Ευρώπη.

Τελικά, θα δείτε και το παλάτι Myslewicki, το οποίο κατά τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας, φιλοξενώντας τον Ναπολέοντα Ι και τον Αμερικανό πρόεδρο Richard Nixon.

Το παλάτι και ο κήπος του Βιλάνουβ

Το Βιλάνουβ (Wilanów) είναι μια πολύ όμορφη περιοχή στην Βαρσοβία. Αν και το παλάτι του Βιλάνουβ βρίσκεται αρκετά μακριά από το κέντρο, μπορείτε να πάτε εύκολα με δημόσιες συγκοινωνίες.

wilanow palace warsawΤο Παλάτι του Βιλάνουβ με τον περίφημο κήπο του

Η ιστορία του παλατιού Wilanów, μια υπέροχη βασιλική κατοικία μπαρόκ, ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 1677, όταν ένα χωριό έγινε ιδιοκτησία του βασιλιά Ιωάννη Σοβιέσκη ΙΙΙ.

Εκεί στην περιοχή γύρω από το παλάτι μπορείτε να φάτε σε ένα από τα όμορφα παραδοσιακά εστιατόρια. Κάντε μια βόλτα στον κήπο του παλατιού ή πάρτε μία ηχογραφημένη ξενάγηση.


Μπορείτε να δείτε αρκετά από αυτά με επαγγελματία ξεναγό στα Ελληνικά. 

Ιδιωτικές Ξεναγήσεις στην Βαρσοβία στα Ελληνικά


Σημαντικά Μουσεία Βαρσοβίας

Η Βαρσοβία έχει πάρα πολλά μουσεία που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί. Θα αναφέρουμε μόνο κάποια σημαντικά, τα οποία έχουν και τους περισσότερους επισκέπτες.

Το μουσείο του Κοπέρνικου πιστεύω είναι το πιο διάσημο και προσελκύει μικρούς και μεγάλους. Εκεί μπορείτε πολλές εκθέσεις και αρκετές ενδιαφέρον πατέντες. 

Το μουσείο αυτό εμπνέει τους ανθρώπους να παρατηρούν, να πειραματίζονται, να κάνουν ερωτήσεις αναζητώντας απαντήσεις.

Καλό είναι να αγοράσετε το εισητήριό σας από το διαδίκτυο για να αποφύγετε την αναμονή.

kopernicus museum warsawΤο διάσημο μουσείο του Κοπέρνικου

Εάν είστε με παιδιά, τότε σας συστήνω να διαβάσετε για το τι άλλο μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας στην Βαρσοβία.

Το επόμενο μουσείο είναι το μουσείο του Φρεντερίκ Σοπέν. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με ένα τουρ για τον Σοπέν και να μάθετε τα πάντα για την ζωή του, όπως και να ακούσετε την μουσική του.

Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν την Τετάρτη. Δείτε επίσης την λίστα με όλα τα δωρεάν μουσεία στην Βαρσοβία και τις μέρες τους.

Για να μην σας φορτώσω με πολλά μουσεία, θα σας συστήσω ακόμα δύο μόνο που αξίζει πραγματικά να δείτε.

Το μουσείο POLIN, είναι το μουσείο της ιστορίας των Εβραιo-Πολωνών, παρουσιάζει μια ιστορία περίπου 1000 χρόνων σε ένα σύγχρονο χώρο.

Τελευταίο θα ήταν καλό να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείοτο οποίο είναι και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Πολωνίας.

Στο Εθνικό μουσείο θα δείτε αντικείμενα Αιγυπτιακής, Αρχαιοελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης. Επίσης έργα Πολωνών και ξένων ζωγράφων.

Τα περίχωρα της Βαρσοβίας

Εάν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο, τότε σας συστήνω ανεπιφύλακτα να βγείτε έξω από την πόλη. Μπορείτε να δείτε την λίστα με κοντινά μέρη στην Βαρσοβία, όπου μπορείτε να απολαύσετε το πράσινο και να χαλαρώσετε.

Περιοχή Praga στην Βαρσοβία

Η συνοικία Praga στην Βαρσοβία, βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Βιστούλα και αποτελούσε μία ξεχωριστή πόλη μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Εκεί βρίσκεται το Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας, η μεγαλύτερη αγορά της πόλης, το καλλιτεχνικό εργοστάσιο Soho και μερικά από τα καλύτερα κλαμπ της πόλης.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το εργοστάσιο Βότκας 'Koneser'Αυτό το εργοστάσιο κατασκευάστηκε από κόκκινο τούβλο σε νεο-γοτθικό στιλ γύρω στο 1897.

Τα προϊόντα καθώς και οι συνταγές του χρονολογούνται περίπου στην δεκαετία του 1920 και περιλαμβάνουν μερικές από τις καλύτερες πολωνικές βότκες, όπως την «Wyborowa» και την «Żubrówka».

Τελικά μπορείτε να ψωνίσετε στο Bazar Różyckiego, η οποία είναι και η αρχαιότερη υπάρχουσα αγορά της πόλης και ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα.

Μεταφορά στην Αρχή του Άρθρου

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Χλιδάτα ξενοδοχεία σε προσιτές τιμές

Κλείστε ξενοδοχείο χωρίς πρόγευμα και απολαύστε φανταστικά προγεύματα με μόνο 1 ζλότυ.

Κάτι πολύ σημαντικό για την επιλογή του χώρου διαμονής σας, είναι ότι η Βαρσοβία έχει πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνίας και μπορείτε να πάτε εύκολα παντού.

Στην Βαρσοβία μπορείτε να βρείτε πολύ καλές τιμές σε καταπληκτικά ξενοδοχεία. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες επιλογές στην πόλη για διαμονή οι οποίες είναι ακόμα πιο φθηνές.

Ας δούμε μερικές επιλογές για διαμονή στην Βαρσοβία για όλα τα γούστα και για κάθε τσέπη.

Εάν ψάχνετε απλά τα πιο φθηνά, μπορείτε να δοκιμάσετε την μηχανή αναζήτησης. Θα σας βρει τις πιο φθηνές επιλογές σε χρόνο ρεκόρ. Μετά μπορείτε να βάλετε φίλτρα και να βρείτε αυτό που θέλετε.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε μόνο ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο και η μηχανή θα κοιτάξει σε ποια εταιρεία έχει την καλύτερη τιμή.

Στην ίδια σελίδα μπορείτε να δείτε και τα καλύτερα ξενοδοχεία της Βαρσοβίας.

Εδώ θα αναφερθώ σε κάποια ξενοδοχεία τα οποία έχουν αρκετά καλές τιμές συνήθως και είναι γνωστό μου ότι αξίζουν.

AirBnb

Ακούω συχνά ότι αρκετοί Έλληνες χρησιμοποιούν το AirBnb στα ταξίδια τους. Μπορείτε να βρείτε διαμερίσματα από €26 το βράδυ για 2 άτομα σε πολύ καλές περιοχές.

Εάν δεν έχετε ήδη εγγραφεί, τότε πάρτε και 100 ζλότυ δωρεάν για να εγγραφείτε.

Ξενοδοχεία στην Βαρσοβία

Εάν έρχεστε για δύο ή τρεις μέρες στην Βαρσοβία και θέλετε να μείνετε σε ωραίο χλιδάτο περιβάλλον και να χαλαρώσετε, τότε συστήνω να δείτε τα παρακάτω ξενοδοχεία. Πιστεύω ότι αξίζει η επένδυση.

Radisson Blu Sobieski

Είναι ένα πολύ καλό ξενοδοχείο, το οποίο δεν βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Βρίσκεται όμως σε πολύ καλό σημείο από όπου υπάρχουν και τραμ και μετρό και λεωφορεία για να πάτε παντού.

Radisson blu sobiecki Warsaw - Great Hotel in Warsaw

Είναι ένα απλό ξενοδοχείο με πολύ καλές τιμές στην Βαρσοβία. Τα δωμάτια ξεκινάνε από μόλις €50 ευρώ το βράδυ. Τα σαββατοκύριακα έχουν συνήθως προσφορές 30% και όταν κλείσετε 7 μέρες, πάλι έχουν έκπτωση 20%.

Το συστήνω για όσους θέλουν να μείνουν σε ένα καλό περιβάλλον, όπου θα έχουν τις ανέσεις που χρειάζονται χωρίς να πληρώσουν πολλά λεφτά.

Σχετικά με τις μετακινήσεις, μην ανησυχείτε καθόλου. Βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. Μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το κέντρο ή ακόμα και την παλιά πόλη η οποία βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από εκεί.

Το πιο σημαντικό είναι ότι βγαίνοντας έξω, μπορείτε αμέσως να πάρετε τραμ, λεωφορείο ή μετρό και να πάτε όπου θέλετε σε μερικά λεπτά. Το εμπορικό κέντρο Ζλότε Ταράσε είναι 1,6 χιλιόμετρα, όπως και ο κεντρικός σταθμός.

Ακριβώς δίπλα έχετε το κτίριο με το σήμα της DELL. Εκεί σε αυτό το κτίριο είναι ένα πολύ καλό κλαμπ, το οποίο λέγεται LEVEL 27.

Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε όλη την Βαρσοβία πίνοντας τα ποτάκια σας και γυρνώντας πίσω με τα πόδια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

 

Novotel Hotel Centrum - Νόβοτελ στο κέντρο

Ακόμα ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων το οποίο δίνει πάρα πολύ καλές τιμές για διαμονή. Βρίσκεται ίσως στο καλύτερο σημείο της πόλης.

Το Νόβοτελ βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης με πολύ εύκολη πρόσβαση σε όλους τους τύπους μεταφορών. Καθαρό και άνετο περιβάλλον.

Με τη γοητεία του θα να σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς σαν στο στο σπίτι σας και όχι μόνο.

Το ξενοδοχείο προσφέρει εξαιρετική θέα από το γυμναστήριο και το SPA και τα δωμάτια είναι πολύ καθαρά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι παρόλο που βρίσκεται σε κεντρική λεωφόρο έχει πολύ καλή ηχομόνωση και δεν ακούτε σχεδόν τίποτα. Αυτό σε σύγκριση με το ΜΕΤΡΟΠΟΛ που βρίσκεται απέναντι.

Novotel Hotel Centrum Warsaw Sauna

Η μέση τιμή του ξενοδοχείου είναι μόνο €58 το βράδυ. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι το ότι ακριβώς στον πίσω δρόμο υπάρχει νυκτερινή ζωή.

Υπάρχουν μπαρ και κλαμπ όπου μπορείτε να διασκεδάσετε και μετά να πάτε κατευθείαν για ύπνο. Συστήνω να επισκεφτείτε το μπαράκι "Kufle i Kapsle", και να απολαύσετε μία καλή ποικιλία από κράφτ μπύρες.

Επίσης, στον πίσω δρόμο βρίσκεται και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Βαρσοβίας, το Soul Kitchen.

Φυσικά από εκεί μπορείτε να περπατήσετε και να φτάσετε στην διάσημη Nowy Świat που οδηγεί στην Παλιά Πόλη σε μερικά λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

 

Mamaison Hotel Le Regina Warsaw

Βρίσκεται σε φανταστική τοποθεσία στην καρδιά της παλιάς πόλης. Τα δωμάτια είναι καθαρά και σε πολύ υψηλά στάνταρτ. Το προσωπικό πολύ ευγενικό και πάντα έτοιμο να σας εξυπηρετήσει.

Το ξενοδοχείο αυτό στεγάζεται σε ιστορικό παλάτι του 18ου αιώνα (Mokrowsky Palace) και είναι 5 αστέρων πολυτελείας. Το κτίριο από μόνο του είναι μία δημοφιλής έλξη της πόλης.

Οι τιμές ξεκινάνε από €96 το βράδυ, αλλά είναι κάτι που αξίζει την επένδυση.

Παρόλο που εκεί στην παλιά πόλη δεν υπάρχει ταραχώδεις νυκτερινή ζωή εκτός από μερικά παραδοσιακά μπαρ. Είναι μία πολύ καλή επιλογή για να απολαύσετε την Βαρσοβία.

Mamaison Regina Hotel Warsaw Pool

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εσωτερική πισίνα, την σάουνα και το γυμναστήριο δωρεάν. Υπάρχει επίσης δωρεάν Wi-FI και τα δωμάτια είναι αρκετά ευρύχωρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

 

Για περισσότερες επιλογές, είτε φθηνότερες είτε ακριβότερες σας συστήνω να δείτε την κεντρική σελίδα με τα ξενοδοχεία.

Θα βρείτε εργαλεία που μπορούν να σας βρουν φθηνές επιλογές, όπως και άλλες ιδέες για διαμερίσματα, χόστελ, μοτέλ και χόστελ σε κάπσουλες.

Μεταφορά στην Αρχή του Άρθρου

ΤΟΥΡΣ

Βρίσκεται σχεδόν στο Κέντρο της Πολωνίας

Κρακοβία, Ζακοπάνε, Άουσβιτς και Βιελίτζκα

Η Βαρσοβία βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Πολωνίας. Για αυτό τον λόγο είναι ευκολότερο να κινηθείτε και να δείτε πολύ περισσότερα αξιοθέατα σε όλη την Πολωνία.

Εκτός από το Ζακοπάνε, το Άουσβιτς και την Βιελίτζκα που βρίσκονται πιο κοντά στην Κρακοβία, αρκετά από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα είναι πιο εύκολο να τα δείτε από την Βαρσοβία.

Auchwitz Second World War Nazi Camb Poland

Ποιος είπε όμως ότι δεν μπορείτε να τα επισκεφτείτε και από την Βαρσοβία; Φυσικά και μπορείτε να δείτε την Κρακοβία, το Άουσβιτς και την Βιελίτζκα από την Βαρσοβία.

Όχι μόνο να τα δείτε αλλά να τα δείτε και με Ελληνική Ξενάγηση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξυπνήσετε πρωί, να πάρετε το γρήγορο τρένο και σε 2 ώρες περίπου θα είστε στην Κρακοβία.

Θα σας παραλάβει ο ξεναγός μας από τον σταθμό του τρένου και θα ξεκινήσετε αμέσως ξενάγηση. Φυσικά μπορείτε να μείνετε και το βράδυ εκεί και να επιστρέψετε την επόμενη μέρα, ή απλά να γυρίσετε πίσω στην Βαρσοβία.

Underground Church Made Of Salt WieliczkaΥπόγεια Εκκλησία στην Βιελίτζκα

Οι ξεναγήσεις μας είναι όλες πολύ ευέλικτες και προσπαθούμε πάντα να τις προσαρμόσουμε στο πρόγραμμα σας. Όχι να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά σας σε αυτές.

Φυσικά είναι σχεδόν αδύνατο να πάτε από την Βαρσοβία στην Κρακοβία και να τα δείτε όλα σε μία μέρα. Μπορείτε όμως να κάνετε ένα από τα παρακάτω.

Στο Ζακοπάνε δεν έχουμε προς το παρόν κάποια ξενάγηση στα Ελληνικά αλλά μπορεί να έχουμε σύντομα. Για να δείτε όμως το Ζακοπάνε θα πρέπει να μείνετε στην Κρακοβία.

Εάν μείνετε στην Κρακοβία, μπορείτε επίσης σε μία μέρα να δείτε το Άουσβιτς και την Βιελίτζκα μαζί.

Ξεναγήσεις στην Βαρσοβία στα Ελληνικά

Η Βαρσοβία είναι πολύ μεγάλη πόλη και υπάρχουν εκατοντάδες μνημεία, μουσεία, πλατείες, πάρκα και πολλά άλλα να δείτε.

Καλό θα είναι να ετοιμάσετε ένα πρόγραμμα με το τι θα θέλατε να δείτε πριν έρθετε εδώ. Ελπίζω ότι στο ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ θα βρείτε όλα τα σημαντικά.

Έχετε φυσικά και την επιλογή να μην προγραμματίσετε τι να δείτε εδώ και να το αφήσετε αυτό στον ξεναγό μας. Είμαι σίγουρος ότι θα σας φροντίσει με το παραπάνω.

grzybowski square warsawΠλατεία Grzybowski στην Βαρσοβία

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες, όπως και τις τιμές για ξεναγήσεις στην Βαρσοβία στα Ελληνικά.

Αν σας βολεύει, απλά στείλτε ένα μήνυμα.

Η γενέτειρα του Φρεντερίκ Σοπέν και η ζωή του

Σύμφωνα με δική του γραπτή κατάθεση γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1810. Σύμφωνα με το μητρώο βαπτίσματος στην ενοριακή εκκλησία του Brochów η ημερομηνία γέννησής του είναι 22 Φεβρουαρίου 1810.

Υπάρχει και η πληροφορία ότι είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Πάντως, ο τόπος γέννησης είναι σίγουρα η Żelazowa Wola, ένα χωριό στις όχθες του ποταμού Utrata της Πολωνίας, 54 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρσοβίας.

Είναι ένα μικρό σχετικά σπίτι το οποίο όμως βρίσκεται σχεδόν στην μέση ενός πανέμορφου τεράστιου κήπου και είναι κάτι που αξίζει να επισκεφτείτε.

Όχι πολύ μακριά από εκεί μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Παλάτι Σαννίκι, στο οποίο ο Σοπέν ξεκουραζόταν τα καλοκαίρια και έγραφε μουσική. Εκεί θα δείτε και το μνημείο του Σοπέν όπου παίζει πιάνο σε μια κοπέλα.

Ο πατέρας του Nicolas Chopin (1771-1844) ήταν Γάλλος που ζούσε στην Πολωνία από το 1787 και παρέδιδε μαθήματα γαλλικής γλώσσας. Όπως αναφέραμε πιο πάνω ο πατέρας του Σοπέν δίδασκε στο παλάτι Σάσκι.

Η μητέρα του συνθέτη, Tekla Justyna Krzyźanowska (1782-1861), ήταν Πολωνή. Σύμφωνα με την αδερφή του Izabela, ο Σοπέν άρχισε από μωρό να έχει τάση προς την μουσική. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου όταν ήταν μόλις 6 ετών.

Ο Φρεντερίκ Σοπέν ήταν μόλις 7 ετών όταν έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις Άρχισε να δίνει παραστάσεις σε σπίτια ευγενών και αριστοκρατών και σύντομα έγινε πολύ γνωστός. Στην Βαρσοβία τον θεωρούσαν δεύτερο Μότσαρτ.

Το 1822 σταμάτησε τα μαθήματα πιάνου αλλά συνέχισε τα μαθήματα σύνθεσης στο Ωδείο της Βαρσοβίας με τον Γιόζεφ Έλσνερ. Πέθανε στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου του 1849, μετά από χρόνια φυματίωση.

Tάφηκε στο Κοιμητήριο Περ Λασέζ του Παρισιού, όμως λόγω δικής του επιθυμίας η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Πολωνία, όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα. Η καρδιά του φυλάγεται στην εκκλησία του τιμίου σταυρού στην Βαρσοβία, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Source: Frederick Chopin - Ο ποιητής του πιάνου

Μπορείτε να δείτε κάποια διαθέσιμα τουρς για τον Φ. Σοπέν στην Βαρσοβία ή μπορείτε να επισκεφτείτε από μόνοι σας. Αυτά τα τουρ είναι στα Αγγλικά και σε κάποιες άλλες γλώσσες. Δεν έχουμε ακόμα στα Ελληνικά κάτι.

Η φωλιά του Λύκου - Wolf's Lair

Η λεγόμενη φωλιά του Λύκου είναι το διάσημο κρησφύγετο του Χίτλερ κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Εκεί ο Χίτλερ πέρασε περίπου 800 ολόκληρες μέρες.

Το υψηλής ασφαλείας μέρος, βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη Kętrzyn στην Πολωνία. Είναι περίπου 284 χιλιόμετρα από την Βαρσοβία.

Για να πάτε εκεί θα πρέπει να πάρετε πρωινό τρένο από την Βαρσοβία για την πόλη Kętrzyn ή για την πόλη Olsztyn που είναι και η μεγαλύτερη πιο κοντινή πόλη.

Εάν φτάσετε στο Olsztyn (Πολύ όμορφη πόλη) θα πρέπει μετά να πάτε στο Kętrzyn με τρένο. Μπορείτε επίσης να μείνετε ένα βράδυ εκεί γιατί είναι πολύ όμορφη περιοχή και υπάρχουν πολλά να δείτε.

Front Military headquarters WWII

Κάποια σημαντικά που θα μπορούσατε να συνδυάσετε είναι:

 • Η λίμνη UKIEL - Ukiel Lake in Olsztyn
 • Mamerki - ένα από τα καλύτερα διατηρημένα συγκροτήματα γερμανικών bunkers από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 • Reszel castle (Κάστρο)
 • Το μοναστήρι Sw. Lipka

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες στο άρθρο Πώς να επισκεφτείτε το Wolf's Lair από την Βαρσοβία. Εάν θέλετε ξεναγό στην περιοχή, παρακαλώ στείλτε ένα μήνυμα.

Το Δάσος στην Μπιαλοβιέζα (UNESCO)

Το τελευταίο και μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου τα δάση διατηρούνται στην φυσική τους κατάσταση. Το δάσος αυτό το μοιράζεται η Πολωνία μαζί με την Λευκορωσσία και μπορείτε να περάσετε τα σύνορα μέσα από το δάσος.

Το δάσος της Μπιαλοβιέζα βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα από την Βαρσοβία και μπορείτε να το επισκευτείτε με τρένο και λεωφορείο. Είναι στην λίστα της UNESCO.

Συστήνω να πάτε εκεί και να μείνετε τουλάχιστον για ένα βράδυ. Υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη να δείτε και να απολαύσετε την φύση σε όλο της το μεγαλείο. Θα έχετε επίσης την ευκαιρεία να γνωρίσετε το Ζούπρ.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πώς να επισκεφτείτε το δάσος της Μπιαλοβιέζα από την Βαρσοβία. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε στος δάσος και την γύρω περιοχή.

Το κάστρο στο Μάλμπορκ και το Γκτάνσκ

Ένα τελευταίο που είναι αρκετά σημαντικό να δείτε στην Πολωνία είναι το φανταστικό κάστρο στο Μάλπορκ. Το οποίο είναι και στην λίστα της UNESCO.

Το Malbork είναι μια πόλη στο δέλτα του Βιστούλα, που ιδρύθηκε από τους Ιππότες του Τευτονικού Τάγματος. Είναι γνωστό για το μεσαιωνικό κάστρο του, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα ως έδρα του Τάγματος.

Malbork Marienburg Poland Castle Knights Medieval

Το κάστρο είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα κάστρων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Κάστρο Malbork είναι επίσης και η μεγαλύτερη κατασκευή τούβλων στην ιστορία.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το πώς να επισκφτείτε το κάστρο στο Μάλπορκ από την Βαρσοβία.

Επίσης σας συνηστώ να περιλάβετε και την πανέμορφη πόλη του Γκτάνσκ όπως και το Σόποτ σε αυτό σας το ταξίδι.

Άλλες πόλεις - Τόρουν και Βρότσλαβ

Σαν τελευταίους σταθμούς προτείνω να επισκευτείτε την πόλη του Τόρουν και την πόλη του Βρότσλαβ.

Toruń

Η πιο όμορφη μεσαιωνική γοτθική πόλη της Πολωνίας και μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO! Βρίσκεται περίπου 2,5 ώρες από τη Βαρσοβία.

Επίσης είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο διάσημος μαθηματικός και αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας στο Τόρουν σε αυτό το άρθρο.

Wroclaw

Πρωτεύουσα του πολιτισμού κατά το 2016. Το Wrocław είναι επίσης γνωστό ως η πόλη των 100 γεφυρών. Είναι επίσης η μεγαλύτερη ιστορική πόλη στην Δυτική Πολωνία.

Μεταφορά στην Αρχή του Άρθρου

ΨΩΝΙΑ

Πού να πάτε για ψώνια στην Βαρσοβία;

Η Βαρσοβία είναι μια τεράστια πόλη και υπάρχουν πολλά καταστήματα για ψώνια. Άλλα είναι πιο φθηνά και άλλα πιο ακριβά. Μπορείτε όμως να βρείτε πολύ καλά ρούχα σε πολύ καλές τιμές.

Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς περιορίζεται μέσα σε πολυκαταστήματα.

Złote Tarasy

Ένα από αυτά είναι το Złote Tarasy. Λόγω της τοποθεσίας του, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι τουρίστες περνάνε από εκεί.

Είναι ένα πολύ όμορφο εμπορικό κέντρο στο οποίο μπορείτε να περάσετε την μέρα σας, να φάτε κάτι και να πιείτε καφέ. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κεντρικό σταθμό.

Arkadia

Το Arkadia στη Βαρσοβία, είναι το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα στην Κεντρική Ευρώπη. Συνολικά διαθέτει 287.000 τετραγωνικά μέτρα με 230 καταστήματα, 25 εστιατόρια και κινηματογράφο.

Arkadia Shopping center WarsawΗ Πισω είσοδος του Αρκάδια

Το Arkadia άνοιξε στις 20 Οκτωβρίου του 2004. Το Διεθνές Συμβούλιο εμπορικών κέντρων του χορήγησε τον τίτλο του καλύτερου έργου εμπορικών κέντρων στην Πολωνία και το εμπορικό κέντρο της χρονιάς το 2004

Όπως και το βραβείο του ευρωπαϊκού εμπορικού κέντρου για το καλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ευρώπη το 2006.

Modo - Centrum Łopuszańska 22

Αυτό το εμπορικό κέντρο είναι σχετικά καινούργιο. Βρίσκεται αρκετά εκτός του κέντρου, αλλά υπάρχει εύκολη αρκετά πρόσβαση με τις συγκοινωνίες.

Στο MODO μπορείτε να βρείτε εκτός από τις γνωστές μάρκες και ρούχα Πολωνών κατασκευαστών. 

Το κέντρο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων σε ελκυστικές τιμές. Εκεί θα βρείτε πάνω από 180 καταστήματα ειδών ένδυσης, όπως και καταστήματα εξυπηρέτησης, παράδειγμα οπτικά και άλλα.

Υπάρχει ένα κατάστημα με αρώματα, όπως και προϊόντα φαρμακείων. Το κέντρο διαθέτει επίσης εστιατόρια και καφετέριες, όπως και παιδότοπους.

Στο κέντρο αυτό θα βρείτε επίσης ένα τεράστιο πάρκο με τραμπολίνο που μπορεί να ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους.

Blue City and Reduta

Αυτά τα δύο εμπορικά βρίσκονται στην περιοχή Οχότα, λίγο έξω από το κέντρο. Το ένα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το άλλο και είναι λίγο πιο κάτω από τον σταθμό του τρένου Ζαχότνι.

Υπάρχει λεωφορείο από το κέντρο που σταματά ακριβώς απέξω και για αυτό τον λόγο μπορεί να είναι αρκετά εύκολο να τα επισκεφτείτε.

Εκεί θα βρείτε αρκετά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια. Στην Blue City υπάρχει παιδότοπος στον τελευταίο όροφο όπου μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν ασφαλισμένα.

Εάν θα τα επισκεφτείτε, τότε συστήνω να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με το πάρκο της ευτυχίας που βρίσκεται αρκετά κοντά.

Στην Blue City θα βρείτε επίσης και το κατάστημα TKMAXX. Σε αυτό το κατάστημα μπορείτε να βρείτε καλές μάρκες ρούχων σε πολύ καλές τιμές. Όπως κοστούμια Αρμάνι και διάφορα άλλα, μέχρι και βαλίτσες ταξιδιού.

Υπάρχει και ένα TKMaxx στο κέντρο της Βαρσοβίας, ακριβώς δίπλα από το Palace of Culture and Science από την απέναντι πλευρά ρου δρόμου.

Η Reduta είναι πιο μικρό εμπορικό και πιο ήσυχο. Εκεί υπάρχει και ένα self service εστιατόριο, το οποίο λέγεται Mleczarnia.

Μπορείτε να φάτε σπιτικό Πολωνικό φαγητό σε πολύ καλές τιμές. Είναι τα πιο φθηνά εστιατόρια Πολωνικού φαγητού στην πόλη.

Παράδειγμα μπορείτε να φάτε σούπα, κυρίως γεύμα μαζί με ένα κόμποτ και να πληρώσετε μόνο 20 ζλότυ (σχεδόν 5 ευρώ).

Galleria Mokotów

Με περίπου 237 καταστήματα και 33 εστιατόρια, είναι ακόμα ένα ωραίο εμπορικό κέντρο 4*. Το εμπορικό αυτό βρίσκεται στο Μοκότουβ στην Βαρσοβία, όχι πολύ μακριά από το κέντρο.

Είναι ένα πολύ όμορφο περιβάλλον όπου μπορείτε να περάσετε την μέρα σας. Υπάρχει και πληρωμένος παιδότοπος για τα παιδιά, όπως και πολλά είδη φαγητού και φάστ φούντ.

Εάν θα το επισκευτείτε, σας συστήνω να βάλετε στο πρόγραμμά σας και το πάρκο Πόλε Μοκοτόβσκιε (Pole Mokotowskie). Είναι ένα πολύ όμορφο πάρκο.

Εάν επισκεφτείτε το πάρκο, τότε σας συστήνω να φάτε στο Jeff's.

Είναι ένα Αμερικανικό εστιατόριο με Μεξικάνικες πινελιές και σέξι Πολωνές σερβιτόρες. Μεγάλες μερίδες φαγητού και καλές τιμές. Επίσης υπάρχει παιδότοπος στο πίσω μέρος.

Factory Outlets

Τα πολυκαταστήματα Factory είναι αρκετά γνωστά εδώ στην Βαρσοβία. Εκεί μπορείτε αρκετά καλές τιμές σε παλαιότερο stock και πολύ καλά ρούχα. Κυρίως σε περίοδο εκπτώσεων μπορείτε να βρείτε πολύ καλά κομμάτια.

Συνηθίζω να επισκέπτομαι το Factory URSUS γιατί έχει αρκετά καλά τζιν στο κατάστημα Pepe Jeans σε πολύ καλές προσφορές.

Κάποτε βγάζουν και κομμάτια 2 + 1 δωρεάν, έτσι με περίπου €100 μπορείς να αγοράσεις 2 τζιν και ένα πουκάμισο για παράδειγμα.

Ακόμα ένα τέτοιο πολυκατάστημα, πιο μεγάλο είναι το Factory Annopol. Αυτό είναι αρκετά μακριά από το κέντρο, στην άλλη πλευρά του ποταμού. Παρόλο που είναι λίγο δύσκολο, μπορείτε να πάτε εκεί με δημόσιες συγκοινωνίες.

Εάν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο, και θα προγραμματίσετε επίσκεψη στο Factory Annopol, προτείνω να το συνδυάσετε με μία επίσκεψη στην λίμνη Zegrzynski, όπως και στο παλάτι (Pałac Zegrzyński).

Εκεί στην λίμνη ή στο παλάτι, μπορείτε να φάτε πολύ καλό φαγητό, κυρίως ψάρι. Μπορείτε επίσης να κάνετε μπάνιο καθώς υπάρχουν παραλίες με χώρους στάθμευσης.

Μπορείτε να βρείτε αρκετές άλλες ιδέες για το τι άλλο μπορείτε να κάνετε από την Βαρσοβία και σε κοντινές αποστάσεις.

Forest Park Outlet in Łomna

Δυστυχώς αυτό δεν είναι έτοιμο ακόμα, τουλάχιστον τώρα που γράφω αυτό το άρθρο. Ευελπιστώ να είναι έτοιμο σύντομα για να μπορέσετε να το επισκεφτείτε.

Το Forest Park Outlet θα είναι το πρώτο Outlet στην Πολωνία σχεδιασμένο σε στυλ χωριών που κυριαρχεί στη Δυτική Ευρώπη.

Η προγραμματισμένη περιοχή κατά την πρώτη φάση κατασκευής θα είναι περίπου 16.000 m2. και στη δεύτερη περίπου 30.000 m2.

Θα υπάρχουν αθλητικά, υποδήματα και έπιπλα εσωτερικού χώρου, όπως και ρούχα παγκόσμιας φήμης. Το Forest Park Outlet θα εγκατασταθεί στη Łomna στην κοινότητα Łomianki, 22 χλμ βόρεια της Βαρσοβίας.

Αυτό κατά το προσεχές μέλλον θα μπορεί άνετα να συνδυαστεί με μία επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Καμπίνος.

Chinese Shopping center

Το Κινέζικο εμπορικό κέντρο στην Βαρσοβία είναι πηγή κυρίως για χονδρική πώληση φτηνών ενδυμάτων και υποδημάτων.

Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία προς την κατεύθυνση του Radom. Μου έχουν πει ότι είναι πολύ όμορφη πόλη και δύο από τους γείτονές μου κατάγονται από εκεί.

Το Κινέζικο εμπορικό κέντρο είναι το μεγαλύτερο σημείο διανομής στη Μέση Ανατολή για προϊόντα που παράγονται στην Κίνα και ολόκληρη την Ασία. Το Κέντρο βρίσκεται μέσα σε 200 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε με δημόσεις συγκοινωνίες, όπως και με το αυτοκίνητό σας.

2nd Hand Shops

Γενικά στα καταστήματα αυτά έαν ρίξετε μία προσεκτική ματιά μπορείτε να βρείτε πολύ καλά ρούχα μάρκες σε φανταστικές τιμές.

Ειδικά στα περίχωρα και στα χωριά που δεν έχουν ιδέα τι είναι καλή μάρκα, μπορεί να πουλάνε παντελόνια Αρμάνι ή Gucci με το κιλό.

Γενικά στην Βαρσοβία θα δείτε αρκετά κτίρια που αναγράφεται απέξω η λέξη "Hala". 

Αυτά είτε θα περιέχουν φαγητό, είτε αγορές με διάφορα προιόντα. Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά.

Υπάρχει και η Hale Banacha που είναι ανοικτή αγορά και πουλάνε διάφορα, και χαμηλής ποιότητας ρούχα και παπούτσια.

Μεταφορά στην Αρχή του Άρθρου

ΦΑΓΗΤΟ

Που να φάτε στην Βαρσοβία

Σας συστήνω να μην φάτε στην παλιά πόλη.

Το φαγητό θα είναι αρκετά πιο ακριβό και δεν είναι κάτι ιδιαίτερο 

Πιείτε ένα καφεδάκι και βγείτε πιο έξω για φαγητό

Υπάρχουν τόσα πολλά εστιατόρια στην Βαρσοβία. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο και γράψτε μας την εμπειρία σας στα σχόλια.

Έχω ανακαλύψει αυτό το βίντεο καταλάθος, απολαύστε το.. Φυσικά τα τζιντζεράκια δεν ήξεραν για τους ξεναγούς μας στα Ελληνικά :)

¨Εχω βάλει στην λίστα μου το Talerzyki - Φένεται να είναι τέλειο εστιατόριο στην Βαρσοβία

Ακόμα ένα που δοκίμασα παλαιότερα αλλά και πρόσφατα είναι το Der Elefant

Πρόγευμα

Εάν δεν έχετε πάρει πρόγευμα με το ξενοδοχείο σας, τότε σας συστήνω να διαβάσετε το άρθρο πρόγευμα στην Βαρσοβία με μόνο 1 ζλότυ.

Πολωνικό Φαγητό και Άλλα

Σίγουρα θα θέλετε να δοκιμάσετε το Πολωνικό φαγητό. Αν και δεν είμαι λάτρης του, θα σας πω για κάποια καλά εστιατόρια που έχω ακούσει και δοκιμάσει.

Σαν πρώτες επιλογές θα βάλουμε το Ćma by Mateusz Gessler και το Warszawski Sen by Mateusz Gessler.

Ένα από τα καλύτερα Πολωνικά εστιατόρια στην Βαρσοβία είναι το Παλιό Σπίτι - Stary Dom. Το Stary Dom είναι ένα εστιατόριο με παράδοση καλής κουζίνας.

Η ιστορία αυτού του μέρους χρονολογείται στην δεκαετία του '50 και αποτελεί αγαπημένο χώρο συνάντησης για τους λάτρεις των ιπποδρομιών που βρίσκονται κοντά στο Służewiec.

Ακόμα ένα εστιατόριο με πολύ καλό Πολωνικό φαγητό είναι το ΑΚΑΝΤΕΜΙΑ στην Βαρσοβία.

Zurek Soup Easter Tradition PolandΔοκιμάστε την σούπα Ζούρεκ και την σούπα ρόσουγ

Ένα πολύ καλό εστιατόριο με αρκετά καλές τιμές είναι το Soul Kitchen. Θα έλεγα όμως ότι θα πάτε εκεί κυρίως για στέικ και κρασί. Αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και καμιά σούπα.

Βρίσκεται στον πίσω δρόμο του ξενοδοχείου Νόβοτελ στο κέντρο.

Ένα πολύ καλό εστιατόριο στο οποίο μπορείτε να φάτε και διασκεδάσετε με καλό φαγητό είναι και το "Na Lato".

Ίσως η πιο διάσημη αλυσίδα εστιατορίων Πολωνικού φαγητού στην Βαρσοβία, είναι τα εστιατόρια Ζαπιέσεκ - Zapiecek. Μόνο στην περιοχή του κέντρου υπάρχουν 4 αν δεν κάνω λάθος.

Σίγουρα θα δείτε κάποιο μπροστά σας και συνήθως θα δείτε κόσμο να περιμένει απέξω για να καθίσει. Δοκιμάστε και το ζεστό κρασί, είναι πολύ ωραίο ειδικά τον χειμώνα.

Εάν φτάσετε μέχρι το Pole Mokotowskie το πάρκο, τότε συστήνω να φάτε στο Jeff's, όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω. Επίσης στην Galleria Mokotów υπάρχει Jeff's.

Τα εστιατόρια Jeff's έχουν ειδικές προσφορές κάθε μέρα. Μπορείτε να φάτε κανονικό γεύμα με μόνο €4,80 στο Happy Hour. Μην περιμένετε τρελή ποιότητα, αλλά η ποσότητα είναι μεγάλη.

Για να κλείσουμε αυτό τον τομέα, αξίζει να αναφέρουμε την αλυσίδα ΑΙΟLI. Εκτός από το πρόγευμα με 1 ζλότυ όταν αγοράσετε καφέ, το φαγητό τους είναι τέλειο. Το περιβάλλον είναι πολύ όμορφο και το σέρβις πολύ καλό.

Στην Βαρσοβία υπάρχουν 2 ΑΙΟΛΙ. Το ένα βρίσκεται στην Świętokrzyska 18 -- AïOLI Cantine Bar Café Deli. Το άλλο βρίσκεται στην Chmielna 266 -- AïOLI Bread & Aperitivo.

Σούσι

Εάν σας αρέσει η Ιαπωνική κουζίνα και ιδιαίτερα το Σούσι, τότε θα ενθουσιαστείτε. Στην Βαρσοβία θα βρείτε Σούσι σε αρκετά καλές τιμές.

Ένα πολύ ωραίο Ιαπωνικό εστιατόριο που φτάχνει και πολύ ωραίες σούπες είναι το Izumi Sushi - Białe Kamień 4. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πίσω έξοδο του πάρκου Pole Mokotowskie. Κάνουν και παραδόσεις.

Ακόμα ένα που είναι αρκετά καλό και έχει καλές τιμές, πάλι με παράδοση στο σπίτι είναι το Pracowia Sushi Wola. Αν θα παραγγείλετε με παράδοση στο σπίτι, καλό είναι να πάρετε το μεσημέρι για να το έχετε μέχρι το βράδυ.

Θα βρείτε και αρκετές άλλες ιδέες εδώ.

Μεξικάνικο

Σχετικά με Μεξικάνικο φαγητό στην Βαρσοβία, θα σας παραθέσω κάποια πολύ καλά εστιατόρια να δοκιμάσετε.

 • YE YE Mex Food & Music Bar - Μπορείτε να δείτε την σελίδα τους στο Facebook
 • La Catrina
 • Margarita Kolendra - Με αρκετά φθηνά ποτά και όμορφο περιβάλλον. Facebook.
 • La Sirena: The Mexican Food Cartel - Facebook.

Ελληνικά εστιατόρια

Αν πάθετε ζημιά με το Πολωνικό φαγητό και θέλετε να φάτε κάτι Ελληνικό, μην ανησυχείτε καθόλου. Υπάρχουν αρκετά στέκια που μπορείτε να φάτε.

Θα αναφέρω εδώ κάποια από αυτά που έχω δοκιμάσει.

Ταβέρνα η Μπλε Γωνιά

Αυτή είναι η Ταβέρνα του φίλου Χρύση από την Κύπρο. Βρίσκεται εδώ από το 1984 και φτιάχνει αρκετά καλό φαγητό σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Η ταβέρνα ονομάζεται στα Πολωνικά Tawerna Błękitny Zakątek Warszawa.

ΚΑΒΟΣ - PAROS - EL GRECO

Αυτά τα τρία τα αναφέρω μαζί γιατί ανήκουν στην ίδια αλυσίδα. Σαν πρώτο θα σας σύστηνα το ΚΑΒΟΣ που βρίσκεται και σε αρκετά καλό σημείο στο κέντρο της πόλης.

Μετά το EL Greco και μετά το ΠΑΡΟΣ. Το Πάρος είναι περισσότερο για βράδυ να πάτε να πιείτε και κανένα ποτάκι και να διασκεδάσετε. Στις 22:00+ ξεκινά το γλέντι. Θα πρέπει να κάνετε κράτηση αρκετά πριν.

ΜΕΛΤΕΜΙ - SANTORINI

Το Μελτέμι βρίσκεται πίσω από το πάρκο SZCZĘŚLIWICKI. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και νομίζω είναι κα λίγο ακριβό για την ποσότητα του φαγητού που σερβίρει. Αλλά το φαγητό είναι καλό.

Η ταβέρνα Σαντορίνι φαίνεται να ανήκει στην ίδια εταιρεία. Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί είναι και λίγο μακριά. Φαίνεται όμως να έχει αρκετά καλά Reviews.

Ταβέρνα Πατρίς - iGrek

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιστούλα από την μεριά της Praga. Είναι μια όμορφη ταβερνούλα και το φαγητό είναι αρκετά καλό. Η ταβέρνα Πατρίς φαίνεται να συνεργάζεται και το iGrek.

Το iGrek λειτουργεί και σαν κατάστημα με Ελληνικά προιόντα. Κάθε Παρασκευή είχανε και μπουζουκάκι από τις 19:00 μέχρι τις 20:00. Δεν γνωρίζω αν το κάνουν ακόμα.

Nikos Greek Gyros

Στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού, το Nikos Greek Gyros είναι το μόνο που υπάρχει νομίζω. Βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο χώρο, που ονομάζεται Hala Koszyki.

Έφτιαχνε και σουβλάκι στην πίτα, αλλά δυστυχώς το σταμάτησε λόγω αυξημένου χρόνου ετοιμασίας :(

Σας συστήνω να επισκευτείτε αυτό τον πολυχώρο, γιατί έχει αρκετά καλά εστιατόρια για φαγητό. Συστήνω το Soul Food για καλό μπέρκερ.


Mleczarnia- Φθηνό Πολωνικό

Αυτά τα μικρά εστιατόρια είναι αυτο-εξυπηρετούμενα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί είναι αρκετά σπάνιο να μιλάνε Αγγλικά. Φτιάχνουν και σερβίρουν σπιτικό Πολωνικό φαγητό στις καλύτερες τιμές που μπορείτε να βρείτε.

Ο κατάλογος βρίσκεται συνήθως στον τοίχο από πίσω στα Πολωνικά. Τα Πολωνικά διαβάζονται σαν τα Αγγλικά εκτός από μερικά γράμματα.

 • ą -> όου
 • ć -> τς μαλακό - τσιε
 • ę -> έου
 • ł, Ł -> έου με το ου σαν το αγγλικό w
 • ń -> ν μαλακό
 • ó -> ου
 • ś -> σ μαλακό - ες
 • w -> β
 • ż -> ζιετ

Τώρα για το τι να φάτε, δεν ξέρω αλλά προτείνω να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα. Ως γνωστό τα πιερόγκι (Pierogi) κάνουν θραύση στην Πολωνία :)

Εμένα προσωπικά μου αρέσουν οι σούπες. Η Πομιντορόβα, είναι ντοματόσουπα και μπορείτε να την φάτε είτε με ρύζι (Ρίζζ) ή με μακαρόνια (Μακάρον). Επίσης άλλη ωραία σούπα είναι η ρόσουγ που είναι σούπα κοτόπουλο.

Mleczarnia Reduta Cheap Polish FoodΤο φθηνότερο Πολωνικό φαγητό στην Πόλη

Μπέρκερ

Θα αναφέρω μόνο 2 μέρη που γνωρίζω και τα οποία φτιάχνουν πολύ καλό μπέρκερ στην Βαρσοβία.

Το ένα το αναφέραμε ήδη πιο πάνω και είναι το Soul Food στην Hala Koszyki. Εκεί που είναι και το Ελληνικό σουβλάκι στην πίτα. Υπάρχουν φυσικά και πολλά άλλα εστιατόρια εκεί.

Επίσης το Bobby Burger είναι αρκετά καλό. Φυσικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά στην Βαρσοβία. Έχω δοκιμάσει ένα κοντά στο κέντρο και ήτανε πολύ ωραίο.

Γενικά από άλλες πηγές

Αν ρωτήσετε το Google ποιά είναι τα καλύτερα εστιατόρια στην Βαρσοβία, θα βρείτε και αυτά.

Όπως και πολλά άλλα. Σε κάποια από αυτά που αναγράφονται συμμφωνούμε.


Σημαντικές Πληροφορίες!

Γνωρίζοντας ότι θα διαβάζατε αυτή την σελίδα τουλάχιστον μέχρι τό τέλος, αποφάσισα να τις βάλω εδώ.

Εκτός από το Google Maps, μπορείτε να χρησιμοποιάτε και την εφαρμογή JakdoJade για τις μετακινήσεις σας. Για όλες τις μετακινήσεις σας, όπως και για τα αεροδρόμια μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για το πώς είναι η ζωή στην Βαρσοβία, το κόστος ζωής και πώς να βρείτε δουλειά.

Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βαρσοβία

 • Address : Ul.Gornoslaska 35, 00-432 Warszawa
 • Tel. : (+4822) 6229460-1 
 • Emergency Tel: +48 600 576 854
 • E-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
 • Web Site : www.mfa.gr/warsaw 

Πρεσβεία της Κύπρου στην Βαρσοβία

 • ul. Jarosława Dąbrowskiego 70 -- 02-561 Warszawa, Poland 
 • Tel: +48 22 844 45 77, +48 22 844 08 16, +48 22 845 11 10 
 • e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Website: http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Embassy_Warsaw.nsf

Επείγοντα νούμερα

Οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης από θυρίδες τηλεφώνου είναι δωρεάν. Εάν δεν γνωρίζετε τον τοπικό κωδικό, καλέστε τον γενικό αριθμό έκτακτης ανάγκης για κινητά τηλέφωνα: 112

Το νούμερο αυτό θα πρέπει να δουλεύει και στα Αγγλικά.

Πάντα όμως είναι καλύτερα να καλείτε απευθείας τον αριθμό.

 • 999: Ασθενοφόρο
 • 998: Πυροσβεστική
 • 997: Αστυνομία
 • 981: Οδική Βοήθεια
 • 986: Δημοτική Αστυνομία

Για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε να νούμερα και τι πληροφορίες πρέπει να δώσετε μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδω.

Οι κλήσεις είναι δωρεάν. Κάντε σίγουρο ότι γνωρίζετε την ακριβή τοποθεσία. Επίσης πρέπει να μιλάτε καθαρά και να αναφέρετε μόνο σημαντικές πληροφορίες σύντομα.


 Εδώ φθάσαμε στο Τέλος αυτού του άρθρου.

Εάν βρήκατε ανδιαφέρον πληροφορίες τότε γράψτε μας ένα σχόλιο από κάτω. Εάν βρήκατε κάτι λάθος ή κάτι που έχει αλλάξει, γράψτε το και αυτό.

Εάν ανακαλύψατε κάτι που θα βοηθήσει κάποιο Έλληνα ταξιδιώτη γράψτε το, θα το βάλω και στο άρθρο.

Σας Εύχομαι να Περάσετε τέλεια στην Βαρσοβία

Μεταφορά στην Αρχή του Άρθρου


Άρθρα που διαβάζουν οι περισσότεροι


Follow Me @